VICTIMĂ COLATERALĂ ÎN CONTESTAREA LUI IORDACHE USR consideră nelegală şi alegerea lui George Dircă

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 23 octombrie 2020

Situaţia creată în urmă cu trei zile, când plenul reunit al Parlamentului a aprobat numirile la vârful Consiliului Legislativ, devine hilară pe zi ce trece. Aşa cum vă informam în ediţia de ieri, USR şi PNL au decis să conteste la Curtea Constituţională a României alegerea social-democratului Florin Iordache - autorul OUG 13/2020 prin care era dezincriminat abuzul în serviciu - în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Pentru a da mai multă credibilitate demersului lor, parlamentarii USR nu au contestat, ieri, doar alegerea lui Iordache, ci şi alegerea colegului lor de partid, senatorul George Dircă, în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă a legislaţiei din cadrul Consiliului Legislativ. În ambele solicitări, parlamentarii USR invocă exclusiv lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru o astfel de numire.

Ei arată că legea 73/1993, care reglementează activitatea Consiliului Legislativ, prevede la articolul 9 alineatul (2) că "preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite".

"După cum se poate observa, prevederea este clară şi imperativă, tratând cu exactitate modul de numire (...), respectiv impunând condiţia întrunirii majorităţii tuturor deputaţilor şi senatorilor, nu doar a celor prezenţi. Or, printr-un calcul matematic această majoritate ar fi rezultat numai prin întrunirea unui număr de 230 de voturi, numărul minim necesar de voturi pentru unul dintre candidaţi pentru ca acesta să poată fi declarat câştigător", se arată în sesizarea USR.

Spre deosebire de cei de la USR, liberalii au contestat la CCR doar alegerea lui Florin Iordache, aducând în plus două noi argumente pentru care aceasta ar trebui declarată neconformă de către Curte.

Senatorii şi deputaţii PNL susţin că hotărârea Parlamentului este neconstituţională, deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală cerută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei, în guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

"Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală", se arată în sesizarea de neconstituţionalitate întocmită de parlamentarii liberali.

Ei mai invocă în sesizare şi încălcarea articolului 1 alineat 5 din Constituţie în raport cu dispoziţiile articolului 20 alineta 2 din Legea 73/1993. Conform celor două dispoziţii coroborate, la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD şi de aceea alegerea lui în funcţia de şef al Consiliului Legislativ ar fi ilegală.

Amintim că şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, a declarat că votul prin care contracandidatul său Florin Iordache a fost ales în această funcţie nu este valabil, din cauza neîntrunirii numărului necesar de voturi prevăzut de legislaţia în vigoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb