Airbus Helicopters şi Bell Helicopters, în competiţie pentru afaceri la Braşov

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 9 februarie 2017

Miza: achiziţii de aparate de către statul român Neculai Banea: "Nu am fost informaţi de rezultatele discuţiei dintre Grindeanu şi Bell Helicopters"

Neculai Banea, reîntors la conducerea companiei IAR Ghimbav, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, ne-a declarat că nu are cunoştinţă despre rezultatele întâlnirii de ieri dintre premierul Sorin Grindeanu şi reprezentanţii concernului Bell Helicopters.

Domnia sa ne-a spus: "Anul trecut s-a anunţat că statul român va aloca 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionale, iar, în urma acestui anunţ, companiile din domeniu s-au arătat interesate să încheie parteneriate cu firmele româneşti din acest sector. Totuşi, încă nu există nicio informaţie că armata ar intenţiona să cumpere anul acesta elicoptere militare. Americanii au încheiat, anul trecut, un memorandum cu IAR Ghimbav, dar acesta va fi pus în practică doar dacă statul român va achiziţiona aparate de atac ale companiei Bell Helicopters".

Pe de altă parte, luna aceasta, conducerea Airbus Helicopters va veni la Braşov va să poarte discuţii cu managementul IAR Ghimbav în vederea unei colaborări viitoare. În contractul de cedare a terenului către francezii de la Airbus pentru construirea unei fabrici la Ghimbav, acţionarii IAR Ghimbav trecuseră ca o condiţie contractarea de către francezi a 100.000 de ore de manoperă, anual.

Fabrica de la Ghimbav a celor de la Airbus Helicopters a fost inaugurată pe 13 septembrie anul trecut, în prezenţa preşedintelui francez Francois Hollande şi a premierului Dacian Cioloş. Investiţia se va ridica, potrivit oficialilor, la peste 52 de milioane de euro. Primul H215 fabricat 100% în România ar putea ieşi de pe linia finală de asamblare în 2018. Fabrica de la Ghimbav va avea 350 de angajaţi când va atinge capacitatea maximă de producţie.

Americanii de la Bell Helicopters au anunţat în noiembrie încheierea unui memorandum cu IAR Ghimbav în vederea unei colaborări. Astfel, americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Braşov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat. Elicopterele Viper ar putea înlocui aeronavele IAR 330 Puma deţinute de Forţele Aeriene Române.

Aparatele de atac Viper sunt momentan folosite doar de americani şi armata pakistaneză şi costă aproximativ 31 de milioane de dolari. Viper este unul dintre cel mai bine înarmate elicoptere de luptă din lume.

În decembrie anul trecut, compania Airbus Helicopters a trimis o scrisoare oficială firmei IAR SA Ghimbav, controlată de statul român şi cu care societatea se află într-un parteneriat pentru întreţinerea si modernizarea elicopterelor, în care solicită informaţii legate de memorandumul semnat între IAR şi compania americană Bell Helicopter, avertizând că acesta "pune în pericol prezenţa Airbus Helicopters în România".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb