Aproape jumătate din rulaj, asigurat de schimburile cu obligaţiuni

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 17 decembrie 2018

Aproape jumătate din rulaj, asigurat de schimburile cu obligaţiuni

BET-FI, singurul indice în teritoriul pozitiv

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a ieşit în evidenţă, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, printr-un rulaj de 49,6 milioane de lei, peste volumul mediu tranzacţionat în acest an, de circa 41,4 milioane de lei, în condiţiile în care aproximativ 47% din rulajul de vineri, res­pectiv 23,24 milioane de lei, a fost dat de achiziţia a 5.000 de eurobonduri (IDB24E), fiecare cu o valoare nominală de 100 de lei, cu scadenţă în 2024.

Totodată, titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au asigurat circa o treime din rulajul cu acţiuni, însumând transferuri în valoare de 8,55 milioane de lei.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au detaliat evoluţia de vineri a Bursei de Valori Bucureşti, astfel: "Cu excepţia BET-FI care a urcat cu 0,32%, ceilalţi indici au înregistrat variaţii descendente, cuprinse între -0,04% pentru BET-NG şi BET-XT şi -0,17% în cazul BET Plus. Valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 10 milioane de euro, aproape jumătate venind din partea tranzacţiilor efectuate în piaţa obligaţiunilor. În  cadrul indicelui BET avem o egalitate: şapte companii au scăzut şi alte şapte au urcat. Dintre acestea, cel mai mult au crescut titlurile Nuclearelectrica (SNN) +0,51%. La polul opus, două companii au înregistrat scăderi de peste un procent: Transgaz (TGN) -1,43% şi Digi Communications N.V. (DIGI) -1,04%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD, ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,7 lei/acţiune, în scădere cu 0,29%. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile producătorului de gaze Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 35,9 lei/titlu, cu 0,14% peste referinţă, valoarea tranzacţionată cu titlurile emitentului însumând 5,23 milioane de lei.

Acţiunile instituţiei de credit Banca Transilvania (TLV) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,36 lei, în creştere cu 0,43%, pe fondul unei valori transferate de 2,75 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 9,89 lei/titlu, în creştere cu 0,51%, în contextul unui volum de 1,74 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio singură tranzacţie de acest tip.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, a scăzut uşor cu 0,16%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a retras cu 0,11%.

   Topul celor mai mari creşteri

     1. "Compa" (CMP): +2,94%

     2. "Aageş" (AAG): +2,89%

     3. "SIF Oltenia" (SIF5): +2,88%

     4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,04%

     5. "Turbomecanica" (TBM): +1,75%

           

        Topul celor mai mari scăderi

     1. "Oltchim Râmnicu Vâlcea" (OLT): -14,91%

     2. "Amonil" (AMO): -3,7%

     3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -2,91%hlight3

     4. "Electroargeş" (ELGS): -2,09%

     5. "Alro" (ALR): -1,96%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb