Băncile din zona euro trebuie să fie pregătite pentru eventuale şocuri geopolitice şi pentru consecinţele acestora asupra lichidităţii, în contextul unei volatilităţi crescute pe pieţele financiare, a avertizat Claudia Buch, şefa supravegherii bancare din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit de Reuters.
În raportul anual privind supravegherea bancară, Buch a subliniat că instituţiile de credit trebuie să acorde o atenţie sporită riscurilor de lichiditate, să dispună de capital suficient şi să implementeze sisteme solide de guvernanţă şi management al riscurilor. În opinia sa, potenţialele deteriorări ale calităţii activelor, perturbările economice generate de conflicte sau efectele sancţiunilor pot amplifica vulnerabilităţile sistemice.
Oficialul BCE a mai arătat că schimbările de politică anunţate de administraţia preşedintelui american Donald Trump în anumite domenii-cheie au amplificat incertitudinile investitorilor, pe fondul tensiunilor provocate de războiul din Ucraina şi al sancţiunilor aplicate Rusiei.
Potrivit unor surse citate de Reuters, unii oficiali europeni se tem că, în eventualitatea unei crize, ar putea fi pusă sub semnul întrebării disponibilitatea Rezervei Federale americane de a furniza lichiditate în dolari, în contextul politicii externe imprevizibile a administraţiei Trump. Totuşi, BCE continuă să coopereze eficient cu Fed, iar riscurile valutare şi cele legate de lichiditate sunt monitorizate constant, a asigurat Buch.
Raportul BCE atrage atenţia asupra modului în care şocurile geopolitice pot afecta sectorul bancar, inclusiv prin atacuri cibernetice motivate politic, confiscări de active sau perturbări ale accesului la finanţare în valute străine. Astfel de riscuri pot duce la creşteri de costuri de împrumut şi apeluri în marjă, obligând băncile să aducă garanţii suplimentare pentru a evita excluderea de pe pieţe, transmite aceeaşi sursă.
"Riscurile geopolitice trebuie integrate în planificarea lichidităţii şi a capitalului", avertizează raportul BCE, care face apel la instituţiile financiare să îşi consolideze rezilienţa şi să îşi adapteze strategiile de gestionare a crizelor.
Claudia Buch a mai subliniat că băncile trebuie să fie pregătite şi pentru o creştere a atacurilor cibernetice, ale căror frecvenţă şi intensitate sunt în creştere. Totodată, ea a cerut legislatorilor europeni să accelereze adoptarea unui cadru comun pentru gestionarea crizelor bancare şi garantarea depozitelor, măsuri esenţiale pentru protejarea deponenţilor şi stabilitatea financiară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 11:25)
Interesant e ca BCE,
niciodata nu considera risc,
inarmarea masiva si conflictele militare extrem de scumpe.