CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 SEPTEMBRIE - 1 OCTOMBRIE Topul rentabilităţilor bursei, dominat de societăţi cu lichiditate scăzută

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 octombrie 2019

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 24 septembrie - 1 octombrie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ, în contextul în care indicii BVB au marcat oscilaţii minore în perioada avută în vedere.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Prebet Aiud (PREB) al căror preţ a înregis-trat un salt de 23,37%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare din perioada menţionată, cotaţia emitentului a oscilat între două zile de stagnare şi o creştere de 6,85%, apărută în data de 25 septembrie, pe fondul unei lichidităţi de 317.429 de titluri, peste media ultimelor 20 de zile anterioare, de circa 204.000 de unităţi.

Evoluţia apare şi în contextul în care interesul investitorilor de retail pentru titlurile emitentului s-a sporit după anunţul din 10 septembrie al Comisiei Indicilor BVB privind includerea titlurilor PREB în indicele compozit BETPlus, al celor mai lichide 40 de acţiuni locale. Totodată, în şedinţa din 30 septembrie, Asociaţia Pas Prebet, ce reuneşte angajaţii companiei, a vândut un pachet de 75.997 de acţiuni ale emitentului.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 1.875.447,85 lei.

După primele şase luni ale anului curent, Prebet Aiud a obţinut un profit net de 2,68 milioane de lei, cu 141,2% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, în timp ce veniturile din exploatare au urcat cu 30,9%, până la 16,74 milioane de lei, pentru acelaşi interval de raportare.

Raportat la preţul de închidere din data de 1 octombrie, de 0,535 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 24,37 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Patria Bank (PBK) a căror apreciere a fost de 4,36%, în raport cu moneda euro.

Preţul acţiunii PBK s-a tranzacţionat, în cele şase zile bursiere din perioada 24 septembrie - 1 octombrie, preponderent în stagnare, cotaţia acţiunii emitentului marcând doar două creşteri în perioada analizată, cea mai importantă fiind de 3,09%, avută în şedinţa din 26 septembrie, pe fondul unui volum tranzacţionat de 331.738 de acţiuni, peste media ultimei luni de tranzacţionare, de 211.809 de unităţi.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 316,2 milioane de lei, a raportat pentru primele şase luni din acest an un profit net de 2,794 milioane de lei, faţă de o pierdere de 23,299 milioane de lei pentru primele şase luni ale anului trecut, în condiţiile în care venitul net bancar al Patria Bank a urcat cu 19,3%, până la 85,56 milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut cu 3,4%, la 77,03 milioane de lei. Rezultatul operaţional obţinut a fost de 6,53 milioane de lei, faţă de o pierdere de 9,69 milioane de lei, după primele şase luni ale anului trecut

Valoarea transferurilor cu titlurile băncii, pentru perioada analizată, este de 164.109,14 lei.

Cu o apreciere de 3,66%, în intervalul 24 septembrie - 1 octombrie, acţiunile Electromagnetica (ELMA) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În cele şase zile bursiere din intervalul analizat, cotaţia emitentului a oscilat între o scădere de 1,1%, din 24 septembrie, apărută pe fondul unui rulaj de 493.527 de acţiuni, şi o creştere de 1,46%, înregistrată pe 27 septembrie, în contextul unei lichidităţi de 141.605 de acţiuni, sub media celor 20 de şedinţe anterioare, de 206.957 de titluri.

Suma transferurilor cu titlurile ELMA, în intervalul menţionat, a fost de 303.763,33 de lei.

Societatea a raportat pentru perioa-da încheiată la 30 iunie 2019 un profit net de circa 8,16 milioane de lei, cu 24% mai mic faţă de profitul net consemnat în perioada similară a anului trecut, evoluţie influenţată de întârzierea publicării procedurilor de licitaţie şi a rezultatelor licitaţiilor la care a participat compania, precum şi faptul că Electrica nu a scos încă la licitaţie lucrări aferente programului de investiţii asumat pentru contoare şi sisteme de telegestiune.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 94,3 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 2.343.320,32 lei, de peste două ori mai mic decât valoa-rea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Nuclearelectrica (SNN), al doilea cel mai rentabil emitent din indicele BET, în perioada analizată, care, a înregistrat tranzacţii în sumă de 5.152.072,7 lei, în intervalul 24 septembrie - 1 octombrie.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 434,87 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea SNN la bursă este de aproximativ 4,04 miliarde de lei.

Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide şaisprezece titluri de la bursa noastră, a urcat cu 0,67%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni, a marcat un avans de 0,6%, în perioada 24 septembrie - 1 octombrie.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au raportat o creştere de 2,64%, în perioada avută în vedere, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,13%, în intervalul 24 septembrie - 1 octombrie, toate componentele acestui indice marcând deprecieri. Acţiunile SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au marcat scăderi identice, de 0,06%, în raport cu moneda unică europeană.

Cotaţia aurului a scăzut cu 2,63%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,06%, în intervalul 24 septembrie - 1 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,03%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a consemnat o retragere de 1,75%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.250 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 149 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb