Electroargeş - printre performerii bursei

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 martie 2019

Electroargeş - printre performerii bursei

Marcând un avans al cotaţiei de 3,41%, în raport cu moneda euro, în intervalul 12 - 19 martie, acţiunile Electroargeş (ELGS) au urcat pe locul al treilea în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este o evoluţie care apare în condiţiile în care emitentul şi-a publicat, la sfârşitul şedinţei din data de 15 martie, propunerea de distribuire către acţionari a unui dividend brut de 0,12 lei/titlu, care, raportat la ultima cotaţie a acţiunii ELGS din ziua respectivă, de 1,185 lei, oferea investitorilor un randament de circa 10%.

În ziua următoare piaţa a reacţionat, iar titlurile ELGS au deschis şedinţa cu un gap de 2,11%, la preţul de 1,21 lei/acţiune, iar la sfârşitul şedinţei, cotaţia emitentului afişa o apreciere de 2,53%, pe fondul unui rulaj totuşi redus, de 50.880 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 66.189 de titluri.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul 12 - 19 martie, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat între o apreciere de 1,28%, apărută în ziua bursieră din 14 martie, când rulajul cu acţiunile ELGS a fost de 91.633 de acţiuni, respectiv o depreciere de 0,43%, avută în data de 12 martie, pe fondul unui volum de 15.679 de unităţi.

Ieri, în jurul orei 13:00, cotaţia companiei afişa o apreciere de 0,41%, în contextul unui rulaj modest, de doar 2.708 de acţiuni.

În 2018, Electroargeş a obţinut un profit net de 12,27 milioane de lei, în scădere cu 4% faţă de profitul net obţinut în anul 2017. Din rezultatul anului anterior, compania doreşte să distribuie suma de 8,3 milioane de lei ca dividende, în timp ce 1,52 milioane de lei vor fi repartizate la contul de rezerve, iar diferenţa în contul surse proprii de dezvoltare.

De la începutul anului şi până în prezent, titlurile ELGS au marcat un parcurs pozitiv la BVB, afişând o creştere de 5,47% pentru perioada 3 ianuarie - 19 martie.

La 31 decembrie 2018, circa 36,83% din companie era deţinută de societatea Investments Cons-tantin, în timp ce 12,84% aparţine acţionarului Dumitru Tudor, iar diferenţa de 50,31% se tranzacţiona liber la bursă.

Capitalizarea de piaţă a producătorului de aparate electrocasnice se ridică la circa 85,81 milioane de lei.

Pe prima poziţie în topul randamentelor de la bursa locală, în intervalul 12 - 19 martie, s-au clasat titlurile Erste Group Bank (EBS), care au înregistrat o creştere de 5,8%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce locul al doilea a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 4,01%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un avans de 0,54%%, în raport cu moneda euro, iar indicele extins BET-XT a urcat cu 0,43%, în perioada menţionată.

Din rândul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun comportament al cotaţiei a fost înregistrat de titlurile SNP.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut o depreciere minoră de 0,18%, în raport cu moneda euro, în intervalul 12 - 19 martie, acţiunile SIF Moldova (SIF2) urcând cu 2,65%, acesta fiind cea mai performantă evoluţie din rândul societăţilor care compun indicele BET-FI.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 11 - 18 martie, este condus, în continuare, de titlurile BT Index Aus-tria ATX, care au urcat cu 3,69%, reflectând avansul semnificativ al burselor europene din ultima perioadă, printre care şi cea de la Viena, unde titlurile Erste şi OMV (emitenţii cu cele mai mari ponderi în indicele austriac ATX) au marcat aprecieri de 7,34%, respectiv 5,75%.

Ieri însă, în jurul orei 13:30, atât indicele ATX, cât şi acţiunile Erste şi OMV înregistrau deprecieri importante, de până la 1,8% pentru EBS şi 2,02% în cazul OMV.

Pe următoarele două locuri în acest clasament se află titlurile YOU Invest Active RON şI YOU Invest Active EUR, fiecare cu o creştere de 1%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,18%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat uşor, în intervalul 12 - 19 martie, cu 0,01%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,04%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 2,97%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona puţin sub pragul de 4.000 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 71,19 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb