GapMinder lansează un fond de capital de risc cu un target de 80 milioane de euro

F.D.
Companii / 22 februarie

GapMinder lansează un fond de capital de risc cu un target de 80 milioane de euro

GapMinder Ventures, compania de management de fonduri de capital de risc care investeşte în start-upuri de tehnologie create în România şi Europa de Est, lansează GapMinder Fund II, un vehicul de investiţii cu un capital de 80 de milioane de euro, reprezentând cel mai mare fond de capital de risc cu focus pe piaţa startup-urilor de tehnologie din România. Fondul a devenit activ pe 14 februarie şi va anunţa prima tranzacţie în curând, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Fondul a fost creat cu sprijinul Fondului European de Investiţii (FEI) şi al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

FEI a sprijinit GapMinder Fund II cu o sumă totală de 30 de milioane de euro prin intermediul a două iniţiative: programul Uniunii Europene InvestEU şi Fondul de Fonduri pentru Redresare - parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cofinanţat de UE prin intermediul Next GenerationEU.

BERD a investit 10 milioane de euro în GapMinder Fund II, aceasta fiind prima investiţie a BERD într-un fond lansat de o echipă de parteneri români.

GapMinder Ventures este o companie condusă de o echipă cu experienţă vastă în tehnologie, business, investiţii şi domeniul juridic şi oferă startup-urilor din portofoliu resurse financiare, dar şi sprijin strategic şi acces la o reţea internaţională şi pieţe de capital.

Echipa a gestionat în ultimii şase ani GapMinder Fund I, un fond de 50 de milioane de euro care a contribuit semnificativ la dezvoltarea mediului startup-urilor de tehnologie din România, susţinând ieşirea din etapa de pionierat a ecosistemului. Printre companiile finanţate de GapMinder Fund I se numără Druid.AI, FintechOS, TypingDNA, Veridion, Siena.Cx, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Machinations.io, Frisbo şi Innoship.io. Primul fond a fost finanţat de Fondul European de Investiţii cu sprijin din fondurile structurale ale României, respectiv Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

GapMinder Fund I a fost recunoscut în 2022 ca fiind în top opt fonduri de capital de risc de tip Seed din Europa Centrală şi de Est de către platforma de fuziuni şi achiziţii Dealroom şi de publicaţia Sifted.

Partenerii GapMinder Ventures care gestionează Fondul II sunt: Dan Mihăescu, Sergiu Roşca, Cosmin Ochişor, Alexandru Ruff. În urma lansării fondului, Robert Herscovici a fost promovat în poziţia de Director de Investiţii, iar echipa de investiţii va creşte în curând.

Strategia de investiţii: startup-uri Seed şi Late Seed din zona Deep Tech. Fondul vizează tichete initiale în valoare de până la 2,5 milioane de euro

Obiectivul fondului este de a dezvolta un portofoliu de 18-22 de companii, concentrându-se pe startup-uri aflate în stadiile Seed şi Late Seed. Tichetele initiale vor fi în valoare de până la 2,5 milioane de euro, cu posibilitatea semnificativă de follow-up.

GapMinder Fund II va plasa majoritatea capitalului său în startup-uri lansate în România, Republica Moldova, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Bulgaria, de către echipe ambiţioase şi cu putere de execuţie pentru a crea companii globale. Fondul de capital de risc se va concentra pe startup-uri B2B care operează în verticalele Fintech, Cybersecurity, Enterprise Automation şi Data/Analytics. Această abordare este validată de experienţa fondului anterior, care a investit în aceleaşi verticale şi tehnologii.

"Suntem încântaţi să continuăm să contribuim la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din România şi din ţările din Europa de Sud-Est. Viziunea şi strategia noastră, precum şi buna execuţie şi performanţa dovedită sunt validate de faptul că am strâns finanţarea necesară pentru cel de al doilea fond în timpul unui an 2023 plin de provocări. Suntem recunoscători pentru nivelul ridicat de implicare şi încredere investit în noi de către FEI, BERD şi de către toţi investitorii noştri pe termen lung, mulţi dintre ei însoţindu-ne şi de-a lungul activităţii derulate de primul fond," a declarat Dan Mihăescu, Partener Fondator GapMinder.

"Ne bucurăm să fim pentru a doua oară parteneri cu GapMinder pentru a continua să sprijinim afacerile inovatoare din România. Dezvoltarea ecosistemului de inovare din România şi din regiune, cu sprijinul programelor InvestEU şi PNRR, reprezintă o parte importantă a eforturilor noastre de a asigura competitivitatea Europei pe scena mondială şi de a stimula creşterea economică," a declarat Marjut Falkstedt, Director Executiv al Fondului European de Investiţii.

"Suntem mândri să fim parteneri cu GapMinder pentru a sprijini creşterea companiilor tehnologice cu potenţial ridicat din regiunile BERD. Investiţia noastră va contribui la dezvoltarea unei pieţe durabile de capital de risc în economiile noastre şi va accelera tranziţia digitală a acestora", a declarat Anne Fossemalle, Director of Equity Funds în cadrul BERD.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb