Intensificarea pandemiei readuce norii de furtună asupra primei economii a lumii

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 decembrie 2020

Piaţa imobiliară rezidenţială din Statele Unite a luat o gură de aer în ultimele două luni după un avans puternic în acest an, numărul contractelor pentru achiziţia de case deţinute anterior scăzând pentru a doua lună consecutiv în octombrie, arată datele publicate de Asociaţia Naţională a Agenţilor Imobiliari din SUA. Declinul noilor contracte a venit şi pe fondul unei majorări a preţurilor ca urmare a penuriei de proprietăţi, după cum scrie Reuters, care adaugă că piaţa imobiliară americană rămâne sprijnită de cele mai scăzute dobânzi din istorie la creditele ipotecare.

În acelaşi timp, raportul Institute for Supply Management (ISM) pentru sectorul manufacturier a arătat ieri că activitatea economică din industrie a decelerat de la 59,3 puncte în noiembrie de la un punctaj de 57,5 puncte la finele lunii octombrie. Sectorul manufacturier din prima economie a lumii reprezintă circa o şesime din întreaga economie americană.

Raportul ISM arată că deşi industria americană a continuat să crească în noiembrie, economia începe să încetinească şi înregistrează ritmuri de creştere în deccelerare. Totuşi, evoluţia este deloc comparabilă cu ce se întâmplă per total în zona Euro, unde cu excepţia notabilă pe care o face Germania şi mai precis industria germană, activitatea manufacturieră se apropie de teritoriul contracţiei.

Indicele comenzilor noi din industria manufacturieră americană a scăzut la 65,1 puncte în noiembrie de la 67,9 puncte în octombrie, iar indicele ocupării forţei de muncă a reintrat sub linia de 50 de puncte ce separă noile angajări de concedieri, cu o valoare de 48,4 puncte faţă de 53,2 puncte în octombrie. Producţia a continuat totuşi să crească, cu indicele corespunzător la 60,8 puncte, respectiv o descreştere de 2,2 puncte de la un maxim de 63 de puncte în octombrie. Indicele comenzilor noi la export a urcat cu 2,1 puncte la 57,8 puncte, în timp ce indicele importurilor a marcat o scădere de 3 puncte faţă de octombrie, înregistrând o valoare de 55,1 puncte în noiembrie.

Comentând raportul, Timothy R. Fiore, preşedintele Institute for Supply Management, arată că "sectorul manufacturier a performat pentru a şasea lună consecutiv, cu cererea, consumul şi input-urile înregistrând creşteri însă cu ritmuri mai slabe comparativ cu octombrie".

Fiore adaugă că "dificultăţile din piaţa muncii, atât cele curente cât şi cele anticipate de companiile chestionate şi de furnizorii lor, vor continua să afecteze economia manufacturieră până când criza coronavirus se va încheia".

"Se adună nori de furtună", spune şi George Raţiu, senior economist la realtor.com, care adaugă: "Iarna asta ar putea reprezenta o provocare pentru multă lume de-a lungul ţării dacă Congresul nu acţionează". Economiştii şi piaţa financiară americană anticipează un nou pachet de stimulente fiscale în cea mai mare economie a lumii după cel de 2,2 trilioane de dolari din martie.

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, indicele Pending Home Sales, calculat de Asociaţia Naţională a Agenţilor Imobiliari din SUA pe baza contractelor semnate cu o lună în urmă, a scăzut cu 1,1% la 128,9 puncte în octombrie. Contractele respective se transformă în vânzări efective de locuinţe în termen de o lună-două. Comparativ cu luna octombrie din 2019, contractele de vânzare de locuinţe din SUA (pending) au crescut cu 20,2% în octombrie 2020.

Piaţa imobiliară rezidenţială din Statele Unite a crescut puternic în acest an pe fondul dobânzilor scăzute la creditele ipotecare. Dobânda fixă la un credit ipotecar pe 30 de ani se situează la un nivel mediu de 2,72%, cel mai scăzut din istorie, potrivit datelor Freddie Mac.

Pandemia de Covid-19, care a accelerat munca de acasă, a dus la o migrare a populaţiei din oraşe către suburbii şi în general către zone cu proprietăţi mai spaţioase.

Raportul ISM, împreună cu alte date publicate în noiembrie, indică o încetinire a activităţii economice pe finalul lui noiembrie, după o accelerare puternică în octombrie, încetinire care cumulată cu venirea sezonului rece ar putea îneca revenirea economică.

"Sectorul manufacturier continuă revenirea însă rămâne sub nivelurile pre-pandemie", spune Rubeela Farooqi, economist şef pe SUA la High Frequency Economics din New York. "Pericolul vine acum din reizbucnirea numărului de cazuri, care ar putea întrerupe activitatea, perturba lanţurile de aprovizionare şi afecta negativ cererea", adaugă ea.

Reintensificarea pandemiei ar putea prăbuşi revenirea economică dacă nu există un stimul fiscal suplimentar, spune şi Nancy Vanden Houten, economist la Oxford Economics.

Economia americană a cunoscut cea mai puternică revenire până acum din recesiunea Covid-19 din rândul ţărilor vestice şi a doua cea mai puternică din rândul ţărilor G20 după China, dacă datele oficiale din China ar fi să primească crezare.

Cazurile noi de Covid-19 sunt aşteptate să crească în următoarele zile şi săptămâni în Statele Unite după sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei. Milioane de americani au călătorit săptămâna trecută în ciuda avertismentelor publice ale Center for Disease Control and Prevention (CDC).

Luminiţa de la capătul tunelului o reprezintă vaccinul anti-Covid: oficialii US Food and Drug Administration (FDA) sunt aşteptaţi să aprobe într-o şedinţă din 10 decembrie vaccinul dezvoltat de Pfizer şi Biontech, iar vaccinarea ar putea să înceapă cu câteva zile înainte de Crăciun. Alte trei vaccinuri mai sunt în dezvoltare la nivelul Statelor Unite. Un altul care a dovedit eficienţă peste 90%, cel al Moderna, urmează să fie şi el aprobat până la finele anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb