Luminiţa Odobescu: "România îşi asumă un rol activ în combaterea antisemitismului"

A.B.
Politică / 29 octombrie 2024

Luminiţa Odobescu: "România îşi asumă un rol activ în combaterea antisemitismului"

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat marţi, în cadrul conferinţei regionale "Distorsionarea Holocaustului şi Educaţia: Provocări actuale şi emergente", că prin efortul comun al societăţii şi al Guvernului, "rolul regional al României de a contracara antisemitismul, de a prezerva memoria victimelor Holocaustului este bine recunoscut". Evenimentul a fost organizat de Cancelaria Prim-ministrului României şi Departamentul de Stat al SUA, în colaborare cu mai multe instituţii internaţionale, potrivit Agerpres.ro.

"România are o experienţă amplă în ceea ce priveşte cercetarea, educaţia şi memoria (Holocaustului - n.r.). (...) Suntem pregătiţi să ne împărtăşim experienţa, în special cu partenerii noştri din Europa Centrală şi de Est. Ministerul român de Externe a susţinut aceste eforturi şi va continua în acest sens. Strategia naţională pentru combaterea antisemitismului, recent adoptată, este un exemplu în acest sens", a afirmat Luminiţa Odobescu.

În context, ea a evidenţiat importanţa educaţiei, care "înseamnă informaţie, conştientizare şi gândire critică, înseamnă prevenţie". De asemenea, a atras atenţia asupra influenţei Inteligenţei Artificiale, subliniind că "naraţiunile" se propagă extrem de rapid şi a îndemnat la o abordare prudentă în acest sens.

"Evenimentele din 7 octombrie (2023 - n.r.) şi ce a urmat ne-au amintit de consecinţele teribile ale distorsiunii, negării istoriei Holocaustului şi ale antisemitismului. De asemenea, ne-au amintit că avem nevoie să facem şi mai multe eforturi pentru a preveni asemenea evenimente dezastruoase", a punctat Odobescu.

Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a reamintit că s-au împlinit recent 145 de ani de când primul evreu a primit cetăţenia română şi a evocat transformările majore petrecute de-a lungul acestui secol şi jumătate. În contextul temei conferinţei, el a citat un fragment din filmul "Lista lui Schindler": "Nu mai este vorba de vechiul discurs anti-evreiesc", relatează Agerpres.

"Acest lucru se aplică astăzi. Este prima dată, după Holocaust, când comunităţile evreieşti din întreaga lume se simt cu adevărat ameninţate şi vedem şi cum s-au schimbat aceste ameninţări şi cum funcţionează ele. Dacă în trecut era vorba de iniţiative foarte organizate, azi avem de-a face cu indivizi radicalizaţi pe internet. Iar tristul adevăr este că se poate face prea puţin din punct de vedere tehnologic pentru a opri acest lucru. Am văzut asta recent în Viena, în Italia şi în alte ţări", a declarat Vexler.

Vexler a atras atenţia asupra propagandei desfăşurate de Rusia şi Iran, în special în mediul online, intensificată după atacurile teroriste din Israel de pe 7 octombrie 2023 şi că această propagandă "vine la pachet cu antisemitismul şi anti-sionismul."

"Mulţi bani sunt investiţi în propagandă de către Rusia şi Iran. Poate părea ciudat, dar este foarte adevărat. Propaganda care vine la pachet cu antisemitismul şi anti-sionismul sau propaganda împotriva Statului Israel pare să fie foarte eficientă, pare să aibă loc în mare parte pe internet şi cred că una din problemele principale este să găsim un mod de a contracara acest lucru", a subliniat Vexler.

Nu în ultimul rând, a evidenţiat că în România nu s-au înregistrat incidente antisemite fizice. "Faptul că suntem mândri de ceva normal este un lucru tulburător", a afirmat Vexler.

Dragoş Hotea, consilier de stat şi coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2024-2027, a prezentat progresele realizate de România în ultimii 20 de ani, în domeniu.

Între altele, el a menţionat că din 2002, România are o legislaţie specifică care penalizează negarea Holocaustului, în 2004 a instituit Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului pe 9 octombrie şi, în 2020, 2 august, ca Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului Romilor - Samudaripen.

"Ferm dedicată trecutului său istoric şi căutând să-şi îndeplinească datoria faţă de propriii cetăţeni, România acordă şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului persecutaţi pe motive etnice", a menţionat Hotea.

Acesta a subliniat şi importanţa protejării adevărului istoric pentru generaţiile viitoare.

"Pe măsură ce ne angajăm în discuţii despre istorie, adevăr şi educaţie, ni se aminteşte de responsabilitatea crucială pe care o avem - nu numai de a onora amintirile victimelor, ci şi de a proteja adevărul pentru generaţiile viitoare. Pentru România, înfiinţarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel' a fost crucială în acest sens. Mai recent, am introdus subiectul "Istoria evreilor. Holocaustul" pentru elevii de liceu ca disciplină obligatorie. De asemenea, lucrăm la deschiderea noului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor din România şi Holocaustului şi continuăm să sprijinim Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu finanţare pentru proiecte de restaurare", a afirmat Hotea.

În acest context, el a menţionat şi obiectivele generale ale celei de-a doua Strategii naţionale a României pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, care se aplică în perioada 2024-2027 şi a fost adoptată în luna mai a acestui an. Aceste obiective includ prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură; promovarea educaţiei pentru incluziune; susţinerea cunoaşterii culturii evreieşti; şi sprijinirea eforturilor internaţionale de combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

"Cu toate acestea, în timp ce sărbătorim progresul nostru, trebuie, de asemenea, să recunoaştem că munca noastră este departe de a se termina. Antisemitismul persistă sub diferite forme şi este de datoria noastră să-l confruntăm direct. Fiecare act de ură şi intoleranţă este un apel la acţiune. Să ne angajăm, să inspirăm şi să ne angajăm pentru un viitor în care astfel de atrocităţi nu sunt nici uitate, nici repetate, pentru a ne continua lupta pentru combaterea antisemitismului nu doar ca politică, ci ca o obligaţie morală comună. Guvernul României rămâne angajat să facă acest lucru", a mai declarat Hotea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb