Actualizare 19:38 "NN" Pensii: Măsurile anunţate de ASF nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de companie
Măsurile anunţate astăzi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de "NN" şi economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanţi la acesta, a transmis astăzi compania.
Într-o poziţie oficială trimisă Redacţiei, "NN" Pensii a precizat: "Consiliul de administraţie al «NN» Pensii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, ulterior căreia a luat la cunoştinţă din media despre măsurile stabilite de autoritate în legătură cu mesajul de informare transmis de companie în data de 11 aprilie 2017 către clienţii care au declarat adresa de e-mail. Aşteptăm decizia oficială a ASF şi ne arătăm toată deschiderea şi colaborarea în demersurile ulterioare acesteia, urmând să stabilim şi să le comunicăm în cel mai scurt timp direcţiile de acţiune ale «NN» Pensii".
"NN" Pensii reiterează faptul că intenţiile companiei au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat şi la interesul participanţilor de a se informa constant despre situaţia fondurilor economisite pentru pensie.
"Apreciem faptul că Guvernul şi Ministerul de Finanţe au avut o poziţie recentă foarte fermă pentru susţinerea şi stabilitatea Pilonului II", a adăugat compania.
(S.A.)
------------
Actualizare 19:12 APAPR: Industria de pensii private apreciază "declaraţiile ferme şi fără echivoc" ale Guvernului şi ale ASF
Industria de pensii private apreciază şi mulţumeşte pentru "declaraţiile ferme şi fără echivoc" în sprijinul dezvoltării sistemului de pensii private pe viitor, făcute de Guvernul României, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), lideri ai partidelor parlamentare, formatori de opinie şi analişti, a transmis astăzi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În contextul dezbaterii publice din ultimele zile pe marginea viitorului sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II), APAPR precizează, într-un comunicat trimis Redacţiei: "Aceste declaraţii arată încrederea de care se bucură sistemul de pensii private din România şi faptul că este considerat un proiect de succes, care a asigurat un randament investiţional foarte bun pentru milioane de români. (...) Reiterăm că toţi conştientizăm pe deplin faptul că stabilitatea Pilonului II, dezvoltarea pieţelor financiare, creşterea economică a României şi bunăstarea românilor sunt fenomene interconectate şi interdependente. (...) APAPR reconfirmă angajamentul tuturor membrilor săi de a-i servi pe cei peste şapte milioane de participanţi la fondurile de pensii private din România (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ), ale căror economii suplimentare pentru pensie le administrează".
În luna septembrie 2017, Pilonul II de pensii împlineşte zece ani de la lansare.
"În niciun moment din aceşti zece ani Pilonul II nu a fost într-o poziţie mai puternică decât în prezent, poziţie dată de sprijinul unanim al autorităţilor, administrarea a peste şapte miliarde de euro în beneficiul a aproape şapte milioane de români, cu un randament mediu anual de peste 9% de la înfiinţare", susţine APAPR.
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:05
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat astăzi "NN" Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societăţii, după ce compania a transmis clienţilor o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală naţionalizare a pensiilor private.
De asemenea, ASF a decis retragerea autorizării directorului general al societăţii, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.
Aceasta este cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare.
"Am decis sancţionarea NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social, retragerea autorizaţiei de director general al fondului Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei", a anunţat astăzi Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, într-o conferinţă de presă.
Giurescu a mai declarat că un control ASF va fi demarat şi la BCR Pensii.
Directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun, a publicat pe blogul personal o opinie legată de pericolul naţionalizării pensiilor private.
Ion Giurescu a precizat: "O să trimitem un control şi la BCR Pensii, dar acolo preşedintele a vorbit în nume propriu, nu a informat membri şi participanţi. Este o chestie un pic diferită".
Vicepreşedintele ASF a mai spus că nu comentează declaraţiile politice ale lui Liviu Dragnea şi a precizat că membrii Consiliului de Administraţie al "NN" au fost audiaţi de ASF miercuri la prânz, înainte afirmaţiile liderului PSD, care a cerut miercuri seară, la Antena 3, sancţionarea dură a acestora.
Giurescu a adăugat: "Azi vom declanşa un control că să vedem dacă şi alte persoane din cadrul NN au fost implicate în această acţiune, urmând ca dacă se constată şi implicarea altora să luăm decizii".
Amenzile aplicate astăzi de Consiliul ASF pot fi contestate atât de "NN" Pensii, cât şi de directorul general al companiei, Raluca Ţintoiu.
După declaraţiile lui Ion Giurescu, ASF a trimis Redacţiei un comunicat în care a confirmat informaţiile.
Redăm comunicatul integral: "În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a dezbătut situaţia creată în piaţa pensiilor private ca urmare a intervenţiilor în spaţiul public ale NN Pensii - Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II).
Având în vedere circumstanţele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanţilor în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancţionarea societăţii NN Pensii cu amendă contravenţională în cuantum de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv cu suma de 750.000 lei.
De asemenea, a fost decisă sancţionarea cu retragerea autorizaţiei doamnei Raluca Ioana Georgiana Ţintoiu în calitate de Director General al societăţii NN Pensii, precum şi cu amendă contravenţională în sumă de 100.000 lei.
Una dintre priorităţile absolute ale ASF vizează urmărirea îndeaproape a respectării obligaţiilor asumate de către entităţile din pieţele reglementate, pentru menţinerea stabilităţii, transparenţei şi a bunei funcţionări a acestora".
(S.A.)
-----
Actualizare 13:46 Sorin Grindeanu ameninţă cu "măsuri legale" împotriva companiei NN
• Premierul: "Cei care aruncă pe piaţă astfel de zvonuri trebuie să plătească"
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, astăzi, că "o să vedem ce măsuri legale putem lua" împotriva companiei NN, care şi-a anunţat clienţii, prin intermediul unei scrisori, despre "discuţiile" din spaţiul public privind eventuala naţionalizare a pensiilor private.
Grindeanu a mai afirmat, citat de Hotnews.ro: "Acest scandal a pornit din dorinţa unui competitor politic, domnul Predoiu. Mă uit cu dezamăgire la acest mod de a face politică. De altfel, acest mod de a face politică a fost sancţionat de români la alegerile de anul trecut."
"Cei care aduc aceste lucruri în spaţiul public şi sădesc neîncredere vor trebui să plătească", a ameninţat premierul.
Grindeanu a mai adăugat: "Nu mai putem să ne jucăm cu zvonuri. Domnul ministru (al Finanţelor - n.red.) a ieşit de câteva ori spunând că este un zvon, o prostie".
(M.I.)
-------
Actualizare 13:30 Negriţoiu, ASF: "Noţiunea de naţionalizare nu există, această «fumigenă» aruncată este un nonsens"
Noţiunea de naţionalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o "fumigenă aruncată" care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi "confiscate sau naţionalizate", consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va hotărî astăzi ce sancţiuni administrative va stabili în cazul fondului de pensii NN Pensii, iar declaraţiile făcute recent de liderul PSD, Liviu Dragnea, la adresa sa, conţin contradicţii, a declarat joi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
ASF a criticat, ieri, decizia NN Pensii de a se adresa clienţilor, acuzând că este o poziţie "excesivă şi neavenită". ASF susţine că "nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect", potrivit News.ro.
Astăzi, Negriţoiu a subliniat că pilonul II de pensii este finanţat de stat prin alocaţii bugetare, iar aceste fonduri nu pot fi naţionalizate. Singura măsură pe care, teoretic, ar putea s-o ia statul, ar fi să schimbe modul de administrare al acestor fonduri şi să le contopească cu fondul public de pensii, dar nu au existat discuţii referitoare la o astfel de măsură, potrivit preşedintelui ASF.
Negriţoiu a declarat: "Această fumigenă aruncată este un nonsens, noţiunea de naţionalizare nu există. Pilonul II e finanţat de stat prin alocaţii bugetare. Noi nu facem lobby ca să existe o cotă mai mare sau mai mică, noi asigurăm stabilitatea pieţelor. Fondurile de pensii nu pot fi naţionalizate sau confiscate, aşa cum pensiile nu pot fi naţionalizate sau confiscate. Maximum ce poate să facă statul e să schimbe modul de administrare, să le contopească cu fondul public de pensii, dar nici această măsură nu a fost discutată".
Preşedintele ASF a amintit şi de cazurilor celor două ţări care au luat măsuri de schimbare a modului de administrare a fondurilor private de pensii, Polonia şi Ungaria.
Negriţoiu a declarat: "Alte ţări au luat această măsură din considerente diverse, care nu se aplică României. Polonia a vrut să reducă nivelul datoriei publice pentru a îndeplini criteriile de la Maastricht, legate de aderarea la zona euro. Din punct de vedere bugetar, o astfel de măsură nu aduce beneficii, aceste fonduri nu pot fi transferate".
Referitor la NN Pensii, preşedintele ASF a subliniat că autoritatea va stabili joi, în funcţie de mai multe varibile, ce sancţiuni administrative va aplica fondului.
Negriţoiu a declarat: "Spre deosebire de sancţiunile politice, acestea sunt sancţiuni administrative, pot fi la adresa conducerii sau a societăţii. Depinde cine a luat decizia, cine a distribuit mesajul, cine l-a interpretat. Avem discuţii în acest sens".
Referitor la acuzaţiile lansate de liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora acest scandal a pornit de la el, Negriţoiu nu a dorit să comenteze, dar a atras atenţia asupra unor contradicţii.
Negriţoiu a declarat: "Aceste declaraţii sunt politice, nu vreau sa le comentez. Însă, în formularea acestor declaraţii, există contradicţii. Dacă eu aş fi transmis niste informaţii catre NN, ar fi trebuit să existe, dar ele nu există. Eu, ca toţi supraveghetorii din ASF, am numai întâlniri oficiale cu asigurătorii, tot e discutăm noi este consemnate în minute. Eu cred că este mai mult de un an de când nu m-am mai văzut cu cineva de la NN, iar eu nu mă întâlnesc la colţ de stradă, ar fi culmea. Nu am contacte informale cu nimeni, nu am dat niciodată vreun telefon ca sa rezolv problema cuiva, vreun dosar de despăgubire. Nu am facut în trei ani nicio intervenţie pentru rude sau vreun parlamentar. Există un cod de conduită care impune nişte standarde tuturor salariaţilor ASF, mai ales în supraveghere".
(M.I.)
-------
Actualizare 07:59 Dragnea: "Scandalul despre naţionalizarea pensiilor a pornit de la Mişu Negriţoiu"
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri, că scandalul despre naţionalizarea pensiilor private a pornit de la preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care ştie foarte bine că în scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, deoarece ceea ce se întâmplă acolo este "foarte grav", iar asiguraţii români au de suferit.
"În ceea ce priveşte acest scandal despre naţionalizarea pensiilor private, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu care este preşedintele ASF, care ştie foarte bine că în foarte scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF pentru că ceea ce se întâmplă acolo este foarte grav şi au de suferit clienţii români şi asiguraţii români", a afirmat Liviu Dragnea, citat de News.ro.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că "Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză".
"În România nu este permis aşa ceva. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici vreo discuţie în Guvern, nici vreo discuţie în coaliţie sau Parlament despre aşa ceva", a adăugat liderul PSD.
Liviu Dragnea a susţinut că "ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis".
Preşedintele PSD a subliniat: "Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul şi Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze foarte dur pentru că trebuie să fim exemplu şi pentru celelalte multinaţionale care fac zeci de miliarde în România şi care îşi bat joc de români şi de statul român. Nu există o astfel de discuţie nici măcar informală din punctul nostru de vedere".
Întrebat dacă preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu nu ar fi trebuit deja demis dacă a furnizat informaţia potrivit căreia se urmăreşte naţionalizarea pensiilor private, Liviu Dragnea a spus: "În zilele următoare noi o să declanşăm procedurile parlamentare pentru a demite toată conducerea ASF".
El a mai spus că această informaţie poate să ducă la prăbuşirea unui sistem, lucru care este nepermis în România.
Liderul social-democraţilor a precizat: "Eu vreau să revin la această companie de asigurări. Deci nu ai niciun fel de informaţie oficială de la Guvern, nu suni la Guvern să verifici dacă aşa ceva există în intenţia Guvernului şi începi să trimiţi sute, mii de mail-uri incitând clienţii băncii sau clienţii asiguraţi la proteste. Aşa ceva nu se poate. O asemenea informaţie poate să ducă la prăbuşirea unui sistem. Să nu creadă cineva că se poate glumi cu aşa ceva, se poate introduce panică în România".
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că PSD intenţionează să facă o comisie de anchetă parlamentară care să stabilească de unde a pornit informaţia privind naţionalizarea pensiilor private.
Liviu Dragnea a conchis: "Dacă Parchetul General nu se autosesizează, şi nu am mari speranţe pentru că au alte preocupări, vom face şi aici o comisie de anchetă parlamentară care să cheme pe toţi cei implicaţi şi să ne spună această companie de unde a primit această informaţie. Nu putem lăsa lucrurile aşa".
Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.
(A.C.)
-------------
Deşi Ministrul Finanţelor Viorel Ştefan a caracterizat, săptămâna trecută, drept "aberaţii" discuţiile privind naţionalizarea fondurilor de pensii private, administratorul de fonduri NN şi-a anunţat, marţi, clienţii că în ultimele săptămâni au existat astfel de discuţii în spaţiul public şi i-a îndemnat să se implice activ în problemă.
Astfel, Viorel Ştefan a spus, din nou, că "nicio raţiune nu ar putea să determine o astfel de decizie aberantă", iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a muştruluit public compania NN.
ASF a transmis: "Poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită.
Nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice".
ASF a precizat că a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte: "Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect".
Autoritatea a mai transmis că sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem: "În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii".
"Transformarea fondurilor de pensii din pilonul II nici măcar nu trebuie discutată", a declarat, marţi seară, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, citat de Agerpres.
Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a spus, în debutul şedinţei de guvern de ieri, că a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, în ideea că astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează fondurile de pensii.
Domnia sa a declarat: "Domnule prim-ministru, această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, adiministratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de 7 milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1%, la fel ca în anul 2016. Datorită creşterii numărului de contributori prin creare de noi locuri de muncă, Pilonul II va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3 - 1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura nişte pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente".
Ministrul a precizat că are promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect.
Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a crescut pe parcursul anului 2016 atingând, la 31 decembrie 2016, 32,99 miliarde de lei (7,26 miliarde de euro), în creştere cu 27,16% faţă de anul 2015, conform ASF.
Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârşitul anului trecut, de 4,35% comparativ cu 3,64% în decembrie 2015.
Valoarea totală a activelor nete înregistrată la sfârşitul anului trecut de fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) a fost de 31,47 miliarde de lei (6,93 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 27,53% (27,06% raportat la moneda euro).
Naţionalizarea pensiilor private a fost pusă recent în discuţie de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.
Ideea naţionalizării pensiilor private a mai fost vehiculată, în ultimii ani.
În 2014, Victor Ponta a declarat, într-un interviu, că s-a discutat cu FMI despre naţionalizarea pensiilor private.
În Ungaria, autorităţile au decis, în 2010, naţionalizarea activelor fondurilor de pensii private pentru a reduce deficitul bugetar, rezultând un transfer de active de 10 miliarde de euro de la aceste fonduri către bugetul de stat. Legea adoptată de guvernul de la Budapesta prevedea că cei care nu îşi cedau de bună voie economiile şi îşi continuau contribuţia la fondurile private, nu vor mai putea beneficia niciodată de pensie de la stat, deşi vor continua să contribuie la sistemul public de pensii.
Polonia a oferit şi ea un exemplu de model de confiscare a pensiilor private. Planul guvernului polonez a constat în transferarea la stat a obligaţiunilor suverane poloneze deţinute de fondurile private de pensii şi anularea lor pentru ca astfel să fie redusă datoria ţării, fără a se oferi compensaţii.
• NN: "Conţinutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienţii săi este unul exclusiv informativ şi acesta nu reprezintă un avertisment"
Ca urmare a reacţiilor apărute după trimiterea mesajului informativ de tip e-mail către participanţii la Fondul de Pensii Administrat Privat NN (Pilonul II), administratorul fondului a transmis o serie de precizări: "Conţinutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienţii săi este unul exclusiv informativ şi acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii.
-Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienţilor săi, care conţin informaţii referitoare la situaţia contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluţia nivelul anului anterior către adresa de corespondenţă a clienţilor.
-Apreciem faptul că, prin declaraţiile făcute, atât Ministerul de Finanţe, cât şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susţinerea sistemului de pensii administrate privat. Aceste declaraţii sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susţinerea dezvoltării economiei naţionale poate creşte semnificativ.
-Reconfirmăm angajamentul nostru de a-i servi pe cei peste 1,9 milioane de clienţi, ale căror economii pentru pensie le administrăm. De aceea, ne delimităm de orice contextualizare într-un spectru politic, oricare ar fi acesta, a mesajului transmis pe 11 aprilie clienţilor noştri.
-Menţionăm că vom continua să informăm publicul larg şi mai ales pe clienţii noştri prin mijloacele de comunicare pe care le avem la dispoziţie despre nevoia şi alternativele de economisire pentru pensie, contextul pieţelor pe care suntem prezenţi şi evoluţia propriilor economii administrate de noi".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 00:34)
Bravo companiei NN pt faptul ca atrage atentia ca e posibil ca banii administrati de aceasta - banii contribuabililor de altfel - e posibil sa fie "nationalizati", adica mutati in sacul comun al pensiilor. S-a intimplat acest lucru in Ungaria si Polonia, din punctul meu de vedere se va intimpla si in Romania. E o chestiune de timp doar.
1.1. Multi isi dau cu pararea (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de R în data de 13.04.2017, 18:48)
NAȚIONALIZÁ, naționalizez, vb. I. Tranz. 1. A trece din proprietate particulară în proprietatea statului activele unei companii sau ale unui domeniu de activitate, în baza unor argumente politice și economice.
Pentru fraiericii (ca sa nu fiu banat) care isi dau cu pararea despre lucruri pe care nu le inteleg spun doar atat: CUM SA NATIONALIZEZE STATUL BANII STATULUI?????? toate fondurile (in limbajul comentatorilor fara creier - banii) din Pilonul II sunt constituite din cei 6% din CAS-ul (de 10.5%) platit de toti anagajatii legali din Romania. Adica pentru prostovani: banii din Pilonul II sunt banii Statului Roman dati in administrare unor companii private specializate in plasamente financiare pentru ca Statul Roman nu este in stare sa faca singur asta si pentru ca se doreste teoretic sa se evite coruptia statului Roman (de exemplu: esti salariat si platesti CAS 10.5% la Statul roman. Din aceasta suma 6% (banii Statului) sunt trimisi la NN Olandezii-Nu-dau-2-lei-pe-roma ni sa ii administreze privat, adica sa ii depoziteze el pana iesi tu la pensie). Si mai simplu: Statul isi tine banii la banci si nu in propriul buzunar.....pai si atunci cum mama lui se poate considera ca statul nationalizeaza pensiile?? eu daca imi tin banii la banca, ma supar si ii retrag si ii tin in propriul meu portofel, inseamna ca nationalizez banii bancii???? atata prostie e in tara asta de mana a 3-a ..cu 30.000 de studenti de ASE.....o tara pierduta din toate punctele de vedere.
2. Vizita de curtoazie
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 13.04.2017, 06:09)
Domnilor de la ANAF, ASF,BNR, etc. poate le faceti o vizita dupa sarbatori celor de la NN sa ciocniti niste oua p-acolo ca probabil nu i-ati vizitat cam de multisor si li s-a facut dor de voi. Nu de alta da sa vedem si noi cat de grijulii sunt cu banii clientilor lor...
2.1. Ajunge (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de daniel în data de 13.04.2017, 13:40)
E suficient sa postezi o ineptie o singura data. Nu e cazul sa insisti.
Ceea ce vrei tu se facea in comunism. Sa inteleg ca ai vostrii "socialisti" tot comunisti au ramas?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 15:38)
nu e nationalizare, ci s-ar schimba organismul care ar administra banii. in loc sa ti-i administreze ING, ti-i administreaza statul. nu iti ia nimeni banii aia.
2.3. Statul aloca, nu administreaza (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Warren în data de 13.04.2017, 16:00)
Asta e o prostie. Nu exista un fond de pensii administrat de stat. Exista o alocare bugetara pentru pensii din bugetul de stat. Nu e nicio administrare. In plus, ceea ce tu consideri o licenta lingvistica, 'nationalizarea', a fost folosita identic si in tarile in care acelasi fenomen s-a produs deja, Ungaria, Polonia.
2.4. Statul trebuie sa administreze... (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 16:31)
de alocat poate si cainele meu!
Extras din obiectivele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP): "CNPP este instituție publică de interes național care administrează sistemul public de pensii [...] aflată sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. [...] Obiectivele instituționale strategice ale CNPP sunt asigurarea sustenabilității financiare a sistemului public de pensii [...]". Acum ca statul aloca si nu administreaza e alta poveste...
Iar cu nationalizarea ce ai, nu vad cum e folosit impropriu?
2.5. E rastalmacit (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Warren în data de 14.04.2017, 18:17)
Nationalizare e rastalmacit inclusiv de piperea ca sa ascunda semnificatia reala in spatele unor definitii legale.
Ce intelegem noi (unii), bine sau gresit, e ca banii ajung la cheremul statului si nu sunt administrati (in sens de asset management) de o societate de administrare a investitiilor. Acum, daca asta se cheama nationalizare sau nu, e irelevant. Dar mutarea nu e in regula.
3. Vizita de curtoazie
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 13.04.2017, 06:09)
Domnilor de la ANAF, ASF,BNR, etc. poate le faceti o vizita dupa sarbatori celor de la NN sa ciocniti niste oua p-acolo ca probabil nu i-ati vizitat cam de multisor si li s-a facut dor de voi. Nu de alta da sa vedem si noi cat de grijulii sunt cu banii clientilor lor...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 07:01)
Politicienii lanseaza 'zvonurile', tot ei apoi se dezic.
Poate pana la urma NN a facut un lucru bun: acum toata lumea declara ca nationalizarea e imposibila- cu greu vor mai putea face acest lucru peste 1,2 ani.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 13.04.2017, 08:06)
Dacă vine vorba de "discuții", să ne aducem aminte că ele nu au existat, de fapt. Doar Cătălin Predoiu de la PNL a lansat această temă pe 1 apr 2017. Că a fost glumă de întâi aprilie, sau că a fost un act de prostie (ce îi este caracteristică), nu avem cum ști.
Reacțiile de până acum sunt că a fost glumă de 1 aprilie.
news.ro
Predoiu: Guvernul discută naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi deficitul bugetar
BUCUREŞTI | Scris de Cristian Citre | 1 apr 2017
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 11:43)
Pacaleala
Cand statul nu mai iese din actionariatul banci ex-private candva se numeste nationalizare fortata ca in Colectiv-Epoca de Aur?
6. Realitate
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.04.2017, 09:06)
Tema lansata in discutie de NN este pe buzele specialistilor de mult timp. Deficitul bugetar generat de pensiile de stat, piramida angajatilor in economie, etc.. duce la o singura concluzie.. Salvarea politicienilor iresponsabili si a politicilor economice dezastroase vine doar de la nationalizarea sistemului de pensii pilon II.
Asadar, BRAVOS NN pentru ca ai avut curajul sa aduci in discutiei acest subiect!!! Guvernul PSD stie sa fure "noaptea" nu la lumina zilei, iar Tovarasul Dragnea si-a vazut din nou planurile hotesti spulberate de transparenta!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 11:21)
minti, nu este pe buzele nimanui
si nu este nationalizare, caraghiosule
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de d.i. în data de 13.04.2017, 15:22)
ce'nseamna sa fii ticalos!
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 15:40)
mie mi se pare ca ce a facut NN-ul asta este o manipulare si o montare a cetatenilor impotriva propriilor autoritati. se pare ca fara motiv
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.04.2017, 15:52)
Daca nu te pricepi, nu vorbi, habar nu ai..probabil contul tau are 0 contributii acumulate, si nu te intereseaza!
6.5. esti un pacalici (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.04.2017, 15:56)
ai cumva culoare rosie, sau lucrezi in PSD?
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 19:13)
Pai poate ca a fost destept ca n-a contribuit, nu crezi? In caz de nationalizare ii iau fix praful de pe toba. Si-asa nu castigi nimic, la ce performanta au fondurile alea le faci banii cadou directorilor ca sa aiba bani de femei si masini scumpe.
7. Realitate
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.04.2017, 09:29)
Tema lansata in discutie de NN este pe buzele specialistilor de mult timp. Deficitul bugetar generat de pensiile de stat, piramida angajatilor in economie, etc.. duce la o singura concluzie.. Salvarea politicienilor iresponsabili si a politicilor economice dezastroase vine doar de la nationalizarea sistemului de pensii pilon II.
Asadar, BRAVOS NN pentru ca ai avut curajul sa aduci in discutiei acest subiect!!! Guvernul PSD stie sa fure "noaptea" nu la lumina zilei, iar Tovarasul Dragnea si-a vazut din nou planurile hotesti spulberate de transparenta!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 11:22)
Esti cam caraghios, postacule NN.
Ai venit sa iti faci reclama? postacule care postezi doua posturi la fel de ridicole.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 15:39)
Zii ca nu esti bugetar, ca nu te cred!
7.3. catre 7.1. (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.04.2017, 15:58)
esti un analfabet din punct de vedere financiar..cand incepi sa intelegi, te rog sa postezi.
8. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 13.04.2017, 09:48)
NN Pensii a exagerat in mod evident. Dar a facut foarte bine ce a facut.
A iesit putin scandal. Exact asta se astepta. S-au facut si declaratii publice ca statul nu va nationaliza fondurile de pensii administrate privat, asa ca acum le-ar fi mai greu politicienilor sa ia in considerare aceasta optiune. Iar NN Pensii chiar asta dorea.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 10:47)
NN mai au banii aia care pretind ca ii gestioneaza ?!!!!!
8.2. Ca si aurul in seifuri (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 11:47)
Atata incredere au bancile intre ele de il repatrieaza sa il vada fizic.
Bilet la ordin primesti apoi mai vezi cand se transforma in bani sau rabdari fripte :)))
8.3. Daca citesti (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Mircea în data de 13.04.2017, 16:05)
Vezi ca nu a exagerat. Cuvintele sunt bine alese, in asa fel incat nu pot fi blamati. Dealtfel se va vedea in instanta.
8.4. NN nu dau 2 lei pe romania (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de R în data de 13.04.2017, 19:28)
Cei de la NN speriati de Predoiu au facut o mizerie fara minte...le e frica ca Statul roman nu mai vireaza banii Statului in conturile lor sa isi ia sefii ING din Olanda marijuana ieftina in Cartierul Rosu....si au bagat pentru prostime sintagma "nationalizare".....daca statul nu le mai da bani e nationalizare......si lumea sare ca arsa ca ASF e de vina...cata prostie crasa
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 11:39)
Pentru ca mai demult a fost salvat de statul olandez de la colaps!
Dragnea bravooo !!!
10. BRAVO NN!
(mesaj trimis de BRAVO NN! în data de 13.04.2017, 14:55)
Super decizie de a notifica participantii.
Conducerea ASF pentru mentinerea scaunului s-a adunat rapid in Joia mare. Giurescu arata de parca a venit de la multiplex.
Din pacate niste capete cad, insa asta inseamna sa ai curaj, sa infrunti hotia aleasa cu majoritatea prostimii.
10.1. Corect (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de Alin în data de 13.04.2017, 16:17)
Asta e miza. Salvarea unor scaune de la ASF! Trist e ca tocmai Negritoiu, care a mancat o paine buna de la grupul ING/NN s-a dedat la asta! Bastus: "in nemernicia mea, am muscat mana stapanului care m-a crescut si m-a hranit!"
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de BRAVO NN! în data de 13.04.2017, 16:51)
Pai probabil a vrut sa-si dovedeasca independenta.. sau poate i s-a cerut.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 15:04)
Sincer, sper sa fie amendata si bursa pentru ca preia orice ineptie a juristului piperea si a grupului infractional organizat de speculati financiari si pune in pericol MACROPRUDENTIALITATEA (le sta in gusa analfabetilir :-) ))))) )
12. fără titlu
(mesaj trimis de d.i. în data de 13.04.2017, 15:21)
ce'nseamna frica de demitere!! traiasca "sinecurili"!
13. BRAVO NN !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 13.04.2017, 15:35)
O informare corecta catre participantii ! Decizia ASF de azi este un abuz ! Care este motivarea ? S-a actionat la comanda politica ! In Polonia si Ungaria sau nationalizat ! Comletarile NN sunt mai mult decat suficiente ! Acum datorita NN stam mai linistiti ca nu ne ia statul si pensia privata intr-o noapte cu HG.
DEMISIA asf ! Bravo NN ! Bravo Olanda ! Asteptam reactia UE !
13.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 15:41)
termenul de nationalizare vine din nestire, ignoranta si prostie
13.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 16:34)
Explica-ne, te rugam, si noua!!! Vorba aia, sa nu murim prosti.
13.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13.1)
(mesaj trimis de BRAVO NN! în data de 13.04.2017, 16:55)
Ungaria si Polonia au "reformat" pensiile absorbind banii respectivi si transformandu-i in promisiuni. In Bulgaria se dezbate. Ar trebui verificat sursa acelor zvonuri de nationalizare.. ce culoare rosie sau galbena au. Dar pana la urma, de la zvon la zi este doar o noapte, si stim ce fac hotii.
13.4. Dar nu e NATIONALIZARE (răspuns la opinia nr. 13.3)
(mesaj trimis de R în data de 13.04.2017, 19:36)
Renuntati la tampenia asta cu nationalizarea odata.....e doar o stopare a viramentelor de bani din CAS catre fonduri straine de pensii
14. Rusine ASF!
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.04.2017, 15:51)
Rusine comisari, rusine ASF! Nu ati dat asemenea amenzi patronilor de la Astra si Carpatica, sau sefilor ''imaculati' de la SIF-uri.. ma intreb de ce? au cotizat la partidul unic sau pentru buzunarele voastre proprii?
14.1. Traiasca si infloreasca tara hotilor iubiti (răspuns la opinia nr. 14)
(mesaj trimis de hotomanul în data de 13.04.2017, 17:23)
in tara hotilor se judeca zvonul se pedepseste inentia si se iarta furtul efectiv
15. Ce amenda modica !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 15:55)
1% din din capital social adica la o firma bormala 1% din 200 ron care e 2 ron.
O nimica toata!
Amenda se da 10% din cifra de afaceri/anul trecut. Si cifra de afaceri se poate maslui dar e mai aproape de realitate.
15.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 15:58)
B=n
16. intre PORCI
(mesaj trimis de Cristi Porcea în data de 13.04.2017, 17:18)
Oameni suntem PORCI mancam si ca ei ne comportam....PORCII de la ASF si PORCII dela PSD au amendat rapid o temere care nu prea are de-a face cu porcisme. BRAVOOOOO
16.1. Porc esti tu (răspuns la opinia nr. 16)
(mesaj trimis de R în data de 13.04.2017, 19:32)
Aia de la ASF au actionat (ciudat si incredibil) corect de aceasta data......au amendat o minciuna mizerabila spusa de olandezi in bataie de jos...au amendat prostia si ipocrizia..au amendat stirile false...care pot avea un efect masiv in piata....Nu exista nationalizare..e o minciuna...dar e adevarat ca PSD probabil nu vrea sa mai vireze bani la pensii private (firme straine) si vrea sa ii foloseasca Dragnea dupa bunul plac. Asta e o alta mizerie.