Poliţia din Assen a dat publicităţii imaginile video de la furtul pieselor dacice

A.B.
Internaţional / 26 ianuarie



Sursa foto: politie.nl

Sursa foto: politie.nl

Poliţia olandeză a făcut publice imagini de pe camerele de supraveghere care surprind momentul spargerii Muzeului Drents din Assen, unde au fost furate obiecte dacice valoroase, transmite news.ro. Imaginile alb-negru arată trei persoane forţând o uşă exterioară, iar ulterior se poate observa o explozie. Potrivit poliţiei, acest mod de operare le-a permis autorilor să pătrundă în muzeu. Imaginile au fost publicate pe site-ul oficial al poliţiei.

În timpul jafului din noaptea de vineri spre sâmbătă, au fost furate mai multe capodopere arheologice româneşti, printre care Coiful de aur de la Cotofenesti şi trei brăţări de aur. Până în prezent, nicio persoană nu a fost arestată. În plus, poliţia investighează dacă o maşină arsă găsită lângă Rolde este legată de furt. La momentul respectiv, nu se afla nimeni în vehicul.

Ministrul Culturii din Ţările de Jos, Bruins, a declarat: "Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele şi pentru a depista şi pedepsi autorii. Aceste obiecte istorice sunt de o mare importanţă pentru România şi pentru patrimoniul său cultural."

Jurnalista culturală Claudia Marcu, care trăieşte în Olanda de peste 20 de ani, a comparat furtul cu un posibil jaf al celebrului "Rond al nopţii" din Ţările de Jos: "Habar nu aveţi care este impactul acestui lucru asupra comunităţii româneşti. Oamenii sunt devastaţi."

În urma exploziei din apropierea Muzeului Drents, mai multe exponate au dispărut, iar autorităţile olandeze au alertat ambasadele României din ţările vecine pentru sprijin. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a solicitat ajutorul Interpol, deoarece se bănuieşte că furtul a fost un plan atent organizat. În acest moment, anchetatorii analizează filmările din camerele de supraveghere şi adună mărturii, scrie news.ro.

O delegaţie din România este aşteptată la muzeu duminică. Potrivit unui istoric citat de presă, obiectele de mare valoare, cum sunt aceste piese, sunt de obicei furate pentru a fi topite. În acest caz, autorităţile române au deschis un dosar penal pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, care va fi preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Muzeul Naţional de Istorie a României a confirmat că toate piesele expuse la Muzeul Drents au fost asigurate înainte de a fi trimise în Ţările de Jos, conform legislaţiei româneşti şi standardelor internaţionale. De asemenea, muzeul era securizat corespunzător, iar vitrinele erau echipate cu sisteme de supraveghere şi alarme conectate la poliţia locală, care a intervenit prompt.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Vorbe,”vorbe...goale ce din......”.Numai o intamplare sau o gresea, sa fie recuperate.Cred ca vor fi vandute unui miliardar,colectionar.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb