Radu Miruţă, noul preşedinte al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, avertizează asupra deciziei neaşteptate a Guvernului PSD-PNL de a introduce o taxare în domeniul IT, transmite news.ro.
Preşedintele Comisiei IT&C solicită Guvernului PSD-PNL să urgenteze implementarea cloud-ului guvernamental, subliniind că digitalizarea României la jumătatea mediei UE ar putea creşte semnificativ PIB-ul.
Deputatul USR critică Guvernul Ciolacu 2 pentru intenţia de a acoperi deficitul bugetar prin taxarea angajaţilor din IT şi avertizează că măsura va determina relocarea acestora în alte ţări, fără a creşte veniturile statului.
"Ciolacu nu înţelege că Internetul nu are garduri şi, fără să anunţe o industrie de miliarde de euro în România, a modificat taxarea pentru unii dintre cei mai bine pregătiţi tineri din ţară, crezând că astfel va aduce bani la bugetul pe care apoi huzureşte prin fel şi fel de cheltuieli inutile. Nu va colecta aşa bani, fiindcă Internetul nu are limite, iar oamenii bine pregătiţi care scriu software vor migra electronic spre companii care au sediul fiscal în ţări cu o taxare mai mică. Adică, vor face aceeaşi treabă bună, dar plătind taxele în altă ţară, pentru că specificul activităţii le permite livrarea unor produse software de aproape oriunde. În loc să adune bani la buget, Ciolacu va pierde astfel bani", declară Radu Miruţă, deputat USR şi preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.
Radu Miruţă solicită ca premierul să revină asupra deciziei de a modifica neasteptat taxarea salariilor din IT.
"Guvernul Ciolacu trebuie să facă mai întâi o analiză serioasă şi să adopte un calendar previzibil şi etapizat de modificare a taxelor în domeniu, calibrând nivelul impozitării cu ceea ce piaţa poate suporta", arată el.
Preşedintele Comisiei IT&C solicită accelerarea implementării cloud-ului guvernamental, argumentând că digitalizarea României la jumătate din media UE ar putea aduce o creştere de 7% din PIB. România, deşi are mulţi specialişti IT, se află pe ultimul loc în Europa la digitalizare, ceea ce implică pierderi economice semnificative.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 14:47)
"Adică, vor face aceeaşi treabă bună, dar plătind taxele în altă ţară":-)...auzi si la "inteligentul" asta, deci sunt de acord sa plateasca taxe in alta tara dar nu in Romania:-). Sa migreze electronic spre companii care au sediul fiscal în Franta, Germania sau tarile nordice sa vada acolo taxe:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 16:32)
Dar la Bulgaria te-ai gandit?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 18:29)
Arata-mi un bucurestean sau mai nou pe unul “de la Cluuuj” ca vrea sa lucreze pentru o firma bulgareasca…poate doar daca are “pusca, cureaua si ceafa lata”:-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 20:55)
Cauta pe reddit programare si o sa vezi deja planuri pentru deschidere de srl personal in Bulgaria, mutarea masinii pe acest SRL si evitarea platilor de impozite la statul roman.