Recolta de cereale, în pericol din cauza condiţiilor meteo

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 18 iunie 2014

Recolta de cereale, în pericol din cauza condiţiilor meteo

Maria Tomescu, ANM: "Sudul ţării - cel mai afectat de precipitaţii"

Ştefan Poenaru, Agrofam Holding: "Recoltele nu sunt afectate atât de cantitatea de precipitaţii, cât de frecvenţa acestora"

"Prognozele privind recolta de cereale din acest an - fumigene aruncate de traderi pentru a influenţa preţul"

Ploile din această perioadă nu sunt favorabile niciuneia dintre culturile de toamnă, iar recoltele pot fi afectate şi în funcţie de zonă, ne-a declarat Valeriu Tabără, fost Ministru al Agriculturii. Potrivit domniei sale, în Arad şi Satu Mare unele culturi de câmp sunt deja afectate de secetă, iar în sudul ţării sunt zone în care a plouat prea mult. "Orice ploaie vine acum peste culturile de grâu, orz sau rapiţă le poate afecta atât calitativ, cât şi cantitativ. În schimb, o cantitate de apă mai mare este favorabilă culturilor de primăvară, respectiv floarea-soarelui, porumb sau lucernă", ne-a explicat domnia sa. Prognoza meteorologică anunţată pentru următoarele zile nu este optimistă. Maria Tomescu, meteorolog de serviciu în cadrul Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), ne-a spus că în perioada care urmează ploile se vor intensifica. Potrivit domniei sale, luna iunie este, în general, cea mai ploioasă din an, cu precipitaţii medii la nivel de ţară de 89 de litri pe metrul pătrat.

"Până acum, media pe luna aceasta a ajuns la 23 de litri pe metrul pătrat. Prin urmare, mai este loc de precipitaţii", ne-a spus Maria Tomescu. Chiar dacă precipitaţiile sunt încă mult sub media pe ţară, domnia sa spune că, totuşi, acestea nu au fost uniforme în toată ţara, precipitaţiile afectând mai mult sudul ţării şi mai puţin centrul, nordul şi vestul.

În sudul României, ploile încurcă fermierii nu atât prin cantitate, cât prin frecvenţă, deocamdată, potrivit proprietarului Agrofam Holding, Ştefan Poenaru. "Nu plouă foarte mult, dar aversele sunt dese şi nu vom putea intra în câmp la timp dacă acestea continuă", ne-a spus domnia sa. Ştefan Poenaru a mai adăugat că grâul nu a fost încă afectat de ploi, dar riscă să fie dacă acestea vor continua. "Nu acelaşi lucru pot să îl spun şi despre orz sau rapiţă, unde deja am început să înregistrăm pierderi din cauza fenomenelor meteorologice din ultima vreme", a mai spus domnia sa. În ceea ce priveşte prognozele făcute de anumiţi comercianţi privind cantitatea de cereale care va fi recoltată anul acesta, fermierul ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, aceste date sunt bombe fumigene aruncate de traderi pe piaţă ca să influenţeze preţul. De exemplu, eu personal nu mă aştept la recolte record".

De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele Ligii Asociaţiiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) Marcel Cucu. Domnia sa ne-a spus că, deşi momentan culturile de păioase din regiunea Brăila sunt în stare bună, acestea sunt expuse unor riscuri foarte mari cauzate de ploi. "Cantitatea recoltei va fi afectată în cazul în care culturile vor fi culcate la pâmânt şi nu le vom putea strânge din câmp, iar calitatea va fi afectată de tot felul de dăunători care apar odată cu excesul de apă", ne-a explicat domnia sa, precizând că nu poate estima cantitatea de cereale pe care o va recolta până când acestea nu sunt depozitate.

Mai fericiţi sunt fermierii din nordul şi estul ţării unde cantitatea de precipitaţii nu a fost foarte mare. De exemplu, Gheorghe Portariuc, administratorul companiei Multiagra din Botoşani, ce exploatează peste 1000 de hectare pentru producţia vegetală, ne-a spus că anul acesta a fost cel mai bun din ultima vreme, din punct de vedere al producţiei de cereale.

Exporturile de grâu din ţara noastră, în perioada 2013-2014, se apropie de 4,5 milioane de tone, potrivit unui comunicat al Bursei Române de Mărfuri (BRM). În sezonul 2014 -2015 se preconizează exporturi de 4,5 milioane de tone de grâu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb