Marii retaileri trebuie să înlesnească accesul produselor româneşti la rafturile din magazine, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în urma întâlnirii pe care a avut-o, la finalul săptămânii trecute, cu Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Şeful Guvernului a tras un semnal de alarmă cu privire la obstacolele întâmpinate de antreprenorii locali şi a anunţat o serie de măsuri pentru sprijinirea acestora: "Mai există o problemă: accesul producătorilor români la marile lanţuri de magazine, la retaileri. Şi domnul ministru o să înceapă, de săptămâna viitoare (n.red. - săptămâna aceasta), o discuţie cu toţi retailerii din România pe acest domeniu".
Premierul a subliniat că este esenţial să se analizeze legislaţia europeană pentru a identifica soluţii care să permită producătorilor locali să concureze în mod echitabil pe piaţă. "Românii, cum este şi normal, trebuie să fie avantajaţi. O să scoatem toată legislaţia europeană şi o să facem o comparaţie. Ne uităm pe Directivă, astfel încât, concurenţial, producătorii locali să aibă şanse reale", a precizat Marcel Ciolacu, care a atras atenţia şi cu privire la importarea la vrac a anumitor produse, care sunt ambalate apoi în ţara noastră, fenomen ce creează un avantaj incorect pentru marii retaileri în detrimentul procesatorilor locali.
Cu un deficit comercial agroalimentar de aproximativ 3 miliarde euro la finalul anului 2024, Guvernul îşi doreşte să reducă dezechilibrele printr-o strategie care să încurajeze procesarea internă a materiei prime şi să diminueze dependenţa de importuri.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat: "România exportă foarte multă materie primă şi importă materie procesată. În săptămâna viitoare, vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel încât să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe. ".
El a afirmat că Executivul va continua finanţarea programelor de susţinere pentru sectoarele vulnerabile, cum ar fi carnea de porc, sector în care ţara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari deficite comerciale.
"O să continuăm această politică ţintită, astfel încât să reducem deficitul comercial şi românii să aibă acces la cât mai multe produse româneşti produse şi procesate în România", a spus şeful Guvernului.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la produsele agroalimentare, premierul a asigurat că acestea sunt "într-o zonă rezonabilă" şi a avertizat companiile să nu crească nejustificat costurile.
Marcel Ciolacu a declarat: "Nu am văzut să fie scumpiri nici la gaze, nici la energie, nici la combustibili. Dacă nu ajungem la un gentlemen agreement cu companiile, Guvernul şi Parlamentul au un instrument care se numeşte lege. Nu mi-aş dori să ajungem în acea zonă".
La rândul său, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a arătat că bugetul MADR pentru anul în curs va acoperi toate necesităţile de finanţare şi se aşteaptă ca, în urma investiţiilor pe care statul le face în agricultură şi zootehnie, peste următorii 3 ani să nu mai avem deficit comercial agroalimentar.
Opinia Cititorului