Aplicaţia pentru programul "Rabla pentru tractoare" ar urma să fie operaţională în cursul lunii septembrie, după ce va fi aprobat ghidul aflat în acest moment în dezbatere publică, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, Laurenţiu Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
Laurenţiu Neculaescu a spus: "Dacă totul decurge normal în urma consultărilor, eu cred că într-o lună deschidem aplicaţia informatică şi oamenii se pot înscrie. Cred că bugetul se va epuiza în câteva minute pentru că, din ce am discutat cu asociaţiile în domeniu, fermierii sunt extrem de interesaţi şi îşi doresc foarte tare un program de genul ăsta. Dacă este un program care are succes, poate în anul 2025 îl vom repeta şi vom avea o nouă sesiune de finanţare. Mi-aş dori ca toţi cei care sunt interesaţi să facă toate observaţiile de care avem nevoie. Ieri (n.red. - joi, 29 august), am pus în dezbatere publică ghidul pe tractoare. Este prima dată când AFM are un program de genul acesta şi am vrea, cât se poate, să primim un feedback în această perioadă de două săptămâni cât este ghidul în dezbatere publică, să ştim dacă am gândit bine sau nu mecanismul şi modul de derulare al programului şi dacă ceea ce am gândit noi satisface nevoia acestor agricultori".
Preşedintele AFM a precizat că toate dosarele vor fi depuse în aplicaţia informatică, iar solicitanţii trebuie să aibă un certificat de producător eliberat de primăria pe raza căreia activează, precum şi certificate fiscale din care să reiasă că nu are datorii la bugetul de stat.
Reprezentantul AFM a menţionat: "Sunt agricultori care nu au nevoie neapărat de tractoare cu capacităţi mari, că nu au suprafeţe mari pe care le exploatează. Agricultorului îi trebuie un tractor mai mic, dar are nevoie de agregatele din spatele tractorului şi, atunci, până la suma de 55.000 euro vor fi eligibile şi astfel de proiecte. Va fi un program care va funcţiona şi se va derula după modelul celebrului program Rabla, în care fermierul - discutăm de persoane fizice care au atestat de producător - va casa un vehicul uzat sau un tractor mai vechi, va primi un voucher cu care se va duce la dealer şi îşi va achiziţiona un tractor sau utilaje aferente tractorului respectiv, până la valoarea maximă de 55.000 de euro. Dealerul va depune la AFM decontul".
Bugetul alocat noului program de înnoire a parcului naţional de tractoare este de 500 milioane lei. Conform schemei de ajutor de stat, intensitatea sprijinului este între 65% şi 80%. Tinerii fermieri - adică fermierii în vârstă de până în 40 de ani - vor beneficia de o decontare maximă de 80% din valoarea tractorului, în timp ce restul fermierilor vor avea parte de o finanţare de 65%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2024, 09:23)
Un tanar fermier de 45 de ani munceste mult mai greu fata de tanarul de 40 de ani, se gandeste deja la pensie ca si el lucreaza cu legi, legile naturii.
In curand vom avea si rabla la combine. Combine muzicale.