Anul 2024 a fost cel mai bun an din istoria turismului maghiar, conform unui comunicat transmis redacţiei. Aproape 18 milioane de turişti au ales să se cazeze în unităţi turistice din Ungaria, înregistrându-se o creştere de 11% faţă de 2023 şi un record absolut. Numărul total al înnoptărilor a depăşit 44 de milioane, cu aproape 6% mai mult decât în anul precedent.
Potrivit Eurostat, Ungaria s-a aliniat mediei europene în privinţa creşterii nopţilor petrecute în structuri de cazare, cu o majorare de 150% în primele zece luni ale anului. Totodată, un raport ForwardKeys a indicat că Budapesta, alături de Alicante, a avut cea mai mare creştere globală a numărului de vizitatori, de +22%, depăşind destinaţii consacrate precum Miami, Los Angeles şi Atena.
Numărul turiştilor internaţionali a atins un nivel istoric, iar turismul intern a fost, de asemenea, la cote maxime. Potrivit Centrului Naţional de Informaţii Turistice, sosirile internaţionale au crescut cu 8,7 milioane, înregistrând o evoluţie de 17%. De asemenea, înnoptările turiştilor străini au crescut cu 10%, ajungând la peste 22 de milioane.
În ceea ce priveşte pieţele sursă, Germania rămâne lider în top, cu o creştere de 11%, urmată de România şi Polonia, care au înregistrat, la rândul lor, evoluţii semnificative, potrivit comunicatului.
Aeroportul din Budapesta continuă să îşi consolideze poziţia de lider, câştigând pentru al doilea an consecutiv prestigiosul titlu de "Cel mai bun aeroport din Europa", acordat de Airports Council International (ACI). Această distincţie este cu atât mai valoroasă cu cât se bazează exclusiv pe feedback-ul pasagerilor, reflectând angajamentul aeroportului faţă de excelenţă în servicii.
Privind spre viitor, vara anului 2025 se anunţă istorică: Aeroportul din Budapesta va opera cel mai amplu program de zboruri din istoria sa, oferind 136 de rute directe - un număr record. Sezonul estival debutează oficial pe 30 martie 2025. Noi destinaţii interesante vor completa reţeaua: din 2025 vor exista zboruri directe către Mumbai (India), iar din 25 mai, către Shymkent (Kazahstan). În sezonul de iarnă se vor adăuga şi două oraşe franceze - Bordeaux şi Nantes.
Aeroportul din Debrecen se extinde, de asemenea, oferind tot mai multe opţiuni pentru călători. Noile rute includ Creta (Heraklion) şi, din luna iunie, Antalya, Barcelona, Tirana şi Monastir. Începând cu sfârşitul lunii martie 2025, se vor lansa zboruri directe către Leipzig şi Malta, iar din aprilie, către Tel Aviv, se precizează în comunicat.
2024 a fost un an efervescent şi pe segmentul hotelier, cu deschideri de top care setează noi standarde în ospitalitatea din regiune: Kimpton BEM Budapest Hotel - situat într-o clădire istorică restaurată, cu 127 de camere, restaurant rafinat şi bar panoramic, respective Anna Grand Hotel, Balatonfured - recent renovat, combină tradiţia cu luxul contemporan, oferind 105 camere şi un centru wellness de 1.200 m².
Privind spre 2025, piaţa se pregăteşte pentru deschideri spectaculoase: St. Regis Budapest, în Palatul Klotild, va redefini eleganţa urbană, TRIBE Budapest Airport Hotel, va fi ideal pentru călători în transit iar Le Primore Hotel & SPA, Hevíz, promite o experienţă de wellness exclusivistă în mijlocul naturii.
Ungaria se pregăteşte pentru un 2025 spectaculos, cu evenimente de talie internaţională şi atracţii culturale inedite:
Sziget Festival revine în august cu artişti internaţionali şi un spirit multicultural unic iar VeszpremFest (jazz), Fishing on Orfû (indie/alternative) completează paleta muzicală.
Redeschiderea Muzeului de Etnografie şi organizarea târgurilor de artă şi film - Budapest Art Market şi Budapest International Documentary Festival - vor atrage public din toată lumea.
De asemenea, fanii sporturilor vor avea parte de un an plin: Formula 1 - Marele Premiu al Ungariei se va desfăşura pe un Hungaroring modernizat iar MotoGP va avea loc la un nou circuit din apropierea Lacului Balaton. Alte competiţii majore vor fi Maratonul Internaţional Budapesta, Wizz Air Half Marathon, şi Spartan Race Hungary.
Nu vor lipsi festivalurile culinare şi târgurile tematice, precum Festivalul Vinului de la Buda Castle - o celebrare a vinurilor maghiare, Festivalul Gourmet, destinat iubitorilor de gastronomie rafinată sau Târgurile de Paşte şi Primăvară din Budapesta, organizate în mai multe locaţii centrale, se mai menţionează în comunicat.
Şase dintre cele mai rafinate hoteluri din Budapesta au fost incluse în celebrul Forbes Travel Guide, confirmând statutul oraşului ca destinaţie de top pentru turismul de lux. Pe lista exclusivistă se regăsesc:
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 17:05)
Nu i de mirare,
nu numai ca e o tara frumoasa cu oameni foarte primitori, dar acolo se simte omul in siguranta si se poate relaxa,
ceea ce nu e cazul in unele tari europene a caror guverne urla sa intre in razboi, fara sa le pese de propria tara si familie, cu creierul spalat de Dorinela