ZIARUL BURSA

02 septembrie
Ediţia din 23.12.2024
Managerii unor fonduri de capital de risc urmăresc industria apărării, în vederea identificării unor oportunităţi de investiţii în start-up-uri de profil

Industria apărării - pe radarul unor fonduri de capital de risc din ţara noastră

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 2 septembrie

McKinsey a identificat trei valuri distincte de start-up-uri în domeniul tehnologiei apărării, în ultimii 20 de ani 

Managerii unor fonduri de capital de risc din ţara noastră urmăresc industria apărării pentru identificarea unor oportunităţi de investiţii în start-up-uri din sector sau au realizat investiţii în tehnologii care, deşi nu sunt dezvoltate în scopuri de securitate militară, pot fi folosite în acest domeniu.

Cât de aproape este o criză a gazelor naturale în Europa?

Cât de aproape este o criză a gazelor naturale în Europa?

Călin RecheaMaterii Prime / 2 septembrie

Călin Rechea

Convergenţa unor tendinţe îngrijorătoare pare să se accentueze în ultima perioadă pe piaţa gazelor naturale din Europa, iar probabilitatea unei crize majore este tot mai mare, chiar dacă Ucraina va reveni asupra deciziei de a nu prelungi acordul de tranzit al gazelor din Rusia, care expiră la sfârşitul acestui an.

Infrastructura autohtonă de transport - pe un drum blocat

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA Infrastructura autohtonă de transport - pe un drum blocat

George MarinescuCompanii / 2 septembrie

Într-o Europă în care viteza dezvoltării infrastructurii este crucială pentru bunăstarea economică, România pare să rămână ancorată în trecut, prinsă într-o reţea de drumuri şi căi ferate deteriorate şi insuficient dezvoltate. Este o poveste amară a incompetenţei şi risipirii fondurilor europene, care de-a lungul ultimilor 17 ani nu au reuşit să transforme promisiunile în realitate.

Compania românească Erbaşu, deşi este relativ nouă în domeniul infrastructurii rutiere mari, este văzută de experţii organizaţiei neguver- namentale ca un potenţial jucător de top în viitor, dacă îşi continuă ascensiunea actuală, ceea ce reprezintă o confirmare a faptului că piaţa autohtonă poate produce competitori puternici, capabili să concureze cu firmele internaţionale. (Sursa foto: facebook / Construcţii Erbaşu)

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA Plusuri şi minusuri ale companiilor ce implementează proiectele de infrastructură, în viziunea API

Companii / 2 septembrie

UMB continuă să fie cea mai puternică forţă pe piaţa infrastructurii rutiere mari, dar un potenţial punct de vulnerabilitate este faptul că şi-a asumat poate prea multe contracte simultan, ceea ce ar putea crea probleme în respectarea termenelor, susţine Ionuţ Ciurea, directorul executive al Asociaţiei Pro Infrastructura (API), organizaţie neguvernamentală în domeniul infrastructurii, ce oferă o perspectivă detaliată şi critică asupra companiilor care lucrează la marile proiecte de infrastructură rutieră din ţara noastră.

Parcul industrial este un proiect amplu şi complex, care urmează să fie construit pe un teren în suprafaţă de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieşire la DN 2 E85.

Parc industrial pe 47,4 hectare, în judeţul Vrancea

Emilia OlescuCompanii / 2 septembrie

Consiliul Judeţean Vrancea derulează, în acest an, proiecte de investiţii atât în sectorul economic, cât şi în zona socială şi culturală, dar şi în infrastructura rutieră, în sănătate şi în educaţie, după cum ne-au transmis, recent, reprezentanţii autorităţii judeţene.

Conform datelor CNAIR, în cazul lotului 2 al sectorului Buzău-Focşani, UMB a dislocat un număr impresionant de resurse umane şi echipamente. Lotul 2 este în faza finală a lucrărilor, cu trasarea marcajelor rutiere deja începută, ceea ce indică un progres avansat. (Sursa foto: facebook / UMB)

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA UMB, companie românească performeră în lucrările de infrastructură rutieră

Companii / 2 septembrie

Autostrada Moldovei, cunoscută şi sub denumirea de A7, reprezintă un proiect esenţial pentru infrastructura rutieră a României, fiind destinată să conecteze regiunile estice ale ţării cu restul reţelei de autostrăzi. Sectorul Buzău-Focşani al acestei autostrăzi este în prezent unul dintre cele mai dinamice şantiere din România, iar progresele rapide înregistrate aici sunt datorate în mare măsură Companiei UMB, deţinută de antreprenorul Dorinel Umbrărescu, potrivit datelor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Alexander Exarchou: "Aktor România a prioritizat proiectele care îmbunătăţesc conectivitatea şi contribuie semnificativ la dezvoltarea generală a infrastructurii ţării".

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA Alexandros Exarchou, Aktor: "România este o piatră de temelie a operaţiunilor Aktor în Europa de Sud-Est"

Companii / 2 septembrie

Pe măsură ce România îşi continuă dezvoltarea rapidă a infrastructurii, opiniile liderilor din industrie devin din ce în ce mai importante în înţelegerea direcţiilor strategice care modelează această creştere. Prin intermediul constructorului său de infrastructură, Grupul Aktor are o prezenţă puternică în ţară. Grupul este lider în sectorul construcţiilor, infrastructurii, concesiunilor/parteneriatelor public-private (PPP), surselor regenerabile de energie (RES), stocării energiei, dezvoltării imobiliare, proiectelor de mediu şi tehnologiilor digitale din Grecia, având o prezenţă semnificativă în Europa de Sud-Est.

Investiţiile semnificative în infrastructura de transport naval din România sunt esenţiale pentru menţinerea competitivităţii economice şi pentru integrarea mai profundă a ţării în reţelele europene şi globale de transport.

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA Investiţiile din transportul naval, accelerate de războiul din Ucraina

Companii / 2 septembrie

Infrastructura necesară derulării şi dezvoltării transportului naval, care a fost ignorată în ultimii 34 de ani de guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria - care au ales să finanţeze în principal doar proiectele de infrastructură de transport rutier şi transport feroviar -, are parte în această perioadă de o masivă alocare de fonduri europene şi naţionale, în contextual războiului din Ucraina, care a dus la tranzitarea unei părţi importante din mărfurile din ţara vecină prin porturile româneşti dunărene şi prin Portul Constanţa.

Investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea industriei feroviare - priorităţile GRAMPET Group

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA Investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea industriei feroviare - priorităţile GRAMPET Group

Companii / 2 septembrie

GRAMPET este prima multinaţională cu capital 100% românesc şi, totodată, pionier în domeniul dezvoltării de soluţii integrate de transport de marfă şi logistică. A fost înfiinţată în anul 1999 cu obiectivul de a deveni cel mai important jucător din industria feroviară din ţară, iar de atunci a investit constant în proiecte strategice şi soluţii eficiente prin care a contribuit la dezvoltarea durabilă a industriei feroviare.

Infrastructura rutieră şi feroviară finanţată din PNRR: stadiu, finanţare şi perspective

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA Infrastructura rutieră şi feroviară finanţată din PNRR: stadiu, finanţare şi perspective

Companii / 2 septembrie

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă una dintre cele mai ambiţioase iniţiative de modernizare a infrastructurii naţionale, cu un rol central în revitalizarea economică post-pandemie şi creşterea competitivităţii pe termen lung. Prin investiţiile strategice prevăzute, ţara noastră doreşte să reducă decalajele infrastructurale faţă de alte state europene şi să asigure o integrare deplină în reţeaua europeană de transport.

Gabriel Budescu: "Mi-aş dori să dăm în trafic o autostradă cu tot cu spaţiile de servicii şi ca aceste spaţii să arate altfel".

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA "Sustenabilitatea materialelor - viitor criteriu în procedura de atribuire a achiziţiei"

Companii / 2 septembrie

(Interviu cu Gabriel Budescu, directorul general al CNIR) 

Reporter: Compania Naţională de Investiţii Rutiere a fost înfiinţată în anul 2016, dar a devenit operaţională abia în anul 2023. Aveţi un an de la operaţionalizare, dar nu aveţi încă schema de personal completă, şi totuşi aţi preluat câteva proiecte importante. Care este situaţia în acest moment?

Ionel Scrioşteanu (centru) discutând cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe (stânga) şi secretarul de stat adjunct din cadrul SGG, Lucian Rusu despre A7, Autostrada Moldovei (Sursa foto: facebook / Irinel Ionel Scriosteanu)

SUPLIMENT INFRASTRUCTURA "Parteneriatul public-privat nu mai este o variantă, ci o obligaţie pe care trebuie să o creăm"

Companii / 2 septembrie

(Interviu cu Ionel Scrioşteanu, Secretar de Stat pentru infrastructura de transport rutier în cadrul Ministerului Transporturilor) 

Reporter: Recent, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi a afirmat că inaugurarea A7 fără A8 nu e viabilă din punct de vedere economic. În ce stadiu se află lucrările pe A8 şi A7? Care este decalajul estimat între inaugurarea celor două autostrăzi spre Moldova?

Parlamentarii USR militează pentru zero taxe pentru salariul minim pe economie, şi pe taxare progresivă în funcţie de anumite niveluri ale acestui venit.

Modificarea Codului Fiscal, pe lista priorităţilor legislative a noii sesiuni parlamentare

George MarinescuPolitică / 2 septembrie

Modificarea Codului Fiscal, fără introducerea unor noi taxe şi impozite şi fără majorarea celor existente, modificarea legii salarizării unice în sistemul bugetar în sensul îndeplinirii reformei prinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - jalon necesar pentru aprobarea cererii de plată numărul 4 -, modificarea legislaţiei privind AMEPIP pentru a o face conformă prevederilor guvernanţei corporative, reprezintă doar câteva din principalele priorităţi ale ultimei sesiuni de toamnă a Parlamentului ales în decembrie 2020, sesiune al cărei debut este programat astăzi potrivit convocatoarelor celor două Camere emise săptămâna trecută.

Bilanţul programului Casa Verde Fotvoltaice, estimat la 200.000 beneficiari.

Noua sesiune pentru programul Casa Verde, lansată la finalul lunii septembrie

George MarinescuPolitică / 2 septembrie

AFM alocă 2 miliarde lei pentru sesiunea de finanţare din acest an Suma alocată va ajunge la aproape 67.000 de solicitanţi 

Programul Casa Verde Fotovoltaice este finanţat cu 2 miliarde lei şi aplicaţiile vor putea fi depuse în cursul acestei luni, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri împreună cu Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Ayia Napa Marina este o locaţie premium destinată oamenilor de afaceri şi proprietarilor de yachturi, cu o infrastructură unică incredibilă combinată elegant cu arhitectura de andocare meticulos proiectată şi facilităţi de ultimă generaţie, menite să ofere siguranţă maximă, confort şi comoditate, chiar şi pentru cei mai pretenţioşi clienţi.

Ayia Napa Marina - micul Dubai din Cipru

George MarinescuCompanii / 2 septembrie

Portul de agrement Ayia Napa sau Ayia Napa Marina este cel mai mare proiect privat al Ciprului, care, la începutul investiţiei, avea preconizată o finanţare totală de 250 milioane euro, dar care, din cauza creşterii, după pandemie şi după criza energetică şi războiul din Ucraina, a preţurilor materiilor prime şi materialelor va depăşi valoarea de 367 milioane euro.

Sursa: www.iar.ro

IAR Braşov - venituri şi profit în scădere, la jumătatea anului

A.I.Piaţa de Capital / 2 septembrie

Datoriile companiei s-au majorat cu 30% 

Compania aeronautică IAR Braşov (IARV) a raportat, pentru prima jumătate a anului, venituri din exploatare de 240,2 milioane de lei, cu 9% sub cele din primele şase luni ale anului trecut, în vreme ce profitul net a scăzut cu 59%, până la 14,3 milioane lei, conform raportului emitentului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

TradeVille: Nvidia - ratare de pe linia porţii

TradeVille: Nvidia - ratare de pe linia porţii

F.A.Piaţa de Capital / 2 septembrie

Nvidia Corp. a raportat, la data de 28 august, al patrulea trimestru consecutiv de creştere cu trei cifre a veniturilor, depăşind estimările atât la nivelul veniturilor, cât şi al profitului. De asemenea, compania a emis o prognoză care a depăşit aşteptările de pe Wall Street şi a anunţat extinderea programului său de răscumpărare de acţiuni cu 50 de miliarde de dolari.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 2 septembrie 2024

MACRO NEWSLETTER 2 septembrie 2024

Macroeconomie / 2 septembrie

Preţurile producătorilor industriali din Ungaria au crescut cu o rată anuală de 2,5% în iulie 2024, după o creştere de 2,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%, după o creştere de 1,5% în luna anterioară.

Scăderi pentru majoritatea indicilor

BVB Scăderi pentru majoritatea indicilor

A.I. Piaţa de Capital / 2 septembrie

Acţiunile Banca Transilvania - pe prima treaptă în topul rulajului 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut în mare parte scăderi, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, în contrast cu aprecierile uşoare ale...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo