Modificarea Codului Fiscal, pe lista priorităţilor legislative a noii sesiuni parlamentare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 2 septembrie

Parlamentarii USR militează pentru zero taxe pentru salariul minim pe economie, şi pe taxare progresivă în funcţie de anumite niveluri ale acestui venit.

Parlamentarii USR militează pentru zero taxe pentru salariul minim pe economie, şi pe taxare progresivă în funcţie de anumite niveluri ale acestui venit.

English Version

Modificarea Codului Fiscal, fără introducerea unor noi taxe şi impozite şi fără majorarea celor existente, modificarea legii salarizării unice în sistemul bugetar în sensul îndeplinirii reformei prinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - jalon necesar pentru aprobarea cererii de plată numărul 4 -, modificarea legislaţiei privind AMEPIP pentru a o face conformă prevederilor guvernanţei corporative, reprezintă doar câteva din principalele priorităţi ale ultimei sesiuni de toamnă a Parlamentului ales în decembrie 2020, sesiune al cărei debut este programat astăzi potrivit convocatoarelor celor două Camere emise săptămâna trecută.

Ţinând cont că la 1 decembrie cetăţenii vor alege noua componenţă a Camerei Deputaţilor şi Senatului, este posibil ca în actuala sesiune de toamnă, priorităţile partidelor politice să fie influenţate de alegerile parlamentare. De aceea este de aşteptat ca PSD să continuie adoptarea pe bandă de acte normative destinate asistenţei sociale şi protejării populaţiei vulnerabile şi să dispună creşterea unor retribuţii din sistemul bugetar în viitoarea lege a salarizării unice. Mai mult, nu este exclus ca în luna noiembrie, exact înaintea alegerilor parlamentare, social-democraţii aflaţi la guvernare să decidă o nouă majorare a salariului minim brut pe economie care să intre în vigoare din 1 ianuarie 2025.

Partenerii lor de guvernare, parlamentarii liberali se vor axa în continuare pe reglementările necesare domeniului energetic, în special în zona energiei produsă din surse regenerabile, cu prioritate privind situaţia prosumatorilor din sectoarele fotovoltaic şi eolian. Deputaţii şi senatorii PNL mai au printre priorităţi menţinerea actualei cote unice de impozitare, în condiţiile în care unii lideri social-democraţi au adus în dezbaterea publică introducerea impozitului progresiv, sprijinirea mediului antreprenorial şi continuarea implementării Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny". Mai mult, liberalii vor milita pentru accelerarea reformelor în administraţia publică, inclusiv digitalizarea şi descentralizarea. Prin ceea ce vor prioritiza această sesiune parlamentară, parlamentarii PNL vor urmări redobândirea încrederii alegătorilor prin prisma alegerilor din 1 decembrie.

Scăderea taxării muncii - prioritară pentru USR

În ceea ce priveşte opoziţia parlamentară, deputaţii şi senatorii Uniunii Salvaţi România (USR) vor dori să vadă aprobate proiectele legislative privind reducerea impozitului pe salariul minim. Parlamentarii USR militează pentru zero taxe pentru salariul minim pe economie, şi pe taxare progresivă în funcţie de anumite niveluri ale acestui venit. Tot în această sesiune, reprezentanţii USR doresc să vadă adoptată întreaga legislaţie care ar reglementa strict desfăşurarea activităţii de jocuri de noroc şi publicitatea pentru acestea. USR se mai concentrează pe promovarea legislaţiei care vizează consolidarea statului de drept şi combaterea corupţie şi va insista pentru implementarea unor măsuri care să sporească transparenţa administraţiei publice şi să îmbunătăţească accesul cetăţenilor la servicii publice prin digitalizare. Parlamentarii USR vor încerca să capitalizeze nemulţumirile publice faţă de coaliţia de guvernare PSD-PNL, prezentându-se ca o alternativă credibilă pentru electoratul urban şi tânăr.

Tot pe canalizarea nemulţumirilor electoratului se bazează şi parlamentarii AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor) care vor urmări iniţierea unor proiecte legislative destinate promovării valorilor tradiţionale româneşti, inclusiv în educaţie şi cultură, dar şi satisfacerea unor nevoi ale cetăţenilor prin crearea unui cadru de reglementare favorabil realizării proiectelor prinse în Planul Simion - platforma electorală pentru alegerile prezidenţiale ale preşedintelui respectivei formaţiuni politice. Amintim că în planul respectiv se vorbeşte - ca şi în platforma electorală pentru prezidenţiale a liderului social-democrat Marcel Ciolacu - despre locuinţe ieftine pentru populaţie, plafonarea preţurilor la produsele alimentare şi promovarea produselor fabricate în România şi continuarea pe tot parcursul anului 2025 a plafonării şi compensării preţurilor la energie.

În ceea ce priveşte Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), priorităţile parlamentarilor acesteia sunt aceleaşi: promovarea legislaţiei care vizează protejarea şi extinderea drepturilor minorităţilor etnice, cu un focus special pe comunitatea maghiară; dezvoltarea regională cu accent pe zona Transilvaniei; poziţionarea strategică pentru negocierile care vor avea loc după alegerile parlamentare în vederea constituirii viitorului guvern.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb