Parc industrial pe 47,4 hectare, în judeţul Vrancea

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie

Parcul industrial este un proiect amplu şi complex, care urmează să fie construit pe un teren în suprafaţă de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieşire la DN 2 E85.

Parcul industrial este un proiect amplu şi complex, care urmează să fie construit pe un teren în suprafaţă de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieşire la DN 2 E85.

Consiliul Judeţean Vrancea derulează, în acest an, proiecte de investiţii atât în sectorul economic, cât şi în zona socială şi culturală, dar şi în infrastructura rutieră, în sănătate şi în educaţie, după cum ne-au transmis, recent, reprezentanţii autorităţii judeţene.

Potrivit acestora, anul trecut au continuat proiectele derulate de CJ Vrancea, unele dintre acestea fiind finalizate cu succes până la sfârşitul lui 2023, iar alte proiecte noi obţinând finanţare şi fiind deja demarate. "Activitatea instituţiei a fost orientată către implementarea şi ducerea la bun sfârşit a proiectelor care aduc beneficii comunităţii şi cresc nivelul de trai al locuitorilor", ne-au transmis sursele citatel.

Pentru anul 2024, autoritatea judeţeană are în curs de implementare mai multe obiective de investiţii, în domenii prioritare, cum ar fi:

EDUCAŢIE

- "Verde la educaţie - microbuze electrice pentru elevi" - finanţare prin PNRR;

- "Dotarea şcolilor speciale din subordinea Consiliului Judeţean Vrancea, a cabinetelor de asistenţă psihopedagogică din cadrul CJRAE şi a Palatului Copiilor, cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale" - finanţare prin PNRR;

- Campus profesional integrat liceal şi universitar

Consiliul Judeţean Vrancea doreşte să realizeze un "Campus profesional integrat, liceal şi universitar" în Focşani, un proiect de mare importanţă, care îşi propune să revigoreze învăţământul tehnic din judeţ şi să pregătească specialişti de care piaţa forţei de muncă din judeţ are mare nevoie.

Proiectul a fost depus pentru finanţare din fonduri europene, în cadrul PNRR, Pilonul IV: Politici pentru noua generaţie, Componenta C15: Educaţie, Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior, Investiţia 6: Dezvoltarea a minimum zece consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a minimum zece campusuri profesionale integrate. Proiectul a fost selectat pentru finanţare, fiind în faza de contractare. Valoarea estimată a investiţiei este de 91.288.465 lei, fără TVA.

Campusul şcolar şi universitar care urmează să fie construit va avea o suprafaţă de peste două hectare şi va include patru corpuri de clădire: un corp principal (cu săli de curs, amfiteatru, bibliotecă cu sală de lectură, ateliere şi laboratoare), un cămin studenţesc, o cantină şi o sală de sport, va avea soluţii de energie alternativă (panouri fotovoltaice şi staţii de încărcare electrică auto) şi o parcare proprie.

La nivelul judeţului Vrancea a fost constituit consorţiul pentru învăţământ dual, al cărui lider este Consiliul Judeţean Vrancea. La consorţiu au aderat două universităţi de prestigiu, care au filiale în Focşani, respectiv Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi şi Universitatea Bucureşti, dar şi trei colegii tehnice din Focşani şi un liceu din Vidra, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi trei companii locale, reprezentative în domeniul economic, după cum ne-a spus preşedintele CJ Vrancea. Campusul profesional integrat va fi gestionat de Consorţiul de învăţământ dual, cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi al autorităţilor locale. Este o structură de parteneriat creată astfel încât să se asigure funcţionarea campusului pe termen lung, conform sursei citate.

SĂNĂTATE

- Construcţia noului Spital Judeţean de Urgenţă Focşani

Un proiect major derulat de Consiliul Judeţean Vrancea este construirea noului spital judeţean din Focşani, acesta fiind unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din România pentru construirea unui spital de la zero. Consiliul Judeţean Vrancea se află în stadiu avansat cu documentaţiile premergătoare construirii şi în acest moment se lucrează la proiectarea noii unităţi spitaliceşti. Proiectul presupune construirea unui nou spital judeţean de ultimă generaţie pentru întreg judeţul Vrancea, care este conceput şi în sensul preluării unui număr important de pacienţi de la celelalte spitale din judeţ. Noul spital din Focşani va avea un impact major asupra salvării vieţilor şi îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei, obiectivul principal al proiectului fiind atingerea celor mai înalte standarde pentru creşterea calităţii serviciului medical şi pentru confortul pacienţilor internaţi.

- Reabilitarea energetică şi lucrările conexe la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani, Secţia Psihiatrie şi Boli infecţioase şi Secţia Dermatologie, O.R.L., Oftalmologie - finanţare prin POR

SOCIAL

- Reabilitare energetică şi lucrări conexe CENTRU DGASPC - VN- SAT Petreşti, com. Vînători" + Amenajarea Centrului comunitar pentru copii cu dizabilităţi - finanţare POR şi buget local

- "Reabilitare energetică şi lucrări conexe Corp C10, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Elena Doamna, str. Cuza Vodă, nr. 56, municipiul Focsani, jud. Vrancea" - finanţare prin POR

- Reabilitare energetică şi lucrări conexe la corpurile C5, C6 şi C7, Str. Cuza Vodă nr. 56 - finanţare prin POR

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ ŞI UTILITĂŢI PUBLICE

-Reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene;

-Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny"

Consiliul Judeţean Vrancea a depus spre finanţare mai multe obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", acestea fiind cuprinse în Ordinul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 1497/ 28.07.2022 privind aprobarea listei obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora pentru finanţarea PNI Anghel Saligny.

Este vorba despre patru investiţii majore în infrastructura rutieră, cu o valoare totală de 140 milioane lei (28 milioane euro):

- "Modernizare infrastructură rutieră de drum judeţean DJ 205 H dintre localităţile Domneşti Târg - Domneşti Sat - Pufeşti- Ciorani - Călimăneşti - Pădureni - E85(DN2), judeţul Vrancea" - valoare 69.682.782 lei;

- "Modernizare DJ 204 D, sector Suraia - Vulturu km. 17+850 - km. 26+000, L=8,15 km., LOT I, sector Maluri - Maluri, km. 35+600 - km. 37+000, L=1,40 km., LOT II, judeţul Vrancea, LT =9,55km" - valoare 32.306.063 lei - a fost semnat contractul de finanţare şi investiţia este în derulare;

- "Modernizare infrastructură rutieră de drum judeţean 204G pe sectoarele Răduleşti-Bilieşti, km.2+200 - km.4+500, L=2,30 km., Suraia-Boţârlău, km.13+200- km.17+700 L=4,50 km. şi în intravilanul satului Boţârlău km.18+350-km. 19+900, L=1,55 km., Lt=8,35 km" - valoare 32.260.707 lei - a fost semnat contractul de finanţare şi investiţia este în derulare;

- ,,Modernizare infrastructură rutieră de drum judeţean DJ 205 E dintre localităţile limită de judeţ Galaţi-Ciuşlea-Răchitosu-E85(DN2), judeţul Vrancea" - valoare 5.750.445 lei

- Dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Vrancea

- Proiectul Regional "Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Judeţul Vrancea - Etapa a III-a, în perioada 2021 - 2028";

- Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional "Dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vrancea - etapa a III-a, în perioada 2021-2027", contract de asistenţă tehnică pentru elaborarea Studiului de fezabilitate şi a aplicaţiei de finanţare, inclusiv a documentelor suport în vederea accesării fondurilor europene în perioada 2021-2027.

Unul dintre proiectele de anvergură la nivelul judeţului îl reprezintă extinderea şi dezvoltarea reţelei de apă şi canalizare din Vrancea. Acesta este finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, în cadrul proiectului "Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vrancea - etapa a III-a, în perioada 2021-2027".

Noul proiect major pentru înfiinţarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare se va derula în 55 de localităţi din judeţul Vrancea, acolo unde în prezent nu există această infrastructură de utilităţi, astfel încât în următorii ani toată populaţia judeţului Vrancea să beneficieze de apă şi canalizare în condiţii civilizate.

MEDIU

"Amplasare şi punere în funcţiune a şase staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în judeţul Vrancea" - finanţarea prin Agenţia Fondului pentru Mediu.

ECONOMIC

- Parcul Industrial Vrancea

Atragerea investitorilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv este o componentă foarte importantă pentru dezvoltarea acestui judeţ, subliniază reprezentanţii Consiliului Judeţean. Înfiinţarea unui parc industrial în judeţul Vrancea va contribui semnificativ la deschiderea zonei, crearea de noi locuri de muncă şi, în final, la creşterea nivelului de trai a vrâncenilor, adaugă aceştia.

Parcul industrial este un proiect amplu şi complex, care urmează să fie construit pe un teren în suprafaţă de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieşire la DN 2 E85.

Consiliul Judeţean Vrancea a obţinut titlul de Parc Industrial de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Plenul Consiliului Judeţean Vrancea a declarat de interes public judeţean şi de utilitate publică terenurile în suprafaţă totală de 47,4 hectare, situate în comuna Garoafa, în vederea construirii obiectivului de interes judeţean şi de utilitate publică Parc Industrial Vrancea.

În interiorul Parcului industrial se propun următoarele zone funcţionale: Zona pentru Logistică; Zona pentru Industrie mare; Zona pentru Industrie medie; Zona pentru Industrie uşoară; Zona pentru Ateliere industriale; Zona pentru Instituţii şi servicii, comerţ; Zona administrativă; Zona Tehnico-edilitară; Spaţii de locuit.

Sursele citate ne-au menţionat: "Crearea unui parc industrial în judeţul Vrancea reprezintă una dintre principalele căi pentru dezvoltarea economiei judeţului, prin atragerea şi stimularea investiţiilor private, care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă şi la dezvoltarea infrastructurii".

Autoritatea judeţeană a accesat oportunităţile de finanţare pentru investiţii de tip smart şi are în derulare proiectele "Dotarea şcolilor speciale din subordinea Consiliului Judeţean Vrancea, a cabinetelor de asistenţă psihopedagogică din cadrul CJRAE şi a Palatului Copiilor, cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale" şi "Verde la educaţie - microbuze electrice pentru elevi", finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

- "Dotarea şcolilor speciale din subordinea Consiliului Judeţean Vrancea, a cabinetelor de asistenţă psihopedagogică din cadrul CJRAE şi a Palatului Copiilor, cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale"

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea şi dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ pentru facilitarea educaţiei incluzive în vederea asigurării serviciilor educaţionale specializate.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

-Transformarea digitală a centrelor pentru educaţie incluzivă şi a Palatului Copiilor din judeţul Vrancea;

-Asigurarea infrastructurii şi resurselor tehnologice necesare, permiţând accesul elevilor la tehnologie prin laboratoare de informatică şi prin echipamente digitale a sălilor de clasă;

-Sporirea calităţii şi siguranţei mediului de învăţare;

-Oferirea dotărilor necesare pentru îndeplinirea standardelor de calitate în sălile de clasă, în laboratoare, în sălile de sport, în cabinetele de consiliere şi asistenţă psihopedagogică/multifuncţionale şi în atelierele de practică.

Valoarea totală a proiectului este de 5.744.664 lei inclusiv TVA, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din PNRR este de 4.824.949 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 916.740 lei.

- "Verde la educaţie - microbuze electrice pentru elevi"

Obiectivul general al proiectului vizează achiziţionarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor din judeţul Vrancea.

Obiectivul specific al proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate, cu populaţie scăzută, prin achiziţionarea a 24 microbuze cu capacitate de 16+1 locuri.

Valoarea totală a proiectului este de 35.908.916,40 lei inclusiv TVA, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din PNRR este de 35.905.346,40 lei.

Proiectele de investiţii rămân o prioritate şi în anul 2024, aşa încât bugetul Consiliului Judeţean Vrancea din acest an va susţine în continuare dezvoltarea şi gestionarea responsabilă a banului public, a conchis sursa citată. Bugetul judeţului pentru acest an este în analiză şi în curs de aprobare, sursele de finanţare pentru proiecte fiind: fonduri europene nerambursabile, bugetul naţional, prin diverse programe de finanţare în funcţie de domeniu şi bugetul local.

Domeniile prioritare de investiţii sunt sănătatea, educaţia, economia, infrastructura rutieră, de utilităţi publice (apă şi canalizare) şi reabilitarea clădirilor publice.

Cele mai mari lucrări de investiţii scoase la licitaţie sau care urmează să fie scoase la licitaţie în acest an sunt proiectarea şi construcţia Campusului şcolar, construirea noului Spitalul Judeţean din Focşani şi lucrările de proiectare şi execuţie pentru consolidarea clădirilor publice cu risc seismic.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb