Von der Leyen: "Avem nevoie de investiţii majore ca să ne putem proteja de orice atac"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 2 septembrie

Ursula von der Leyen afirmă că UE trebuie să se pregătească pentru apărare. (Sursa foto: www.commissioners.ec.europa.eu.)

Ursula von der Leyen afirmă că UE trebuie să se pregătească pentru apărare. (Sursa foto: www.commissioners.ec.europa.eu.)

English Version

Investiţiile în industria de apărare europeană sunt necesare pentru ca statele membre UE să deţină mijloacele necesare pentru a se proteja şi pentru a respinge orice atac la adresa lor, a afirmat vinerea trecută, la Praga, la Forumul GLOBSEC, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Şefa Executivului comunitar a precizat: "Noi europenii trebuie să avem mijloacele pentru a ne proteja şi a respinge orice atac. Va fi nevoie de timp şi de investiţii majore pentru a reporni industria de apărare. Trebuie să ne gândim la aspectul siguranţei în tot ceea ce facem. Chiar dacă europenii iau în serios ameninţările de securitate actuale, va fi nevoie de timp şi de investiţii masive pentru a ne restructura industriile de apărare. Scopul nostru trebuie să fie construirea unor capacităţi de producţie în industria de apărare care să asigure echipamentele necesare pentru întreg continentul. (...) Europa şi-a depăşit lipsa de voinţă de a investi în apărare. Nu pot mulţumi suficient SUA pentru sprijinul acordat pentru protejarea libertăţii tuturor cetăţenilor europeni, dar protecţia Europei este prima obligaţie a europenilor".

Preşedinta Comisiei Europene s-a referit în discursul său şi la atitudinile unor lideri europeni care sunt binevoitori faţă de Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen a spus: "Astăzi, unii politicieni din interiorul Uniunii noastre, şi chiar din această parte a Europei, tulbură apele conversaţiei noastre despre Ucraina. Aceştia dau vina pentru război nu pe invadator, ci pe cei invadaţi; nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea Ucrainei. pentru libertate. Aşa că vreau să-i întreb: aţi învinovăţi vreodată maghiarii pentru invazia sovietică din 1956? I-aţi învinovăţi vreodată pe cehi pentru represiunea sovietică din 1968? Şi răspunsul la această întrebare este foarte clar: dacă acel comportament al Kremlinului a fost ilegal şi atroce în trecut, atunci şi comportamentul Kremlinului din prezent este ilegal şi atroce. Noi, europenii, putem avea istorii diferite. S-ar putea să vorbim limbi diferite, dar în nicio limbă, pacea nu este sinonimă cu capitularea. În nicio limbă, suveranitatea nu este sinonimă cu ocupaţia".

Declaraţia de mai sus a preşedintei Comisiei Europene are loc în contextul în care Bruxelles-ul are blocată alocare a 6,5 miliarde euro pentru Ucraina, din cauza veto-ului exprimat de liderul maghiar Viktor Orban.

În ceea ce priveşte viziunea lui von der Leyen cu privire viitorul Uniunii Europene, apărarea este prioritatea zero în următorii cinci ani, preşedinta Comisiei Europene prezentând până acum mai multe propuneri pentru majorarea investiţiilor publice şi private în industria de armament, pentru promovarea tehnologiei de ultimă generaţie, pentru organizarea unor achiziţii comune de echipamente militare, pentru sporirea capacităţilor de apărare cibernetică şi întărirea protecţiei împotriva atacurilor hibride. Mai mult, Ursula von der Leyen doreşte ca în noua Comisie Europeană să aibă un comisar dedicat pentru apărare, deşi nu este clar ce putere va deţine acesta, atât timp cât tratatele UE lasă apărarea în mâinile statelor membre.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb