Industria apărării - pe radarul unor fonduri de capital de risc din ţara noastră

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 septembrie

Managerii unor fonduri de capital de risc urmăresc industria apărării, în vederea identificării unor oportunităţi de investiţii în start-up-uri de profil

Managerii unor fonduri de capital de risc urmăresc industria apărării, în vederea identificării unor oportunităţi de investiţii în start-up-uri de profil

English Version

McKinsey a identificat trei valuri distincte de start-up-uri în domeniul tehnologiei apărării, în ultimii 20 de ani

Managerii unor fonduri de capital de risc din ţara noastră urmăresc industria apărării pentru identificarea unor oportunităţi de investiţii în start-up-uri din sector sau au realizat investiţii în tehnologii care, deşi nu sunt dezvoltate în scopuri de securitate militară, pot fi folosite în acest domeniu.

Cristian Munteanu, Early Game Ventures: "Suntem deschişi unor investiţii în start-up-uri din domeniul apărării"

Cristian Munteanu, Managing Partner al Early Game Ventures, spune că Early Game este un fond de venture capital generalist care, prin teza sa de investiţii, ia în considerare start-up-uri din majoritatea industriilor, inclusiv din industria apărării.

"În cei aproape şase ani de activitate investiţională, numărul start-up-urilor din industria militară care au aplicat pentru finanţare a fost însă extrem de redus. Nu am constatat o creştere a numărului acestor start-up-uri în ultima perioadă, nici măcar după declanşarea războiului din Ucraina. Early Game rămâne deschis în ceea ce priveşte analiza oportunităţilor unor investiţii în start-up-uri din domeniul apărării", ne-a transmis Cristian Munteanu.

La începutul lunii mai, firma de capital de risc din Bucureşti a lansat cel de-al doilea său fond de investiţii, în valoare totală de 60 milioane de euro, cu focus exclusiv pe start-up-uri de tehnologie din domenii precum securitate cibernetică sau sofware pentru companii.

Valentin Filip, Fortech Investments: "Credem că start-up-urile ce dezvoltă astfel de tehnologii prezintă un avantaj în ceea ce priveşte oportunităţile de business"

Valentin Filip, managing partner al Fortech Investments, spune că echipa fondului nu urmăreşte în mod specific industria de apărare, dar multe dintre start-up-urile în care Fortech investeşte au tehnologii dual-use care, deşi nu sunt dezvoltate cu scop de apărare/securitate, pot fi folosite în această direcţie.

"Am observat şi noi acest trend în piaţa de capital de risc, este o direcţie care devine din ce în ce mai populară şi credem că start-up-urile ce dezvoltă astfel de tehnologii prezintă un avantaj în ceea ce priveşte oportunităţile de business", ne-a transmis Valentin Filip.

Fortech Investments este un fond de investiţii din Cluj cu focus pe firme aflate în stadii incipiente de dezvoltare din energie, sănătate, producţie, automotive şi FinTech.

Start-up-urile pot satisface unele nevoie critice legate de securitatea naţională, conform McKinsey

Firma americană de consultanţă în strategie şi management McKinsey & Company a identificat trei valuri distincte de start-up-uri în domeniul tehnologiei apărării în Statele Unite în ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat la finele lunii februarie a acestui an.

Industria apărării - pe radarul unor fonduri de capital de risc din ţara noastră

SpaceX şi Palantir au fost companii importante din primul val manifestat la începutul anilor 2000, ambele dezvoltând tehnologie pentru canale guvernamentale, altele decât Departamentul Apărării. Al doilea val, ce a durat din 2010 până în 2017 a fost reprezentat de companii noi la acea vreme precum Anduril Industries sau ShieldAI - ambele având acum statutul de unicorn - care au adaptat anumite tehnologii la aplicaţii din domeniul apărării. Al treilea val se manifestă în prezent şi este format dintr-un ecosistem mult mai mare de start-up-uri şi companii din afara paradigmei tradiţionale ce inovează, atrag finanţări semnificative din zona capitalurilor de risc şi caută mijloace de scalare, potrivit McKinsey.

În multe cazuri, în Europa şi Statele Unite, aceste start-up-uri sunt bine poziţionate pentru a satisface unele nevoi critice legate de securitate naţională, completând astfel structurile industriale tradiţionale care este posibil să nu aibă suficiente capacităţi pentru a răspunde cerinţelor într-o continuă schimbare.

Conform McKinsey, printre noile tehnologii pentru care există cerere sunt cele legate de aşa-numite "capabilităţi disparate", care se referă de pildă la împărţirea efectivelor militare în reţele de noduri mai mici, ceea ce poate reduce punctele de eşec şi creşte probabilitatea misiunilor de succes, conectând forţe aeriene, terestre, maritime şi spaţiale. De asemenea, este nevoie de reţele de comunicaţii eficiente care să facă aceste "capabilităţi disparate" să funcţioneze în mod colectiv în timp real şi faciliteze răspunsuri instantanee şi decizii operaţionale. Or, toate acestea necesită noi tehnologii, de pildă sisteme de comandă şi control pe bază de inteligenţă artificială, ce conectează sistemele aeriene, cele de pe uscat, mare şi din spaţiu.

Pe de altă parte, raportul McKinsey evidenţiază o serie de obstacole ce trebuie depăşite astfel încât soluţiile furnizate să poate fi utilizate cu uşurinţă pe scară largă în activităţi legate de securitatea naţională.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb