REFERENDUM MAREA BRITANIE Britanicii au votat pentru Brexit; Cameron demisionează

Internaţional / 25 iunie 2016

Britanicii au votat pentru Brexit; Cameron demisionează

Rezultat final - 51,9% dintre britanici au votat pentru Brexit, iar 48,1%, pentru rămânerea în UE

Vă ţinem la curent cu cele mai noi informaţii despre referendumul din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană.

Actualizare 16:35 Recep Tayyip Erdogan: "Brexit-ul, o turnură ce ar putea antrena noi «dezertări» de state membre"

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a estimat că ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană marchează ''începutul unei noi ere'' şi că s-ar putea ca blocul comunitar să se confrunte cu noi ''dezertări'' de state membre dacă UE nu se reformează, potrivit AFP.

''Consider decizia luată de poporul britanic drept începutul unei noi ere pentru Regatul Unit şi pentru Uniunea Europeană'', a afirmat Erdogan vineri seara, în cadrul primei sale reacţii la victoria taberei Brexit la referendumul care a avut loc joi în Marea Britanie.

''Ca restul planetei, noi ne aşteptam la un «da» la referendum, dar iată ce s-a întâmplat'', a spus preşedintele pe tema victoriei la referendum a taberei Brexit.

''Problema acum nu este Turcia, ci însăşi UE'', a adăugat Erdogan, a cărui ţară poartă de ani de zile negocieri de aderare cu Bruxelles.

Erdogan este de părere că ieşirea din UE şi a altor ţări riscă să fie ''inevitabilă'', dacă UE nu-şi revizuieşte politica privind migraţia, politică ce, în opinia sa, provoacă o creştere a rasismului şi a islamofobiei în Europa.

(L.B.)

---------

Actualizare 14:25 François Hollande: "Despărţirea trebuie să aibă loc în bună ordine şi conform regulilor din tratate"

Preşedintele francez, François Hollande, a declarat astăzi, după o întrevedere la Palatul Elysee cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, că decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană provoacă "o întrebare pentru întreaga planetă" cu privire la evoluţiile viitoare, el pledând ca procesul de separare să se desfăşoare "în bună ordine", în conformitate cu "regulile prevăzute în tratate", transmite AFP.

Potrivit şefului statului francez, ieşirea din UE "nu va avea, fireşte, consecinţe asupra locului Marii Britanii în Naţiunile Unite", însă "este adevărat că pentru toată planeta există o întrebare cu privire la ce se va întâmpla".

Reafirmând că "a regretat profund votul britanicilor", chiar dacă "îl respectă, pentru că aceasta este democraţia", François Hollande a chemat încă o dată să fie "trase toate concluziile şi consecinţele".

"În cadrul Uniunii Europene (...) trebuie să organizăm acum această despărţire, dar trebuie să o facem în bună ordine şi cu reguli care sunt cele prevăzute în tratate", a continuat preşedintele Hollande.

El a subliniat că, în pofida Brexit-ului, Franţa va "menţine relaţii cu Marea Britanie" în domeniul economic, precum şi în probleme ca migraţia sau apărarea.

(L.B.)

-------

Actualizare 11:40 Brexit-ul nu este "un divorţ amiabil", susţine Juncker

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va petrece precum un "divorţ amiabil", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitând Londrei să depună "imediat" cererea de părăsire a blocului comunitar, transmite AFP.

"Nu este un divorţ amiabil, dar, la urma urmelor, nici nu a fost o mare relaţie de dragoste", a declarat Juncker aseară, într-un interviu la televiziunea germană ARD.

"Nu înţeleg de ce guvernul britanic are nevoie să aştepte până în luna decembrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorţ la Bruxelles. Aş vrea să o am imediat", a menţionat acesta.

-----

Actualizare 11:10 Biden: "Relaţia specială dintre SUA şi Marea Britanie va continua, în pofida Brexitului"

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a asigurat ieri că "relaţia specială" dintre Statele Unite şi Marea Britanie nu se va schimba, deşi britanicii au decis prin referendum desprinderea de Uniunea Europeană şi Washingtonul nu şi-a dorit acest rezultat, dar pe care îl respectă, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

"Trebuie să spun că ne-am aşteptat la un alt rezultat. Am fi preferat un alt rezultat (...) Dar Statele Unite au o prietenie îndelungată cu Marea Britanie, iar aceste legături speciale vor continua", a spus vicepreşedintele american într-un discurs susţinut la Dublin. "Respectăm deplin decizia lor", a completat Biden.

El şi-a asigurat gazdele că legăturile SUA cu Irlanda şi cu UE în ansamblu vor continua să fie "piatra de temelie a angajamentului global" american.

------

Actualizare 10:45 Justin Trudeau: "Canada va continua să construiască relaţii atât cu Marea Britanie, cât şi cu UE"

Canada va continua să construiască relaţii politice şi economice atât cu Marea Britanie, cât şi cu Uniunea Europeană, a declarat ieri premierul Justin Trudeau, după referendumul în care britanicii au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, informează AFP, DPA şi Xinhua.

"Marea Britanie şi UE sunt parteneri strategici importanţi pentru Canada cu care împărtăşim legături istorice profunde şi valori comune", a afirmat Trudeau.

"Vom continua să construim relaţii cu ambele părţi în timp ce acestea îşi construiesc o nouă relaţie", a declarat premierul canadian, care în campania pentru referendumul din Marea Britanie i-a îndemnat pe votanţi să aleagă rămânerea în UE.

Justin Trudeau i-a mulţumit omologului său britanic David Cameron, care şi-a anunţat ieri demisia în luna octombrie după eşecul la referendum.

"În numele tuturor canadienilor, aş dori să-i mulţumesc pentru că a fost un aliat atât de apropiat şi un bun prieten al ţării noastre. Îi urăm numai bine", a adăugat Trudeau.

-----

Actualizare ora 00.00 Expert: David Cameron a convocat referendumul din raţiuni populiste

Premierul David Cameron este principalul responsabil pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, întrucât a convocat referendumul din raţiuni electorale, apreciază Maurice Levy, directorul companiei franceze de publicitate Publicis, citat de ziarul Le Figaro.

"Eu am spus la Forumul Economic Mondial de la Davos, în urmă cu doi ani, că prin convocarea acestui referendum din raţiuni electorale David Cameron va deschide Cutia Pandorei", a explicat Maurice Levy.

"Fostul primar al Londrei Boris Johnson este populist, încearcă să obţină profit electoral, dar adevăratul responsabil este David Cameron", a adăugat Levy.

Premierul David Cameron a promis electoratului, în ianuarie 2013, că, dacă Partidul Conservator va obţine majoritatea parlamentară în alegerile din 2015, Guvernul britanic va renegocia relaţia cu Uniunea Europeană şi va convoca, până în 2017, un referendum privind apartenenţa la Uniunea Europeană.

(G.F.)

----------

Actualizare 20:05 (24.06.2016) O petiţie care cere organizarea unui al doilea referendum pe tema Brexit a depăşit 140.000 de semnături

O petiţie ce face apel la modificarea procedurii de referendum, care solicită organizarea unui al doilea plebiscit pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE, a devenit petiţia lansată pe parliament.uk care a atins cel mai repede pragul de 100.000 de semnături. Aces prag este necesar pentru ca petiţia să fie eligibilă pentru dezbatere de către parlamentarii britanici, relatează The Independent .

Petiţia a atras peste 141.640 de semnatari ‚ fiind aşteptat un răspuns din partea Ministerului britanic de Interne, scrie sursă citată.

Această petiţie de azi susţine că un al doilea referendum este necesar dacă rezultatul obţinut la primul este sub un procent de 60% în favoarea oricăreia dintre tabere, în condiţiile unei prezenţe la vot mai mici de 75%.

(G.F.)

----------

Actualizare 19:45 (24.06.2016) Cioloş: Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist, este şi unul de la care putem reconstrui

Premierul Dacian Cioloş afirmă că referendumul din Marea Britanie reprezintă un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană şi că, personal, priveşte Brexitul nu doar ca pe un moment trist, ci şi ca pe unul de la care se poate începe reconstrucţia UE.

"Referendumul din Marea Britanie este un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană. Personal, sunt convins că din acest proces vor ieşi câştigători doar cei care îşi vor folosi energia şi inteligenţa pentru a construi. O Uniune mai bună, mai transparentă, mai aproape de oameni, mai aproape de cei care vor să circule în continuare în UE fără vize, să poată alege unde muncesc sau studiază, să poată investi fără prea multe oprelişti şi birocraţie. În lumea complexă, globalizată de azi, nu văd niciun stat membru al UE care să poată să se dezvolte şi să o ducă mai bine fără a coopera cu celelalte. Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist (dar respect decizia celor care au dorit asta şi au votat în acest sens). Este şi un moment de la care putem începe un proces de reconstrucţie", a scris Cioloş pe Facebook.

(G.F.)

---------

Actualizare 19:38 (24.06.2016) Indicii BVB au închis în scădere

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au închis în depreciere şedinţa de tranzacţionare de astăzi, pe fondul scăderilor generalizate înregistrate pe pieţele externe în contextul votului pentru Brexit din Marea Britanie.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 3,53%, la 6.266,14 puncte, iar indicele BETPlus a ajuns la 928,29 puncte, după o depreciere de 3,48%.

Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie 2014, a scăzut cu 3,52%, la 7.598,54 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 2,99%, fiind cotat la 25.286,77 puncte.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 3,56%, la preţul de 0,678 lei/unitate.

Titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 2,25%, la 23,9 lei/unitate. Pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Romgaz se deprecia cu 5%, la 5,7 dolari/unitate.

Acţiunile Electrica (simbol EL) au închis şedinţa în scădere cu 2,64%, la nivelul unitar de 12,56 lei. Pe bursa londoneză, preţul GDR-urilor cobora cu 6,18%, la 12,15 dolari/unitate.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:50 (24.06.2016) Surse: Morgan Stanley pregăteşte relocarea unei părţi din personalul din Londra după rezultatul referendumului

Surse din cadrul Morgan Stanley au declarat pentru BBC că banca intensifică procesul prin care o parte din personalul unităţilor de investiţii ar urma să fie relocat din Londra către Dublin sau Frankfurt.

Banca americană, care a stabilit un grup de lucru pentru relocări de personal, nu va aştepta declanşarea procesului formal de retragere al Marii Britanii, prevăzut de Articolul 50 (TUE).

Locurile de muncă ce ar putea fi mutate din Marea Britanie ar fi compensate în euro la fel ca în cazul altor funcţii din cadrul băncilor de investiţii.

Preşedintele băncii, Stanley Colm Kelleher a declarat către Bloomberg cu două zile înainte, că Brexit ar putea fi fenomenul cu cele mai multe consecinţe de la război până în prezent.

"Votul britanicilor pentru retragere este o decizie semnificativă care va avea un impact considerabilă şi consecinţe care nu vor fi cunoscute pentru ceva timp", a declarat Stanley Colm Kelleher, potrivit sursei citate.

(G.F.)

-----------

Actualizare 18:39 (24.06.2016) Reuters: Managerul fondului care mergea cel mai prost în Marea Britanie a pariat 10 miliarde dolari pe căderea pieţelor financiare

Crispin Odey, managerul al unui fond speculativ din Marea Britanie, care a sprijinit tabăra favorabilă Brexitului, va fi unul dintre cei mai mari câştigători din punct de vedere financiar al votului pentru părăsirea blocului comunitar, transmite Reuters.

Şeful Odey Asset Management a pariat activele de 10,2 miliarde de dolari ale fondului pe o prăbuşire a pieţelor financiare, inclusiv printr-o serie de poziţii "short" de trading şi prin mizarea pe aur.

Pariurile par să fi dat rezultate după ce pieţele financiare au căzut astăzi, după votul pentru Brexit.

Odey avea nevoie enormă de un pariu câştigător, fondul lui având una dintre cele mai slabe evoluţii din Marea Britanie anul acesta.

"Cred că aş putea fi câştigătorul. Am avut un an destul de greu până acum", a declarat Odey pentru Reuters.

Odey, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie, despre care ziarele din Regat au scris în 2014 că a construit un templu în stil român în care îşi ţine găinile, a semnat o scrisoare publică în sprijinul Brexitului şi a donat pentru campania "Leave".

Acesta a spus într-un interviu telefonic de după vot că portofoliul sau a fost "short" 100%, ceea ce înseamnă că a câştigat când piaţă a căzut.

Fondul lui Odey scăzuse cu 29% până pe dată de 3 iunie, potrivit unor date citate de Reuters.

Printre pariurile sale se numără scăderea dolarului din Hong Kong, a lirei sterline şi a euro faţă de dolar şi că preţul aurului va creşte, a afirmat un investitor în fondul acestuia.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:22 (24.06.2016) Ghinea, despre Brexit: "Senzaţia copilului pe care părinţii tocmai l-au anunţat că divorţează"

Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, consideră că impactul pe care l-a avut vestea Brexitului asupra sa seamănă cu "senzaţia copilului pe care părinţii tocmai l-au anunţat că divorţează".

"Am învăţat politici europene la cea mai bună şcoală de ştiinţe sociale din Europa, la Londra, cu o bursă câştigată la un concurs şi oferită de Guvernul Majestăţii Sale. Am învăţat deci despre UE în UK şi m-am obişnuit cu cele două acronime împreună. Senzaţia copilului pe care părinţii tocmai l-au anunţat că divorţează", a scris astăzi ministrul, pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

---------

Actualizare 17:40 (24.06.2016) Barack Obama: "Statele Unite vor continua să aibă o relaţie specială cu Marea Britanie şi UE"

Statele Unite vor continua să aibă o relaţie specială cu Marea Britanie şi cu Uniunea Europeană, afirmă preşedintele SUA, Barack Obama, subliniind că respectă decizia poporului britanic de ieşire din UE.

"Oamenii din Regatul Unit au vorbit, şi respectăm decizia lor. Relaţia specială dintre Statele Unite şi Regatul Unit este de durată, iar statutul de membru al Regatului Unit în NATO rămâne un element vital pentru politica externă, de securitate şi economică. La fel este relaţia noastră cu Uniunea Europeană, care a făcut atât de mult pentru a promova stabilitatea, a stimula creşterea economică, şi pentru a favoriza răspândirea valorilor democratice pe întreg continentul şi dincolo de el. Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor rămâne parteneri indispensabili ai Statelor Unite chiar dacă se va începe renegocierea relaţiei dintre aceste două părţi, prin respectarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii Europei, Marii Britanii şi Irlandei de Nord",

Referitor la stabilirea unui acord comercial între Statele Unite şi Marea Britanie, Barack Obama a precizat că acest lucru nu se va întâmpla înainte de finalizarea Acordului cu Uniunea Europeană.

"Este corect să spunem că la un moment dat ar putea exista un acord comercial SUA-Marea Britanie, dar acest lucru nu se va întâmpla curând pentru că noi ne concentrăm pe finalizarea Acordului cu Uniunea Europeană. Marea Britanie riscă să ajungă la capătul rândului, nu pentru că nu am avea o relaţie specială, ci din cauza impactului major al unui acord comercial de acest tip; este mai eficient să avem un acord pentru acces pe o piaţă mare, în care sunt multe ţări, decât să semnăm acorduri bilaterale mici", afirma Obama în aprilie, referindu-se la Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

(G.F.)

---------

Actualizare 17:38 (24.06.2016) Premierul scoţian: "Opţiunea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei este pe masă"

Varianta organizării unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei "este pe masă", a afirmat astăzi prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, punctând că majoritatea scoţienilor au votat contra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

''Este evident că posibilitatea unui al doilea referendum trebuie să se afle pe masă şi ea se află. Cred că acum un referendum privind independenţa (Scoţiei, n.r.) este extrem de probabil'', a declarat Sturgeon, care este şi liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP).

''Vreau să spun foarte clar astăzi că intenţionez să iau toate măsurile posibile şi să explorez toate opţiunile pentru a pune în practică modul în care au votat oamenii în Scoţia, cu alte cuvinte pentru a asigura continuitatea locului nostru în UE şi în piaţa unică'', a precizat Nicola Sturgeon.

(S.A.)

---------

Actualizare 17:20 (24.06.2016) Grupul Allianz: Pe termen mediu şi lung, sunt aşteptate acorduri bilaterale între Marea Britanie şi UE

Grupul Allianz a precizat astăzi că aşteaptă încheierea de acorduri bilaterale între Marea Britanie şi UE, în vederea susţinerii unei relaţii continue şi prospere. Potrivit acestei abordări investiţionale pe termen lung, nu sunt aşteptate implicaţii negative pentru investiţiile Grupului Allianz, ale cărui portofolii nu sunt afectate de volatilitatea pieţei pe termen scurt.

"Am luat act de rezultatul referendumului şi sperăm ca Marea Britanie şi UE pot ajunge, într-un interval de timp rezonabil, la un acord privind un parteneriat extensiv şi reciproc avantajos. Pe termen mediu şi lung, ne aşteptăm la acorduri bilaterale între Marea Britanie şi UE în vederea susţinerii unei relaţii continue şi prospere. Ca urmare a abordării noastre investiţionale pe termen lung, nu sunt aşteptate implicaţii negative pentru investiţiile Allianz. Portofoliile noastre nu sunt realmente afectate de volatilitatea pieţei pe termen scurt. Clienţii noştri beneficiază de un portofoliu investiţional diversificat şi de expertiza investiţională la nivel mondial care s-au dovedit că generează randamente superioare. Ne păstrăm angajamentul faţă de piaţă şi faţă de clienţii noştri din Marea Britanie", precizează Grupul Allianz prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, potrivit lui Michael Heise, director economic al grupului Allianz, votul majorităţii populaţiei britanice care a decis părăsirea UE trebuie respectat ca o decizie democratică, însă implică un test dur pentru Regatul Unit şi pentru întreagă Uniune Europeană cu riscuri economice considerabile.

"Politicienii şi investitorii trebuie să demonstreze acum prudenţă şi viziune. Reacţiile impulsive trebuie evitate cu orice preţ. UE trebuie să persevereze în dezvoltarea proiectelor sale, precum realizarea unei Pieţe Unice. Părăsirea Uniunii Europene nu reprezintă un eveniment, ci un proces şi foarte multe întrebări privind următorii paşi şi noua relaţie dintre Marea Britanie şi UE rămân deschise în acest moment. Drept urmare, o anumită incertitudine politică şi economică va persista în perioada următoare", a declarat Michael Heise, potrivit sursei citate.

(G.F.)

---------

Actualizare 16:40 (24.06.2016) Indicii bursieri americani Dow Jones şi Nasdaq au deschis în scădere

Indicele bursier Dow Jones a deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi de pe Wall Street în scădere cu 2,84%, ajungând la 17.500,39 puncte, în timp ce indicele Nasdaq se depreciază cu 3,34%, la 4.746,25 puncte.

(S.A.)

-------

Actualizare 16:25 (24.06.2016) Daniel Constantin: "Trebuie să vedem impactul Brexit asupra fondurilor europene"

Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii ALDE, a afirmat astăzi, după consultările de la Cotroceni, că a solicitat premierului Dacian Cioloş o analiză pe termen scurt, mediu şi lung şi că trebuie avut în vedere impactul pe care ieşirea celui mai mare contribuitor din UE îl are asupra ţării noastre.

"Am făcut un apel în cadrul intervenţiei pe care am avut-o către primul ministru Dacian Cioloş de a porni imediat o analiză la nivelul departamentelor de specialitate şi mă bucur foarte tare că a fost receptiv la acest lucru. (...) Cred că avem nevoie de o analiză atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen mediu şi lung asupra posibilelor consecinţe pe care ieşirea Marii Britanii din Uuniunea Europeană le-ar putea avea asupra României", a declarat liderul ALDE, potrivit unor surse din media.

Acesta a mai spus că a apreciat atât optimismul premierului, care a spus că nu vor fi consecinţe pe termen scurt, cât şi optimismul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a dat asigurări că situaţia este sub control.

Constantin a afirmat că este important impactul asupra ţării noastre după ieşirea Marii Britanii din UE din perspectiva fondurilor europene pentru că Uniunea va rămâne fără cel mai important contribuitor la bugetul comunitar.

"Suntem la jumătatea exerciţiului financiar 2014-2020 şi cred că aici trebuie să analizăm care va fi impactul. Marea Britanie este cel mai important contribuitor la bugetul Uniunii Europene. De altfel, pachetul pe care l-au negociat în februarie anul acesta pornea tocmai de la acest principiu: aduc mai multe fonduri la bugetul Unuinii Europene decât primesc în diverse forme, subvenţii şi aşa mai departe. Trebuie să analizăm care va fi impactul şi asupra României şi cred că din acest moment nu mai trebuie să căutăm scuze în ceea ce înseamnă absorbţia de fonduri europene. Cât mai repede trebuie să trecem la o absorbţie efectivă pentru că nu ştim care va fi impactul pe termen mediu şi lung al pierderii unui contributor net la acest buget din care ne hrănim şi noi pe diverse teme economice", a adăugat Daniel Constantin.

(I.S.)

----------

Actualizare 16:10 (24.06.2016) Sesiune plenară extraordinară marţi 28 iunie

Conferinţa Preşedinţilor din Parlament (Preşedintele PE şi liderii grupurilor politice) a decis vineri dimineaţa, în urma referendumului din Marea Britanie privind apartenenţa la UE, să convoace o sesiune plenară extraordinară pentru 28 iunie la ora 10:00, potrivit unui comunicat al biroului de Informare al Parlamentului European în România.

În cadrul acestei sesiuni, deputaţii vor vota o rezoluţie care va analiza rezultatul şi etapele următoare. Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi reprezentanţii Consiliului vor participa la această sesiune extraordinară.

Sesiunea plenară a fost anunţată de Preşedintele PE Martin Schulz vineri dimineaţa.

-----------

Actualizare 16:00 (24.06.2016) Christine Lagarde, FMI: "Autorităţile din Regatul Unit şi Europa trebuie să lucreze în colaborare"

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat astăzi că cere autorităţilor din Marea Britanie şi Europa să lucreze în colaborare.

"Luăm notă de decizia oamenilor din Regatul Unit. Cerem autorităţilor din Regatul Unit şi Europa să lucreze în colaborare pentru a asigura o tranziţie lină spre o nouă relaţie economică între Marea Britanie şi UE, inclusiv prin clarificarea procedurilor şi a obiectivelor generale care vor ghida procesul", se arată într-un comunicat al FMI remis redacţiei.

------

Actualizare 15:45 (24.06.2016) Saxo Bank: Aurul, unul dintre beneficiarii Brexitului

Aurul este unul dintre beneficiarii Brexitului, deoarece, atunci când sunt probleme, lumea tinde să se "refugieze" în aur, potrivit lui Ole Hansen, head of Commodity Strategy la Saxo Bank.

"Am văzut variaţii extreme încă de azi-noapte. Piaţa pare să fi fost total nepregătită pentru acest rezultat al referendumului britanic. Unul dintre beneficiarii lui a fost aurul. Când sunt probleme, lumea tinde să se «refugieze» în aur, în sensul că devine un plasament bun pentru investiţii. Preţul aurului faţă de lira sterlină a crescut deja cu 15%, faţă de euro cu 10% şi faţă de USD cu 5%. Am trecut peste pragul de 1.300 dolari /uncie, ceea ce înseamnă că începem să privim spre 1.400 de dolari per uncie. După faza iniţială de creştere, vom trece în etapa de consolidare, deci vom avea o zonă de suport între 1.300 dolari/uncie şi 1.315 dolari/uncie, dar - având în vedere marjele de profit în scădere pe titluri de stat, Rezerva Federală în stand-by, probabil, şi pieţele sub presiune - vom continua să vedem investiţiile direcţionate către aur, ceea ce l-ar putea duce din nou către cotaţia cea mai ridicată înregistrată în 2014: 1.400 dolari/uncie", a declarat Ole Hansen, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

În ceea ce priveşte ţiţeiul, el consideră că piaţa nu este în pericol acum şi zona de suport se va stabiliza la 45 dolari/baril.

"În ceea ce priveşte ţiţeiul, piaţa fierbe deja, "tăiată" cu 6% dintr-un foc. Ce trebuie să reţinem este că piaţa abia începuse să se reechilibreze în ultimele luni şi am văzut o creştere solidă. Riscul, acum, este că şi un dolar puternic i-ar putea face rău petrolului, însă o reducere a preţurilor ar însemna şi o reducere a producţiei din partea celor care extrag şi rafinează ţiţei cu costuri mari. Adică o nouă reechilibrare. Nu cred că piaţa petrolului e în pericol acum. Zona de suport se va stabiliza la 45 dolari/baril, atât la WTI, cât şi la Brent. Când vom vedea valoarea barilului sub 46 dolari, cumpărătorii vor începe să acţioneze. Cel mai mare risc e doar pe termen scurt: fondurile hedge care deţin poziţii long însemnate ar putea pune presiune de vânzare pe piaţă. Una peste alta, credem că preţul se va stabiliza în jurul valorii de 45 dolari/baril", a precizat Hansen, conform aceleaşi surse.

------

Actualizare 15:35 MFP: (24.06.2016) "România se bucură de un cadru economic solid, iar efectele Brexit sunt gestionabile"

Ţara noastră înregistrează rezultate economice solide care ne oferă "oferă un confort suplimentar" şi încredere ca impactul Brexitului asupra economiei româneşti va fi unul redus, transmite Ministerul Finanţelor Publice (MFP) prin intermediul unui comunicat trimis redacţiei.

"Pe termen scurt, asistăm la o volatilitate pe pieţele financiare la nivel naţional, regional şi internaţional. Însă statul roman dispune de o rezervă substanţială în valută ce ar putea fi utilizată în scopul atenuării riscurilor determinate de creşterea costurilor de finanţare, oferind flexibilitatea redimensionării volumului emisiunilor de titluri de stat în perioada următoare, până la stabilizarea pieţelor. În acelaşi timp, România înregistrează rezultate economice solide: o creştere economică de 4,3% în primul trimestru; pe primele cinci luni înregistrăm o execuţie bugetară echilibrată; datoria publică este una dintre cele mai mici din UE; datoria privată a cunoscut un trend puternic descendent la fel şi creditul neguvernamental în valută. Toate acestea ne oferă un confort suplimentar şi o încredere ca impactul asupra economiei româneşti va fi unul redus. Mai mult, un posibil impact negativ asupra creşterii economice în Uniunea Europeană poate fi compensat în plan intern prin cererea în creştere înregistrată de România", se arată în comunicat.

MFP precizează că urmăreşte cu atenţie evoluţia pieţelor financiare la nivel european şi internaţional şi că este în contact permanent cu partenerii europeni, cu instituţiile financiare internaţionale şi naţionale.

Pe termen mediu, MFP anticipează un impact moderat în ceea ce priveşte evoluţia principalilor indicatori economici.

"În acest context, se impune mai mult ca oricând o politica fiscal-bugetară prudentă şi o responsabilitate mai mare din punct de vedere al promovării măsurilor care ar putea afecta ţintele bugetare şi care ar putea amplifica temerile pieţelor financiare"

Astfel, ministerul îşi va concentra eforturile asupra măsurilor de menţinere a deficitului bugetar în ţintele anunţate, eficientizării cheltuielilor publice şi creşterii gradului de colectare a veniturilor, precum şi asupra programelor de dezvoltare economică cu efect multiplicator în economie.

În ceea ce priveşte aspectele legate de funcţionarea Uniunii Europene, rezultatul votului din Marea Britanie implică în continuare discuţii la nivel comunitar privind modalităţile practice de gestionare a impactului Brexit. Dezbaterile vor avea în vedere evaluarea efectelor referendumului, precum şi stabilirea paşilor următori, conform prevederilor Tratatului Lisabona.

Potrivit MFP, ţara noastră va participa activ la aceste discuţii având un cuvânt important din perspectiva tuturor implicaţiilor generate.

"Unul dintre efectele luate în calcul este şi impactul asupra bugetului UE la care Marea Britanie contribuie în mod semnificativ", remarcă MFP.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:22 (24.06.2016) Preşedintele Franţei: "Votul britanicilor pune la grea încercare Europa"

Votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană "pune la grea încercare Europa", care "nu mai poate continua ca până acum", a declarat astăzi preşedintele Franţei, Francois Hollande, potrivit AFP.

"Votul britanicilor pune la grea încercare Europa", a afirmat Hollande, într-un discurs susţinut la finalul unei reuniuni cu mai mulţi membri ai guvernului, exprimându-şi "profundul regret pentru această alegere dureroasă".

"Europa nu mai poate continua ca până acum (...). În aceste circumstanţe, ea trebuie să-şi arate solidaritatea şi forţa", a precizat Hollande.

Potrivit preşedintelui francez, "pericolul este imens în faţa extremismelor şi populismelor". "Europa este o mare idee şi nu doar o mare piaţă şi, fără îndoială, tocmai pentru că a fost uitat acest lucru, Europa s-a rătăcit", a adăugat Hollande, care a precizat că UE "trebuie să fie înţeleasă şi controlată de cetăţenii săi".

Francois Hollande a confirmat că se va deplasa luni la Berlin, pentru o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul german, înainte de summitul european post-Brexit de marţi şi miercuri de la Bruxelles.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:22 (24.06.2016) Tsipras: "Brexit-ul, simptomatic pentru criza din UE, e nevoie de o nouă viziune pentru o Europă unită"

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat astăzi că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană este simptomatică pentru problemele mai profunde cărora Europa va trebui să le găsească răspunsuri, transmite Reuters.

"Alegerile extreme de austeritate care au adâncit inegalitatea între ţări din nord şi din sud, garduri şi frontiere închise şi respingerea împărţirii poverii datoriei şi a crizei migranţilor au semnalat o criză extinsă în Europa", a declarat Tsipras la postul de televiziune de stat.

În opinia premierului grec, "avem nevoie urgentă de o nouă viziune şi de un nou început pentru o Europă unită - pentru o Europă mai bună, mai socială şi mai democratică".

-----

Actualizare 15:02 (24.06.2016) Europarlamentarul Laurenţiu Rebega: "Momentul Londra, un fenomen care poate remodela întreaga Europă"

Europarlamentarul român Laurenţiu Rebega, vicepreşedinte al Grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, spune că data de 23 iunie 2016 reprezintă un moment de cotitură în istoria Europei şi o răscruce şi pentru ţara noastră, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Chemată la referendum, Marea Britanie a decis! Englezii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană! De acum nu mai există cale de întoarcere - Europa nu va mai fi ca înainte! Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii a avertizat sistematic asupra tensiunilor create în timp de lipsa de funcţionalitate a Tratatelor Uniunii Europene. Centralizarea excesivă a deciziilor şi lipsa de empatie a birocraţilor de la Bruxelles faţă de problemele reale ale popoarelor şi cetăţenilor europeni au creat nemulţumiri care s-au adâncit de la an la an. Din păcate, avertismentele noastre şi semnalele de alarmă nu au fost luate în considerare. Nu pot spune că îmi pare bine că s-a ajuns aici, dar acum trebuie să privim înainte. Tratatele UE trebuie regândite din temelie, pentru a reconstrui o Europă puternică a naţiunilor suverane", afirmă Rebega.

Acesta mai consdieră că zilele şi săptămânile care vor veni vor aduce multe schimbări, însă prioritatea trebuie să fie acum situaţia cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie. În context, el solicită "protecţia cetăţenilor români din Marea Britanie şi elaborarea şi aplicarea unui set de norme şi proceduri guvernamentale care să vină în ajutorul muncitorilor români din Marea Britanie şi al familiilor lor".

Europarlamentarul mai spune că ar trebui format un grup de lucru pentru evaluarea consecinţelor Brexit-ului asupra economiei ţărilor UE şi care să identifice oportunităţile pe care le pot avea agenţii economici şi întreprinzătorii din România.

"Brexit-ul este un eveniment major nu numai pentru scena europeană, ci şi pentru politica naţională. Iniţierea unui dialog cu toate forţele politice, nu doar cu cele parlamentare devine esenţială, acum, pentru binele întregii naţiuni. Este clar pentru toţi românii că Parlamentul şi Guvernul nostru nu au reuşit să facă faţă tuturor problemelor şi deci nu sunt în stare să reprezinte România. Este foarte important să înţelegem că situaţia din Marea Britanie nu este izolată şi devine din ce în ce mai important ca în conştiinţa noastră momentul Londra să se fixeze drept un fenomen care poate remodela întreaga Europă", precizează Laurenţiu Rebega în comunicat.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:48 (24.06.2016) Angela Merkel: "Brexit, o lovitură dură adusă Europei"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat astăzi că Brexitul reprezintă o "lovitură adusă Europei" şi a anunţat că i-a invitat luni, la Berlin, pe preşedintele francez François Hollande, premierul italian Matteo Renzi şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, informează AFP.

''Luăm act cu regret de decizia majorităţii populaţiei britanice; este o lovitură adusă Europei, o lovitură adusă procesului de unificare europeană'', a spus cancelarul german, într-o declaraţie de presă.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:50 (24.06.2016) MAE: România rămâne determinată să contribuie activ la întărirea UE

România rămâne determinată în a contribui activ la întărirea pe mai departe a Uniunii Europene, a precizat, astăzi, pe Twitter, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE adaugă că regretă decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, dar o respectă.

------

Actualizare 14:38 (24.06.2016) Gorghiu: "Un moment de încercare pentru UE"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră că rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezintă un moment de încercare pentru UE şi a menţionat că liberalii sunt încrezători "în forţa proiectului european, care a adus foarte multe beneficii României", potrivit unor surse din presă.

"Brexit-ul este un moment de încercare pentru UE, respectăm decizia britanicilor, ne-am fi dorit cu totul şi cu totul altă decizie. (...) Brexit-ul este un avertisment şi este bine să învăţăm din greşelile altora", a afirmat Gorghiu, astăzi, într-o conferinţă de presă.

------

Actualizare 14:25 (24.06.2016) Liviu Dragnea: "Nu ne putem preface că nu s-a întâmplat nimic"

Liviu Dragnea a declarat, astăzi, după consultările de la Cotroceni, privind Brexitul, că a solicitat o analiză serioasă pe mai multe planuri.

"Nu ne putem preface că nu s-a întâmplat nimic. Eu am solicitat ca în România să se facă rapid o analiză serioasă pe mai multe planuri. Nimeni în acest moment nu ştie care va fi evoluţia. Această analiză pe care trebuie să o facă şi Guvernul şi instituţiile specializate, astfel de analize vor fi sprijinite de către noi şi trebuie să aibă ca obiectiv principal interesul României", a declarat Liviu Dragnea, potrivit romanialibera.ro.

"Este o situaţie nedorită dar poate fi una care să genereze oportunităţi pentru ţara noastră. Am cerut cu toţii premierului ca interesele cetăţenilor români din GB să fie protejate. Apelul meu este la calm şi responsabilitate pentru toată lumea", a mai precizat acesta.

--------

Actualizare 14:25 (24.06.2016) Boris Johnson consideră că nu se va schimba nimic pe termen scurt după Brexit

Boris Johnson, unul din principalii susţinători ai campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat astăzi că nimic nu se va schimba pe termen scurt după Brexit, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

"După votul pentru ieşirea din UE, este esenţial să fie subliniat faptul că nu este nevoie de grabă şi, într-adevăr, aşa cum tocmai a spus premierul, nimic nu se va schimba pe termen scurt", a afirmat Boris Johnson, în prima sa declaraţie de presă după votul britanicilor în favoarea Brexitului.

(S.A.)

--------

Actualizare 14:15 (24.06.2016) Juncker: Brexit-ul nu este începutul sfârşitului pentru Uniunea Europeană

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană nu va duce la dezmembrarea forului comunitar, a estimat astăzi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Reuters.

"Nu" a fost răspunsul lui Juncker la întrebarea unui jurnalist dacă rezultatul referendumului britanic înseamnă începutul sfârşitului pentru UE.

''Germania şi Franţa ar trebui să adopte poziţii clare cu privire la Marea Britanie. Vreau să fie clar, evident, pentru toată lumea că procesul incertitudinii în care am intrat nu trebuie să dureze prea mult timp. Lucrurile trebuie să fie accelerate'', a declarat şeful executivului comunitar.

------

Actualizare 14:03 (24.06.2016) Iohannis: "Impactul asupra economiei româneşti nu e mare; leul nu va avea probleme"

Preşedintele Iohannis a afirmat astăzi că, din informaţiile primite de la premier, impactul Brexitului asupra economiei din ţara noastră "nu este mare", iar din datele oferite de guvernatorul BNR şocul asupra monedei naţionale este "mic şi gestionabil".

"Prim-ministrul ne-a asigurat că impactul Brexitului asupra economiei româneşti nu este mare, nu este motiv de îngrijorare şi acest impact va fi gestionat fără probleme majore. Am solicitat şi primit informaţii de la guvernatorul BNR că impactul asupra monedei naţionale este mic şi gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat guvernatorul Băncii Naţionale", a afirmat şeful statului, la finalul unei întâlniri de urgenţă pe care a avut-o la Palatul Cotroceni pe tema Brexit.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:00 (24.06.2016) Cioloş: "Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor românilor din Marea Britanie"

"Am luat notă cu regret de rezultatul referendumului din Marea Britanie. E o opţiune pe care o respectăm", a spus Cioloş, la Palatul Victoria.

Premierul a menţionat că, dintr-o primă analiză făcută, "nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra economiei României".

De asemenea, Cioloş a afirmat că, în ceea ce îi priveşte pe românii care trăiesc în Marea Britanie, "nu va exista un impact imediat" asupra drepturilor pe care le au aceştia în calitate de cetăţeni europeni.

"Am luat notă cu regret de rezultatul referendumului derulat în Marea Britanie, însă e opţiunea cetăţenilor britanici pe care o respectăm. Însă, vreau să spun că mesajul care a ieşit din discuţia pe care am avut-o(...) este că România doreşte să-şi continue drumul european, calea europeană şi să fie un actor proactiv al procesului de evoluţie a UE care cu siguranţă se va înregistra după această decizie a Marii Britanii. Vreau să spun că din prima analiză pe care am făcut-o, nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra economiei României în urma acestei decizii. (...) Un alt mesaj pe care vreau să-l transmit mai ales cetăţenilor români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie, nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur, şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români, deci de cetăţeni europeni", a afirmat premierul Cioloş.

Şeful Executivului a subliniat faptul că procesul de ieşire al Marii Britanii din UE este unul de durată, iar în tot acest timp Regatul Unit rămâne stat membru cu drepturi şi obligaţii depline.

"Etapele următoare presupun solicitarea formală pe care Marea Britanie va trebui să o facă, de ieşire din UE, după care vor începe negocierile dintre instituţiile europene şi Marea Britanie, şi România va participa activ la aceste negocieri pentru a ne asigura că condiţiile de ieşire a Marii Britanii din UE se vor negocia şi că acest lucru se va face în condiţii cât mai bune pentru a ţine cont şi de aşteptările noastre. Deci, acest proces va fi unul care va dura şi ne va permite să ne exprimăm punctele de vedere. Până când acest proces nu va fi finalizat şi formalizat, Marea Britanie va rămâne stat membru al UE cu drepturi şi cu obligaţii depline şi în consecinţă, din acest punct de vedere şi cetăţenii români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie continuă să se bucure de aceleaşi drepturi şi obligaţii", a mai spus Cioloş.

-----

Actualizare 13:23 (24.06.2016) Ana Birchall: "Pericolul euroscepticismului, populismului şi extremismului la nivelul Uniunii Europene este acum mai mare ca oricând"

În contextul votului de la referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall a declarat că rezultatul referendumului arată că pericolul euroscepticismului la nivelul Uniunii Europene este acum mai mare ca oricând. "Rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană reprezintă o zi tristă pentru proiectul european şi ne arată, din păcate, că pericolul euroscepticismului, populismului şi extremismului la nivelul UE este acum mai mare ca oricând. Rezultatul reflectă opţiunea majorităţii cetăţenilor Marii Britanii. Am luat act de acest rezultat, chiar dacă, aşa cum am afirmat de fiecare dată, consider că locul Mării Britanii este alături de marea familie europeană. Îmi exprim speranţa că factori de decizie din statul român vor găsi soluţiile necesare pentru a apăra interesele românilor din Mare Britanie", a declarat Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Uniunea Europeană s-a confruntat în ultima perioadă cu mai multe provocări, cu crize care au amplificat ascensiunea curentelor eurosceptice şi anti-europene. Acum, UE trebuie să îşi regândească strategia pe termen mediu şi lung, iar familia europeană trebuie să fie solidară şi unită în aceste momente. Sper că prin dialog, consens, cu calm şi fără reacţii emoţionale, Uniunea Europeană va merge mai departe. Din punctul de vedere al Comisiei pentru afaceri europene, România rămâne ferm ataşată valorilor europene, implicată în proiectul european şi susţine în continuare importanţa proiectului european şi nevoia de identificare a unor soluţii comune şi responsabile la actualele provocări cu care UE se confruntă. Este important să rămânem loiali proiectului european, mai ales în aceste momente de cumpănă, deoarece numai împreună putem fi cu adevărat puternici", a mai precizat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

"Cred că acest moment atrage atenţia asupra viitorului construcţiei europene: este o criză de încredere şi, din păcate, aşa cum am spus de mai multe ori, prin votul de azi s-a confirmat ca există o criză de încredere la nivelul UE, atât faţă de proiectul european, cât şi la nivelul statelor membre. În egală măsură, cred că este un semnal de alarmă tras inclusiv la nivelul Bruxelles-ului, care ar trebui să ţină cont mult mai mult, de acum înainte, de rolul şi de implicarea fiecărui stat membru în procesul de luare a deciziilor la nivelul instituţiilor europene, printr-un dialog strâns şi permanent cu parlamentele naţionale. Îmi exprim speranţa că acest moment de cotitură pentru UE nu va fi folosit pentru interese electorale de partid ale unor formaţiuni politice din unele state membre", a subliniat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall.

--------

Actualizare 13:10 (24.06.2016) Donald Trump şi Sarah Palin şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu votul pentru Brexit

Candidatul republican pentru Casa Albă, Donald Trump, şi fosta candidată la postul de vicepreşedinte al SUA, Sarah Palin, şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu votul britanicilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), relatează AFP şi DPA.

''Cred că este extraordinar. Este fantastic'', a declarat Trump presei după ce a aterizat cu elicopterul la Turnberry, pe coasta de vest a Scoţiei. Miliardarul european a sosit astăzi în Scoţia pentru redeschiderea unuia dintre complexurile sale de golf.

La rândul său, Sarah Palin, o figură publică de dreapta în SUA, a afirmat că este ''fericită că prevalează Brexit-ul''.

Într-o postare pe Facebook, Sarah Palin a menţionat că rezultatul referendumului este un indiciu ''al independenţei de opţiune a Marii Britanii faţă de interese globale speciale şi de afirmare a statutului privind controlul propriilor frontiere şi de protecţie a propriilor cetăţeni''.

--------

Actualizare 13:05 (24.06.2016) David Cameron urmează să se întâlnească cu regina Marii Britanii.

---

Actualizare 12:50 (24.06.2016) Iohannis: "Nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că, din discuţiile avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după Brexit, a rezultat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească, potrivit televiziunilor de ştiri.

"Cred că situaţia deosebită în care ne aflăm acum, datorită rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de ieşire din Uniunea Europeană, impune o întâlnire de acest tip în care ne armonizăm punctele de vedere, ne gândim la ce este de făcut. (...) Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul guvernator am înţeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României şi pentru finanţele româneşti", a spus Iohannis, la începutul consultărilor de la Cotroceni cu premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice.

Şeful statului a menţionat, de asemenea, că din discuţiile avute cu liderii politici concluzia este ca România să continue pe calea europeană.

"Am înţeles că toată lumea este perfect de acord ca România să continue calea europeană", a specificat Iohannis.

La consultările de astăzi de la Palatul Cotroceni participă premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul UNPR, Valeriu Steriu, copreşedintele ALDE, Daniel Constantin.

-----

Actualizare 12:40 (24.06.2016) John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank: "Poate cele mai importante 24 de ore din istoria noastră recentă au trecut deja"

John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank a declarat: "Poate cele mai importante 24 de ore din istoria noastră recentă au trecut deja. Apetitul de risc şi lira sterlina crescuseră înainte de vot, lumea asteptându-se la un "Bremain", dar iată că ne trezim la cruda realitate a unui răsunator Brexit.

-------

Actualizare 11:09 (24.06.2016) Yanis Varoufakis, fostul ministru de finanţe grec, a declarat: "Este în întregime vina dispreţului pentru democraţie şi raţiune al establishmentului UE"

----------

Actualizare 11:02 (24.06.2016) Boris Johnson este favorit, la casele de pariuri, să-i urmeze lui David Cameron

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, unul din principalii promotori ai campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi favoritul caselor de pariuri la succesiunea actualului premier David Cameron, a fost huiduit în timp ce ieşea din locuinţa sa din capitala britanică, relatează agenţia Reuters.

Fostul primar al Londrei este favorit să îi ia locul lui David Cameron în fruntea conservatorilor şi a guvernului britanic, potrivit unui comunicat al casei de pariuri Ladbrokes.

Boris Johnson are o cotă de 1/1, fiind urmat de ministrul de interne, Theresa May, cu 3/1, şi de ministrul justiţiei Michael Gove, cu 5/1.

--------

Actualizare 11:00 (24.06.2016) Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank: "Totul depinde acum de reacţia politicienilor"

Steen Jakobsen, economist şef şi CIO Saxo Bank a declarat: "Totul depinde acum de reacţia politicienilor. Din partea Băncii Angliei, să ne aşteptăm azi la o reducere a dobânzii cu 50 de puncte de bază. Banca Centrală Europeană va furniza şi ea, probabil, lichidităţi, cu ajutorul Băncii Japoniei şi al Rezervei Federale a SUA. Să ne aşteptăm şi la o reuniune de urgenţă a Băncii Angliei - în jur de ora 11:00, ora Bucureştiului - când se deschid pieţele cash de acţiuni. GBP a intrat deja în zona critică pe termen lung".

---------

Actualizare 10:40 (24.06.2016) S&P: Marea Britanie ar putea pierde nivelul AAA al ratingului de credit

Agenţia de rating Standard and Poor's ar putea reduce ratingul de credit al Marii Britanii, după Brexit. "Credem că ratingul AAA nu poate fi susţinut în aceste condiţii," a spus Moritz Kraemer, director S&P pentru ratinguri suverane.

Agenţiile Fitch şi Moody's deja au scăzut ratingul AAA al Marii Britanii, cu mult timp înainte de începutul campaniei pentru referendum.

-----

Actualizare 10:28 (24.06.2016) David Cameron demisionează

Actualizare 10:22 (24.06.2016) Donald Tusk: "Ceea ce nu te ucide, te face mai puternic"

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a făcut o scurtă declaraţie după aflarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie în cadrul căreia a spus că: "Ceea ce nu te ucide, te face mai puternic", potrivit unor surse din presă.

Uniunea Europeană este hotărâtă să-şi păstreze unitatea în 27 de membri, a mai spus Tusk.

-----

Actualizare 09:58 (24.06.2016) Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank:

"Până la urmă, e o veste bună pentru europeni, chiar dacă primele efecte sunt dureroase: procesul de reforma al UE va răbufni, pentru ca Uniunea Europeană, iată, nu-şi mai poate ignora alegătorii.

Ascultam, azi noapte, postul de radio BBC - "O ţară divizată, frica i-a determinat pe pro-europeni să-şi schimbe opinia, un gest urât la adresa Parlamentului, un contract social rupt, odată cu trei partide principale care s-au luptat împotriva Brexitului şi au eşuat..." Este exact mesajul pe care am vrut în permanenţă să-l scot în evidenţă înainte de Brexit. Contractul social a fost reziliat de alegătorii din Marea Britanie şi s-ar putea să mai vedem asta în UE. Cameron a încercat o negociere cu o Europa cu două paliere, însă acum avem un continent fragmentat, iar un Super Stat este foarte greu de imaginat..

Probabil că David Cameron ar putea anunţa un fel de "calendar al demisiei", dar e la fel de probabil să rămână în Downing Street, invocând articolul 50 şi începând negocierile cu UE. Articolul 50 de care vorbesc acordă o perioadă de 2 ani pentru o "resetare" a regulilor relaţiei cu UE.

Votul pro-Brexit dă aripi mişcărilor anti-sistem din Spania (cu alegeri săptămâna viitoare) şi Franţa (cu alegeri în 2017). Un alt lucru important: votul confirmă faptul că Donald Trump are o şansă la alegeri..."

----------

Actualizare 09:50 (24.06.2016) Peter Garnry, Head of Equity Strategy / Saxo Bank:

"Brexitul e aici, iar implicaţiile lui pe termen lung şi scurt sunt dramatice. Iată la ce ar trebui să ne aşteptăm azi pe pieţele de acţiuni."

STOXX 50 - scade spre 9-11%, în funcţie de impactul la deschidere din bănci (Banco Santander, BBVA, UniCredit, Deutsche Bank). Ne aşteptăm ca financiarele, ciclicele şi industrialele să "conducă" clasamentul pierderilor la deschidere

Evident că s-a instalat panica, dar să luăm în considerare teoria Saxo Bank: politicienii vor construi acum un răspuns politic, sau mai degrabă un mecanism prin care să răspundă la reacţia pieţelor globale. Totul va fi de vânzare, deci strategia este să găseşti acele acţiuni care se vor reîntoarce pe plus.

--------

Actualizare 09:47 (24.06.2016) Partidul finlandez eurosceptic: "Nu este momentul pentru părăsirea zonei euro"

Rezultatul referendumului din Marea Britanie trebuie respectat şi că trebuie excluse orice "represalii" în viitoarele negocieri dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, a declarat ministrul finlandez de externe, Timo Soini, care este totodată liderul partidului eurosceptic Finns.

"Poporul a vorbit", a spus el, conform unei postări pe pagina de internet a partidului.

Kaj Turunen, parlamentar al Finns şi preşedinte al comisiei pentru comerţ din legislativ, a spus că nu este momentul ca Finlanda să părăsească zona euro.

"Într-o astfel de situaţie, moneda noastră nu ar avea nicio şansă", a scris el pe contul de Twitter. Parlamentarii finlandezi au dezbătut în aprilie posibilitatea ca ţara să iasă din zona euro.

Ministrul de externe britanic: "David Cameron va rămâne premier"

David Cameron va continua să fie prim-ministru britanic, după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat vineri ministrul de externe britanic, Philip Hammond.

"Se va pune în aplicare decizia poporului britanic. Este foarte clar că el va continua şi va face acest lucru", a declarat şeful diplomaţiei britanice pentru Sky News.

------

Actualizare 09:45 (24.06.2016) Florin Cîţu: "Leul nu va avea fluctuaţii puternice, pentru că este controlat de BNR"

Leul nu va avea fluctuaţii puternice, astăzi, pentru că este controlat de BNR, consideră analistul Florin Cîţu, după rezultatele referendumului pentru Brexit.

Domnia sa ne-a spus: "Poate îl lasă puţin în sus, dar doar pentru impresie artistică, să sperie. Dar nu vom avea mişcări foarte mari".

Leul se depreciază

Leul pierde teren în faţa euro, în această dimineaţă. Euro a urcat la 4,54 lei, după ce ieri schimburile dintre băncile comerciale au avut loc între un minim de 4,513 lei/euro şi un maxim de 4,525 lei/euro..

Euro coborâse, ieri, faţă de leu, cu 1,41 bani, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,5179 lei/euro.

------

Actualizare 09:40 (24.06.2016) Liderul laburist Jeremy Corbyn a spus: "Britanicii sunt foarte supăraţi pe felul în care au fost marginalizaţi de guvernele succesive".

----

Actualizare 09:37 (24.06.2016) Preşedintele Parlamentului European vrea să evite o "reacţie în lanţ"

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că va discuta cu Angela Merkel, cancelarul german, pentru a evita o "reacţie în lanţ" , după Brexit.

Reuniune a cabinetului francez

Preşedintele francez Francois Hollande a convocat pentru vineri o reuniune a cabinetului după referendumul din Marea Britanie, iar la finalul ei va face o declaraţie de presă.

Reuniune de urgenţă a guvernului Irlandei

Votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană are implicaţii semnificative pentru Irlanda şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul său, potrivit guvernului de la Dublin, înaintea unei reuniuni convocate de urgenţă pentru astăzi.

"Acest rezultat are implicaţii foarte semnificative pentru Irlanda, ca şi pentru Marea Britanie şi pentru Uniunea Europeană. Guvernul se va reuni în cursul dimineţii pentru a reflecta asupra rezultatului. În urma acestei şedinţe, premierul va face o declaraţie publică", spune comunicatul cabinetului de la Dublin.

-------

Actualizare 09:34 (24.06.2016) Premierul David Cameron va face declaraţii la ora 10:00 (8:00 AM Marea Britanie), potrivit Sky News.

Actualizare 09:30 (24.06.2016) Alexander Stubb, ministrul de externe al Finalandei, a scris pe Twitter că integrarea europeană este despre managementul crizelor, iar în acest moment, nu ducem lipsă de crize.

-----

Actualizare 09:28 (24.06.2016) Ponta: "Britanicii au votat împotriva unui Sistem arogant şi atotputernic care îi ignoră şi sfidează prea des"

Fostul premier Victor Ponta a declarat: "Este cel mai greu moment din istoria UE. Acum e nevoie mai mult ca oricând de câţiva lideri politici puternici şi cu viziune care să repare ce s-a stricat (nu doar prin votul de ieri, ci în mulţi ani). Ce păcat că România exact acum are la conducere cei mai inepţi şi incapabili lideri din ultimii 25 de ani!

Sunt convins că britanicii nu sunt antieuropeni. Au votat aşa cum votează şi francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump. De fapt împotriva Establishment-ului, a unui Sistem arogant şi atotputernic care îi ignoră şi sfidează prea des! Dacă înţelegem asta putem îndrepta răul, dacă nu va fi din ce în ce mai rău!

Ps - şi da, mare diferenţă - la ei se respectă rezultatul unui referendum, nu ca la noi în 2012 când liderii UE au ignorat voinţa populară. Totul se plăteşte însă!"

------

Actualizare 09:25 (24.06.2016) Julian Assange, iniţiatorul WikiLeakes: "UK este rea pentru UE şi UE este rea pentru UK "

Actualizare 09:23 (24.06.2016) Traian Băsescu: "Ce ai făcut David Cameron?"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat la rezultatul referendumului pe Facebook, declarând: "Ce ai făcut David Cameron ?

Nu am crezut că este posibil. Marea Britanie părăseşte UE.

Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum în care 46 milioane oameni au fost chemaţi să dea un vot într-o chestiune extrem de complicată, pe care foarte puţini dintre votanţii britanici au înţeles-o. Marea majoritate a votat în deplină necunoştinţă de cauză asupra mecanismelor şi consecinţelor părăsirii UE.

Procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi unul dificil, care va dura cel puţin doi ani.Oare cât de «unit» va mai rămâne şi Regatul Unit ? Este momentul solidarităţii depline pentru cei 27 rămaşi".

------

Actualizare 09:20 (24.06.2016) LIDERUL PARTIDULUI LIGA NORDULUI: "Acum este rândul Italiei"

Liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat Marea Britanie pentru că a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi a spus că ar trebui să urmeze Italia.

"Bravo pentru curajul cetăţenilor liberi! Inima, creierul şi mândria au învins minciunile, ameninţările şi şantajul", a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook.

"Mulţumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru", a adăugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat în opoziţie în Italia.

Actualizare 09:17 (24.06.2016) Obama intenţionează să discute cu Cameron

Preşedintele american Barack Obama a fost informat despre Brexit şi aşteaptă să aibă ocazia de a discuta cu premierul David Cameron despre evoluţiile din cursul zilei, a indicat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, transmite Reuters.

"Preşedintele a fost informat despre rezultatele ce vin de la referendumul britanic şi va continua să fie ţinut la curent de echipa sa pe măsură ce situaţia o va impune", a afirmat purtătorul de cuvânt într-o scurtă declaraţie. Casa Albă va furniza comentarii suplimentare "de îndată ce va fi cazul", a mai indicat oficialul american.

------

Actualizare 09:12 (24.06.2016) PPE deplânge rezultatul votului din Marea Britanie, care "provoacă un rău imens"

Preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, "deplânge, dar respectă" rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi a insistat că decizia "provoacă un rău imens ambelor părţi".

Weber a subliniat pe Twitter că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să se încheie în maximum doi ani şi că "nu poate exista un tratament special" sau în favoarea Regatului Unit în acest proces complicat şi fără precedent. "Ieşire înseamnă ieşire".

Liderul PPE din Parlamentul European a apreciat că plebiscitul a fost un referendum britanic, nu european, dar a recunoscut că "dorim o Europă mai bună şi mai îndrăzneaţă".

"Trebuie să-i convingem pe cetăţeni şi să aducem Europa din nou la ei", a spus Weber, după aflarea rezultatului de la referendumul britanic, care a înclinat balanţa în favoarea Brexit-ului.

----

Actualizare 09:05 (24.06.2016) Preţurile petrolului scad cu peste 4% în Asia, din cauza Brexit

Preţurile petrolului sunt în scădere cu peste 4% în tranzacţiile asiatice, după ce rezultatele parţiale ale referendumului din Marea Britanie indică ieşirea ţării din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Petrolul de referinţă pe piaţa americană este în declin cu 2,4 dolari, la 47,71 dolari pe baril, arată news.ro.

Cotaţia petrolului Brent este în scădere cu 2,39 dolari, la 48,52 dolari pe baril.

Ambele contracte au crescut puternic joi, pe fondul optimismului investitorilor că britanii vor opta pentru rămânerea în UE.

-----

Actualizare 09:00 (24.06.2016) Premierul de la Edinburgh: Votul a arătat că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a UE

Scoţia s-a exprimat clar că îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene, a spus astăzi premierul scoţian Nicola Sturgeon, în condiţiile în care această parte a Marii Britanii a votat preponderent pentru rămânerea în blocul comunitar, potrivit Reuters.

"Votul de aici a arătat clar că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene", a spus Sturgeon într-un comunicat de presă.

"Aşteptăm rezultatele finale din tot Regatul Unit", dar Scoţia a vorbit - şi a vorbit decisiv", a adăugat ea.

-----

Actualizare 08:55 (24.06.2016) Liderul olandez de extremă-dreapta Geert Wilders cere un referendum în Olanda privind apartenenţa la UE

Liderul formaţiunii politice olandeze anti-imigraţie Partidul Libertăţii, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană.

"Vrem să ne controlăm singuri ţara, banii noştri, frontierele noastre şi politica noastră privind imigraţia", a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertăţii (de extremă-dreapta).

Wilders, care conduce în sondajele de opinie, a spus că dacă va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la rândul său un referendum. "Să lăsăm poporul olandez să decidă", a afirmat el.

"Olandezii trebuie cât mai repede să aibă şansa de a-şi exprima opinia privind apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană", a mai declarat el.

Un sondaj transmis în această săptămână de postul de televiziune Een Vandaag arată că 54% dintre cetăţenii Olandei, ţară membră fondatoare a UE, vor un astfel de referendum.

"Este momentul unui nou început, bazându-ne pe forţa şi suveranitatea noastră", a spus Wilders.

-------

Actualizare 08:52 (24.06.2016) ŞEFUL PARLAMENTULUI EUROPEAN MARTIN SCHULZ: "Marea Britanie a decis să meargă pe drumul" propriu.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, se aşteaptă ca negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să înceapă rapid, transmite Reuters.

"Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineaţă arată că va fi un drum foarte dificil", a declarat Schulz la televiziunea de stat ZDF. "Mă aştept ca negocierile privind ieşirea (Marii Britanii din UE) să înceapă rapid", a insistat Schulz, care s-a referit şi la prăbuşirea lirei sterline după conturarea rezultatelor referendumului de joi privind apartenenţa Marii Britanii la UE. "Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar", a spus el.

-----

Actualizare 08:50 (24.06.2016) Irlanda de Nord poate lăsa Marea Britanie pentru Irlanda unită

Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut vineri dimineaţă apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, conform proiecţiilor media, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are "consecinţe enorme asupra naturii statului britanic", dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

În Irlanda de Nord, 440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE, în timp ce 349.442 s-au exprimat pentru ieşire.

Ideea unui referendum de unire cu Irlanda este susţinută în această dimineaţă şi de Martin McGuinness, vicepremierul Irlandei de Nord.

-----

Actualizare 08:40 (24.06.2016) Marine Le Pen, liderul partidului naţionalist francez Frontul Naţional, a salutat rezultatul referendumului. Ea a spus că doreşte un referendum similar în Franţa.

Actualizare 08:30 (24.06.2016) Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe german, a spus că este o zi tristă pentru Marea Britanie şi pentru Uniunea Europeană.

Actualizare ora 8:13 (24.06.2016) Daniel Dăianu: "BNR, ca orice bancă centrală, este pregătită pentru o asemenea situaţie"

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, ne-a spus, astăzi, că BNR, ca orice bancă centrală, este pregătită pentru o asemenea situaţie (Brexit).

-----

Actualizare 08:05 (24.06.2016) Indicii bursieri scad puternic la nivel global din cauza Brexit

Indicii bursieri sunt în scădere puternică la nivel global, rezultatele parţiale ale referendumului din Marea Britanie indicând ieşirea ţării din Uniunea Europeană, punând în pericol existenţa blocului c

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Dupa razboi apar eroi, cu spusul la Davos si explicatia cum bani schimba omul, ultima actualizare.

    Ofer o coala de hartie si un pix pentru o demisie onorabila.

    Pentru protestatarii din fata The Sun:

    Sunteti o rusine pentru patria democratiei! 

    Foarte bine Junker. Au intors spatele europenilor asa incat sa le uram succes pe noul drum si "La revedere!". Europenii nu au fost buni pentru ei asa incat le ramane sa isi umple golurile cu musulmanii pakistanezi si cu hindusi. In cativa ani vor avea referendum pentru stabilirea religiei predominante in regat si pentru introducerea preceptelor musulmane. Britanicii au avut de ales intre (1) pierderi mici + beneficii mari si (2) pierderi mari + beneficii mici. Din pacate au ales varianta a doua. Le doresc succes si realism (pentru ca ceea ce au dorit ei - doar cota parte din beneficiile apartenentei la UE, lasand costurile pentru altii, este o utopie). Si noi ne dorim o firma romaneasca in locul Vodafone, care sa pastreze profitul in tara, dar nu s-a putut pentru ca suntem membrii UE si suntem alaturi de ea atat la bine (avantaje pentru noi) cat si la rau (pierderi pentru noi). Asta inseamna sa fii parte onorabila a unei uniunii (asocieri).

    1. Cand spui toate astea, nu te bazezi pe nimic, nimic, dar pentru tine sunt certitudini. Ai fost in masina de spalat: cincizeci de ani de spalaturi comuniste, un sfert de secol de spalaturi capitaliste. Te inteleg, e greu sa gandesti.

      Eu am fost in masina de spalat comunista si apoi in cea capitalista. Tu unde ai trait in timpul asta, ca alernativa la celea doua nu a existat ci doar variatii ale lor?! Ai trait in Tibet probabil.

      Mie nu mi-e greu sa gandesc, indiferent in ce regim ma aflu.

      Exista teoria sferei cunoasterii. Cu cat stii mai putin cu atat ai impresia ca le cumosti pe toate si cu cat stii mai multe cu atat constati ca ai tot mai multe de aflat (pentru ca sfera cunoasterii se largeste si implicit si suprafata ei (adica interfata cu necunoscutul). In alta ordine de idei, chiar imi pare rau de britanici (si de UE pentru ca pierderea este reciproca). O surcea este mai usor de rupt decat manunchiul. In plus raman la parerea ca lipsa de spor demografic a englezilor get-beget va fi compensata in continuare de emigrantii pakistanezi si indieni care, spre deosebire de englezii autentici , sunt prolifici si foarte atasati culturii lor (in special religioase) iar la momentul potrivit, cand balanta v-a inclina in favoarea lor, nu vor ezita sa o dovedeasca (deocamdata sunt minoritari, dar este o chestiune de doar cateva zeci de ani cel mult pana cand vor detine majoritatea). Asta este directia in care mergem si mi-e greu sa spun daca este bine sau rau (pentru ca ambele culturi au puncte tari si slabiciuni), insa consider ca este bine ca fiecare cultura (inclusiv componenta religioasa) sa ramana majoritara acolo unde s-a format si a existat de secole.

      UE este un rateu, un proiect de bune intentii confiscat de mafioti, cum, de altfel, a fost si comunismul.

      Grecii au vrut sa paraseasca UE, acum britanicii - chiar nu-ti spune nimic optiunea a zeci de milioane de europeni?!

      Ce-ar vota nemtii, daca le-ar da voie sa o faca intr-un Referendum? 

    Sefi de stat care au dorit ca UK sa ramana nu ar trebui sa plece?

    Atat a politicienilor cat si a bancherilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb