Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, intenţionează să introducă o taxă mai mare la exporturile de grâu, a anunţat vineri ministrul rus al Economiei, Maxim Reshetnikov, în încercarea de a stabiliza preţurile la alimente pe piaţa internă în contextul pandemiei de COVID-19, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Imediat după acest anunţ, cotaţia grâului la bursele de la Chicago şi Paris a crescut cu până la 2,5%, pe fondul aşteptărilor că o taxă mai mare pentru exporturile de grâu rusesc ar putea face grâul provenit din alte ţări mai atractiv pentru cumpărători.
Conform măsurilor adoptate în luna decembrie a anului trecut, Moscova urma să introducă o taxă la exporturile de grâu, de 25 de euro pe tonă, în perioada 15 februarie - 30 iunie.
Vineri, ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov a anunţat că Rusia intenţionează să majoreze taxa la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie şi până la 30 iunie, ca urmare a recomandărilor unei comisii ministeriale. "Decizia este destinată în principal protejării intereselor pieţei interne, pentru asigurarea necesităţilor interne şi prevenirii riscurilor unor noi majorări de preţuri", a precizat Reshetnikov.
Propunerea prezentată vineri reprezintă o înăsprire a măsurilor aprobate în luna decembrie de Guvernul de la Moscova, după ce preşedintele Vladimir Putin a criticat majorarea preţurilor la alimente.
Turcia Egiptul şi Bangladesh sunt cei mai mari importatori de grâu din Rusia.
De asemenea, ministrul rus al Economiei a anunţat vineri că Rusia intenţionează să introducă şi o taxă la exporturile de orz şi porumb, de 10 euro respectiv 25 de euro pe tonă, începând cu data de 15 martie. "Este nevoie să prevenim apariţia unor noi presiuni asupra preţurilor interne", a spus Reshetnikov, adăugând că veniturile generate de tarifele la export vor fi folosite de stat pentru a-i sprijini pe fermieri.
În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, graţie solului fertil care produce recolte mari la preţuri atractive.