SIF-urile au crescut în medie cu 5,6% luna trecută, în timp ce preţul aurului a urcat cu 3%

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 decembrie 2009

SIF-urile au crescut în medie cu 5,6% luna trecută, în timp ce preţul aurului a urcat cu 3%

Investitorii care au cumpărat acţiuni de pe Bursă, în perioada 13 noiembrie - 15 decembrie, au avut din nou de câştigat, majoritatea acţiunilor înregistrând creşteri uşoare. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat către un portofoliu format din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), indicele BET-FI, care le reprezintă, consemnând o apreciere de 5,64% în ultima lună.

Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursă, a avut un randament de 1,85%, în timp ce BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,18%.

Acţiunile companiei "Sinteza" Oradea (simbol STZ) au fost cele mai performante acţiuni de pe bursă, înregistrând, în perioada analizată, o apreciere de 17,27%. Lichiditatea acestor titluri s-a menţinut însă scăzută.

Tot pe plus au fost şi cei care au preferat, luna trecută, să achiziţioneze bijuterii şi alte obiecte din aur. Metalul galben a câştigat aproape 3% în perioada analizată, pe fondul scumpirii preţului acestuia la nivel mondial. În ţara noastră, un gram de aur valorează circa 105 lei.

Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la băncile comerciale, s-au dovedit mai puţin inspiraţi, înregistrând creşteri mai scăzute la această categorie de plasament. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat spre "Mille-nnium Bank", care a continuat să ofere cele mai bune randamente, fructificând contul deponenţilor cu 1,96%.

Şi tradiţionaliştii care au preferat, la 13 noiembrie, să constituie depozite în euro la "Banca Carpatica", "ATE Bank" sau "Royal Bank" au obţinut în continuare randamente sensibile. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au obţinut, marţi, un câştig de 0,33% din suma depusă.

Mai mult însă au câştigat persoanele care au achiziţionat titluri la fondul de acţiuni "Active Dinamic", administrat de "Swiss Capital Asset Management", cel mai performant în perioada analizată. Astfel, investitorii care s-au orientat către acest fond au câştigat 7,60% din investiţia iniţială, în perioada analizată.

Au obţinut câştiguri uşoare şi cei care au decis să îşi păstreze banii "la ciorap". Astfel, persoanele care nu au ales niciun alt tip de plasament au înregistrat un avans de 1,09%, în intervalul 13 noiembrie - 15 decembrie

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb