În ultima vreme auzim din ce în ce mai des comentarii legate de gradul de solvabilitate al băncilor din sistem. Recent, chiar reprezentanţii Băncii Naţionale a României ne-au relatat că solvabilitatea băncilor de pe piaţa autohtonă este foarte bună, de 12 - 12,5%. La citirea unei asemenea veşti nu putem decât să ne bucurăm, dar, în fond, ce înseamnă această solvabilitate şi cum o putem calcula?
Raportul de solvabilitate europeană (RSE) este cel mai cunoscut indicator prin care este cuantificată prudenţa bancară şi are ca scop principal garantarea capacităţii instituţiilor de credit de a face faţă unei situaţii în care debitorii dau faliment şi de a atenua inegalităţile concurenţiale dintre diferite sisteme naţionale.
RSE se calculează ca raport procentual între fondurile proprii ale băncii, pe de o parte, şi activele bilanţiere şi extrabilanţiere ponderate cu un coeficient de risc, pe de altă parte.
Fondurile proprii luate în calculul sovabilităţii se împart în două categorii: fonduri proprii de bază (capital, rezerve şi rezerve) şi fonduri proprii complementare (rezerve din reevaluări, subvenţii).
Între cele două categorii de fonduri proprii trebuie să fie îndeplinită o relaţie, mai exact nivelul fondurilor proprii complementare trebuie să fie mai mic decât nivelul fondurilor proprii de bază.
Cea mai interesantă parte din procedeul de calculare a solvabilităţii unei bănci o reprezintă ponderarea activelor instituţiei cu un anumit coeficient de risc. Acest coeficient variază între 100% pentru creditele acordate clienţilor şi 0% în cazul creanţelor asupra statului şi asupra guvernelor din ţările dezvoltate.
Raportul de solvabilitate europeană a fost definit de Comisia Europeană în anul 1989, iar, ulterior, în anii 1991-1995, au fost emise instrucţiuni privind aplicarea şi respectarea lui.
În prezent, nivelul minim al solvabilităţii unei bănci este de 8%, iar ecartul de cel puţin patru puncte procentuale dintre acest nivel şi solvabilitatea băncilor de pe piaţa românească nu poate decât să ne ofere încrederea că, cel puţin potrivit raportărilor, sistemul bancar din ţara noastră este unul solid.