Statele Unite vor începe să cumpere petrol pentru refacerea rezervei strategice

S.B.
Internaţional / 18 decembrie 2022

Statele Unite vor începe să cumpere petrol pentru refacerea rezervei strategice

Departamentul pentru Energie al SUA va începe să cumpere petrol pentru rezerva strategică, prima astfel de achiziţie de la eliberarea record din stocuri, de 180 de milioane de barili, din acest an, informează news.ro.

Departamentul va cumpăra până la 3 milioane de barili de petrol pentru livrare în februarie, a declarat reporterilor un înalt oficial.

Preşedintele Joe Biden a anunţat vânzarea de 180 de milioane de barili de petrol la sfârşitul lunii martie, pentru a combate creşterea preţurilor benzinei care a stimulat inflaţia după invadarea din februarie a Ucrainei de către Rusia, cel mai mare exportator mondial de combustibili fosili.

Vânzările de petrol din rezerva strategică au diminuat stocurile la aproximativ 380 de milioane de barili, cel mai redus nivel atins din 1984, stârnind îngrijorări cu privire la securitatea energetică.

"Vom lansa o solicitare de cumpărare a 3 milioane de barili de petrol pentru livrare în februarie, în 2023", a spus oficialul.

Contractele vor fi atribuite companiilor energetice până pe 13 ianuarie.

"Această abordare va bloca un preţ în avans, atunci când companiile îşi depun ofertele", a adăugat oficialul.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Alegerile din USA au trecut,

    poate creste pretul la petrol 

    Dan Diaconu: De ce petrodolarul este mort?

    Probabil afirmaţia din titlu reprezintă un şoc pentru mulţi, dar ea este absolut adevărată. Şi nu-i absolut nimic şocant în condiţiile în care ea exprimă o serie de evenimente care urmează să se petreacă. De altfel, doar punând în oglindă vizita lui Biden în Arabia Saudită cu cea a lui Xi, deja înţelegeţi că întreaga poveste de dragoste pe bani între SUA şi Arabia Saudită este pe cale să se destrame.  

    Actuala arhitectură a petrodolarului presupune schimbul de petrol contra dolari, care dolari ajung să cumpere bunuri şi să finanţeze statul american. Plasarea fondurilor în datorie americană este cumva „fântâna perpetuă” care i-a fascinat pe saudiţi. Nu doar că le dădea iluzia prosperităţii, producându-le alţi dolari „din nimic”, dar le dădea acces liber în zone la care nici măcar nu se gândiseră. Dolarul, dacă vreţi, era pentru arabi miticul „Sesam, deschide-te!”. 

    Însă timpurile au trecut, iar apele s-au despărţit. Oricine vede că, pe măsură ce centrul de greutate al lumii se mută în Asia, dolarul devine din ce în ce mai irelevant. Tipăririle iraţionale de monedă fără acoperire au transformat dolarul în principalul vector inflaţionist al lumii. Şi, din nou, arabii se trezesc că deţinerile lor valorează din ce în ce mai puţin, de la o zi la alta. În plus, prin subvenţionarea aşa-numitei energii verzi, arabii îşi văd dinamită sursa lor de venit. Tradus, putem spune că petrodolarul e mort şi ca efect al politicii americane, nu doar din cauza revoltei arabilor. Care revoltă există, însă e cauzată tocmai de parteneriatul toxic cu americanii. 

    De altfel totul s-a văzut limpede în interacţiunile de la nivel înalt. În timp ce Biden, descălecat în Arabia Saudită pentru a cere plenar suplimentarea producţiei de petrol a făcut aproape imediat calea întoarsă, Xi a stat acolo trei zile, având parte de o atenţie specială şi fiind tratat ca un adevărat lider al lumii. Iar la finalul vizitei, mesajele date au sugerat transparent o viitoare infrastructură a ... petro-yuanului.  

    De fapt situaţia nu e o forţare a Chinei, ci o realitate. Dolarii pe care arabii îi încasează pentru petrol au ajuns să fie folosiţi ca să se achiziţioneze mărfuri ... chinezeşti. Astfel dolarul este de fapt un proxy artificial - şi din ce în ce mai instabil - care complică comerţul dintre China şi Arabia Saudită. Propunerea chinezilor, în primul rând, uşurează teribil comerţul dintre cele două ţări. Eliminându-se dolarul din tranzacţiile bilaterale, de fapt se elimină principala încurcătură care stătea în calea dezvoltării.  

    Nu în ultimul rând, trebuie să menţionăm că ceea ce i s-a întâmplat Rusiei a fost un semnal de alarmă pentru toate „statele nealiniate” la standardul aşa-zis democratic. Capacitatea SUA de a paraliza fluxurile financiare ale statelor care le intră în cătare îi îngrijorează pe mulţi deoarece asta are efectul unei bombe atomice în domeniul financial. Pur şi simplu te poţi trezi în foamete deoarece fondurile tale de rezervă sunt blocate aiurea şi nimeni nu mai are voie să facă tranzacţii cu tine. Cum ieşi dintr-un asemenea scenariu? 

    E imposibil ca oficialii saudiţi să nu fi pus în balanţă şi acest element pentru a găsi o ieşire din toxica „iubire” cu americanii. Iată de ce, în actualul context, preşedintele Xi arată exact ca un cavaler pe cal alb. Unii chiar îi spun chiar „Xi of Arabia”, o trimitere directă la legendarul Lawrence.  

    Treburile arată însă şi logic. De vreo cinci ani de zile China este principalul cumpărător de petrol al lumii. Proxy-ul cu dolarul o deranjează. De aceea, de exemplu, în ceea ce priveşte comerţul cu Rusia, China a dat drumul la maxim canalului bilateral în care fiecare ţară foloseşte moneda proprie în raport cu partenerul său. Cam acelaşi lucru i-a fost propus şi Arabiei Saudite. Şi nu doar atât, ci şi un contract de achiziţie deosebit de previzibil, pe termen lung.  

    Desigur, Xi nu se mişcă precum elefantul din magazinul de porţelanuri, căutând să-şi ascundă adevăratele intenţii. De aceea, operaţiunea pe care-o pune în practică nu e denumită ceea ce e, adică un veritabil asalt asupra dolarului, ci a fost botezată mult mai cuminte ca „internaţionalizare a yuanului”. Indiferent însă cum i-ai spune-o, certitudinea e clară: prin politica paşilor mărunţi, China aruncă în irelevanţă dolarul. Iar petrodolarul, aşa cum veţi constata în curând, va intra în moarte. 

    1. Numai ignoranti...dolarul e "lingua franca" in domeniul financiar, toata lumea il accepta in tranzactii. As vrea sa-i vad pe toti istetii astia cu gura mare ca sunt platiti in yuani, sa-i vad ca fac cu ei:-)

      Cumpăra ce vor ei cu yuani.

      TU cati yuani ai:-)?

      Și lira sterlinia era lingua franca acceptată de toată lumea în tranzacții. Și guldenul olandez la un moment dat. Dar timpul lor a trecut. La fel se întâmplă și cu dolarul american.

      Nu cred că acceptabilitatea dolarului în tranzacții internaționale se va prăbuși. Însă în mod cert statele lumii (în special cele din Asia, Orient, America de S) vor scădea considerabil tranzacțiile în dolari. Trebuie să realizezi un sigur lucru: în momentul actual toate țările lumii tranzacționează mult mai mult cu China decât cu SUA. Iar americanii, prin sancțiunile imbecile pe care le-au aplicat Rusiei (incluzând blocarea activelor băncii centrale rusești) și-au dat foc la valiză semnalizând la nivel mondial că tranzacțiile și rezervele în dolari sunt riscante. 

      China’s Top Trading Partners

      Below is a list highlighting 15 of China’s top trading partners in terms of export sales. That is, these countries imported the most Chinese shipments by dollar value during 2021. Also shown is each import country’s percentage of total Chinese exports. 

      United States: US$521 billion (17.2% of China’s total exports) 

      Hong Kong: $313.1 billion (10.3%) 

      Japan: $151.3 billion (5%) 

      South Korea: $135.1 billion (4.5%) 

      Vietnam: $125.8 billion (4.2%) 

      Germany: $103 billion (3.4%) 

      Netherlands: $91.6 billion (3%) 

      India: $87.9 billion (2.9%) 

      United Kingdom: $78.8 billion (2.6%) 

      Taiwan: $70.8 billion (2.3%) 

      Malaysia: $69.1 billion (2.3%) 

      Thailand: $62.1 billion (2.1%) 

      Mexico: $61.1 billion (2%) 

      Australia: $59.6 billion (2%) 

      Russia: $59.5 billion (2%) 

      Ia uite aici cine sunt principalii parteneri economici:-)...daca se retrag aia iubitori de dolari din tranzactiile cu china , ramane china falimentara si plina cu ruble si rupii:-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb