SUPLIMENT CRYPTO "Scăderea actuală a Bitcoin este o corecţie, nu o piaţă «bear»"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2022

Simon Peters, analist eToro

Simon Peters, analist eToro

Sondajul eToro Retail Investor Beat arată că, atunci când caută următoarea lor investiţie în criptoactive, doi din cinci (39%) investitori de retail se uită la performanţele anterioare ale unui criptoactiv pentru a se orienta, în timp ce 35% din ei cercetează cazurile de utilizare a unei monede sau ale unui token, ne-a spus Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor la platforma de investiţii eToro, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

Analistul susţine că scăderea actuală a Bitcoin este o corecţie, nu o piaţă "bear". Acesta a precizat că, în cazul pieţelor "bear" anterioare ale Bitcoin, preţul a scăzut, în general, cu 80-90% faţă de maximul istoric, pe o perioadă mult mai lungă de timp, în timp ce, în cazul acestei recente scăderi de preţ, la cel mai înalt nivel, a fost de numai 51% faţă de maximul istoric - ceea ce o situează în jurul mediei, din cele aproximativ 16 scăderi majore pe care le-am văzut în preţul Bitcoin de la înfiinţare.

Simon Peters ne-a mai vorbit şi despre criptoactive ca hedge la inflaţie, analistul explicând că, de la înfiinţare, creşterea procentuală a preţului Bitcoin în dolari americani depăşeşte cu mult efectele negative ale inflaţiei, în timp ce u dolar din 2009, deşi are aceeaşi valoare nominală în prezent, are o putere de cumpărare mai mică.

"În timp ce piaţa criptoactivelor se maturizează, am putea asista la mai multe investiţii în Bitcoin, pe măsură ce adoptarea şi reglementarea se îmbunătăţesc. Acest lucru ar putea împinge preţurile şi mai sus în anii şi deceniile următoare, ceea ce vine să întărească argumentul acoperirii împotriva inflaţiei", ne-a declarat Simon Peters.

(Interviu cu Simon Peters, analist eToro)

"Când caută următoarea lor investiţie în criptoactive, doi din cinci investitori de retail se uită la performanţele anterioare" "35% din investitorii de retail cercetează cazurile de utilizare a criptomonedei, iar 29% declară că sunt membri ai unei comunităţi de criptomonede"

"Creşterea procentuală a preţului Bitcoin în dolari americani, de la înfiinţare, depăşeşte cu mult efectele negative ale inflaţiei, în timp ce un dolar din 2009, deşi are aceeaşi valoare nominală în prezent, are o putere de cumpărare mai mică"

Reporter: Ce credeţi că oferă greutate unui activ cripto?

Simon Peters: Valoarea unui criptoactiv poate fi influenţată de o serie de factori, cum ar fi cererea şi oferta. Bitcoin este un exemplu excelent, deoarece este un criptoactiv cu o ofertă fixă - există doar 21 de milioane de unităţi care vor fi vreodată în circulaţie. Prin urmare, pe măsură ce tot mai mulţi Bitcoin sunt deţinuţi de investitori şi nu sunt tranzacţionaţi, numărul celor aflaţi în circulaţie se va reduce, ceea ce îi va face mai rari şi, fără îndoială, va conduce la creşterea preţului acestora.

Reţeaua criptoactivelor - blockchain-ul său unic - poate ajuta, de asemenea, în ceea ce priveşte stabilirea preţului. Efectele de reţea - cu cât sunt mai mulţi utilizatori în reţea şi cu cât mai multe tranzacţii au loc în reţea - cresc, în general, "valoarea" totală care circulă în reţea. Acest lucru, la rândul său, poate face ca moneda sau token-ul nativ al reţelei respective (de exemplu, în cazul reţelei Ethereum - ETH) să fie mai valoros, deoarece adoptarea de către comunitate va stimula cererea.

Înainte de a investi, investitorii trebuie să se documenteze. Ştim din datele sondajului eToro Retail Investor Beat că, atunci când caută următoarea lor investiţie în criptoactive, doi din cinci (39%) investitori de retail se uită la performanţele anterioare ale unui criptoactiv pentru a se orienta, în timp ce 35% din ei cercetează cazurile de utilizare a unei monede sau ale unui token.

În mod special, unul din trei (29%) investitori declară că sunt membri ai unei comunităţi de criptomonede în cadrul căreia discută cu alţii despre avantajele unei monede sau ale unui token.

Atunci când caută informaţii despre criptoactive şi proiecte specifice, unul din cinci (21%) investitori citeşte whitepaper-ul criptoactivului în care investeşte înainte de a cumpăra.

Reporter: Există opinii potrivit cărora piaţa cripto este într-o bulă financiară care a început să răsufle odată cu semnalele băncilor centrale de reducere a lichidităţilor din economia financiară. Consideraţi că a început spargerea acestei bule financiare?

Simon Peters: Din punctul meu de vedere, scăderea actuală este o corecţie, nu o piaţă "bear". În cazul pieţelor "bear" anterioare ale Bitcoin, preţul a scăzut, în general, cu 80-90% faţă de maximul istoric, pe o perioadă mult mai lungă de timp, în timp ce, în cazul acestei recente scăderi de preţ, la cel mai înalt nivel, a fost de numai 51% faţă de maximul istoric - ceea ce o situează în jurul mediei, din cele aproximativ 16 scăderi majore pe care le-am văzut în preţul Bitcoin de la înfiinţare.

De asemenea, un alt motiv pentru care consider că nu ne aflăm într-o piaţă "bear" în acest moment este faptul că încă auzim veşti pozitive în legătură cu adoptarea în continuare a criptoactivelor - cum ar fi faptul că BlackRock (cel mai mare manager de active din lume) ar putea oferi acces la tranzacţionarea de criptoactive investitorilor instituţionali precum şi faptul ca am înregistrat niveluri record de finanţare prin capital de risc în proiecte cripto anul trecut.

În ceea ce priveşte comportamentele actuale, în acest moment, criptoactivele sunt în strânsă corelaţie cu pieţele bursiere din SUA - care, după ce au atins recorduri maxime anul trecut, se corectează, de asemenea, pe măsură ce traderii şi investitorii iau în calcul creşterea ratelor dobânzii şi scăderea lichidităţii din economie de către Rezerva Federală.

Atunci când pieţele americane se corectează, poate fi un moment excelent pentru a cumpăra la preţ mic, deoarece istoria a arătat că de obicei pieţele cresc dacă luăm în calcul o perioadă de 12 luni. Chiar şi în condiţiile în care inflaţia creşte, consumatorii continuă să cheltuiască, ceea ce se va reflecta în preţurile activelor, iar economia SUA este încă prognozată să crească în 2022, pe măsură ce ieşim din pandemia Covid-19. Prin urmare, am putea asista la o revenire a indicilor şi, eventual, şi a cripto, presupunând că se menţine o corelaţie strânsă.

Reporter: La ce trebuie să fie atenţi investitorii atunci când îşi îndreaptă atenţia către piaţa criptomonedelor?

Simon Peters: Atunci când doriţi să investiţi în cripto, este important să înţelegeţi cazul de utilizare (a tehnologiei) înainte de a începe. Fiecare criptoactiv are un whitepaper care prezintă funcţionalitatea, astfel încât acesta poate fi un punct de plecare util. Conform cercetării Retail Investor Beat de la eToro, 21% dintre investitorii în criptoactive fac acest lucru înainte de a investi. Alternativ, cercetarea privind fondatorii proiectului poate fi utilă, pentru a vedea în ce alte proiecte au mai fost implicaţi şi care este istoria lor.

Cercetarea este esenţială, deoarece când vorbim despre investiţii alegerile nu ar trebui să fie făcute niciodată pe baza faptului că ar fi la modă. Ceea ce urcă poate să scadă, iar unii investitori au fost prinşi în înşelăciuni de tip "rug pull" (o tehnică de înşelătorie în sfera cripto în care fondatorii şi dezvoltatorii unui proiect cripto fură lichidităţile investitorilor şi abandonează proiectul din spate - n.r.) atunci când au văzut că preţurile au crescut, dar nu au făcut cercetările adecvate despre ceea ce se află în spatele proiectului.

Reporter: După ce în debutul anului trecut investitorii în piaţa cripto considerau criptomonedele drept active de refugiu, în acest an se pare că este la modă ca acestea să fie considerate un hedge la inflaţie (inclusiv investitori mari precum Paul Tudor Jones sau Stanley Drunkenmiller au investit în Bitcoin cu această teză). Care este opinia dumneavoastră cu privire la hedge-uirea riscului inflaţionist prin cumpărarea de criptomonede? În general se consideră că protecţie la inflaţie oferă acţiunile, mărfurile, metalele preţioase, real-estate-ul...

Simon Peters: O acoperire împotriva inflaţiei este, înesenţă, o investiţie de protecţie împotriva scăderii puterii de cumpărare a banilor. Dacă ne întoarcem în urmă cu aproximativ 11 ani, când Bitcoin valora 1 dolar, şi comparăm cu cât valorează un bitcoin în prezent (40.000 de dolari), atunci argumentul că Bitcoin este o acoperire împotriva inflaţiei rămâne valabil. Creşterea procentuală a preţului Bitcoin în dolari SUA depăşeşte cu mult efectele negative ale inflaţiei, în timp ce 1 dolar din 2009, deşi are aceeaşi valoare nominală în prezent, are o putere de cumpărare mai mică.

În timp ce piaţa criptoactivelor se maturizează, am putea asista la mai multe investiţii în Bitcoin, pe măsură ce adoptarea şi reglementarea se îmbunătăţesc. Acest lucru ar putea împinge preţurile (exprimate în dolari) şi mai sus în anii şi deceniile următoare, ceea ce vine să întărească argumentul acoperirii împotriva inflaţiei.

Reporter: Piaţa criptomonedelor se află de ceva vreme în atenţia instituţiilor de reglementare. Care consideraţi că este direcţia în care vor fi reglementate monedele virtuale (în China, de exemplu, stat totalitar, interzicerea lor completă, în timp ce în El Salvador moneda este adoptată ca mijloc de plată oficial) şi cum vă aşteptaţi să se reflecte cadrul de reglementare în preţurile criptomonedelor?

Simon Peters: Fiind o tehnologie şi o clasă de active în fază incipientă, reglementarea ar putea acţiona ca un vânt din faţă sau din spate pentru adoptarea criptoactivelor. Sperăm că indiferent de măsurile puse în aplicare, se va găsi un echilibru între necesitatea de a proteja investitorii individuali şi dorinţa de a sprijini participarea acestora pe pieţele cripto. În cele din urmă, sperăm că reglementarea va contribui la facilitarea unei utilizări mai mari a unei tehnologii care nu numai că poate aduce beneficii reale sectorului serviciilor financiare, dar poate facilita şi o mai mare incluziune financiară la nivel mondial.

Reporter: Care este profilul investitorilor care sunt atraşi de monedele virtuale? Pare că mulţi investitori sunt atraşi întocmai de volatilitatea şi de randamentele ridicate din ultimii ani, dar în zona activelor cripto nu a existat până acum o piaţă bear.

Simon Peters: Criptoactivele ar putea fi adoptate de oricine, dar volatilitatea poate fi un factor de descurajare pentru unii. Sondajul eToro Retail Investor Beat ne-a arătat că 25% dintre cei care nu investesc în criptoactive la nivel global o fac din cauza volatilităţii. Cu toate acestea, cea mai mare parte din ei (36%) au recunoscut că acest lucru se datorează faptului că nu cunosc suficient de multe despre această clasă de active pentru a lua o decizie.

Înschimb, atunci când investitorii au fost întrebaţi de ce investesc în prezent sau dacă intenţionează să investească în criptoactive în următoarele 12 luni, mai mult de un sfert (27%) dintre aceştia au răspuns că văd în cripto o clasă de active care va schimba lumea. Unul din patru (24%) vede criptoactivele ca pe un depozit de valoare atractiv, în timp ce 17% au considerat că această clasă de active are potenţial ca o acoperire împotriva inflaţiei. La momentul realizării sondajului, 26% dintre investitorii cercetaţi aveau investiţii în criptoactive.

Înainte de a investi, oamenii trebuie să determine ce toleranţă au la risc, deoarece ceea ce creşte poate să scadă. Cu toate acestea, criptoactivele pot oferi diversificare, astfel încât o expunere mică poate ajuta la menţinerea unui portofoliu echilibrat.

Reporter: Cum vedeti viitorul pieţei cripto pe termen scurt - mai ales în viitorul context din pieţe caracterizat de lichiditate în diminuare ca urmare a restrângerii politicillor monetare - şi pe termen mediu şi lung?

Simon Peters: Pieţele au luat în calcul creşteri ale ratelor dobânzilor în SUA în acest an, motiv pentru care am asistat la scăderea indicilor americanişi a criptoactivelor. După cum spuneam, chiar şi în condiţiile în care inflaţia creşte, consumatorii vor continua să cheltuiască, ceea ce se va reflecta în preţurile activelor, iar economia SUA este încă prognozată să crească în 2022, pe măsură ce ieşim din pandemia Covid-19, aşa că, pe termen scurt, cred că vom asista la o creştere a preţurilor de la nivelurile actuale.

Pe termen mediu şi lung, restricţionarea cantitativă va scădea lichiditatea de pe pieţe. Cu toate acestea, capitalizarea de piaţă a pieţei criptoactivelor în acest moment este încă foarte mică. Apple (o singură companie care reprezintă aproximativ 7% din S&P500) are o capitalizare de piaţă mai mare decât toate criptoactivele combinate. Cu sute de trilioane de dolari deţinuţi în active lichide de către investitorii instituţionali la nivel global şi pe măsură ce spaţiul cripto se maturizează, chiar dacă un mic procent din această lichiditate ajunge pe pieţele cripto, aceasta ar putea dubla, sau chiar multiplica de 5 ori sau mai mult capitalizarea totală a pieţei.

Reporter: Care sunt riscurile pe care le prezintă criptomonedele, pe lângă riscul deprecierii? De exemplu se vorbeşte din ce în ce mai multe ţări despre interzicerea minării de Bitcoin - un exemplu de ţară din UE este Ungaria.

Simon Peters: Volatilitatea este una dintre cele mai mari ameninţări pe care le prezintă criptoactivele - în special în ceea ce priveşte monedele cu capitalizare de piaţă mai mică. Securitatea poate fi o problemă pentru cei care aleg să fie proprii custozi, păstrându-şi activele în propriul depozit - dacă le pierzi, sunt pierdute pentru totdeauna. De asemenea, se ştie că escrocheriile de tip "rug pull" i-au păcălit pe unii investitori, subliniind din nou de ce cercetarea este atât de importantă, astfel încât investitorii să ştie că pot vinde dacă doresc. În cele din urmă, deşi există riscuri, acest lucru este valabil pentru orice activ, deoarece toate investiţiile implică riscuri. Criptoactivele oferă o mulţime de oportunităţi şi permit diversificarea portofoliului. Este un spaţiu foarte interesant, cu potenţialul de a contribui foarte mult la ecosistemul serviciilor financiare.

Reporter: Vă mulţumesc!

Precizare: Interviul a fost realizat înainte de invazia Rusiei în Ucraina şi înainte de majorarea de dobândă operată de Federal Reserve (Fed) din 16 martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb