Tăriceanu: "Până în 2010, România trebuie să ajungă din urmă Cehia"

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 5 iunie 2008

Tăriceanu: "Până în 2010, România trebuie să ajungă din urmă Cehia"

Guvernul a aprobat, ieri, un memorandum privind implementarea Planului de acţiuni pentru acest an aferent Strategiei Lisabona, a anunţat prim-ministrul Călin Popes­cu-Tăriceanu. Şeful Executivului a arătat că unul dintre obiectivele pe care România şi le-ar putea stabili prin acest plan este atingerea unor indicatori economici similari cu cei din Cehia sau Slovacia, state care au trecut mai repede perioada de tranziţie. Un alt obiectiv este stabilirea unui termen şi a măsurilor concrete prin care se poate ajunge la un salariu mediu de 500 de euro sau 1.000 de euro, a adăugat primul-ministru. "Este o componentă care se leagă de Planul Naţional de Reformă pentru 2008-2010 pentru că Strategia Lisabona revizuită vizează această perioadă, iar acest plan reprezintă o veritabilă strategie post-aderare a României", a afirmat primul-ministru.

Planul de acţiuni la nivelul Guvernului a fost adoptat în şedinţa din 21 mai, iar ulterior a fost pus în dezbatere publică, care a început în 23 mai printr-o masă rotundă organizată la Bucureşti de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, la care au participat reprezentanţii Comisiei Europene, ai Guvernului, Preşedinţiei, partenerilor sociali şi ai societăţii civile. Dezbaterea va continua prin discuţii cu partenerii sociali, patronate, sindicate şi cu partidele politice.

"Am cerut astăzi (miercuri, n.r.) Departamentului pentru Afaceri Europene, care are această responsabilitate, să prezinte un calendar privind această dezbatere", a declarat premierul Tăriceanu.

Şeful Executivului a afirmat că acest calendar va fi difuzat presei şi publicului larg, pentru că Guvernul este interesat ca un număr cât mai mare de cetăţeni să conştientizeze obiectivele Agendei Lisabona.Primul-ministru a amintit, de asemenea, cele patru obiective principale: creşterea inves­tiţiilor în domeniul cercetării, inovării şi cunoaşterii, promovarea potenţialului investiţional al IMM-urilor, îmbunătăţirea angajării prin crearea unei pieţe a muncii mai flexibile şi o politică energetică care să ţină cont de schimbările climatice.

Tăriceanu a precizat că a cerut ca pentru fiecare dintre obiectivele menţionate instituţiile de resort să stabilească măsuri concrete care trebuie adoptate şi termenele până la care să fie puse în practică.

"Am discutat cu Ministerul Economiei şi Finanţelor şi cu Departamentul Afacerilor Europene să stabilească un set de măsuri care să ne permită atingerea obiectivelor cuprinse în Strategia Lisabona", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu. Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, a adăugat că în perioada următoare vor avea loc discuţii pe acest subiect între instituţiile guvernamentale şi grupurile de dialog social din aceste instituţii. "Una dintre măsurile importante pe care trebuie să le dis­cutăm este o abordare integrată în vederea creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă", a afirmat secretarul de stat.

Ciocănea a subliniat că fondurile comunitare ce revin Strategiei Lisabona reprezintă 56 la sută din totalul fondurilor europene, iar între 2004 şi 2006, pe opt indicatori ai Strategiei, România se bucură de o creştere de competitivitate începând cu indicatorul liberalizare - piaţa internă, ajutor de stat şi competitivitate - inovaţie şi cercetare, societatea informaţională, servicii financiare şi chiar în industriile de reţea - comunicaţie şi transporturi - precum şi în domeniul întreprinderilor. Ciocănea a subliniat că România nu are indicatori buni în ce priveşte intensitatea şi eficienţa energetică, incluziunea socială, dar chiar şi nivelul de educaţie al tinerilor, în ce priveşte gradul de absolvire a ciclului secundar de studii. Şeful DAE a subliniat că, pentru a putea beneficia de creşterea economică ridicată, România va trebui să ia o serie de măsuri structurale, care ar putea implica reducerea procedurilor de autorizare, introducerea bugetului bianual, modificări de legislaţie în ce priveşte autorităţile de reglementare şi control. Adrian Ciocănea a mai spus că în condiţiile în care în SUA sau UE gradul de ocupare în agricultură şi industrie scade, România, la rândul ei, va trebui să îşi dezvolte locurile de muncă în domeniul serviciilor. Şeful DAE a spus că probabil în luna iulie Guvernul va aproba Memorandumul privind asumarea acestei strategii, care va deveni componentă a guvernării în 2008 şi 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb