Ţările europene au început să anunţe ridicarea restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus şi se pregătesc pentru reluarea turismului, aşteptând din partea Comisiei Europene măsuri omogene pentru protejarea turiştilor şi a angajaţilor.
Ministrul turismului din Croaţia, Gari Cappelli, şi comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, au sugerat ca statele membre să lucreze împreună la o strategie armonizată cu privire la regulile de igienă. O sursă din cadrul biroului lui Breton, citată de AFP, a susţinut că se doreşte ca recomandările să fie gata până la jumătatea lunii mai, astfel încât hotelierii, patronii de restaurante, operatorii turistici şi firmele de transport să poată lucra cu acelaşi set de instrumente.
Turismul reprezintă peste 10% din PIB-ul Uniunii Europene şi circa 12% din locurile de muncă. UE este destinaţia lider la nivel mondial, cu peste 40% din piaţă şi 562 milioane de sosiri internaţionale, cu nouă ani consecutivi de creştere susţinută, conform Ministerului spaniol al Turismului.
La Reuniunea miniştrilor Turismului din 27 aprilie, miniştrii de resort din Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Grecia, Malta, Cipru, România şi Bulgaria au prezentat o Declaraţie comună pentru a solicita Uniunii Europene un Plan de Recuperare, destinat atenuării impactului negativ provocat de COVID-19 şi relansării sectorului turistic european.
Miniştrii Turismului din UE au discutat şi despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă aşa-numitele "paşapoarte Covid-19" precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii, transmite DPA.
"Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate", a spus Gari Cappelli.
*•
Autorităţile bulgare plănuiesc să deschidă la 1 iulie sezonul turistic estival, în contextul crizei care afectează puternic acest domeniu din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat ministrul turismului bulgar, Nikolina Anghelkova, citat de TASS.
"Bulgaria are posibilităţi turistice bogate, de aceea sper că în final această criză ne va face pe toţi mai puternici. Din 15 iunie, şi posibil chiar mai devreme, vor începe pregătirile, iar de pe 1 iulie intenţionăm să deschidem sezonul turistic estival", a spus Anghelkova, adăugând că "se discută problema înlesnirii regimului de vize pentru oaspeţii tradiţionali din Turcia şi Rusia".
Hotelurile, restaurantele şi cafenelele din staţiunile Bulgariei vor funcţiona cu respectarea măsurilor antiepidemice.
Activitatea turistică din Bulgaria a fost suspendată pe 17 martie, iar de pe 19 martie ţara şi-a închis frontierele pentru cetăţenii ţărilor afectate de coronavirus, inclusiv statele din UE, în afara celor care tranzitează teritoriul Bulgariei.
*•
Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a încurajat italienii, dar şi turiştii străini, să-şi petreacă vacanţa de vară în Italia, în cadrul unui interviu apărut în cotidianul Il Messaggero, potrivit AFP.
"Investim foarte mult în turismul intern întrucât va fi o vară de vacanţe în Italia", a declarat Dario Franceschini, care a precizat că Guvernul lucrează şi la un plan de măsuri pentru revenirea turiştilor străini în peninsulă.
Ministrul a insistat asupra necesităţii aplicării aceloraşi protocoale şi norme de protecţie în domeniul sănătăţii pe tot teritoriul Europei, astfel încât cetăţenii din diferite ţări ale Uniunii Europene să poată circula liber. La acest capitol, ministrul subliniază că va conlucra în special cu Germania ''ţară din care provine cel mai mare număr de turişti care vizitează Italia''.
"Dar despre ce fel de turism este vorba dacă, spre exemplu, doar unii dintre noi vor putea probabil mânca la un restaurant sau la o pizzerie?", se întreabă Franceschini, care vrea de asemenea să facă ''tot posibilul pentru a creşte numărul meselor la terase''.
Acesta a mai spus că poartă discuţii cu comitetul ştiinţific care consiliază Guvernul pe perioada pandemiei în legătură cu ''criteriile de securitate pentru deschiderea progresivă a tuturor domeniilor de competenţă ale ministerului său, de la unităţi balneare la teatre, dar şi muzee, cinematografe, platouri de filmare''.
Obiectivul Guvernului este redeschiderea muzeelor şi parcurilor arheologice, începând cu 18 mai, ''în aceeaşi manieră ca şi supermarketurile: cu păstrarea unei anumite distanţe între persoane, măşti şi intrări decalate''.
*•
Într-un interviu acordat BBC, ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis, anunţa că Grecia se pregăteşte să-i întâmpine pe turiştii străini în iulie, dar sosirile nu vor fi din toată lumea, aşa cum se întâmplă în fiecare an.
"Deschiderea frontierelor este ceva ce trebuie discutat cu experţii din sănătate şi sperăm că vor fi de acord cu o deschidere graduală. Avem ca obiectiv luna iulie pentru primirea turiştilor, dar ei nu vor putea veni din orice destinaţie", a explicat Theocharis.
La mijlocul lunii aprilie, ministrul Turismului a anunţat că autorităţile de la Atena vor să introducă "un paşaport de sănătate", care va servi ca dovadă că o persoană nu este infectată cu COVID-19.
Sezonul turistic din acest an va dura doar trei luni, în perioada iulie-septembrie, a explicat Theocharis, adăugând că, dacă evoluţiile sunt pozitive, în perioada octombrie - noiembrie s-ar putea înregistra o creştere a numărului de turişti în Grecia. Totuşi, cea mai mare dificultate pentru Grecia, dependentă de turism, va fi să stabilească exact cine şi cum va putea intra în ţară.
*•
În România, operatorii din turism speră să-şi poată relua activitatea din 15 mai, când va fi ridicată starea de urgenţă, altfel business-urile din domeniu riscă să moară şi, cu cât se apropie vara, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului, potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adi Voican.
"Să sperăm că 15 mai este o dată de la care chiar pornim să ne reluăm activitatea pentru sezonul 2020, altfel intrăm într-o zonă extrem de periculoasă. Business-urile riscă să moară, ele nu vor mai reporni, chiar dacă peste încă două săptămâni sau trei săptămâni cineva zice: reluaţi activitatea. Nu se mai pot porni. Cu cât ne apropiem de vară, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului din România", a declarat, pentru AGERPRES, Adi Voican.
Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, a precizat că pentru vârful de sezon organizaţiile patronale discută măsuri pentru protejarea angajaţilor, dar şi a turiştilor, fiind avută în vedere, printre altele, achiziţionarea de termoscanere pentru turişti, pentru a mări gradul de siguranţă.
"Cei care fac parte din personalul administrativ vor trece printr-o poartă de dezinfecţie, se îmbracă cu toţii în uniformele dedicate. Dacă vorbim de cameriste, vor purta măşti, mănuşi, vor lucra cu detergenţi avizaţi specifici industriei noastre, ne îndreptăm şi către partea de bio. La recepţie vrem să avem linii de demarcaţie pentru aşteptare, ne îndreptăm către check-in online şi o comunicare online cu clienţii cât mai proactivă, astfel încât, atunci când ajunge la proprietate (...) să i se dea cardurile, cheile şi să se poată duce în cameră. La recepţie, dacă va fi nevoie, deşi se păstrează măsurile de distanţare socială, putem pune şi panouri de protecţie. La fel ne gândim să achiziţionăm termoscanere pentru turişti pentru a mări gradul de siguranţă", a explicat Anca Nedea Pavel.
Ea a precizat că pe partea de alimentaţie publică au fost foarte multe discuţii, dezbateri, între operatorii de turism, fiind gândite nişte propuneri. Nedea a subliniat că litoralul românesc are avantajul că majoritatea hotelurilor au terase generoase.
"La hoteluri ne bazăm în primul rând pe terase, cu respectare măsurilor de distanţare socială, Avem şi terase generoase, vom rări numărul de mese, vom aloca masa pe familie. Pentru cei care nu au spaţii atât de largi se poate organiza masa în serii. O variantă este alegerea unui meniu din mai multe, pregătită cu o zi înainte, şi se serveşte la farfurie şi nu mai accesăm bufetul. Putem folosi tot ce înseamnă parte de tacâmuri, veselă de unica folosinţă", a mai spus oficialul citat.