TRADEVILLE: ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Piaţa de capital europeană, în plină creştere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2023

ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Piaţa de capital europeană, în plină creştere

Evoluţia Bursei de Valori Bucureşti în prima lună din 2023

De la începutul anului, indicele de referinţă al bursei de la Bucureşti, BET, s-a apreciat cu aproximativ 4%*, evoluţie inferioară celor mai importanţi indici europeni. Din cadrul BET, cele mai performante acţiuni au fost cele ale Alro Slatina (+14,6%), Teraplast (+13,6%), Aquila Part Prod COM (+13,4%), MedLife (+13,4%) si Bursa de Valori Bucureşti (+12,2%). Din cauza ponderilor destul de scăzute în cadrul indicelui BET, aceste creşteri ale companiilor menţionate nu au influenţat semnificativ evoluţia totală a indicelui, conform unui raport elaborat de Departamentului de Analiză al Tradeville .

ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Piaţa de capital europeană, în plină creştere

Lichiditate în scădere pe BVB înainte de publicarea rezultatelor financiare

În prime 30 de zile ale lunii ianuarie, valoarea tranzacţionată la BVB pe Segmentul Principal a fost de aproximativ 560 milioane lei, în scădere cu 72% comparativ cu aceeaşi lună din 2022 şi cu 73% sub valoarea tranzacţionată în decembrie 2022.

Cele mai tranzacţionate companii de pe Segmentul Principal al BVB în luna ianuarie au fost OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP), în timp ce pe piaţa SMT AeRO (excluzând SMT INTL) au fost Arobs Transilvania Software (AROBS), Safetech Innovations (SAFE) şi Agroland Business System (AG). Astfel, evoluţia mai slabă a indicelui BET, în comparaţie cu cea a indicilor principali europeni, poate fi pusă şi pe seama lichidităţii scăzute a bursei româneşti în această lună, investitorii fiind în aşteptarea rezultatelor financiare preliminare ale principalelor companii listate. Pe 1 februarie, Teraplast va deschide calendarul raportărilor.

Situaţia economică în Europa

În urmă cu câteva luni, o recesiune semnificativă în Europa părea un lucru inevitabil, însă această viziune s-a schimbat în ultimele săptămâni, în special în rândul investitorilor, care au început să investească sume consistente în piaţa de capital europeană pe parcursul lunii ianuarie 2023. Temperaturile ridicate din Europa, gradul mare de umplere a depozitelor subterane de gaze naturale ale ţărilor europene, consumul mai redus în comparaţie cu anii anteriori şi redeschiderea Chinei încep să înlăture temerile privind penuria de energie şi creşterea preţurilor în creştere. Contractele futures pentru gazele naturale olandeze au revenit recent la nivelul la care se aflau înainte de începerea conflictului din Ucraina, scăzând cu până la 80% comparativ cu vârful atins în august 2022.

Economia germană, cea mai importantă din Uniunea Europeană, s-a contractat în ultimul trimestru din 2022 cu 0,2%, contrar aşteptărilor economiştilor, care estimau o stagnare a economiei în acest trimestru. Cu toate acestea, amploarea recesiunii din Germania şi din celelalte părţi ale Europei este mai mică decât anticipaseră economiştii în cea de-a doua jumătate a anului 2022, când creşterea preţurilor din energie a alimentat temerile privind o recesiune severă. De asemenea, Italia a înregistrat, în trimesreul al patrulea din 2022, o scădere a PIB cu 0,1%, însă Banca Naţională Italiei şi-a mărit previziunea de creştere economică pentru 2023 la 0,6%, de la 0,4%.

În acelaşi timp, PIB-ul Franţei, a doua economie a UE, s-a majorat cu 0,1% în ultimul trimestru din 2022, depăşind aşteptările economiştilor, care prevedeau o scădere de 0,1%. De asemenea, Spania a înregistrat o creştere de 0,2% a PIB în ultimul trimestru din 2022.

ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Piaţa de capital europeană, în plină creştere

Piaţa de capital europeană - în plin fuleu

Acţiunile europene de tip "blue chip" se tranzacţionează, în medie, la un multiplu P/E de circa 13, sesizabil mai mic decât al celor americane, care se tranzacţionează la un multiplu P/E de circa 20, conform datelor Refinitiv. Indicele STOXX Europe 600 (DE.EXSA), care urmăreşte cele mai importante companii europene tranzacţionate la bursă, s-a apreciat, de la începutul anului, cu 6,62%. De asemenea, indicele de referinţă al pieţei de capital germane, DAX (DE.EXS1), s-a apreciat, în primele 30 de zile din ianuarie 2023, cu 8,6%, în timp ce CAC 40, indicele de referinţă al pieţei din Franţa, a crescut cu 9,4%*.

Performanta ridicată a indicilor principali din Europa poate fi pusă inclusiv pe seama rezultatelor financiare ale principalelor companii şi a previziunilor financiare în creştere ale acestora. Printre acestea, regăsim ASML Holding N.V., LVMH, UBS, Ryanair sau SAP.

Sectorul medical performează în Europa

Judecând după evoluţia preţului acţiunilor în ianuarie 2023, cele mai mari patru creşteri aparţin acţiunilor unor companii din sectorul de servicii şi produse medicale. Acestea sunt: NuCana (+121%), Amryt Pharma (+101%), CureVac N.V. (+92%) şi Renalytix AI (+75%)*. Spre comparaţie, ETF-ul iShares STOXX Europe 600 HealthCare (DE.EXV4), care urmăreşte cele mai importante companii din sectorul medical european, a înregistrat în primele 30 de zile din ianuarie, o evoluţie de doar +0,2%.

ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Piaţa de capital europeană, în plină creştere

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.

Lista potenţialelor conflicte de interese

*în baza preţurilor de închidere din 30.01.2023

..........................................................

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt: 12stocks.com, Yahoo Finance, Infront Professional Terminal, CNBC, Refinitiv, BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb