UNOPA: "Pacienţii cu HIV - victime ale iresponsabilităţii guvernanţilor"

V.B.
Companii #Sănătate / 19 august 2014

Tratamentul împotriva SIDA pentru cei peste 2.000 de pacienţi internaţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase (INBI) "Matei Balş" din Capitală nu mai este asigurat, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) acuzând lipsa alocărilor bugetare, de către Guvern, pentru Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA.

"De peste o săptămână, cei peste 2.000 de pacienţi care îşi primesc tratamentul la INBI < Matei Balş > trăiesc un adevărat coşmar, pentru că tratamentul de care depinde viaţa lor nu mai este asigurat. Situaţia este una care se repetă: în luna iulie, a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital, Ministerul Sănătăţii găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. În aceeaşi situaţie, se găsesc acum şi pacienţii din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament în mai multe judeţe, printre care Cluj, Galaţi, Sibiu, Olt etc", se arată într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Cauza acestei situaţii este, potrivit UNOPA, lipsa alocărilor bugetare pentru Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA. Reprezentanţii Uniunii acuză faptul că bugetul alocat programului s-a terminat în iulie, "când toate speranţele spitalelor, medicilor şi ale pacienţilor erau în rectificarea bugetară".

"Aceasta a întârziat foarte mult, s-a aprobat în Guvern abia în 31 iulie, iar din cauza birocraţiei abia în 14 august au plecat de la Ministerul Sănătăţii comunicările cu suplimentările de buget pentru spitalele din ţară. Toate speranţele au fost înşelate. Deşi este nevoie de buget pentru minim 5 luni de zile, s-au găsit fonduri abia pentru o lună. INBI < Matei Balş > şi Spitalul din Vrancea au un statut special, fiind în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, pentru care nu s-au deblocat de către Ministerul Finanţelor sumele promise la rectificarea bugetară. În consecinţă, nu au mai putut comanda tratament pentru pacienţi", transmite UNOPA.

Cristian Roşu, Preşedintele Federaţiei UNOPA, a declarat: "E îngrozitor să mergi la spital şi să ţi se spună că nu au tratament să îţi dea. Mă sună pacienţii disperaţi. Din păcate, nu mai ştiu ce să le spun. Am crezut în promisiunile primite de la Guvern, că problemele se vor rezolva prin rectificarea bugetară. Se pare că nu este aşa - problema a devenit una extrem de gravă, pentru că guvernanţii nu înţeleg că viaţa noastră depinde de acest tratament".

La rândul său, Iulian Petre, Director Executiv UNOPA, a afirmat: "Am văzut medici care plâng neputincioşi în faţa disperării pacienţilor care îşi cer tratamentul, îşi cer dreptul la viaţă. Situaţia asta nu mai poate continua aşa şi sperăm că nu vom mai primi promisiuni deşarte la demersurile noastre. E clar că programul nostru de tratament nu este o prioritate pentru Ministerul Finanţelor, pentru Guvern, în general. Ştim că Ministerul Sănătăţii a făcut toate demersurile posibile pentru a debloca situaţia, dar se pare că există alte priorităţi în ţara asta decât viaţa unor oameni. Nu înţeleg cum vede Ministerul Finanţelor situaţia şi de ce nu se găsesc soluţii bugetare, dar sperăm că Guvernul va analiza situaţia şi vor transmite spitalelor bugetele necesare pentru tot anul".

UNOPA solicită Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere faptul că, până în 2013, lucrurile au mers mult mai bine când erau gestionate de CNAS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb