ASOCIAŢIA PRO CONSUMATORI: ''Migdale bio cu 155,8 mg cianură per kg vândute în România''

G.U.
Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 18 februarie 2022

''Migdale bio cu 155,8 mg cianură per kg vândute în România''

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a luat act cu îngrijorare de nivelul foarte ridicat de cianură (155,8 mg cianură într-un kg de sâmburi de migdale) din loturile de migdale comercializate în cele 11 ţări din Uniunea Europeană şi AELS (România, Austria, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Elveţia), informează instituţia într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit APC, alerta a fost semnalată de Germania pe platforma Comisiei Europene la data de 31 ianuarie 2022, ora 16.09, la baza notificării aflându-se zeci de plângeri făcute de consumatori la Ministerul Federal al Justiţiei şi pentru protecţia consumatorilor, precum şi la Federaţia Organizaţiilor Germane pentru Consumatori.

Conform experţilor APC, migdalele provin din Spania şi au fost ambalate şi distribuite de societăţi comerciale în ţările menţionate mai sus. Simptomele care apar la intoxicaţia cu cianură constau în stare de slăbiciune generală, dureri de cap, ameţeli, vertij, confuzie, dureri abdominale, greaţă, vărsături, apnee, convulsii generalizate, comă. Studiile ştiinţifice arată că 25 de mg de cianură poate fi mortală pentru un adult, iar în cazul unui copil doza este mult mai mică.

Pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor apar trei notificări de rechemare a produsului migdale prăjite, respectiv migdale prăjite măcinate din 5 magazine situate în oraşele Bucureşti, Sibiu şi Voluntari după 10 zile de la notificarea făcută de Germania în data de 31 ianuarie 2022 pe platforma Comisiei Europene RASFF (Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje). Rechemarea vizează 15 loturi, din care 7 loturi de migdale prăjite ambalate în pungi de 250 grame şi 8 loturi de migdale prăjite măcinate ambalate în pungi de 200 grame, notează sursa citată.

''Constatăm cu îngrijorare faptul că ANSVSA nu oferă informaţii suficiente consumatorilor cu privire la nivelul de substanţă toxică din alimentele rechemate de la consumatori urmare a unor notificări făcute de alte state membre ale Uniunii Europene pe platforma SRAFF a Comisiei Europene. Sănătatea consumatorilor nu constituie o prioritate pentru echipa de decidenţi din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, aspect ce reiese şi din absenţa unui comunicat de presă din partea ANSVSA prin intermediul căruia să se ofere consumatorilor toate informaţiile legate de acest eveniment comercial care a pus în pericol sănătatea şi viaţa consumatorilor'', au adăugat experţii APC.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori, a declarat: "În urma cercetării realizate pe site-urile autorităţilor responsabile cu siguranţa alimentară din ţările în care au fost comercializate migdale cu conţinut foarte ridicat de cianuri, am găsit informaţii oferite consumatorilor de respectivele autorităţi, din care reiese faptul că a fost vorba de o contrafacere ce a constat în amestecul de migdale amare (mult mai ieftine) şi migdale dulci. Spre deosebire de migdalele dulci, migdalele amare au un gust amar neplăcut, clar perceptibil. După consumul de migdale amare, acidul cianhidric este eliberat în timpul digestiei. Acest lucru poate duce la dureri de cap, dureri gastrointestinale şi alte simptome mult mai grave care apar la scurt timp după consum ce pot ajunge până la deces în funcţie de cantitatea de migdale consumate, vârstă şi starea de sănătate."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunt convins ca nu e singurul produs asa zis ”bio”,fiindca in unele suprmarketuri au aparut o abundenta de produse bio.Probabil au facut incercari cu alte loturi si daca nu au fost controlate,au umplut spermarketurile cu si mai multe produse.

    dar migdalele natural contin un precursor de cianura!... la fel ca si samburii de caise, sau samburii de mere! si un pont: acea substanta amara e cel mai puternic anti-cancerigen cunoscut!

    mancati migdale, samburi de caise si samburi de mere pt a va proteja de aparitia cancerului!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb