CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 - 22 IULIE Salt de 12,54% pentru Mecanica Ceahlău după anunţul vânzării unui activ

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 iulie 2019

Salt de 12,54% pentru Mecanica Ceahlău după anunţul vânzării unui activ

Cu o apreciere a cotaţiei de 12,54%, în raport cu moneda euro, în intervalul 15 - 22 iulie, titlurile Mecanica Ceahlău (MECF) au urcat pe poziţia secundă în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este un parcurs ce se datorează exclusiv unui salt de 13,7% apărut în şedinţa de vineri, 19 iulie, în contextul unui rulaj de 1.084.626 de unităţi, cel mai mare volum tranzacţionat cu titlurile emitentului din ultimii cinci ani şi jumătate.

Aprecierea din 19 iulie a survenit, la rândul ei, pe fondul anunţului emitentului, de la finalul şedinţei din 18 iulie, că a înstrăinat un activ din Piatra Neamţ pentru suma de 4,94 milioane de euro (peste 23 milioane de lei), plus TVA în regim de taxare inversă, activul fiind compus dintr-un teren în suprafaţă de 23.523 de metri pătraţi şi construcţiile edificate pe acest teren.

De altfel, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat în doar trei şedinţe din cele şase cuprinse în intervalul 15 - 22 iulie, oscilând între creşterea menţionată şi o scădere de 0,6%, suferită în 22 iulie, pe fondul unui rulaj de 71.870 titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, majorată la 85.856 de unităţi de volumele din şedinţa precedentă.

În orice caz, valoarea tranzacţiei raportată este de câteva ori peste profitul net obţinut în anul 2018, de 3,16 milioane de lei, realizat de altfel în condiţiile unei scăderi de 15,27% a cifrei de afaceri, de la 37,28 milioane de lei la 31 decembrie 2017, la 31,59 milioane de lei la 31 decembrie 2018.

În şedinţa din 9 mai a acestui an, acţionarii MECF au mai aprobat vânzarea altor active aflate în proprietatea societăţii, dintre care un teren arabil de circa 6.600 de mp lângă Târgu Neamţ şi un alt activ din comuna Vădeni, judeţul Brăila, compus din teren în suprafaţă de 5.270 de mp şi construcţii edificate pe teren.

În primele trei luni din acest an compania a raportat un profit net de 0,3 milioane de lei, în scădere cu 74% faţă de perioada similară din anul anterior, în contextul unei continuări a tendinţei negative a afacerilor de 25,6%, de la 9,58 milioane de lei la 7,12 milioane de lei, însă înstrăinările de active vor îmbunătăţi situaţia bilanţului contabil.

Compania este deţinută în proporţie de 73,3% de către SIF Moldova (SIF2), titlurile SIF2 marcând de altfel o creştere de 1,1% în şedinţa din 19 iulie, pe fondul anunţului privind vânzarea activului de către Mecanica Ceahlău.

Compania din Piatra Neamţ, a cărei valoare de piaţă la BVB se ridică la circa 39,58 milioane de lei, este aşteptată să-şi publice rezultatele financiare semestriale în ziua de vineri, 26 iulie.

Pe prima poziţie în clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în intervalul 15 - 22 iulie, se regăsesc, în continuare, acţiunile Oil Terminal (OIL), care au înregistrat o creştere de 14,32%, în raport cu moneda euro, în timp ce pe locul al treilea al acestui top au urcat titlurile Altur (ALT), care au raportat un avans de 5,75%.

Indicele BET, care include cele mai lichide şaisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a consemnat o depreciere de 0,86%, faţă de moneda unică europeană, în intervalul 15 - 22 iulie, în timp ce cotaţia indicelui BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni, a coborât cu 0,91%, în aceeaşi perioadă.

Din cadrul referinţei pieţei noastre, acţiunile Alro (ALR) au marcat cea mai bună evoluţie din intervalul analizat, cu o creştere de 2,25%, în raport cu euro. În rândul componentelor din indicele extins, acţiunile Compa (CMP) au oferit cel mai bun randament, de 2,44%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), se află tot în teritoriul negativ, în intervalul analizat, cu o scădere de 0,84%, în contextul în care toate componentele acestui indice au suferit deprecieri ale cotaţiilor, în perioada 15 - 22 iulie. Cea mai mică scădere a fost avută de titlurile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a coborât cu doar 0,12%, în raport cu moneda euro, la polul opus regăsindu-se titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au suferit un recul de 2,93%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 iulie, este condus de titlurile BRD Index, care au urcat cu 0,79%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Star Next, cu o creştere de 0,72%, în timp ce titlurile FDI Omnivest, care s-au apreciat cu 0,57%, completează podiumul fondurilor de inves­tiţii.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,21%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,19%, în intervalul 15 - 22 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,22%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a marcat o retragere de 4,14%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:45, criptovaluta se tranzacţiona în scădere, în jurul nivelului de 9.960 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 178 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb