CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 - 22 IUNIE Electrica - cea mai bună evoluţie din BET

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 iunie 2018

Electrica - cea mai bună evoluţie din BET

În contextul deprecierii generalizate a cotaţiilor acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 15 - 22 iunie, titlurile societăţilor Electrica (EL) şi Nuclearelectrica (SNN) sunt singurele din componenţa indicelui BET care au avut creşteri, în intervalul menţionat.

În cazul EL, aprecierea a fost de 0,36%, în raport cu moneda euro, cotaţia emitentului oscilând, în perioda avută în vedere, între o scădere de 1,64%, înregistrată pe data de 18 iunie, pe fondul unui rulaj de 85.781 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 192.000 de titluri şi o creştere de 2,61%, consemnată pe 21 iunie, rulajul consemnat fiind de 129.052 de unităţi.

De altfel, în cele şase zile bursiere incluse în intervalul 15 - 22 iunie, doar pe data de 20 iunie, volumul de 408.159 de acţiuni înregistrat de titlurile EL s-a situat peste media ultimelor 20 de zile anterioare, ceea ce semnifică interesul redus al participanţilor pieţei în perioada avută în vedere pentru acţiunile emitentului.

Trebuie menţionat că preţul acţiunilor distribuitorului şi furnizorului de energie electrică se află pe un trend descendent atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, cotaţia EL situându-se sub mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică utilizate, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar) de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Vineri, 22 iunie, preţul acţiunii EL a încheiat ziua bursieră la 9,85 lei/acţiune, cu mai mult de 10% sub preţul din oferta publică iniţială derulată în 2014, de 11 lei/unitate.

Emitentul a raportat pentru primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 59,26 milioane lei, faţă de o pierdere de 51,22 milioane de lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din companie, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 6,92%, conform datelor de la BVB.

Pentru acţiunile SNN, creşterea a fost de 0,12%, în raport cu moneda euro, în toate zilele bursiere cuprinse în intervalul 15 - 22 iunie, rulajul înregistrat de titlurile emitentului situându-se sub media celor 20 de şedinţe anterioare de tranzacţionare.

Ca şi în cazul EL, cotaţia producătorului de energie nucleară se situează sub cele trei medii mobile menţionate, preţul acţiunii SNN coborând sub aceste repere în ziua datei ex-dividend (prima zi în care cei care cumpară acţiuni nu mai beneficiază de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o corecţie a preţului în piaţă).

Ponderea titlurilor EL în indicele BET, care a scăzut cu 1,27%, în intervalul 15 - 22 iunie, este de 4,05%, în timp ce importanţa acţiunilor SNN în principalul coş de titluri al pieţei este de numai 1,35%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 2,31%, în raport cu moneda euro, în intervalul 15 - 22 iunie.

Toţi emitenţii ce intră în structura indicelui financiar au suferit deprecieri, în perioada menţionată, cea mai redusă scădere, de 0,15%, fiind avută de titlurile SIF Muntenia (SIF4).

Vineri, 22 iunie, cotaţia SIF4 a urcat cu 0,53%, pe fondul unui rulaj de 8.448 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 107.000 de unităţi.

Titlurile SIF4 au o pondere de 8,85%, în coşul de acţiuni al societăţilor de investiţii financiare.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a coborât cu 1,48%, în raport cu moneda euro, în perioada analizată.

Din structura sa, cel mai bun comportament a fost bifat de acţiunile Alro (ALR), care au bifat un avans de 5,64%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 22 iunie, preţul titlurilor producătorului de aluminiu a scăzut cu 2,17%, în contextul unui rulaj de 7.363 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 17.522 de titluri.

Ponderea acţiunilor emitentului în indicele extins este de 1,37%.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de tot de titlurile ALR, pe locul al doilea al acestei ierarhii situându-se acţiunile Aages (AAG), care au crescut cu 4,49%, în raport cu moneda europeană, în perioada 15 - 22 iunie.

Podiumul randamentelor bursei este completat de titlurile Electrocontact (ETC), care s-au apreciat cu 4,39%, în intervalul menţionat.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 14 - 21 iunie, este condus de titlurile Stabilo, care au urcat cu 0,34%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Euro Fond, cu o creştere de 0,07%, în timp ce titlurile YOU INVEST Solid EUR, care s-au apreciat cu 0,06%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 2,8%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 15 - 22 iunie, cu 0,15%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozite în lei ar fi adus o pierdere de 0,11%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 5,38%, în intervalul 15 - 22 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.160 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 105,58 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb