Grecia nu se poate baza pe Banca Centrală Europeană (BCE) pentru majorarea limitei emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt emise de autorităţile elene, a declarat ieri preşedintele instituţiei, Mario Draghi, conform Reuters, transmite Agerpres.
De asemenea, şeful BCE a anunţat că reglementările nu permit BCE să achiziţioneze bonduri elene în cadrul noului său program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.
Întrebat despre limita emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt, Draghi a explicat că reglementările europene interzic BCE să finanţeze direct sau indirect guvernele. "BCE este o instituţie care se conduce după reglementări, nu este o instituţie politică", a precizat Draghi.
Din cauza declinului veniturilor, Atena are probleme cu lichidităţile şi una dintre opţiuni ar fi majorarea plafonului de 15 miliarde de euro pentru obligaţiunile pe termen scurt. Deja Atena a ajuns la acest plafon, iar BCE are drept de veto în privinţa majorării lui.
Draghi a mai anunţat că BCE a majorat suma alocată finanţării de urgenţă (ELA), pe care banca centrală a Greciei o poate furniza creditorilor eleni. Şeful BCE a afirmat că băncile elene sunt solvabile şi nivelul capitalului lor depăşeşte cerinţele minime.