Federaţia FAIR-MediaSind declanşează Conflictul Colectiv de Muncă în cadrul Radio România, după ce negocierile cu conducerea SRR pe tema Contractului Colectiv de Muncă au eşuat, potrivit unui comunicat al sindicatului.
"După 20 runde de negocieri, oferta conducerii este umilitoare: 88 lei net de la 1 noiembrie 2024 şi o creştere incertă de la 1 ianuarie 2025!
Negocierile Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune - SRR au eşuat astăzi, 6 iunie 2024, în cea de-a 20 -a rundă dintre conducerea instituţiei şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de organizaţiile afiliate din SRR - Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, Sindicatul Naţional din Cultură - FAIR şi Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR.
După 46 de zile de la începerea negocierilor, oferta financiară finală a reprezentanţilor angajatorului în Comisia de negociere a fost una umilitoare la adresa angajaţilor SRR: o majorare salarială în cuantum de 150 lei brut (adică aproximativ 88 lei net) şi securizarea actualelor sporuri din CCM prin negociere individuală, ceea ce nu garantează însă, şi acordarea lor. Următoarea majorare salarială este propusă pentru data de 1 ianuarie 2025, ca urmare a introducerii, la propunerea Federaţiei FAIR-MediaSind, a coeficientului individual în salariu. Propunerea organizaţiei noastre a fost ca acest coeficient individual, calculat la suma de 3300 lei, să fie introdus de la data semnării contractului şi să fie majorate salariile de fiecare dată când se majorează şi salariul minim pe economie.
Propunerea a fost respinsă de către comisia angajatorului, aceasta susţinând că SRR are nevoie de suma de aproximativ 13,8 milioane lei ca să majoreze salariile de la 1 iulie 2024. Referitor la majorarea salarială cu 150 lei brut, propunerea Federaţiei a fost de 1500 lei, ceea ce însemna alocarea unui buget de aproximativ 7 milioane lei. Nici această solicitare nu a fost acceptată de către angajator, în condiţiile în care doar la sfârşitul anului trecut au returnat la stat aproximativ 4,5 milioane de lei necheltuiţi! Mai multe amănunte despre desfrâul financiar din SRR, vă vom prezenta în perioada următoare.
Au fost parcurse toate articolele din CCM şi au rămas în divergenţă aproximativ 40, urmând ca acestea să fie prezentate la concilierea cu reprezentanţii ITM Bucureşti. articole importante privind salarizarea şi mai multe drepturi profesionale, dar şi reglementări privind funcţionarea dialogului social din instituţie.
În aceste condiţii, în baza mandatului acordat de către membrii afiliaţi pentru negocierea noului CCM din SRR, Federaţia FAIR-MediaSind a decis declanşarea conflictului colectiv de muncă. Mâine, 7 iunie 2024, avocaţii federaţiei vor notifica ITM Bucureşti iar angajaţii instituţiei vor fi invitaţi să semneze tabelul pentru participarea la greva de avertisment şi la greva generală.
Federaţia FAIR-MediaSind consideră că întreaga responsabilitate pentru neîncheierea actualului CCM din SRR aparţine exclusiv angajatorului care, din păcate, continuă să aibă o atitudine dispreţuitoare la adresa profesioniştilor din Radio România. Aceştia sunt plătiţi la nivelul salariului unui muncitor necalificat, mult sub salariile primite de colegii din mas-media, în special faţă de cele ale colegilor din TVR. În acest timp, salariile posturilor de conducere depăşesc 23.000 de lei, fără sporuri şi indemnizatia de conducere, iar angajaţii din personalul de execuţie supravieţuiesc cu salarii de mizerii, printre cele mai mici din industria de media!" se arată în comunicatul MediaSind.
1. Perfect adevărat
(mesaj trimis de Un executant în data de 06.06.2024, 20:03)
Este perfect adevărat ceea ce se menționează în acest articol. Deși tvr și srr funcționează pe aceeași lege, avem discrepanțe salariale considerabile. Niciodată conducerea instituției și reprezentanții lor nu au fost de partea angajaților! Mereu se spune: nu avem bani, ne-au tăiat toate sporurile, tot… dar șefii au salarii de prim ministru!
1.1. Perfect neadevărat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Alt executant în data de 07.06.2024, 01:10)
Este total neadevărat și manipulator ceea ce se menționează în acest comunicat tendentios al MediaSind! TVR este o adevărată "gaură neagră" a banului public. Pentru 2024, Guvernul a stabilit un buget de 415 milioane de lei, adică 83,5 milioane de euro, la o schemă de personal de peste 2000 de angajați și în jur de 100 de șefi. În noiembrie 2023, conform Paginademedia, în clasamentul audienței la nivel național, TVR 1 este pe locul 15, cu un număr mediu de telespectatori pe zi de doar 41.000, sub canale tematice ca DIVA (49.000 de telespectatori), Happy Chanel (102.000 de telespectatori) sau Pro Cinema (58.000 de telespectatori). TVR 2 este pe locul 22, cu o medie de 24.000 de telespectatori, sub Minimax (25.000) sau Nickelodeon (24.000). TVR 3, cel care reunește emisiile studiourilor regionale, se afla pe locul 43, cu o medie de 10.000 de telespectatori. În termeni de rating niciunul dintre canalele publice nu trece de 0,2%.
Prin comparație, audienţa posturilor Radio România (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Antena Satelor şi Reţeaua Studiourilor Regionale) însumează 3.090.700 de ascultători zilnic, posturile SRR ocupând 23% din timpul total de ascultare la nivel național, fapt care plasează Societatea Română de Radiodifuziune în topul preferinţelor ascultătorilor.