FONDUL PROPRIETATEA - TREI ANI DE LA LISTARE / PROCESE Fondul Proprietatea - 118 litigii cu Ioana Sfîrăială

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 ianuarie 2014

Fondul Proprietatea - 118 litigii cu Ioana Sfîrăială

Una dintre ocupaţiile Fondului Proprietatea, şi în 2013, au fost procesele în instanţă cu avocatul Ioana Sfîrăială, care contestă toate deciziile acţionarilor, pe motiv că Franklin Templeton nu ar fi administrator de drept.

În ultimul raport al Fondului Proprietatea privind litigiile sunt consemnate 118 dosare.

Ioana Sfîrăială are, la activ, două victorii importante, la Curtea de Apel Bucureşti, în timp ce FP a marcat şi el mai multe decizii favorabile.

În luna noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea unei hotărâri a acţionarilor Fondului, prin care Franklin Templeton a fost numit administrator. Practic, instanţa a constatat nulitatea hotărârii AGEA nr.5/29.11.2010, prin care fusese modificat Actul Constitutiv al FP. În 2012, Sfîrăială a mai obţinut, tot la Curtea de Apel, anularea unei hotărâri AGA a FP din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator.

Pentru contestarea hotărârilor AGA FP, avocatul a invocat motive procedurale, respectiv faptul că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Astfel, Ioana Sfîrăială consideră că, prin deciziile Curţii de Apel, ar fi trebuit ca ASF să ia act de faptul că Fondul Proprietatea nu are reprezentant şi să suspende toate deciziile AGA.

Acţionarii FP au ratificat însă, la fiecare AGA, hotărârile Adunărilor precedente, astfel că Franklin Templeton a transmis că deciziile favorabile Ioanei Sfîrăială nu au efect.

FP a anunţat în mai multe comunicate că a câştigat o parte dintre procesele cu acţionarul minoritar. Mai mult, Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton, spune că Fondul a obţinut decizii de executare silită a Ioanei Sfîrăială pentru recuperarea cheltuielilor de judecată, în procesele câştigate de FP.

Proces şi cu ASF

Fondul Proprietatea mai are o dispută, în justiţie, şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În mai 2013, FP a chemat în judecată proaspăt înfiinţata Autoritate pentru Supraveghere Financiară, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a aprobat comisioanele suplimentare pentru administratorul fondului în cazul accelerării vânzărilor din portofoliu, aprobate de acţionari în aprilie 2012.

CNVM a anunţat, în ianuarie 2013, la nouă luni după AGA de la Fondul Proprietatea, că a decis să nu avizeze modificările aduse contractului de administrare (Anexa 2 din contract) prin decizia AGA din aprilie 2012.

Atunci, acţionarii Fondului au aprobat propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, pentru ca apoi banii obţinuţi să fie distribuiţi investitorilor, precum şi un onorariu suplimentar pentru Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea a considerat că decizia CNVM nu este fundamentată din punct de vedere juridic.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Una din doua : sfaraiala ori e bolnava ori cineva o manipuleaza adica ne saboteaza pe noi. Vrem sa stim, si asta ar trebui ca ANRPul sau depozitarul central sa spuna care este procentul acestei asa zise actionar in FP.si modul obtinerii acestor actiuni. Daca dela Manchester ; Morgan Stanlei sau City of London nu este secret procentul de actiuni detinute dece ar fi al lui sfaraiala. Cel putin sa fie desconspirata actiunea ei criminal .

    1. Ana, de ce nu esti cuminte? :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb