Italia va începe procesul de opunere a viitorului buget al Uniunii Europene, după ce statele membre ale blocului nu au reuşit să urmeze un acord încheiat în iunie pentru tratarea problemei migranţilor, a declarat vicepremierul Luigi Di Maio, potrivit Bloomberg.
Domnia sa a declarat duminică într-o postare video pe pagina sa de Facebook: "Vom analiza toate măsurile în discuţii privind bugetul european şi vom bloca ceea ce nu funcţionează pentru noi".
"Celelalte state nu fac ceea ce nu este convenabil pentru ei", a adăugat el, referindu-se la refuzul altor ţări de a accepta migranţii care sosesc în Italia pe mare.
Oficialii guvernului italian au avut ciocniri cu UE pe tema migranţilor, problemă ridicată de viitorul a 177 de migranţi dintr-o navă de coastă, care a acostat în portul Catania din Sicilia, acum o săptămână. Reprezentanţii statelor membre ale UE nu au reuşit să ajungă la o înţelegere la o reuniune din 24 august la Bruxelles întrunită pentru a discuta o abordare comună privind migraţia.
Premierul italian Giuseppe Conte "a făcut bine" să spună sâmbătă că Italia nu poate respecta normele bugetare ale UE, atâta timp cât problema rămâne nesolu ionată, a mai spus Di Maio.
Migraţia este "doar una dintre bătăliile" pe care guvernul de la Roma este pregătit să o poarte cu UE, a mai adăugat în video-ul publicat pe Facebook.
Italia este gata să "acorde un vot de veto bugetului şi oricărui dosar acolo unde este posibil", a declarat Di Maio, într-un interviu acordat, ieri, La Stampa, precizând: "Între 2020 şi 2027 există în balanţă 1,14 trilioane".
Nu există nici o intenţie de a părăsi UE, vicepremierul şi ministrul de Interne, Matteo Salvini, care a fost primul care a atacat UE în iunie când a existat un alt incident cu o navă de migranţi, a declarat într-un interviu acordat lui Il Messaggero. "Suntem acolo, dar vrem să rediscutăm costurile de a fi acolo, având în vedere că serviciile sunt tot mai limitate", a subliniat domnia sa.
Discuţiile privind viitorul buget pe termen lung al blocului pentru 2021 şi 2027 sunt încă într-o fază incipientă, iar Italia nu va fi singura ţară care se va opune propunerilor Comisiei Europene. Dezacordurile privind aşa-numitul cadru financiar multianual nu ar avea niciun fel de implicaţii în această etapă, potrivit Bloomberg.
În ceea ce priveşte bugetul pentru anul viitor, Italia nu poate să-l blocheze singură, deoarece deciziile sunt luate de majoritatea celor 28 de state membre ale UE. Dacă Italia va reţine plăţile lunare pentru execuţia bugetului din acest an şi ar constitui o încălcare a legilor blocului care va duce la o acţiune judiciară a Comisiei Europene.