PROIECT DE MILIARDE DE DOLARI Rosatom construieşte o centrală nucleară în Turcia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 august 2022

Sursa foto: https://rosatom.ru/en/press-centre/photoarhive/

Sursa foto: https://rosatom.ru/en/press-centre/photoarhive/

O companie de stat din Rusia transferă sume mari în dolari către o subsidiară care construieşte o centrală nucleară în valoare de 20 de miliarde de dolari în Turcia, calmând temerile că proiectul ar putea să fie întârziat de sancţiunile impuse în contextul războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

Potrivit mai multor oficiali turci apropiaţi situaţiei, grupul Rosatom Corp. a trimis, după jumătatea lunii iulie, aproximativ cinci miliarde de dolari către o subsidiară a sa din Turcia, denumită Akkuyu Nuclear JSC, iar alte două transferuri similare au fost programate pentru săptămâna trecută şi săptămâna aceasta. Finanţarea va acoperi toate necesităţile de achiziţii pentru proiectul centralei de la Akkuyu în următorii doi ani, au adăugat oficialii turci care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Rosatom a replicat, într-un comunicat de presă că, deşi şantierul centralei din Turcia este cel mai mare de acest tip din lume, "transferurile actuale sunt semnificativ mai mici" decât cifrele avansate de oficialii turci. Grupul rus nu a dorit să ofere alte detalii, subliniind că aranjamentele financiare pentru acest proiect sunt confidenţiale, notează Agerpres.

Centrala nucleară de la Akkuyu, pe coasta Mediteranei, este vitală pentru Turcia dacă vrea să îşi acopere necesităţile energetice în creştere, estimările arătând că va putea acoperi 10% din cererea internă de electricitate după ce toate cele patru reactoare vor deveni operaţionale. Proiectul a primit finanţare de la cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, care este vizată de sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană, dar şi de la Sovcombank, o altă bancă rusească sancţionată. În schimb, grupul Rosatom, proprietarul viitoarei centrale din Turcia, şi subsidiara sa din Turcia nu au fost sancţionaţi.

Lucrările la primul reactor, Akkuyu 1, au început în 2018, iar doi ani mai târziu au început lucrările la Akkuyu 2. Lucrările sunt programate să se finalizeze până în 2026.

Unul dintre oficialii turci citaţi de Bloomberg a spus că transferurile de fonduri sunt un gest de bunăvoinţă din partea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru rolul de mediator jucat de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în acordul care ar urma să permită deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina. Cei doi lideri urmează să aibă o întâlnire la Soci în data de 5 august.

Rusia rămâne un furnizor important de energie pentru Turcia în condiţiile în care anul trecut a livrat un sfert din importurile de petrol şi aproximativ 45% din achiziţiile de gaze naturale ale Turciei, ceea ce îi permite Moscovei să înregistreze un surplus mare în cadrul schimburilor bilaterale. Acum cele două ţări analizează un mecanism care i-ar permite Turciei să plătească în lire pentru cel puţin o parte din achiziţiile de energie din Rusia, conform unui oficial din cadrul Băncii centrale a Turciei.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 201 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 202,8 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 17.08 atingea 190 de euro.

--------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a crescut cu 2,9% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 110,21 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a urcat cu 4%, la 100,25 dolari barilul la ora locală 10.06.

--------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,1%, la 1.770,30 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 10.08, cea spot a scăzut cu 0,03%, la 1.755,32 dolari/uncie.

--------------------

Bursa din Moscova a informat, săptămâna trecută, că le va permite investitorilor nerezidenţi din ţările "prietenoase" - care nu au impus sancţiuni împotriva Rusiei - să tranzacţioneze pe pieţele sale de acţiuni şi instrumente derivate începând cu 8 august, conform Reuters.

Potrivit sursei, accesul la aceste pieţe va fi acordat şi nerezidenţilor ai căror beneficiari finali sunt companii sau persoane fizice ruse.

--------------------

Gazprom suspendă livrările de gaze naturale către Letonia

Gigantul rus Gazprom a anunţat, sâmbătă, că a suspendat livrările de gaze naturale către Letonia - pe care o acuză de "încălcarea condiţiilor de prelevare", în contextul unei reduceri masive a livrărilor de gaze naturale în Uniunea Europeană (UE) -, din cauza tensiunilor legate de Războiul rus din Ucraina şi al sancţiunilor fără precedent impuse Rusiei, relatează AFP, conform news.ro.

Anunţul intervine în contextul în care Gazprom a redus în mod drastic, săptămâna trecută livrările de gaze naturale ruseşti în UE prin gazoductul Nord Stream, o măsură pe care a justificat-o prin necesitatea unor lucrări de mentenenţă la o turbină, în contextul în care statele membre UE depun eforturi să-şi constituie rezerve pentru la iarnă.

Rusia a redus deja - în două rânduri - volumul livrărilor de gaze naturale, în iunie afirmând că gazoductul nu putea funcţiona în mod normal fără o turbină, care se afla la reparaţii în Canada, şi că aceasta nu a fost trmisă în Rusia din cauza sancţiunilor impuse Moscovei de către Occident din cauza Războiului rus din Ucraina.

Germania şi Canada au ajuns, ulterior, la o înţelegere în vederea trimiterii acestei turbine în Rusia, însă turbina nu a fost încă livrată.

Occidentul acuză Moscova de faptul că foloseşte "arma energetică" împotriva sancţiunilor impuse din cauza ofensivei ruse în Ucraina.

Kremlinul dă, însă, asigurări că sancţiunile se află la originea problemelor tehnice de infrstructură în domeniul gazelor naturale şi că UE suferă din cauza măsurilor pe care ea însăşi le-a impus.

Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale şi către alţi clienţi din UE care au refuzat să le plătească în ruble.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Subdezvoltatii astia pot sa faca asa ceva?intelesesm ca sunt doar o benzinarie de pe Hn,uite ca

    Nu i asa cum zice unii destepti! 

    1. Subdezvoltatii cu benzinarie e destepti, vor avea propria centrala nucleara in Turcia. Afacere buna. Au invatat ceva de la chinezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb