REVISTA PRESEI 01.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 septembrie 2016

ADEVARUL

Demisii în masă la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Managerul interimar a demisionat

Jumătate din medicii urgentişti de la Spitalul Floreasca din Capitală şi-au depus demisiile, riscând să blocheze întreaga activitate a celui mai mare spital de urgenţă din ţară. Motivul: lipsa de medicamente şi aparatură din spital şi limbajul suburban folosit de managerul unităţii medicale. Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, şi-a înaintat demisia din funcţie, miercuri seară, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la finalul discuţiilor cu acesta. El a spus că, în cel mai scurt timp, va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcţionare a acestui spital, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, cel târziu în luna octombrie, conform news.ro.

Legile care anunţă o toamnă incendiară în Parlament

În ultima sesiune parlamentară, care debutează azi, pe masa deputaţilor şi senatorilor vor ajunge legi foarte controversate care privesc, spre exemplu, numirea şefilor de parchete, fumatul în spaţii publice închise, activitatea avocaţilor sau nesancţionarea doctoranzilor care plagiază. Parlamentarii au împins pentru sesiunea de toamnă numeroase legi care au strânit criticile societăţii civile. La Senat a ajuns un proiect de modificare a Statutului judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia se modifică procedurile de numire a procurorilor şefi şi a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Iniţiativa legislativă a fost depusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fiind adoptată la începutul lunii iunie de plenul Camerei Deputaţilor.

Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie

Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri. PSD a insistat ca scrutinul să aibă loc pe 4 decembrie, pentru a-şi crea un avantaj faţă de PNL, mizând pe faptul că votanţii dreptei se află în minivacanţa de 1 decembrie. Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvenrului: S-a format o majoritate care susţine această dată, PNL, UDMR, PMP şi UNPR. Susţineau data de 4 decembrie doar PSD şi ALDE. Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu este de acord cu data alegerilor: "E clar că bugetul pe anul viitor va fi aprobat în luna februarie, iar guvernul va fi făcut de Crăciun. Intrăm prea mult în luna decembrie, lună aşteptată mult de români", a spus Dragnea. Acesta a avertizat că Parlamentul va bloca Legea Bugetului pe care o va înainta Guvernul Cioloş. "Parlamentul nu va mai accepta, de la acest guvern, bugetul pe anul viitor", a spus el.

Alţi 18 ofiţeri "Doi şi-un sfert", puşi sub acuzare pentru deturnare de fonduri

Procurorii DNA au pus sub acuzare 18 persoane, angajaţi din MAI- Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) în ancheta privind deturnarea fondurilor de către şefii instituţiei. Este vorba despre dosarul în care sunt cercetaţi ultimii trei şefi ai DIPI: chestorul Gelu Oltean (aprilie 2012 - iulie 2014), chestorul Gheorghe Nicolae (august 2014- februarie 2016) şi comisarul-şef Rareş Văduva (februarie 2016 - august 2016) . În total, 24 de persoane, între care şase cu funcţii de conducere la data au dobândit calitatea de suspect în prezentul dosar, arată procurorii DNA. "Din probele administrate în acest moment, există suspiciunea rezonabilă că suma deturnată din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei, în perioada 2014-2015, depăşeşte 220.000 lei, iar suma însuşită în interes personal depăşeşte 70.000 lei", susţin procurorii anticorupţie.

Toackerii. 100 de studenţi creştin-ortodocşi au bătut toaca într-o rezervaţie naturală

Un grup de studenţi ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din Cluj s-a manifestat zgomotos, în inima muntelui Ceahlău, în plină rezervaţie naturală. Tinerii au bătut toaca aproape continuu 10 ore, deşi legea interzice explicit manifestările zgomotoase în rezervaţiile naturale. Liniştea de pe munte sau din rezervaţiile naturale este adesea perturbată de membrii Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) Cluj care, de un an şi jumătate, obişnuiesc să efectueze pelerinaje, inclusiv în zone montane, cu o toacă după ei. Membrii acestei asociaţii religioase obişnuiesc ca, în timpul pelerinajelor pe care le parcurg, să bată toaca, ignorând astfel normele legale privind tulburarea liniştii şi ordinii publice, precum şi regulile din rezervaţiile naturale, unde manifestările zgomotoase sunt explicit interzise.

Victor Ponta, la un pas de excludere din Barou

Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii în privinţa solicitării Monicăi Macovei, care a cerut ca Victor Ponta să fie exclus din Barou după ce i-a fost retras titlul de doctor, adică exact acel titlu care i-a asigurat fostului premier intrarea în colegiul avocaţilor, fără examen. Specialiştii în Drept sunt de părere că acestea sunt ultimele zile ale lui Ponta în barou. Baroul Bucureşti a decis să reia pe data de 6 septembrie dezbaterile pe tema excluderii fostului premier Victor Ponta din avocatură, motivând că este nevoie să asculte şi punctul de vedere al europarlamentarului Monica Macovei din "curtoazie profesională". Fostul premier Victor Ponta încearcă tot ce-I posibil pentru a evita excluderea din Barou, pentru că dacă se va întâmpla asta riscă să fie obligat să restituie drepturile băneşti pe care şi le-a însuşit prin profesia de avocat, în baza unui titlu fals, aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro.

Mădălina Dobrovolschi, noul purtător de cuvânt al lui Klaus Iohannis

Noul purtător al lui Klaus Iohannis e Mădălina Dobrovolschi (Puşcalău). Mădălina Dobrovolschi este jurnalistă, lucrând în trecut la postul Antena 3, B1TV, iar apoi, în ianuarie 2016, a trecut la TVR. Ca jurnalist al Televiziunii publice, a susţinut mai multe interviuri cu preşedintele Iohannis. În 2014, Dobrovolschi a moderat una dintre dezbaterile care au avut loc între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale.

Clasamentul celor mai puternice paşapoarte din lume în 2016

Cetăţenii germani deţin cele mai puternice paşapoarte din lume, potrivit unui nou studiu realizat de Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian. Pentru realizarea clasamentului s-au luat în calcul numărul de ţări în care cetăţenii pot avea acces fără viză şi cât de uşor sau complicat este să obţii acest drept. Cetăţeni germani deţin în prezent paşaportul cel mai puternic din lume, deoarece aceştia pot vizita 177 de ţări fără viză, în timp ce turiştii americani pot călători în 174, scrie dailymail.co.uk. Germania este urmată de Suedia, ocupanta locului doi, ai cărei cetăţeni au acces, în 176 de ţări. România ocupă locul 21, alături de Bulgaria şi Brazilia, ţări ai căror cetăţeni pot vizita 153 de state fără a necesita viză. În coada clasamentului se află Afganistanul, cetăţenii acestui stat având acces fără viză la doar 25 de ţări.

BANCHERUL

Dupa BCR, si BRD a redus la 25% avansul la creditele ipotecare; doar Raiffeisen a mai ramas cu 35%

Dupa ce BCR a decis sa scada avansul la creditele ipotecare de la 35%, la cat l-a majorat dupa aprobarea legii privind darea in plata, la 25% sau chiar 15%, insa numai pentru creditele pe 20 de ani din orasele mari, si BRD, a doua mare banca locala, a scazut aportul personal minim necesar pentru obtinerea unui imprumut. Astfel, BRD a redus avansul la creditele imobiliare de la 35% la 25%, la fel ca BCR. Spre deosebire insa de concurenta sa, care acorda credite cu avans redus doar in orasele mari din tara, BRD impune alte conditii pentru creditele cu avans de 25%, privind profilul clientului si tipul imobilului.

CURENTUL

Arafat a amuţit! Alianţa Medicilor susţine protestul de la Floreasca

După ce ne-a anunţat în urmă cu câteva luni că SMURD e armata internă a ţării aflată sub conducerea lui, Raed Arafat nu scoate niciun sunet astăzi când 17 medici UPU-SMURD forţează demiterea managerului de la Floreasca, Sorin Constantin Păun, soţul consilierei prezidenţiale Loreta Păun. E clar că Arafat nu îi mai gestionează şi medicii nu îl mai ascultă, mai ales că şi alţi colegi îi susţin. Vă daţi seama ce supărat e preşedintele Iohannis pentru faptul că se forţează demiterea soţului consilierei sale de către medicii care se presupunea că sunt sub papucul lui Arafat? Ca să abată atenţia de la eveniment, Arafat s-a hotărât să iasă la Antena 3 pe subiectul: "scandal uriaş-pilotul este erou sau inconştient", încercând să transforme succesul pilotului privat Apăvăloaie într-un posibil act de inconştienţă,

Cum poţi fi amendat la mica publicitate cu 2000 le

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în dată de 31.08.2016, a adoptat următoarea hotărâre: Publicarea unor anunţuri, cum ar fi: 'caut familie să mă întreţină... fără ţigani şi alte etnii', 'cumpăr apartament, curte comună, fără ţigani', 'vând apartament...în curte nu sunt ţigani' reprezintă discriminare conform art.2 alin.1 coroborat cu art.2 alin.4 din O.G. nr. 137/ 2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi încalcă dreptul la demnitate, conform art.15 din aceeaşi ordonanţă. Colegiul director a aplicat publicaţiei o amendă contravenţională în cuantum de 14.000 lei (câte 2000 lei pentru fiecare anunţ în parte).

CURIERUL NATIONAL

"Prima Casă", derulat până în 2021?

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a avansat recent ideea derulării programului încă cinci ani, o decizie în acest sens urmând să fie luată luna viitoare. Deocamdată se propune suplimentarea plafonului, având în vedere că cererea de finanţări a crescut foarte mult în urma intrării în vigoare a Legii Dării în plată. Intrarea in vigoare a legii dării în plată a determinat majorări de avans la aproximativ toate băncile, însă acum tendinţa în piaţă este de scădere. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) încearcă să vină în întâmpinarea celor care vor să beneficieze în continuare de programul "Prima Casă", luând în calcul elaborarea unei Strategii pentru încă cinci ani şi suplimentarea plafonului, astfel încât toate părţile implicate să îşi poată face planuri pe un astfel de termen.

CEC Bank şi Banca Transilvania, selectate ca partenere în implementarea programelor START

Partenere în implementarea Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri şi Programului START 2016 sunt CEC Bank şi Banca Transilvania, instituţii de credit care şi-au depus ofertele în termenul solicitat pe site-ul www.aippimm.ro, a informat Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA). "Având în vedere faptul că cele două instituţii de credit au îndeplinit cerinţele solicitate şi că ofertele de creditare prezentate sunt similare, am decis să oferim aplicanţilor la cele două programe naţionale posibilitatea de a alege instituţia de credit prin intermediul căreia vor implementa programele în anul 2016", a declarat Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Care sunt domeniile în care românii preferă să lucreze

Fie că se visează doctori, poliţişti, artişti, politicieni sau preşedinţi de stat, când ajung la momentul angajării, pentru cei mai mulţi dintre români, opţiunile sunt parcă mult mai limitate decât se aşteptau. Portalul de anunţuri recrutare online, eJobs, a realizat un sondaj în rândul celor care şi-au depus CV-urile pentru angajare şi a aflat care sunt domeniile pentru care ar opta, dar şi domeniile în care cei mai mulţi şi-au găsit un loc de muncă. Ingineria, Contabilitatea şi Vânzările, în Top 3 domenii preferate de candidaţi. Publicitatea este preferată de tineri, iar Agricultura, Producţia şi Managementul sunt dominate de seniori. Bărbaţii domină domeniile Transporturi şi IT, iar femeile Administrativul şi Secretariatul.

EVENIMENTUL ZILEI

Mărturiile brokerului fugar Cristian Sima

Deşi şi-a declarat în mod oficial falimentul personal, Cristi Sima deţine în Elveţia o proprietate evaluată la 3-4 milioane de euro. În ultimii patru ani a avut timp să scrie chiar şi o carte legată de ingineriile financiare ale politicienilor români. Viaţa lui Cristian Sima este spumoasă precum o bere nefiltrată agitată. Se revarsă din toate părţile, te acoperă şi te captivează până te ameţeşte. Cristian Sima: - Sunt unicul fiu al soţilor Sima, o familie foarte veche, de pe la 1600, - a Săliştenilor- din acelaşi arbore genealogic cu familia lui Neagu Djuvara. M-am născut la Budeşti, unde bunicul avea pământ.

Mallul ParkLake din Titan se inaugurează astăzi cu circa 80% din magazine deschise

Dezvoltatorul şi operatorul portughez de centre comerciale Sonae Sierra, care deţine în România proiectul River Mall din Râmnicu-Vâlcea, inaugurează astăzi mallul ParkLake din cartierul bucureştean Titan cu circa 165 de magazine deschise din cele peste 200 programate, restul retailerilor urmând a deschide unităţile treptat. Portughezii, care au lucrat la acest proiect în parteneriat cu irlandezii de la Caelum Development, au reuşit să închirieze circa 95% din suprafaţa comercială de 70.000 mp disponibilă şi intenţionează să închirieze integral mallul în următoarele 3-5 luni. Spaţiile rămase goale sunt de dimensiuni mici. ParkLake este al cincilea mall ca mărime a suprafeţei de vânzare după Băneasa Shopping City, Sun Plaza, AFI Palace Cotroceni şi Mega Mall şi al 17-lea centru comercial din Bucureşti.

Peste 2.000 de firme din staţiunile de pe litoral, verificate de inspectorii ANAF

În perioada 01 iulie - 26 august 2016, inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au verificat 2.080 de contribuabili care îşi desfăşoară activitatea în staţiunile turistice de pe litoralul Mării Negre. În urma controalelor, inspectorii ANAF au dispus amenzi şi confiscări în valoare totală de 10.362.586 de lei, respectiv: 2.444 de sancţiuni contravenţionale (2.001 de amenzi şi 443 de avertismente), valoarea amenzilor însumând 9.666.249 de lei şi confiscări de sume (numerar), venituri ilicite şi bunuri în valoare totală de 696.337 de lei.

Victor Ponta a dezvăluit care este legătura cu Partidul România Unită

Invitat la B 1 TV, fostul prim-ministru Victor Ponta a spus în premieră cum a ajuns să ia legătura cu Partidul România Unită (PRU). "Am contribuit voit la popularitatea PRU. Exact cum am făcut în cazul ALDE. I-am spus lui Tăriceanu că PNL nu va mai fi partid liberal şi i-am spus: Călin, hai să te ajut. M-am certat cu psd-ştii, care acum sunt prieteni foarte buni şi uite că acum PSD are nevoie de ALDE. Ce ar fi făcutei acum fără ALDE. Şi acum cred în continuare. Eu l-am pus pe liste pe Bogdan Diaconu şi eu l-am scos din PSD când o luase cu ungurii... Cred că este nevoie de un partid autentic în România şi am zis da, Bogdane, te ajut, îţi dau idei... Cred că pentru PSD şi pentru România, ar fi bine să avem un partid naţional, dar în sens modern. Cred în această idee pentru că avem mulţi alegători", a spus el.

JURNALUL NATIONAL

Iohannis are un nou purtător de cuvânt!

Mădălina Dobrovolschi (Puşcalău) este noul purtător de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis. Ea a fost prezentată miercuri seara, la Palatul Cotroceni. Şeful statului nu mai avea purtător de cuvânt din aprilie anul trecut când Tatiana Niculescu-Bran şi-a anunţat retragerea din această funcţie. Prezentatoarea TV Mădălina Puşcalău s-a căsătorit, anul trecut, cu pilotul preferat al preşedintelui Klaus Iohannis, Emil Dobrovolschi, atunci când trebuie să zboare cu aeronava prezidenţială, scrie oradesibiu.ro. Emil Dobrovolschi este unul dintre cei mai apreciati piloti ai Tarom, iar cei doi s-au cunoscut chiar in timpul unei deplasari a jurnalistei cu aeronava prezidentiala, cand Dobrovolschi era la mansa avionului.

Autostrada Lugoj-Deva, cu 130 km/h spre lanul de porumb

România va încheia anul 2016 cu cel mult o bucăţică de aproape 15 kilometri de autostradă deschisă circulaţiei. Este vorba despre o porţiune din Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva care are o lungime totală de 28,75 de kilometri. Cealaltă bucată, de 13 kilometri, este construită în proporţie de 50%. Oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) speră să o deschidă anul viitor şi pe aceasta, dar recunosc că nu va duce nicăieri pentru că lucrările la celelalte tronsoane ale autostrăzi sunt întârziate. Adică Lotul 2 se va termina brusc, în câmp.

BCR a ales 42 de localităţi unde să dea credite imobiliare

Banca Comercială Română a extins cu încă 22 de localităţi lista oraşelor şi comunelor unde acordă credite ipotecare cu avans redus de la 35% la 25%. Astfel, numărul aşezărilor "norocoase" a ajuns la 42. Aici avansul poate scădea şi la 15% dacă perioada de acordare a creditului este de maximum 20 de ani. Principalul criteriu care a stat la baza întocmirii listei este solvabilitatea şi lichiditatea pieţei imobiliare din aceste localităţi, potrivit reprezentanţilor băncii.

Fonduri destinate producţiei de energie de înaltă eficienţă

Companiile care vor face investiţii în producţia de energie de înaltă eficienţă vor avea la dispoziţie, în curând, noi fonduri europene nerambursabile. În cadrul noului proiect vor fi finanţate investiţii ale întreprinderilor din industrie în realizarea şi modernizarea centralelor electrice de cogenerare de înaltă eficienţă de maximum 8MWe care funcţionează pe biomasă, gaz natural şi gaze reziduale, care produc energie pentru consum propriu. Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pregăteşte lansarea în a doua consultare publică a proiectului de ghid al solicitantului în cadrul Obiectivului specific 6.4 "Creşterea economiilor în consumul de energie primară produsă în sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă", din cadrul POIM.

NATIONAL

"Cancelarul multinaţionalelor", puci la Palatul Victoria!

La Palatul Victoria se vorbeşte tot mai des de un veritabil "puci" al lui Dragoş Tudorache si al unor miniştri din "nucleul dur", precum Cristian Ghinea, Costin Borc, Anca Dragu sau Mircea Dumitru si la care premierul Dacian Ciolos asistă deja neputincios. După cum arată informaţiile de ultima oră de la Palatul Victoria, Dragoş Tudorache deja aproape ca a preluat frâiele guvernării in propriile mâini, forţând crearea unui nou pol de putere. Iar exact in aceste zile, Guvernul României aruncă sute de milioane de euro drept ajutoare de stat strict unor companii străine, in timp ce antreprenorii romani sunt respinşi "in grup", motiv pentru care "călăul lui Ciolos" s-a mai pricopsit si cu porecla de "cancelarul multinaţionalelor".

Cutremur! Fugim sau înjuram Guvernul?

170 de clădiri in pericol de prăbuşire imediata in caz de cutremur. Alte peste 2.000 încadrate in diferite grade de risc seismic, si ele cu şanse mari de prăbuşire. Primarul General al Bucureştiului a vorbit, miercuri, despre consolidarea clădirilor care prezinta risc seismic ridicat. A găsit resurse de 13 milioane de lei in fondul Consiliului General si mai are promise alte 20 de milioane de lei de la Guvern. E mai important pentru Ciolos să strângă 11 milioane de euro pentru "Cuminţenia Pământului", decât, de banii ăştia, să facă ceva concret pentru a preveni si reduce pagubele unui dezastru care va veni oricum, cândva.

Cum a făcut Radu Duda 2 milioane de lire dintr-un foc

Se poate spune că Radu Duda, soţul principesei Margareta, este de acum un român bogat. El a primit 2 milioane de lire sterline in urma unui proces cu un ziarist britanic. Povestea este destul de complicată si pleacă de la necazurile in justiţie ale lui Paul Lambrino, cunoscut ca "Prinţul Paul al României". Marco Houston, patronul publicaţiei britanice Royalty Magazin, ar fi scris, la indemnul lui Lambrino, un articol defăimător la adresa lui Duda, iar acesta l-a dat in judecată si o obţinut 2 milioane de lire sterline. La rândul lui, Marco Houston l-a dat in judecata pe prinţul Paul ca să recupereze banii pe care era obligat să-i plătească faţă de Radu Duda, a explicat avocatul lui Paul Lambrino, Mircea Andrei.

PUTEREA

Gafa lui Firea

Un ziarist i-a întins o nadă primarului general al Capitalei, care a întrebat-o cum va rezolva problema celor 11.000 de aurolaci din Bucureşti, care au devenit deosebit de agresivi. Dincolo ce cifra care pare imensă, circa 2% din populaţia Capitalei, primăriţa a răspuns, sigură pe ea, că Poliţia Locală va trebui să fie mai vigilentă şi mai ageră. Din păcate flerul nu a ajutat-o, pentru că Jandarmeria se ocupă de oamenii străzii, inclusiv aurolaci, nu Poliţia Locală. Surse spun că Firea i-a pus gând rău lui Ion Ţincu, şeful Poliţiei Locale din Bucureşti, pe care vrea să-l înlocuiască cu alt om de încredere din PSD. Ţincu ar fi făcut mai multe solicitări la cabinetul primăriţei pentru a se prezenta şi a-i spune problemele pe care le are instituţia, dar a fost refuzat categoric. Sursele mai spun că se aşteaptă mai multe schimbări, atât la Poliţia locală, cât şi la alte instituţii din subordinea Primăriei Capitalei. Un lucru este cert. Firea nu se va atinge de oamenii susţinuţi de Sorin Oprescu.

"Facelifting" pentru Donald Trump

Cu zece zile în urmă, candidatul Republican la preşedinţia SUA s-a deplasat în statul Louisiana, în zonele afectate de inundaţii, cu ajutoare pentru sinistraţi. Iar ieri s-a deplasat în Mexic, unde s-a întâlnit cu preşedintele mexican Enrique Peña Nieto, cu care a discutat mai multe probleme de interes bilateral, în primul rând, cea a imigranţilor. Dacă adversarii lui Donald Trump consideră că acesta "se joacă de-a preşedintele", observatori mai lucizi ai scenei politice americane au ajuns la concluzia că, de fapt, miliardarul devenit candidat pentru funcţia supremă în statul american e mai puţin încăpăţânat decât se crede şi a sfârşit prin a-şi asculta consilierii, care l-au sfătuit ca, dacă vrea într-adevăr să ajungă preşedinte, ar trebui să înceapă "să se comporte ca un preşedinte".

ROMANIA LIBERA

Un fesenist de nădejde, şef la Forţele de Muncă

În 1990, s-a înscris în FSN. Tot în 1990, a devenit consilier în Ministerul Educaţiei, deşi era doar absolvent de liceu. În 2001, când încă nu obţinuse o diplomă de studii superioare, a ajuns consilierul personal al lui Hildegard Puwak, ministrul Integrării Europene din Guvernul Adrian Năstase, care a demisionat după un scandal de corupţie. Este încă membru PSD. Iar pentru toate acestea, premierul Dacian Cioloş l-a numit săptămâna trecută preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), deşi nu are nici trei ani de experienţă în această instituţie. Concret, pe 26 august a.c., premierul a semnat decizia conform căreia "Marcel-Dumitru Miclău se numeşte în calitatea de membru al Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, reprezentant al Guvernului, pentru un mandat de 4 ani".

Preşedintele Braziliei îşi pierde funcţia

Senatul din Brazilia a votat pentru demiterea preşedintelui Dilma Rousseff, considerând-o vinovată pentru manipularea conturior publice, potrivit BBC News online, citat de Mediafax. Şaizeci şi unu de senatori au votat pentru destituirea din funcţie a Dilmei Rousseff, iar 20 au votat împotrivă. După cele şase zile ale procesului de demitere, senatorii au decis că Dilma Rousseff este vinovată pentru încălcarea legilor bugetare, relatează Le Figaro. Rousseff neagă acuzaţiile.

Terenul de sub cartierul ANL din Voluntari, executat de un "rege al asfaltului"

Câteva zeci de familii care şi-au construit case pe terenuri concesionate de la Primăria Voluntari s-au trezit executate silit de firma Romstrade. Motivul: un contract de lucrări publice pe care instituţia condusă de Florentin Pandele nu l-ar fi plătit. Nelu Iordache vizează şi alte imobile, printre care o grădiniţă şi chiar sediul Primăriei.

ZIARUL FINANCIAR

Mesajul Ziarului Financiar către guvernul Cioloş: Pentru dezvoltarea României, finanţaţi toate cele 36 de proiecte în valoare de 1,2 mld. euro depuse pentru ajutor de stat

Ziarul Financiar cere guvernului Cioloş să admită ca eligibile toate cele 36 de proiecte depuse pentru ajutor de stat pentru a impulsiona economia într-un moment când este nevoie acută de investiţii în producţie şi pentru a crea zeci de mii de locuri de muncă. Selecţia a doar şase proiecte din 36 depuse la Ministerul de Finanţe pentru ajutor de stat a suscitat comentarii puternic negative din partea consultanţilor şi a companiilor ne­se­lectate, iar Ziarul Financiar cere gu­vernului Cioloş să admită toate pro­iectele de pe listă ca proiecte eligibile pentru ajutoare de stat şi să mărească schema de finanţare până la necesarul de 1,2 mld. euro, care înseamnă investiţii de 5,5 mld. lei (1,2 mld. euro). Proiectarea acestor investiţii de către cele 36 de companii, care a presupus costuri de consultanţă cu avocaţi şi experţi în valoare de zeci sau poate sute de mii de euro, este deja un mare avantaj pentru România, pentru că se porneşte de la business-planuri care stau în picioare şi au piaţă.

Producţia de cartofi, "a doua pâine a românului", va scădea cu 15% anul acesta

Producţia de cartofi a României va scădea cu circa 15% în acest an după ce umiditatea din primăvară a favorizat apariţia bolilor specifice culturii, dar şi din cauza secetei care a condus la diminuarea producţiilor, potrivit lui Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR). Valoarea producţiei totale de cartofi a României este de peste 800 mil. euro, conform calculelor ZF, românii consumând anual circa 100 kilograme de cartofi pe cap de locuitor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Anul trecut România era pe locul 8 în UE la producţia de cartofi, cu o recoltă totală de circa 2,8 milioane tone, potrivit Eurostat, 2015 fiind un an în care kilogramul de cartofi s-a vândut la un preţ mediu de 1,32 lei în pieţele din mediul urban, conform INS.

RCS&RDS caută finanţări de până la 600 mil. euro pentru restructurarea datoriilor

Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de televiziune şi internet fix din România, care are operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia, a convocat două adunări cu acţionarii la începutul lunii octombrie pentru a discuta detaliile atragerii unor noi finanţări, cu o valoare de până la 600 de milioane de euro pe cel mult 10 ani, pentru a restructura datoriile curente ale societăţii, conform unui document publicat în Monitorul Oficial de companie. Documentul menţionează că RCS&RDS ar putea folosi şi piaţa de capital pentru a atrage finanţarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb