Adevărul
• Câţi bani au cheltuit partidele pentru euroalegeri. PSD, campion la tocat bani de la stat
Publicaţia "Adevărul" scrie că: "După ce legislaţia modificată anul trecut a condus la o creştere semnificativă a sumelor alocate partidelor de la bugetul de stat, cu ocazia alegerilor europarlamentare , cele mai importante formaţiuni politice şi-au finanţat campania în principal din bani publici. În cadrul campaniei pentru europarlamentare, partidele au putut folosi banii din subvenţii. Mai aveau varianta să finanţeze campania din fonduri private, care ulterior ar fi fost decontate de stat".
Bancherul
• Isarescu ramane la BNR, dupa plecarea lui Dragnea la inchisoare
"Bancherul" scrie că: "Mugur Isarescu va fi sustinut de coalitia de guvernare PSD-ALDE pentru un nou mandat la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce anterior condamnarii si incarcerarii fostului lider PSD Liviu Dragnea, toata lumea se astepta sa fie inlocuit cu unul dintre apropiatii acestuia, care initiasera un razboi dur in acest scop impotriva bancii nationale si a sistemului bancar. Se spunea chiar ca Dragnea urmarea aservirea politica a bancii nationale, dupa modelul din Ungaria sau Polonia, o dovada in acest sens fiind proiectele de lege pentru modificarea statutului BNR, pentru slabirea independentei sale, precum cele privind repatrierea aurului din Londra si celebra OUG 114/2018 privind taxa bancara si scaderea ROBOR".
Cotidianul
• Adio dezmăţ! Guvernul a impus termen preşedintelui
Publicaţia "Cotidianul" scrie că: "Guvernul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului administrativ, iar printre prevederi se numără şi obligaţia preşedintelui ţării de a se pronunţa în termen de zece zile cu privire la numirea unui ministru.
"Prin Codul administrativ stabilim proceduri şi termene pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Refuzul numirii de către preşedinte poate avea loc o singură dată. Termenul primului-ministru pentru propunere este de cinci zile, iar termenul de răspuns al preşedintelui este de zece zile. Legislaţia actuală nu prevede niciun termen şi stăm fără să răspundă cineva de nerespectarea unui termen care nu există. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni. Este o regulă care va trebui să fie respectat", a declarat vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Daniel Suciu, la finalul şedinţei de Guvern. O altă modificare se referă la validarea mandatelor consilierilor locali prin hotărârea instanţei, nu a comisiei de validare, cum se procedează în prezent".
Naţional
• Evaluare Nationala: 48 de medii de 10 in Bucuresti
Publicaţia "Naţional" scrie că: " Un numar de 154.956 de absolventi ai clasei a VIII-a s-au inscris la evaluarea nationala in intreaga tara. In Bucuresti s-au inscris sa participe 13.933 de candidati. Probele au fost monitorizate audio-video. Rezultatele finale, dupa contestatii, vor afisate sambata, 29 iunie, conform situatiei centralizate de Ministerul Educatiei. Cele mai bune rezultate la Evaluarea Nationala au fost inregistrate in judetele Braila - 87,6% dintre elevi obtinand note peste sau egale cu 5; Cluj - 87,4% si Prahova - 84%. In Bucuresti, un numar de 11.684 de candidati (84,94%) au obtinut medii mai mari sau egale cu 5. Un numar de 48 de absolventi de gimnaziu au luat media zece, fata de 55 anul trecut.
In 2018 au luat medii peste cinci sau egale cu cinci 85,30% dintre candidatii prezenti. La proba de Limba si literatura romana au obtinut note peste sau egale cu 5 - 118.074 de candidati (80,6%), iar 1.956 de candidati au fost notati cu 10. La Matematica, 91.606 candidati (62,7%) au note peste sau egale cu 5, iar 2.535 de candidati au obtinut nota 10. La limba si literatura materna, 8.130 de candidati (din 8.559 prezenti) au obtinut note mai mari sau egale cu 5. Media generala de admitere, care se calculeaza considerand 80% media de la Evaluarea Nationala si, respectiv, 20% media anilor de gimnaziu, urmeaza sa fie afisata dupa finalizarea contestatiilor".