REVISTA PRESEI 08.11.2018

V.D.
Revista Presei / 8 noiembrie 2018

REVISTA PRESEI 08.11.2018

Adevărul

Ce salarii vor avea profesorii din 2019

Ziarul Adevărul scrie că Profesorii vor avea lefuri mai mari cu 25% în 2019. Cel puţin aşa susţine Lia-Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii. Concret, oficialul spune că cea mai mare creştere a salariului brut va fi pentru profesorii universitari - 693 lei, ajungând la 9.289 lei. În ceea ce priveşte asistenţii universitari, ei vor beneficia de o creştere de 141 lei, urmând să primească 3.700 lei.

De asemenea, publicaţia informează că profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creştere de 343 lei, urmând să ia 4.477 lei. Cât despre dascălii debutanţi, aceştia vor beneficia de o creştere ceva mai mică şi-anume de 168 lei, ajungând la 3.237 lei. Potrivit ministrului, "multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în 2022". Un profesor din Occident câştigă între 3.000 şi 7.000 de euro Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, subliniază că "România a depăşit câteva ţări din estul Europei la nivelul de salarizare pentru profesori, însă faţă de majoritatea ţărilor din Europa suntem tot la un nivel scăzut. În Germania sau Luxemburg un profesor de liceu câştigă între 3.000 şi 7.000 de euro brut", arată sindicalistul.

Bancherul

Numarul restantierilor la credite creste la cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani si jumatate

Publicaţia Bancherul semnalează că Numarul restantierilor persoane fizice si firme la creditele cu valori ridicate, de peste echivalentul a 5.000 de euro, a atins in septembrie cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, conform datelor din Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR, care monitorizeaza doar imprumuturile cu valori ridicate, de peste 20.000 de lei, acordate de banci, nu si de Institutiile Financare Nebancare (IFN).

"Bancherul" mai informează că în septembrie au fost inregistrati 189.093 restantieri, indiferent de numarul de zile cu intarzieri la plata ratelor, cu peste 10.000 mai multi decat cei 178.881 din august si 169.661 cati erau la finalul anului trecut. In acest an, numarul restantierilor a crescut asadar cu aproape 20.000.Un numar mai ridicat de restantieri s-a inregistrat in urma cu doi ani si jumatate, in martie 2016, de 192.160 de persoane fizice si firme cu credite la banci.

Cotidianul

Toni Greblă devoalează ce urmează după decizia CCR: "Fie prin revizuire, fie prin anulare..."

Cotidianul scrie că CCR anunţă că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţionnală între Parlament şi ÎCCJ.

Pe de altă parte publicaţie mai anunţă că Toni Greblă, fost judecător la CCR, actual şef al Secretariatului General al Guvernului, a fost cel care a susţinut pledoaria Guvernului în faţa judecătorilor constituţionali. Miercuri seara, la România TV, Greblă a anunţat şi ce urmează pentru cei care au fost condamnaţi în baza completurilor de 5 judecători, printre care se regăsesc Alina Bica şi Elena Udrea, dar şi pentru cei care au dosare în curs, aşa cum sunt Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.

"Toate dosarele rămase definitive care au fost judecate de completurile de 5 judecători vor putea fi atacate fie prin revizuire, fie prin anulare. Procesele aflate pe rol vor fi judecate conform legii, aşa cum spune CCR.", a spus Toni Greblă.

Curierul Naţional

BNP Paribas Personal Finance SA Paris lansează creditul responsabil pentru achiziţionarea de autoturisme hibrid şi electrice

Curierul Naţional notează că cea mai nouă bancă din România, BNP Paribas Personal Finance SA Paris Sucursala Bucureşti, prin marca sa comercială Cetelem anunţă lansarea creditului cu dobândă preferenţială pentru clienţii băncii care îşi doresc să cumpere autoturisme hibrid şi electrice. Totadată, banca extinde parteneriatul cu importatorul auto Hyundai, finanţând achiziţionarea modelelor Ioniq şi Kona Electric.

Publicaţia mai afirmă că persoanele interesaţi de achiziţionarea autoturismelor electrice sau hibrid vor putea accesa noul produs de finanţare prin Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto RABLA şi RABLA PLUS, care a reînceput în luna septembrie 2018. Produsul le oferă clienţilor o dobândă fixă de doar 5.9%, faţă de 8,9% practicată pentru restul produselor financiare ale băncii. Perioada de creditare este cuprinsă între 6 şi 36 de luni, cu un avans minim de 30% la încheierea contractului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb