REVISTA PRESEI 09.09:2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 septembrie 2015

ADEVARUL

Parlamentul a rezolvat problema migraţiei: a înfiinţat o comisie

Comisiile de apărare, politică externă, afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia specială a Parlamentului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen s-au întâlnit, marţi, pentru a dezbate problema migraţiei. La sfârşitul şedinţei comune, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, a anunţat concluzia discuţiilor: înfiinţarea unei comisii parlamentare specializate pe problema migraţiei. "Acum ne-am adunat şapte comisii din Cameră şi Senat ca să discutăm o problemă care ţine de competenţa mai multor comisii. Dacă avem o comisie sau măcar de o subcomisie care să se ocupe de această problematică, atunci vom şti unde să canalizăm informaţiile şi să fie ceva mult mai structurat şi la nivelul Parlamentului României. (...) A fost un consens în a crea o comisie la nivelul Parlamentului specializată pe migraţie, azilanţi, refugiaţi. Sunt asemenea comisii aproape în toate ţările din UE", a afirmat Borbely

Misteriosul Ben, maşina de spălat bani din dosarul Oprescu. Legăturile de tip mafiot cu gangsterii politici ai Moldovei

Un aşa-zis om de afaceri din judeţul Bacău, administrator al unor firme de Iaşi, este unul dintre persoanajele cheie din dosarul instrumentat de DNA în care a fost arestat primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu. Claudiu Bengalici, zis "Ben", este descris de procurorii anticorupţie în referatele de arestare emise în acest caz ca fiind omul ce "spăla" banii negri ce erau rulaţi în Primăria Capitalei pentru ca, în final - , potrivit anchetatorilor, să ajungă la Oprescu. Bengalici, prezentat în media ca "om de afaceri", este însă un necunoscut pentru acest mediu, chiar dacă de-a lungul anilor a fost implicat ca asociat sau ca administrator în mai multe firme. Catalogat de procurorii anticorupţie ca un interpus al lui Cornel Bogdan Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Bucureşti, numele lui "Ben" apare în afaceri dubioase cu produse petroliere sau în relaţii de afaceri cu unul dintre marii sforari ai politicii moldovene, condamnatul Corneliu Iacobov.

Românul care lucrează la kilometrul zero al lumii privind casele viitorului. Cum reduci factura la căldură cu 90%

Dragoş Arnăutu (30 ani) este singurul român care lucrează la Institutului Casei Pasive (Passivhaus Institut) din Darmstadt, Germania, kilometrul zero al lumii în ceea ce priveşte construcţiile viitorului: casele care nu consumă deloc sau foarte puţin curent electric pentru asigurarea confortului termic. Reabilitarea termică a imobilelor din România este prezentată în mare parte eronat şi realizată incomplet, este de părere specialistul. Soluţia este instalarea unei centrale de ventilaţie cu recuperare de căldură la un preţ ce variază între 2.000 şi 5.000 de euro. "Aici se întâmplă magia şi îşi câştigă omul banii investiţi înapoi. Aici vorbim despre o sinergie în care centrala de ventilaţie cu recuperare de căldură, împreună cu anvelopanta termoizolată şi etanşă, funcţionează extrem de eficient oferind un confort interior superior şi un consum energetic redus cu până la 90%", spune Arnăutu. Practic, acest sistem face inutilă deschiderea ferestrelor întrucât "aerul consumat va fi aspirat din zona superioară a încăperilor şi transportat prin centrala de ventilaţie, spre exterior. Simultan, centrala aspiră aer proaspăt din exterior, îl filtrează şi transportă spre încăperile destinate".

Romanii din Scandinavia care pozează in milogii Europei, iar acasă au Mercedes in fata vilei

Ştirile PROTV demarează campania: "Romania Scandinavă", un demers jurnalistic in Suedia si Finlanda. Unii au descoperit societăţi fericite, in care oamenii trăiesc frumos si echilibrat, alţii însă au fost interesaţi doar de legile permisive. "Fur, politia mă lasă in pace. Daca făceam in Romania ce fac aici, înfundam de mult puşcăria" - sunt declaraţiile uluitoare ale unui conaţional întâlnit in Suedia. Este unul dintre miile de bărbaţi si femei cu cetăţenie romana care stau cu mana întinsa in tarile de Nord. Cerşesc mila si cei mai mulţi sunt dispuşi sa încalce legea, pentru ca au întâlnit oameni toleranţi. Unii dintre ei recunosc ca acasă, in Romania, au vile si maşini scumpe, in timp ce in Scandinavia pozează drept milogii Europei.

Cum încearcă iar Tăriceanu să pună botniţă Justiţiei, pornind de la cazul arestării lui Sorin Oprescu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reluat discursul anti-Justiţie odată cu începerea sesiunii parlamentare şi cu arestarea lui Sorin Oprescu, folosit drept exemplu în lupta sa împotriva DNA. Al doilea om în stat a lansat o invitaţie către toate partidele parlamentare la negocieri pentru adoptarea de urgenţă a unui proiect legislativ care să aibă în vedere funcţionarea Justiţiei. "Ca preşedinte al Senatului, ca preşedinte de partid şi ca senator am încercat să pun pe lista priorităţilor clasei politice rezolvarea unor probleme grave din Justiţie. Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile şi abuzurile unor magistraţi şi interferenţa neavenită în actul de Justiţie a unor instituţii din afara autorităţii judecătoreşti. În aceste condiţii, invit toate partidele parlamentare să ne aşezăm la masa negocierilor ca să adoptăm un program legislativ de urgenţă pentru soluţionarea gravelor probleme din Justiţie", sună ultima propunere a lui Tăriceanu anti-Justiţie.

Lira turcească se prăbuşeşte: Cât de sigură mai este Turcia lui Erdogan?

Turcia, dar în primul rând Recep Tayyip Erdogan era considerat până nu de mult, unul dintre prietenii apropiaţi ai Washingtonului. Preşedintele Obama nu a pregetat să viziteze Ankara şi Cairo, pentru a şterge, ceea ce atât el cât şi partenerii lui din Orient considerau a fi insulte aduse musulmanilor. Însă luna trecută, secretarul de stat al Apărării, Ashton Carter, i-a cerut într-un mod categoric lui Erdogan să întărească paza şi controalele la frontierele cu Siria şi Irak. Permeabilitatea graniţei turco-siriene a permis trecerea voluntarilor islamişti dornici să se înroleze în rândul forţelor ISIS, a armamentului şi proviziilor necesare. În sens invers, teroriştii exportă prin Turcia petrol de la câmpurile petroliere pe care le controlează în Irak. În plus, aceeaşi graniţă este traversată de sute de mii de refugiaţi sirieni în drumul lor către vestul Europei. Pentru a schimba constituţia care să-i acorde puteri lărgite, Erdogan a organizat alegeri anticipate în luna noiembrie. Însă înrăutăţirea situaţiei economice nu este în măsură să-l ajute.

Complexul Energetic Oltenia acuză ANRE şi Transelectrica că sunt vinovate de defectarea instalaţiilor proprii

Producătorii din sectorul termo acuză că grupurile pe cărbune sunt închise şi pornite foarte des din cauza fermelor eoliene, care intră în producţie în funcţie de bătaia vântului, iar acest lucru provoacă uzura instalaţiilor şi pierderi. Energia produsă din surse regenerabile nu a condus doar la creşterea facturilor pentru consumatori, ci şi la o nouă problemă: din cauză că aceasta are prioritate la preluarea în sistemul naţional, termocentralele sunt pornite şi oprite foarte des, ceea ce provoacă uzura instalaţiilor. Mai departe, aceasta se transformă în pierderi, deoarece producătorii termo nu-şi pot recupera pagubele. Seceta din această vară a fost de bun augur pentru Complexul Energetic (CE) Oltenia, al doilea producător de electricitate din ţară după Hidroelectrica, deoarece compania a funcţionat timp de câteva luni cu toate grupurile disponibile. Numai că, între timp, apropiindu-se toamna, s-a făcut simţită prezenţa vântului. Iar în momentele în care vântul bate şi consumul naţional este mic - termocentralele sunt oprite de către Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), din cadrul Transelectrica.

Zeci de oameni aprind lumânări la crucea pusă de "atentatorul cu porci" pe terenul marii moschei

După ce a încercat să "spurce" terenul pe care ar urma să fie construită cea mai mare moschee din Europa creştină, aflat lângă Romexpo, Cătălin Berenghi a adus o cruce veche de o sută de ani pe care a "montat-o" în pământ. Acum, locul s-a transformat în zonă de pelerinaj şi zeci de oameni au venit să aprindă lumânări. "Asta este, a început pelerinajul. Ăsta a fost şi scopul, a fost unul cu bătaie lungă. Trebuie să vină lumea în apărarea sfintei cruci", a precizat Cătălin Berenghi.

BANCHERUL

Ilie Carabulea a vândut fondului american de investiţii JC Flowers 25% din cele 57% de acţiuni deţinute la Banca Carpatica

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a anunţat intr-un comunicat trimis BVB ca a fost informata cu privire la faptul ca in 4 septembrie 2015 un grup de acţionari ai băncii, care-i include pe Ilie Carabulea, Dana Cojocaru, Nicolae Lupu, Corneliu Tănase si Atlassib, a încheiat un acord cu JCF III Europe Holdings L.P., un vehicul investiţional al JC Flowers III, LP, fond ce beneficiază de consultanta J.C. Flowers&Co, in scopul vânzării unei participaţii indirecte de 25% din capitalul social al băncii. Acordul a fost încheiat in corelaţie cu interesul exprimat de J.C. Flowers&Co catre banca de a subscrie, daca anumite condiţii sunt îndeplinite, in cadrul majorării de capital aprobata de acţionarii băncii in Adunarea Generala a Acţionarilor din 18 iunie 2015.

Încă o banca a plecat din Romania (si-au rămas doar 38) iar pana la finalul anului vor mai dispărea trei

O banca de care n-ati auzit (Montepio Credito-Instituicao Financeira de Credito SA Portugalia), dar care figura in registrele BNR pe ultimul loc in topul bancilor dupa valoarea activelor, de numai 0,2 milioane lei, a anunţat închiderea sucursalei din România, începând cu data de 1 septembrie 2015. Si-au mai ramas doar 38, plus cooperativa de credit Creditcoop. Pana la finalul anului insa, alte trei banci vor disparea din Romania. RBS a fost deja vanduta pe bucati, incepand din 2013, mai intai clientii persoane fizice iar apoi si portofoliul corporativ, catre UniCredit Tiriac Bank, iar acum mai functioneaza doar formal in Romania, urmand a fi lichidata. Alte doua banci, Millennium Bank si Volksbank, au fost recent preluate de OTP Bank, respectiv Banca Transilvania, ambele urmand a disparea din Romania pana la finalul acestui an. Si vom ramane cu 35. Bank of Cyprus isi lichideaza, de asemenea, activele din Romania, astfel ca la finalul acestui an sau in 2016 va disparea si aceasta din peisajul local. A doua banca din Cipru, Marfin Bank, este si ea de vanzare.

CURENTUL

Şeful "Elie Wiesel" le face ţărănci pe Firea, Birchall, Creţu şi Daciana

Institutul "Elie Wiesel" este o instituţie în subordinea Guvernului, în fruntea căreia se află omul PSD-ului, Alexandru Florian care, de la 21 de ani, făcea propagandă comunismului! Acesta este fiul profesorului de socialism ştiinţific Radu Florian, unul dintre cei mai înfocaţi stalinişti din anii 50 după cum îl cataloghează Vladimir Tismăneanu. Alexandru Florian a câştigat în anul 2014 frumoasa sumă de 176.249 RON, conform declaraţiei sale de avere. De la înălţimea acestor bănuţi, Florian face declaraţii stupefiante. Acesta a declarat că "Orice român care se îmbracă în port naţional, fără să fie ţăran, este fascist, legionar". După ce a ieşit la toate televiziunile ca să sublinieze că unele opere ale lui Eliade, Gyr şi Cioran vor fi scoase din librării în urma Legii antilegionari iniţiate de prostovanul Crin Antonescu, şpăgarul George Scutaru şi electricianul ajuns ministru, Andrei Gerea şi urla împotriva lui Mircea Vulcănescu, acum s-a gândit el că toţi românii ne-ţărani suntem legionari şi fascişti, având în vedere că măcar la grădiniţă, şi tot am dansat în costum popular la o serbare.

Cota - de Tia Şerbănescu

Văzând că absenţele sale nemotivate din spaţiul public i-au scăzut popularitatea, preşedintele a început să mai iasă în lume şi chiar - lucru rar! - a susţinut o declaraţie şi o conferinţă de presă la Cotroceni. Două teme au fost abordate: promulgarea Codului Fiscal pe care a declarat că l-a retrimis Parlamentului fiindcă era insuficient de dezbătut şi problema refugiaţilor. Aici Iohannis a prezentat poziţia oficială a României şi anume solidaritate în limitele unor "cote voluntare" de refugiaţi stabilite de fiecare ţară din UE - şi nu "cote obligatorii" stabilite de CE. Adică o solidaritate prudentă în care fiecare ţară să-şi asume atâţia refugiaţi câţi poate duce fără să se expună unor riscuri de diseminare islamistă. Rezonabil. Cota voluntară calculată de Iohannis ar fi de 1785 de refugiaţi în timp ce a lui Ponta era mai mică: 1500. Atâta putem. Bulgarii, ca să fie siguri că refugiaţii nu vor fi ispitiţi să rămână la ei i-au avertizat scriind pe panouri: no work, no money, no future.

EVENIMENTUL ZILEI

Oprescu, "anestezistul"-şef al Capitalei. Cum a cheltuit banii din vistierie în cei şapte ani de mandat

Primarul Sorin Oprescu a pus pe butuci RATB, RADET, a golit vistieria Capitalei pe proiecte de infrastructură făcute la supra-preţ. Ceasuri aurite de 70.000 de euro bucata, gherete de 40.000 de euro bucata (cât un apartament!), jardiniere de 4.000 de euro bucata, vopsirea pistelor de biciclete cu 150.000 de euro pe kilometru (e vorba de pistele care aproape că nu se mai văd!), întreţinerea unui kilometru de şosea cu 500.000 de euro/an - sunt doar câteva exemple care ne arată cum a gestionat edilul-şef al Capitalei oraşul timp de şapte ani. Printre alte "realizări" ale lui Oprescu se numără faptul că cetăţenii nu au acces la şedinţele Consiliului General, în ciuda dispoziţiei exprese a legii, precum şi faptul că cetăţenii nu au acces la facturile primăriei, la contracte. Potrivit unui calcul realizat de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul", anual, aproximativ 100 de milioane de euro nu au o destinaţie precizată în bugetul local. Adică, este un haos generalizat: sute de autorizaţii nelegale; zeci de decizii judecătoreşti încălcate; zeci de mii de dosare de retrocedare ne finalizate; nu există un cadastru al Bucureştiului, nu există nici măcar un cadastru al proprietăţilor publice ale municipalităţii.

Alin Teodorescu: "S-ar putea ca anul viitor PSD să facă din nou guvernul!"

Alin Teodorescu l-a avertizat pe Victor Ponta încă din primăvara anului trecut că va pierde alegerile prezidenţiale. Azi spune despre Liviu Dragnea că e un politician fără anvergură, dar crede că PSD ar putea câştiga alegerile de anul viitor. "Preşedintele cade accelerat în aprecierea publică şi perspectiva de acum, din septembrie 2015 pentru alegerile din 2016, e mult mai bună pentru PSD. S-ar putea ca anul viitor PSD să facă din nou guvernul, asta dacă Victor se ţine în continuare de guvernare şi rămâne prim-ministru până după alegerile locale. Şi, evident, dacă nu se întâmplă nimic anormal, că se poate întâmpla orice. PSD poate câştiga uşor alegerile locale cu un prim-ministru care se ocupă de problemele reale, nu de prezenţa la Consiliul European şi de prieteniile cu primii miniştri non-europeni", a spus Teodorescu.

Scandal la Primăria Sfântu Gheorghe. Veteranii de război nu au fost lăsaţi să arboreze tricolorul

În loc să fie respectaţi ca eroi, veteranii de război au fost jigniţi, ieri, de autorităţile din Sf. Gheorghe, care au refuzat arborarea drapelului pe primăria oraşului. Puţini politicieni au reacţionat la incidentul deosebit de grav. Veteranii români nu au fost lăsaţi, ieri, să arboreze steagul românesc pe Primăria din Sfântu Gheorghe. Primarul Antal Arpad le-a transmis veteranilor că drapelul va fi arborat cu altă ocazie. În timpul acţiunii, când veteranii au fost refuzaţi, nimeni nu a reacţionat. "Nu am putut face nimic pentru că era un program special care consta în predarea steagului ce trebuia să fie arborat. A avut loc un refuz... Noi am luat act de acest refuz, urmează să analizăm, să vedem ce concluzii se pot trage, dacă putem interveni. Eu am fost la fel de indignat, în special pentru că nu s-a dat curs unor veterani care au fost realmente jigniţi", a declarat, pentru Evenimentul zilei, prefectul oraşului Sf. Gheorghe, Sebastian Cucu.

PSD se chinuie să demită conducerea TVR

Subiectul demiterii lui Stelian Tănase şi a întregii conduceri a Televiziunii Române (TVR) a revenit în atenţia Coaliţiei de guvernare. Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a coaliţiei unul din puncte se referea la situaţia în care se află TVR. "Suntem astăzi în situaţia în care cei aproximativ 2.700 de angajaţi nu mai au garanţia că mai au siguranţa locului de muncă. Suntem în situaţia în care actuala conducere a TVR şi-a asumat un plan de redresare, pe care nu l-a respectat", a declarat preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea. Primul pas pentru demiterea lui Stelian Tănase de la şefia televiziunii a fost făcut în luna mai. Atunci, Comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci, au dat un aviz negativ contului de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014, cu 20 de voturi "pentru" şi două "abţineri". Şi Comisia de Cultură trebuie să transmită plenului reunit un raport, însă de fiecare dată şedinţele au fost suspendate din lipsă de cvorum, liberalii neprezentându-se la şedinţe.

JURNALUL NATIONAL

Fariseismul liberalilor şi baronii locali

Arestarea preventivă a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a determinat solicitări prompte din partea PNL ca acesta să-şi dea demisia din funcţie. Cererea liberalilor ar fi legitimă dacă nu ar fi aplicat, ca şi social-democraţii, un dublu standard de evaluare a situaţiei aleşilor locali ce au probleme cu justiţia. Unii dintre ei şi-au păstrat funcţiile politice. Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a rămas membru PNL până la condamnarea sa definitivă la 4 ani de închisoare. Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, este deja trimis în judecată pentru presiuni făcute împotriva primarilor să susţină campania lui Iohannis, dar nici măcar nu s-a autosuspendat, în aceeaşi situaţie fiind şi omologul său de la Iaşi, Cristian Adomniţei. Primarul din Bacău, Romeo Stavarache, s-a autosuspendat din partid, dar îşi exercită, cu acordul partidului, funcţia de edil. La Târgu Mureş, primarul Dorin Florea este urmărit penal pentru finanţarea ilegală a clubului de fotbal, dar nu a renunţat la nicio funcţie politică.

România ascunde praful mortal sub preş

Dacă citiţi acest text, în plămânii voştri intră, cu fiecare respiraţie, un produs extrem de nociv despre care se ştie foarte puţin. Compusul se numeşte PM10 şi se găseşte în concentraţii alarmante în marile oraşe din România fiind produs cam de tot ce înseamnă viaţa într-un oraş: gaze de eşapament, şantiere, centrale de apartament. Sunt atât de periculoase încât a ajuns să fie a doua cauză a cancerului pulmonar, după fumat. Dar nu numai plămânii sunt cei afectaţi. Fiind extrem de fine, de o mie de ori mai mici decât o celulă roşie, pot pătrunde nestingherit în toate cotloanele corpului uman, trecând prin pereţii vaselor de sânge ca printr-o sită şi pătrunzând în sânge provocând infarcturi. În ultimii ani autorităţile române au scăpat de mult situaţia de sub control alertând oficiali de la Bruxelles şi umplând spitalele pentru boli de plămâni. Oficialii europeni ne-au somat periodic şi degeaba să micşorăm compuşii toxici din atmosferă. Aşa că Bruxelles-ul se pregăteşte să ne trimită în faţa Curţii Europene de Justiţie care poate da amenzi usturătoare statului român.

Cum a fost "lucrat" Sorin Oprescu de către "structuri". Denunţătorul-mituitor are soţia angajată la Spălarea Banilor

Afacerea "mită pentru Oprescu", demarată în forţă de DNA, pare a fi o copie la indig a dosarului "Microsoft". Şi în acest caz, creierul operaţiunii şi cărăuşul banilor este liber şi fără probleme penale. Actualul director al Administraţiei Cimitirelor, Cornel Bogdan Popa, cel care l-a denunţat atât pe Oprescu, cât şi pe ceilalţi directori din Primăria Capitalei, nu este cercetat de procurori, cu toate că a recunoscut că a intermediat şpăgile, a încasat procentele şi le-a distribuit mai departe către colegii săi. Acesta a colaborat cu SRI şi DNA, pentru arestarea lui Sorin Oprescu. Soţia lui Popa este avocat în Baroul Bucureşti şi lucrează ca analist financiar la Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Popa le-a povestit procurorilor că, ameninţat cu darea afară din serviciu, a intermediat, pentru Sorin Oprescu şi directorii din Primăria Capitalei, suveica şpăgilor. A recunoscut că el însuşi a luat mită. A colaborat cu procurorii şi, dotat cu aparatură de înregistrare, l-a atras, sâmbătă, pe primarul Capitalei în cursă. Rezultatul? Cornel Bogdan Popa nu se află pe lista celor cercetaţi de DNA în acest dosar.

NATIONAL

Oprescu, transplant de libertate către fiul sau!

Greu, foarte greu de crezut ca Sorin Oprescu mai poate scăpa din malaxorul Justiţiei, mai ales ca, odată ce s-a dat "cep" la dosarul sau, nimeni nu mai poate acoperi şuvoiul de plângeri si denunţuri care se revarsă deja asupra sa. Însă, fire pragmatica, fostul chirurg pare ca intenţionează sa diminueze cat mai mult din efectele devastatoare ale operaţiunii DNA, încercând barem sa-l scoată din ghearele oamenilor Laurei Codruţa Kovesi pe fiul sau, Mircea Oprescu. Cel care, după cum susţin sursele National, s-ar fi refugiat la Viena nu doar pentru a avea grija de clinica medicala a familiei si a incasa in continuare spăgile venite pe filiera tatălui sau. Dar marea surpriza in ceea ce se anunţă a fi ancheta anului este reprezentata de informaţia, verificata acum de oamenii legii, potrivit căreia juniorul Mircea Oprescu ar fi dat ţepe uriaşe unor influenţi oameni de afaceri, promiţându-le ca va obţine toate "hârtiile" de care aceştia aveau nevoie de la Primăria Capitalei.

Dragnea ii arde la pensie pe parlamentari

Constatând ca parlamentarii ţin cu dinţii de pensiile lor speciale, Liviu Dragnea a pus el piciorul in prag. Votata in primăvara, legea referitoare la pensiile speciale pentru aleşi a fost retrimisa de preşedinte in Parlament. "Necesitatea reexaminării este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma sa beneficieze deputaţii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate", si-a motivat demersul Klaus Iohannis.

FBI a declasificat dosarul lui Gabriel Garcia Marquez. Un veac de supraveghere

FBI l-a spionat timp de 24 de ani pe celebrul scriitor columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1982. Biroul federal a declasificat o parte dintr-un dosar secret ce-l viza pe Marquez, decedat in Mexic anul trecut, informează The Washington Post. FBI a declasificat 137 de pagini din acest dosar, despre care nimeni nu ştia pana in prezent. Restul de 133 de pagini sunt încă clasificate "top-secret". Pe de alta parte, FBI trece sub tăcere motivele care au dus la plasarea sub supraveghere a celebrului scriitor încă de când acesta avea 33 de ani, notează si RIA Novosti. In 1961, Marquez a sosit împreuna cu familia la New York, ca jurnalist al agenţiei de presa cubaneza Prensa Latina. Nimeni altul decât John Edgar Hoover in persoana, primul director al FBI, a dat ordinul ca viitorul maestru al "realismului magic" sa fie supravegheat.

PUTEREA

Kovesi, avocatul diavolului? Flagrantul în Codul de Procedură Penală

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, îmbrăţişează varianta avocaţilor lui Sorin Oprescu şi admite că acesta nu a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie. "Nu a fost oprit în momentul săvârşirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere", spune Kovesi despre procedura urmată în cazul primarului Capitalei. Însă, conform definiţiei din Codul de Procedură Penală (CPP), şi această procedură se încadrează la flagrant: "Este flagrantă infracţiunea descoperită în momentul săvârşirii sau imediat după săvârşire. Este de asemenea considerată flagrantă şi infracţiunea al cărei făptuitor, imediat după săvârşire, este urmărit de organele de ordine publică şi de siguranţă naţională, de persoana vătămată, de martorii oculari sau de strigătul public ori prezintă urme care justifică suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârşit infracţiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infracţiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natură a-l presupune participant la infracţiune". (art.293 al CPP). Avocatul Sergiu Andon, specialist în drept penal, este convins că declaraţia lui Kovesi este strategică: "E şi nu e flagrant. Aşa încât, nu cred că şefa DNA joacă în tabăra adversă. Este vorba de o repliere inteligentă.

DNA era cu ochii pe Oprescu din primăvară

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi că dosarul primarului Sorin Oprescu a fost deschis de procurori în primăvara acestui an, în urma unor plângeri formulate de două persoane, iar în acest caz nu a existat o sesizare de la serviciile de informaţii. Sorin Oprescu a fost arestat sâmbătă noapte pentru 30 de zile, el fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mită. "Dosarul a fost deschis ca urmare a unor plângeri formulate de două persoane fizice, altele decât persoana care a oferit în seara de 5 septembrie banii primarului. Persoana care a oferit aceşti bani nu are calitatea de denunţător, ci are calitatea de suspect. El a fost propus cu măsura arestului la domiciliu în cursul zilei de ieri, măsură care a fost şi aprobată de instanţa de judecată. Deci, el se află în arest la domiciliu şi are calitatea de suspect şi nu de denunţător. Dosarul a deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de persoane fizice. Nu a fost o sesizare venită de la serviciile de informaţii, nu a fost o sesizare din oficiu, ci două persoane fizice au depus o plângere, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lunii martie", a spus Kovesi, prezentă marţi la sediul CSM.

De peste 7 ani, Primăria Capitalei nu a plătit demolarea stadionului "Lia Manoliu"

Arestarea primarului general al Capitalei pentru 30 zile, vacantarea postului şi procedurile judecătoreşti perturbă viaţa a mii de bucureşteni. Salariile angajaţilor din instituţiile subordonate municipalităţii nu pot fi acordate în lipsa ordonatorului principal de credite. În plus, chiar dacă ar exista o delegare de atribuţii în acest sens, arestarea directorului economic este o problemă suplimentară. Între timp, o altă somaţie a Inspectoratului de Stat în Construcţii cere Primăriei Capitalei achitarea unei datorii de peste 20 de milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

Criza refugiaţilor ameninţă unitatea Europei

Decizia guvernului german de a suspenda de facto la sfârşitul săptămânii trecute regulile europene în materie de azil pentru a permite accesul în Germania unui număr de cel puţin 22.000 de refugiaţi care au luat cu asalt graniţa ungaro-austriacă a fost salutată de majoritatea oamenilor politici europeni. Ea pune însă sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securizare a frontierelor externe, precum şi regulile în materie de azil şi riscă să provoace falii grave între statele membre ale Uniunii Europene.

Izmir, trambulină spre Europa pentru refugiaţi

Din Turcia pleacă zilnic circa 2.000 de emigranţi spre Europa şi reţelele de traficanţi s-au înmulţit în Izmir şi Istanbul, fără ca autorităţile să le deranjeze afacerile de milioane euro. Turcia a acceptat peste două milioane de refugiaţi veniţi din Siria şi Irak, realizând "o zonă tampon între haos şi Europa", a declarat premierul turc Ahmet Davutoglu pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. El consideră slabă contribuţia financiară a UE la efortul Turciei şi critică "partea ridicol de mică" de refugiaţi acceptaţi de UE, calificând continentul european drept o "fortăreaţă creştină". Davutoglu insistă în criticarea Uniunii Europene şi susţine că este timpul ca ţările europene să acţioneze împreună asupra problemei imigraţiei, precizând că Turcia este gata pentru o cooperare în coordonare cu "partenerii noştri europeni".

De fapt, ce cred românii despre evrei, Holocaust şi Legiune?

Sondajul realizat de TNS-CSOP pentru Institutul "Elie Wiesel" în mai-iunie 2015 dedică o secţiune importantă percepţiei asupra Holocaustului. Termen cunoscut pentru ceva mai puţin de trei sferturi dintre români, Holocaustul este îndeobşte corect asociat cu exterminarea evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial (78% dintre cei care au auzit despre el). Legea care interzice cultul organizaţiilor şi al persoanelor responsabile de crime împotriva umanităţii contravine unui puternic (pe alocuri, majoritar) curent de opinie îngăduitor, când nu e făţiş favorabil crimelor care fac obiectul legii. Când pentru trei sferturi din populaţie nu este evident că Antonescu a comis crime de război şi numai un sfert refuză explicit reabilitarea acestuia, interzicerea cultului Mareşalului este sursă de frustrări. În aceste condiţii, există mari şanse ca efectul să fie contrar intenţiei legiuitorului, adică să producă o reacţie de frondă favorabilă mişcărilor fascist-legionaroide.

ZIARUL FINANCIAR

Un fond american este încurajat să facă "curăţenie" pe piaţa bancară românească

Fondul american de private equity J.C. Flowers a ajuns într-un final la un acord cu grupul condus de Ilie Carabulea pentru preluarea Băncii Carpatica, o primă mişcare dintr-un plan mai larg al americanilor de a achiziţiona mai multe bănci pe piaţa românească. J.C. Flowers este oficial în discuţii pentru preluarea Piraeus Bank, iar următoarele ţinte ar putea fi Crédit Agricole România şi Banca Românească, conform unor surse din piaţă. Americanii au undă verde de la BNR pentru a prelua mai multe bănci şi a face curăţenie atât în bilanţurile băncilor de care sunt interesaţi, cât şi de a consolida o piaţă bancară extrem de fragmentată, cu mult prea multe bănci mici, care după criză se chinuie să supravieţuiască, neavând masa critică necesară dezvoltării.

Managerul celui mai performant fond pariază pe SIF-uri pentru toamnă

Acţiunile celor cinci SIF-uri au potenţialul de a per­forma peste media pieţei în următoarele luni, spune Dragoş Balaci, managerul Audas Piscator, care deţine titlul de cel mai performant fond de investiţii cu un randament de 48% în euro în ultimul an. "SIF-urile mă aştept să performeze peste media pieţei în condiţiile unei clarificări a legislaţiei referitoare la pragul minim de deţinere." Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a scăzut cu circa 1% în acest an, tras în jos de Fondul Proprietatea. Din rândul celor cinci SIF-uri cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF Banat-Crişana, cu un plus de 22% în acest an. Avansul a fost alimentat şi de reluarea distribuţiei de dividende după doi ani de pauză.

Noul şel al lui Isărescu este un neamţ care critică politica Băncii Centrale Europene

Jens Weidmann, şeful Bundesbank, banca centrală a Germaniei, îl va înlocui pe Christian Noyer în poziţia de preşedinte al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), un consorţiu de bănci centrale cu sediul în Basel, Elveţia. BIS, cunoscută drept banca centrală a băncilor centrale, a anunţat că Weidmann îşi va începe mandatul de trei ani în luna noiembrie. Neamţul este cunoscut ca un înverşunat critic al programului de achiziţii de obligaţiuni prin care Banca Centrală Europeană vrea să impulsioneze economia zonei euro. Consiliul director al BIS şi-a exprimat "sincera gratitudine pentru serviciile excelente aduse băncii de Noyer", potrivit Financial Times. La conducerea Bundesbank, Jens Weidmann s-a impus ca un critic fervent al preşedintelui BCE Mario Draghi, potrivit publicaţiei franceze La Tribune. Weidmann a criticat dur politica de relaxare cantitativă decisă de BCE, considerând-o drept "riscantă". În opinia lui Weidmann, băncile centrale ar trebui să se concentreze asupra stabilităţii preţurilor, evitând orice rol important în managementul macroeconomic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb