REVISTA PRESEI 10.01.2015

Willy Homner
Revista Presei / 10 ianuarie 2015

ADEVARUL

Teroriştii de la Charlie Hebdo au murit în urma unui asalt al forţelor de intervenţie franceze

Autorii atentatului terorist din Franţa au fost ucişi, vineri seară, la peste 50 de ore de la uciderea a 12 persoane în sediul săptămânalului Charlie Hebdo. Fraţii Kouachi au fost neutralizaţi în urma unui asalt al forţelor franceze, la o tipografie din Dammartin-en-Goele, localitate aflată la 30 de kilometri de Paris, acolo unde o persoană era ţinută ostatică. Ostaticul care era reţinut de cei doi islamişti în tipografia situată în nordul Franţei a fost eliberat de forţele de elită franceze. Chérif Kouachi, unul dintre autorii atacului comis la sediul revistei Charlie Hebdo, a sunat la postul BFMTV înainte de a muri şi a declarat că făcea parte din organizaţia teroristă Al-Qaida în Peninsula Arabia. Simultan cu intervenţia de la tipografie, forţele speciale franceze au lansat asaltul în piaţa evreiască din Paris, acolo unde un alt terorist, Amedy Coulibaly, luase mai mulţi ostatici. El a fost omorât în asatul forţelor de elită franceze, iar patru ostatici au murit.

Cum apare Romania pe harta globala a terorismului

In vreme ce in tara noastră se discuta tot mai frecvent despre masuri împotriva terorismului, statisticile globale ca suntem mai degrabă evitaţi decât căutaţi de terorişti. Însă situaţia ar putea sa se schimbe...Potrivit oficialilor de la Bucureşti, după atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo securitatea naţionala trebuie întărita, deoarece a apărut "o noua dimensiune a ameninţărilor teroriste". Statisticile internationale spun insa ca Indicele Global al Terorismului pentru Romania este 0, ba chiar in scădere fata de anul trecut. Indicele Global al Terorismului este calculat in fiecare an de Institutul pentru Economie si Pace, un ONG cu birouri in Sydney, New York si Oxford, considerate una dintre cele mai importante organizaţii de tip "think tank" din lume. Indicele ia in calcul atât acţiunile directe ale teroriştilor, cat si impactul indirect al acestora, măsurate pe o scara de la 1 la 10. In 2014, scorul maxim, 10, a fost obţinut doar de Irak, iar note peste 9 au mai obţinut doar doua tari: Afganistan si Pakistan. Romania e aproape de coada clasamentului, cu nota 0.

Panică la nivel global! Doamne, ai grijă de noi!

Anunţul că cei trei terorişti care au îngrozit Parisul în ultimele trei zile au fost ucişi nu pune capăt problemelor. Din păcate, sunt semne că nenorocirile se vor ţine lanţ în continuare, şi nu doar în Europa, ci şi în America... Jihadul abia a început. Un cleric din cadrul grupării Statul Islamic (SI) a revendicat atacul de la sediul publicaţiei satirice "Charlie Hebdo". "Am început cu Franţa operaţiunea, pentru care ne asumăm responsabilitatea", a declarat Abu Saad al-Ansari. "La 10 ianuarie vor avea loc atacuri în Marea Britanie, America şi alte ţări", a adăugat predicatorul. Gruparea teroristă Statul Islamic a ameninţat că în curând va arbora steagul său la Roma. Această afirmaţie e confirmată de ministrul italian de externe Paolo Gentiloni. "Există şi un factor suplimentar de preocupare: reţeaua Stat Islamic a avertizat că vrea să ridice steagul său la Roma. Acesta este un motiv serios de alarmare", precizează şeful diplomaţiei italiene. Amedy Coulibaly intenţiona să ocupe sediul unei televiziuni de unde voia să transmită un mesaj de teroare la nivel mondial, susţin ziariştii francezi de la postul tv M6

Simona Halep a cucerit China!

Simona Halep a trecut şi de ultimul hop care i-a stat în cale spre câştigarea primului turneu din 2015, învingând-o în finala turneului de la Shenzen pe elveţianca Timea Bacsinszky (locul 47 mondial), în minimum de seturi, scor 6-2, 6-2. Finala turneului de la Shenzen nu a avut, practic, istoric. Simona Halep a jucat dezinvolt, a fost agresivă pe propriul serviciu şi şi-a ţinut mereu adversara la distanţă. Românca nu i-a oferit niciun break jucătoarei din Elveţia, în schimb, ea a câştigat patru break-uri, câte două în fiecare set, care au făcut diferenţa în cele din urmă. Loviturile de rever, cele cu forehand-ul şi serviciul precis au fost atuurile Simonei, care i-au adus primul titlu din 2015. - 111.000 de dolari şi 280 de puncte WTA va primi Halep pentru câştigarea turneului de la Shenzen.

Omul care decide soarta lumii e pe patul de moarte

Are 90 de ani, este grav bolnav şi în mâinile lui se află puterea de decizie privind falimentul unor state mari şi soarta a milioane de oameni. Este vorba despre nimeni altcineva decât regele Abdullah bin Abdulaziz al Arabiei Saudite. În prezent, acesta este grav bolnav de pneumonie şi se află internat la un spital din Riyadh. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de ţiţei din lume şi deţine 16% din rezervele mondiale de petrol. Practic, dacă Arabia Saudită ar reduce producţia de petrol, în piaţă ar fi o cantitate mai mică de petrol, iar preţul ar creşte automat. Cum Arabia Saudită a declarat ferm că nu intenţionează să-şi reducă producţia, preţul ţiţeiului continuă să scadă la un nivel la care ţări precum Venezuela sau Argentina se confruntă deja cu spectrul falimentului. Acum două zile, preţul petrolului atinsese un minim de aproximativ 46 de dolari. Ultimul cuvânt în ceea ce priveşte deciziile Arabiei Saudite îl are acest om în vârstă de 90 de ani, despre care presa spune că ar fi pe patul de moarte şi vorbeşte deja despre succesiunea la tron.

Elena Udrea, despre implicarea ei în "Microsoft": Împrumut al soţului, netrecut în declaraţia de avere

Preşedintele PMP Elena Udrea a declarat, vineri, referitor la faptul că numele său apare în dosarul "Microsoft", că "este posibil să fie o neconcordanţă în declaraţia de avere" din 2009, arătându-şi disponibilitatea de a "lămuri" subiectul în faţa autorităţilor şi susţinând că este vorba despre un împrumut acordat de soţul său, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţinea, împrumut despre care ea nu ştia. "Realitatea este că nu am ştiut de faptul că fostul soţ şi-a împrumutat propria firmă şi, că de fiecare dată, am trecut în acea declaraţie de avere tot ceea ce mi-au comunicat contabilii lui. Probabil că nici el nu şi-a dat seama că este ceva în neregulă având în vedere că şi-a împrumutat propria firmă, mai ales că a fost un împrumut la vedere, în acte, deci nu s-a încercat nicio metodă de ascundere a acestui împrumut", a precizat Udrea. Aceasta a arătat că, de-a lungul timpului, a declarat toate bunurile şi conturile lui Dorin Cocoş, care erau "mult mai mari" de 100.000 de euro.

Iohannis pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să se întâlnească joi, al Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Aceasta va fi prima vizită externă a preşedintelui Iohannis de la preluarea mandatului. Întrevederea figurează pe agenda activităţilor pentru săptămâna viitoare ale membrilor CE, unde, la ziua de joi, se menţionează că preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, îl primeşte pe preşedintele României, Klaus Iohannis. În cursul vizitei la Bruxelles, Iohannis urmează să aibă şi întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Preşedintele Iohannis a declarat, în deschiderea întâlnirii de joi cu premierul Victor Ponta, la care au participat şi miniştrii Mircea Duşa, Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, că a dorit să aibă o discuţie pentru pregătirea deplasării pe care o va face săptămâna viitoare la Bruxelles.

EVENIMENTUL ZILEI

Istoricul Neagu DJUVARA explică atentatele din Franţa: "Suntem copleşiţi de MUSULMANI

"Vorbiţi cu un om de 98 de ani şi jumătate şi Franţa pe care am cunoscut-o este cea de acum 80 de ani. În aceşti 80 de ani s-au întâmplat în toată lumea, dar mai ales în vestul Europei, nişte schimbări dramatice, schimbări de populaţie. Trăim un moment de cumpănă, un moment de mare schimbare în Europa de Vest. Europa de Vest e copleşită de coloniile pe care ea, cu mândrie şi cu inconştienţă, le-a făcut în veacurile trecute şi acum asta se întoarce împotriva lor", afirmă istoricul Neagu Djuvara, care a fost educat şi s-a stabilit în Franţa, imediat după război, într-un interviu acordat Digi 24. "Ăştia îi colonizează ei pe francezi şi pe germani şi pe englezi. E clar, Dar nu putem, face decât să constatăm. Nu există vinovaţi aici, că sunt mase întregi de oameni care au gândit la fel. Este un fel de răzbunare a soartei împotriva acestor europeni care au vrut să colonizeze lumea întreagă. Prin urmare noi suntem copleşiţi de musulmani. Nu mai e nimic de făcut, nu e vina nimănui. E un accident istoric pe care îl trăim", a mai spus Neagu Djuvara.

Klaus Iohannis a felicitat doi români pentru o PERFORMANŢĂ de excepţie

Băimărenii Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Cosmin Andron au plecat, la mijlocul lunii noiembrie, în insulele Papua-Noua Guinee din Oceania pentru a cuceri cel mai înalt vârf muntos din imensitatea Pacificului, la capătul celei de-a V-a expediţie din circuitul "Seven Summits" - cucerirea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent. Băimărenii au reuşit să pună drapelul tricolor şi cel al oraşului Baia Mare pe Carstensz Pyramid - Vârful Izbândei. Pentru performanţa lor, cei doi alpinişti au fost felicitaţi de preşedintele ales, Klaus Iohannis. Cristian Niculescu-Tâgârlaş şi Cosmin Andron, un avocat şi un ghid montan profesionist, au reuşit, pe 2 decembrie 2014, ascensiunea vârfului Carstensz Pyramid, de 4.884 metri, situat în masivul Sudirman din insula Papua (parte a teritoriului indonezian din 1962).

Ponta, Duşa şi Vâlcov vor face parte din delegaţia PSD care merge luni la consultările cu Iohannis

Premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, vor face parte din delegaţia cu care PSD va merge luni la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni. Surse social-democrate, citate de Mediafax, au declarat că PSD nu va propune să fie discutate şi alte teme decât cele anunţate. De asemenea, aceleaşi surse au precizat că liderii PSD vor face declaraţii la Cotroceni după discuţiile cu Iohannis. Preşedintele Iohannis a trimis marţi partidelor parlamentare o invitaţie la consultări pentru săptămâna viitoare, scopul acestor discuţii fiind încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

George Soros: "Chiar dacă Putin ar fi înlăturat de la putere, ar fi succedat de un lider cu o poziţie chiar şi mai dură"

Sancţiunile impuse de SUA şi Europa împotriva Rusiei au avut un efect mai rapid şi au afectat economia ţării mai mult decât s-ar fi putut aştepta. Sancţiunile au urmărit restricţionarea accesului băncilor şi companiilor ruseşti la pieţele internaţionale de capital. Prejudiciul crescut a fost cauzat în mare parte de o scădere accentuată a preţului petrolului, fără de care sancţiunile ar fi fost mult mai puţin eficace. Rusia are nevoie de un preţ al barilului de petrol în jur de 100 de dolari pentru a-şi echilibra bugetul. (În prezent preţul barilului este de 55 de dolari.) Combinaţia dintre preţul mai mic al petrolului şi sancţiuni a împins Rusia într-o criză financiară care este, sub anumite aspecte, deja comparabilă cu cea din 1998.

Vanghelie a fost audiat la DNA ca martor în dosarul privind votul din Diaspora

Primarul Sectorului 5 a fost audiat în această dimineaţă în dosarul votului din străinătate. La ieşirea din sediul DNA, acesta a dat declaraţii: "Le-am spus ceea ce am stiut, ceea ce am auzit. Nu am probe, dar am participat la multe discuţii. Sunt declaratii pe care le-am facut publice la momentul respectiv. Nimic în plus. O să ma duc şi prin Europa şi prin America şi o sa le povestesc românilor de acolo ce ştiu. Ponta şi Dragnea au fost capii răutăţilor. Nu v-am spus eu că Liviu Dragnea o să fie curentat la 380? Si nici nu aparuse dosarul atunci!". Marian Vanghelie a declarat, la sfârşitul lunii septembrie, că vicepremierul Dragnea l-a oprit pe premier să creeze secţii suplimentare de vot pentru românii din diaspora. El spune că în cazul celor doi trebuie să se înceapă urmărirea penală. "Ponta ştia, iar Dragnea l-a oprit să facă secţiile de votare. Eu cred, că pentru că şi-au bătut joc de români, trebuie să se înceapă urmărirea penală pentru aceşti vinovaţi. Să nu se mai ascundă în spatele Ministerului Afacerilor Externe", a spus Vanghelie.

Primăria a deschis procese care SE CONTRAZIC unul pe altul în raport cu firma care a pus indicatoare din 4 în 4 metri

Situaţie paradoxală la Timişoara: din ordinul primarului Nicolae Robu, municipalitatea a deschis simultan două procese care se contrazic unul pe altul. Datorită acestui fapt, edilii au şi pierdut unul dintre procese. Judecătorii Tribunalului Timiş sunt chemaţi să facă lumină într-o situaţie în care e implicată compania care se ocupă de semnalizările rutiere din Timişoara, SC Rosign SA, cea care a pus plăcuţe cu numele unor străzi ortografiate greşit şi care "plantat" indicatoare rutiere din patru în patru metri. Compania a devenit celebră după ce a reuşit performanţa să pună monopol pe semnalizarea rutieră din oraşul de pe malurile Begăi pentru 15 ani, fără licitaţie, printr-o hotărâre de consiliu local. Conform raportului Curţii de Conturi, SC Rosign SA a prejudiciat bugetul local al Primăriei Timişoara cu aproximativ 3.000.000 de lei. Rosign a montat, în unele zone ale oraşului câte un indicator rutier la patru metri. De exemplu, pe strada Paul Morand, lungă de 300 metri, sunt 29 de indicatoare cu "Oprirea interzisă". Rosign SA a încasat câte 40 de lei, pentru fiecare indicator.

Daniel Funeriu, despre atacul terorist din Franţa: "Liderii politici au fost absolut penibili

Daniel Funeriu este singurul fost ministru al României cu cetăţenie franceză, pe care a dobândit-o în 1999. Plecat în 1988 din România, şi-a făcut toate studiile în Franţa, unde activează în prezent, fiind cercetător ştiinţific. În perioada 2009-2012 a condus Ministerul Educaţiei. Daniel Funeriu are o atitudine fermă în legătură cu atacul terorist din Franţa şi a oferit EVZ un interviu în exclusivitate pe această temă. "Politicienii, subliniez, politicienii francezi au fost foarte viteji în combaterea rromilor şi au încurajat mass media franceze să pună semnul egal între rromi şi români. În schimb au fost anesteziaţi în faţa iminentei emergenţe a unor terorişti din sânul comunităţii musulmane (covârşitor paş nice şi de cetăţenie franceză). Au vrut să-şi arate muşchii în faţa unor probleme (cea a rromilor) relativ minore faţă de cea a terorismului islamist. Azi vedem rezultatele."

JURNALUL NATIONAL

Hezbollah: "Extremiştii insultă islamul mai mult decât o făceau caricaturile defăimătoare"

Liderul grupării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a făcut o declaraţie video prin care susţine că extremiştii islamişti insultă atât islamul cât şi pe Profetul Mahomed, mai mult decât cei care au publicat caricaturile satirice la adresa religiei musulmane. Nasrallah nu a făcut o referire directă la atacul terorist asupra redacţiei Charlie Hebdo din Paris, însă a precizat că acuzaţiile sale sunt îndeptate împotriva miliţiilor Statului Islamic din Siria şi Irak: "Ei au făcut mai mult rău Ismamului decât oricine altcineva în istorie"

Cleric islamist: ISIS este în spatele masacrului din Franţa. Urmează Marea Britanie, SUA şi alţii

Un cleric al Statului Islamic susţine că grupul extremist este responsabil pentru atacul terorist de la Charlie Hebdo, scrie agenţia DPA. "Am început cu operaţiunea din Franţa, pentru care ne asumăm responsabilitatea. Mâine vor fi Marea Britanie, SUA şi alţii", a declarat Abu Saad al-Ansari în cadrul unei predici susţinute în oraşul Mosul, controlat de ISIS. "Acesta este un mesaj pentru toate ţările care, împreună cu SUA, au ucis membri ai Statului Islamic", a mai spus clericul islamist.

Pe ce cheltuim banii. Alimentele, întreţinerea şi taxele ne consumă 91% din venituri

Veniturile medii ale unei gospodării au fost de 2.495 de lei în trimestrul trei din 2014, în timp ce cheltuielile au totalizat 2.285 lei cea mai mare parte a banilor având ca destinaţie alimentele, întreţinerea locuinţei şi plata impozitelor, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ancheta bugetelor de familie arată că venitul mediu pe persoană a fost de 937 lei. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.118 lei lunar pe gospodărie (795 lei pe persoană), iar veniturile în natură au reprezentat 378 lei lunar pe gospodărie (142 lei pe persoană).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb