REVISTA PRESEI 16.01.2016

Willy Homner
Revista Presei / 16 ianuarie 2016

ADEVARUL

60 de imigranţi, prinşi în timp ce pătrundeau ilegal în România

Un grup de 60 de imigranţi a fost prins de poliţiştii de frontieră în noaptea de vineri spre sâmbătă în timp ce se deplasa dinspre frontiera cu Serbia spre România. Ei au fost reperaţi în zona Comloşu Mic, din judeţul Timiş. După ce au fost prinşi, cei 60 de bărbaţi au fost duşi la sediul secţiei de Poliţie de Frontieră din Jimbolia. În urma verificărilor s-a stabilit că imigranţii provin Irak, Afganistan, Pakistan, Somalia şi Maroc şi au vârstele cuprinse între 20 şi 40 de ani. "Azi-noapte, la 1.45, poliţiştii de frontieră de la Lunga au observat cu sistemul de termoviziune un grup care se deplasa pe jos, pe câmp, dinspre frontiera cu Serbia spre interiorul ţării", a declarat pentru Digi 24 Roxana Costache, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timiş. Ea a precizat că au fost contactate autorităţile sârbe de la frontieră pentru cercetări comune. De asemenea, dispozitivul de supraveghere a frontierei a fst întărit, pentru a preveni şi combate imigraţia ilegală.

Familia Bodnariu si-a văzut pentru prima data copiii după 2 luni

Familia Bodnariu si-a văzut copiii pentru prima data de la momentul in care le-au fost luaţi de autorităţile norvegiene, acum doua luni. Este un pas mic din lungul drum pe care părinţii trebuie sa îl străbată in lupta începuta pentru a-si recupera cei 5 minori. Sute de părinţi romani sau din alte tari trăiesc aceiaşi drama. Dintr-un motiv sau altul, le-au fost luaţi copiii de autorităţile norvegiene. Familia Bodnariu ar fi reuşit să îşi vadă copiii, pe cei mai mari, si să petreacă mai multe minute împreună. Sunt momente dificile pentru ambele părţi pentru ca trauma despărţirii aduce, de cele mai multe ori, lacrimi in ochii tuturor. Autorităţile de la Protecţia Copilului urmează paşii anchetei sociale declanşate in acest caz, indiferent de acţiunile statului roman, care a cerut ca cetăţenii săi sa fie protejaţi si ajutaţi sa-si recupereze cei cinci copii, aflaţi in prezent in centrele de plasament.

Ce prevede crezul familiei de penticostali Bodnariu despre creşterea copiilor

Cazul familiei penticostale Marius şi Ruth Bodnariu, din Norvegia, rămase fără cei cinci copii luaţi de autorităţi, a adus în discuţie şi chestiunile legate de crezul şi practicile cultului penticostal. Defăimările la care au fost supuşi penticostalii în timpul regimului comunist se resimt şi astăzi, când mulţi îi consideră pe penticostali "sectanţi", deşi Cultul Penticostal e recunoscut legal în România. Potrivit recensământului din 2011, în România sunt peste 360.000 de creştini penticostali, reprezentând cel de-al patrulea cult creştin din punct de vedere al numărului de membri, după: ortodocşi, romano-catolici şi reformaţi. "În primul rând educaţia copiilor porneşte de la premiza excluderii oricărei disciplinări fizice. Noi propovăduim faptul că nici abuzul emoţional al copiilor nu este permis. Ideea de disciplină prin corecţii fizice este acceptată numai în cazul unor situaţii limită. Îndrumarea pe care le-o dăm părinţilor este, conform învăţăturii biblice, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri (Proverbe)", a explicat Emil Meştereagă, lector la Institutul Teologic Penticostal.

Copilăria neştiută a "băietului" Mihai Eminescu

Poetul Mihai Eminescu, geniul publicisticii româneşti, s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în familia căminarului Gheorghe Eminovici din târgul Botoşanilor. Copilăria, însă, micul Mihail şi-a petrecut-o în satul Ipoteşti, acolo unde căminarul cumpărase o căsuţă pentru familia sa. Dacă la prima vedere, lumea şi l-ar imagina pe copilul Eminescu ca pe un puşti timid, melancolic, îndreptat către visare, izolare şi litere, biografii poetului arată însă o latură necunoscută a celui ce urma să fie numit "Luceafărul poeziei româneşti". Până la vârsta adolescenţei, micul Eminescu şi-a petrecut copilăria pe dealurile şi prin pădurile Ipoteştiului, Cucorăniului şi a moşiilor învecinate. Era un puşti rebel, dar care se hrănea cu poveştile bătrânilor. Poetul Mihai Eminescu a fost descris în copilărie ca "o haimana sănătoasă", un puşti rebel care fugea în permanenţă de acasă şi care teroriza satul. Era adus de tatăl său cu potere călare de prin păduri şi de pe la stânile Botoşaniului, unde se refugia.

Noua ameninţare mondială: Dronele ostile

Un foarte serios semnal de alarmă este lansat prin intermediul unui studiu apărut în urmă cu câteva zile realizat de "Remote Control Project" pentru "Network for Social Change" (Oxford Research Group). Iată definiţia contextului, aşa cum o prezintă autorii studiului: "Pe piaţa liberă sunt disponibile drone din ce în ce mai avansate, capabile să ducă echipament sofisticat foto şi video, dar şi încărcături considerabile. În acest moment, vehiculele aeriene fără pilot (UAV) prezintă cel mai mare risc atât din cauza caracteristicilor pe care le prezintă, cât şi a faptului ca sunt posibil de achiziţionat oriunde, iar dezvoltările recente în domeniul vehiculelor de teren fără pilot (UGV) şi a celor marine (UMV) deschid noi orizonturi gata să fie exploatate de către grupuri ostile. Un mare număr de grupuri teroriste, insurgente, organizaţii ale crimei organizate, grupuri ostile sistemului corporatistşi-au demonstrat deja capacitatea de a folosi drone civile pentru atacuri sau culegerea de informaţii."

Mişcarea Populară îşi validează astăzi candidaţii la alegerile locale

Consiliul Naţional al Mişcării Populare se reuneşte, astăzi, pentru a valida candidaturile pentru alegerile locale. Numele candidatului pentru Primăria Capitalei nu va fi dezvăluit astăzi, deşi fostul preşedinte Traian Băsescu ia în calcul să intre în cursă. Candidatul susţinut de MP la Primăria Galaţi ar urma să fie vicepreşedintele PMP, Cătălin Cristache, care şi-a ales deja un slogan, "Atenţie, vin la primărie!", potrivit Mediafax. În cursa pentru Primăria Constanţa, partidul ar urma să îl susţină pe vicepreşedintele şi liderul organizaţiei Constanţa, Claudiul Palaz, care a deţinut, în trecut şi calitatea de prefect al Constanţei. Candidatul susţinut de MP la primăria municipiului Alba Iulia este deputatul Clement Negruţ, la Brăila ar urma să fie validat Viorel Botea, iar la Tulcea Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean.

Candidaţi PNL pentru primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ, deja validaţi de partid

Nume cunoscute precum Emil Boc, Gheorghe Falcă sau Dorin Florea apar pe lista PNL a candidaţilor validaţi de partid pentru viitoarele alegeri locale. Conducerea PNL se reuneşte luni în şedinţă pentru a valida candidaţii la primarii în alegerile locale. Jumătate dintre aceştia au primit deja prima undă verde din procesul de desemnare a candidaţilor, o parte dintre aceştia fiind edili în funcţie. Mai jos, candidaţii desemnaţi de PNL, conform Hotnews: Alba Iulia: Mircea Hava (primar în funcţie, 59 ani; a făcut parte din vechiul PDL). DNA a făcut percheziţii la sediul primăriei Alba Iulia pe 7 octombrie, într-o anchetă cu privire la contractul încheiat între Primăria Alba Iulia şi societatea Coral Impex. "La noi totul este legal şi o să vedeţi lucrul acesta în urmă anchetei", a declarat atunci Hava. Arad: Gheorghe Falcă (primar în funcţie, 48 ani; vechiul PDL). Piteşti: Narcis Ionuţ Sofianu (consilier judeţean Argeş, avocat).

Luare de ostatici şi atac armat, la un hotel din Burkina Faso

Atacatori înarmaţi au pătruns într-un hotel frecventat de occidentali din capitala Burkinei Faso, Ouagadougou, ucigând mai multe persoane şi luând altele ostatice, relatează BBC. Circa 30 de ostatici au fost eliberaţi, în urma operaţiunii ce a urmat atacului în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 20 de persoane. Potrivit martorilor oculari, câteva persoane mascate şi înarmate au intrat în hotelul Splendid şi au luat ostatici, după ce mai multe maşini-capcană au fost detonate în apropierea clădirii. Ministrul Comunicaţiilor din Burkina Faso, Remis Dandjinou, a anunţat pe contul său de Twitter că aproximativ 30 de ostatici au fost eliberaţi şi că operaţiunea militară este încă în desfăşurare. El a anunţat că printre cei eliberaţi se află şi ministrul Lucrărilor Publice, Clement Sawadogo. Cel puţin 20 de oameni au fost ucişi de terorişti şi alţi 33 de oameni se află în spital şi primesc îngrijiri medicale, potrivit ultimului bilanţ oficial. În acest moment, nu se ştie dacă mai există şi alţi ostatici în interiorul hotelului.

Dragnea, huiduit la Piatra Neamţ de un protestatar

Vineri după amiază, liderul PSD Liviu Dragnea a fost apostrofat şi înjurat de un protestatar care a venit la hotelul unde avea loc şedinţa conducerii naţionale a partidului. În timp ce preşedintele social-democraţilor răspundea întrebărilor ziariştilor de la posturile de televiziune, un bărbat a început să vocifereze la adresa PSD şi a lui Dragnea. Forţele de intervenţie ale firmei care asigură paza hotelului l-au evacuat pe individul extrem de nervos, şi nu l-au mai lăsat să pătrundă în hotel. De afară, din faţa uşilor, acesta a continuat să strige: "PSD-iştilor, aţi distrus România!", "Trădătorilor", "La puşcărie!", "Un penal care răspunde la PSD şi eu de ce sunt aici? Din cauza hoţilor, a trădătorilor de ţară, au distrus tot în România!" Ţinta protestatarului era chiar Liviu Dragnea, căruia i-a strigat din toţi rărunchii: "Penalule, ieşi afară, javră ordinară!"

Preţul petrolului scade sub 30 de dolari pe baril în aşteptarea reluării exporturilor iraniene

Atât petrolul tip Brent cât şi cel tip WTI, cotat în SUA, sunt în scădere puternică pentru a treia săptămână consecutiv, depreciindu-se cu 20% faţă de cele mai mari valori înregistrate de la începutul acestui an. Agenţia Internaţioanlă pentru Energie Atomică (IAEA) ar putea publica un raport despre îndeplinirea obligaţiilor asumate Teheran pentru stoparea programului nuclear în cadrul reuniunii de Vineri seara de la Viena, ceea ce ar putea să conducă la ridicarea sancţiunilor occidentale. Cotaţiile petrolului la bursa din New York scăzuseră cu mai mult de 4,5% la 29,67 USD/baril la mijlocul zilei, după ce cu o zi înainte avuseseră un trend ascendent. Preţul minim atins a fost de 29,29 USD, cel mai mic de după noiembrie 2003. Vineri, preţul mediu al coşului OPEC a scăzut la 25 de dolari pe baril, înainte chiar de decizia revenirii petrolului iranian pe piaţa internaţională.

EVENIMENTUL ZILEI

VICTOR PONTA, atac furibund la KLAUS IOHANNIS: Am exportat peste Prut doar PROSTIE şi DEZINTERES!

Victor Ponta, fostul prim-ministru al României, a comentat pe contul său de FB evoluţiile politice din Republica Moldova, semnalând lipsa de reacţie a Preşedinţiei României şi modul în care acesta a gestionat situaţia din Moldova. Ponta îl acuză direct pe Klaus Iohannis spunând că în ultimele două luni am exportat peste Prut doar prostie şi dezinteres, iar atunci când moldovenii aveau nevoie de ajutor, liderii din România erau plecaţi în vacanţă. "În ultimele două luni am reuşit însă să exportăm peste Prut prostia, miopia şi dezinteresul caracteristic de la Bucureşti! Trădarea Bucureştiului este cu atât mai condamnabilă cu cât nu ne mai aflăm în 1940, singuri împotriva unei URSS formidabil de puternică. Deci azi e pură laşitate şi prostie! Când cei de la Chişinău aveau cea mai mare nevoie de sprijinul nostru, liderii noştri politici au plecat în vacanţă!", a scris Ponta.

Senatorul Valer Marian şi prefectul de Satu Mare, urmăriţi penal în dosarul "baronului" Mircea Govor

Valer Marian, membru al Senatului şi prefectul Avram Eugen, urmăriţi penal pentru complicitate la şantaj în forma agravantă, informează Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În dosar mai este urmărit penal şi afaceristul Mirel Vlas. Trei sunt suspecţii faţă de care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus extinderea urmăririi penale: VALER MARIAN, preşedinte al organizaţiei judeţene Satu-Mare a unui partid politic, la data faptelor, în prezent senator în Parlamentul României, AVRAM EUGEN, prefect al judeţului Satu Mare, VLAS MIREL, administrator al unei societăţi comerciale. Ei sunt acuzaţi de săvârşirea a infracţiunii de complicitate la şantaj în formă agravată.

Preţul petrolului loveşte Rusia: Medvedev anunţă măsuri de austeritate

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunţat vineri că toate ministerele şi structurile statale vor fi nevoite să taie din cheltuieli şi să-şi reducă personalul pentru a face faţă crizei prin care trece Rusia, transmite agenţia EFE. El a cerut tuturor instituţiilor publice să prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecăreia şi a numărului de angajaţi. Medvedev a mai precizat că implementarea unor proiecte va fi amânată sau anulată. De asemenea, pentru a aduce noi venituri la buget, urmează să fie scoase la privatizare unele societăţi de stat. Premierul rus a vorbit şi despre importanţa unor măsuri menite să reducă dependenţa Rusiei faţă de evoluţia preţului petrolului, produs care împreună cu gazele naturale (al căror preţ este corelat cu cel al petrolului) asigură cea mai mare parte a exporturilor Rusiei şi jumătate din încasările la buget.

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de vineri

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de vineri, iar indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a consemnat o depreciere de 1,16%. Valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 54,58 milioane de lei (12,03 milioane de euro), din care schimburile cu acţiuni au totalizat 51,52 milioane de lei (11,35 milioane de euro), iar cele cu obligaţiuni de 694.165 lei (153.028 euro). Cele mai semnificative tranzacţii au fost realizate cu acţiunile Fondul Proprietatea (8,04 milioane lei ), Romgaz (6,65 milioane de lei) şi Electrica (5,44 milioane lei). Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a pierdut 1,21%, indicele BET-FI al SIF-urilor a fost pe minus 2,12%, iar BET-NG, care reuneşte zece companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a consemnat o scădere cu 1,36%.

Ministerul Mediului va dezvolta un sistem de monitorizare a tăierilor ilegale de păduri

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ va urmări, în acest an, să dezvolte un sistem pentru monitorizarea managementului forestier şi a tăierilor ilegale, precum şi elaborarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor /DNGD/, care va include Planul Naţional privind Prevenirea Generării Deşeurilor /PNPGD/, conform listei de priorităţi strategice ale instituţiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului. Pe prima poziţie a priorităţilor strategice se află impulsionarea tranziţiei spre Economia Verde şi Dezvoltare Durabilă, prin care se doreşte promovarea inovaţiilor tehnologice prietenoase cu mediul şi susţinerea dezvoltării de afaceri verzi şi eco-antreprenoriat. Pe lista obiectivelor generale ale Ministerului Mediului se află, de asemenea, managementul durabil al Fondului Forestier Naţional, managementul eficient al conservării biodiversităţii şi administrarea unitară a ariilor naturale protejate din România.

JURNALUL NATIONAL

Klaus Iohannis cere reexaminarea legii prin care aleşii condamnaţi cu executare îşi pierd mandatul

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, vineri, spre reexaminare, actul normativ care modifică şi completează Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, care prevede încetarea de drept a calităţii de consilier local, judeţean, primar sau de preşedinte al consiliului judeţean în cazul condamnării, "prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu executare". Şeful statului argumentează că această prevedere ar putea afecta lupta împotriva corupţiei. Iohannis apreciază că circumstanţierea încetării de drept a calităţii de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al consiliului judeţean doar pentru situaţia în care prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă s-a dispus condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate cu executare este de natură a afecta exercitarea funcţiilor publice respective.

Pavel Filip, noul premier al Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat vineri după-amiaza decretul privind desemnarea noului candidat al majorităţii parlamentare declarate, Pavel Filip, la funcţia de premier, informează Unimedia şi Radio Chişinău. Imediat după anunţul privind desemnarea sa, Pavel Filip i-a mulţumit lui Timofti pentru încrederea acordată şi a dat asigurări că va începe luni negocierile cu fracţiunile parlamentare. Preşedintele Timofti a motivat acceptarea noului candidat al majorităţii prin faptul că situaţia s-a schimbat de joi seara, când mai mulţi semnatari ai declaraţiei de susţinere a unui eventual candidat la funcţia de premier din partea majorităţii declarate au anunţat că-şi retrag semnăturile dacă Partidul Democrat (PDM) va insista asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb