REVISTA PRESEI 20.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 20 aprilie 2013

ADEVARUL

Nemţii de la Daimler continuă investiţiile la Cugir: au cumpărat acţiunile Uzinei Mecanice la Star Transmision cu 4 milioane de euro

Compania germană Daimler AG a cumpărat părţile sociale deţinute de statul român la firma Star Transmission Cugir SRL cu 4 milioane de euro. Este vorba despre un procent de 22 la sută din capitalul social al firmei, aflat în proprietatea Companiei naţionale Romarm, prin SC UM Cugir SA. Anunţul oficial a fost făcut de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, citat de Pro TV. "Daimler" AG deţinea până la această tranzacţie 78% din acţiuni, iar Romarm restul de 22%. Astfel, societatea din Cugir are acum acţionariat exclusiv german. Decizia ar putea fi prefaţa investiţiei importante în domeniul auto anunţate de premierul Victor Ponta, la sfârşitul lunii martie.

Congresul PSD a început. Dragnea: "Singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi a fost Adrian Năstase. Adrian, bine ai venit acasă"

Congresul PSD se va desfăşura astăzi şi mâine la Sala Palatului. Social-democraţii îl vor reconfirma în funcţia de preşedinte pe Victor Ponta, iar Liviu Dragnea va rămâne numărul doi în partid, urmând să ocupe fotoliul de preşedinte executiv. Adrian Năstase este prezent la Congres, dar a anunţat că nu va ţine niciun discurs de la tribună. Prima zi a Congresului PSD s-a încheiat. Congresul se va relua sâmbătă cu alegerea noii conduceri. Ion Iliescu: \"Suntem într-o fază de o anumită maturitate. Spunea Ponta că nu putem face din lupta cu Băsescu o platformă. E şi Băsescu un dat, dar timpul lui se cam duce. Guvernarea Năstase din perioada 2000-2004 rămâne un exemplu. Dar am pierdut am intrat în Opoziţie. Mulţi ziceau dacă vrem să relansăm partidul trebuie să scăpăm de Iliescu. Asta a fost teza cu care unii au venit la Congresul din 2005\"

Victor Ponta: "Din 2014 voi coabita cu Crin, ar putea să fie chiar mai dificil"

Crin Antonescu şi Victor Ponta au avut un schimb de replici la Congresul PSD. Crin Antonescu le-a spus delegaţilor că Traian Băsescu nu trebuie reevaluat, iar Victor Ponta a replicat că preconizează o coabitare cu Crin Antonescu ar putea fi mai dificilă decât cea cu Traian Băsescu. " Nu reevaluăm regimul Băsescu. Jos Băsescu! nu poate fi un proiect, dar în sensul de schimbare a unor practici este o condiţie necesară pentru împlinirea oricărui alt proiect.\", a spus Crin Antonescu. După ce liderul PNL şi-a încheiat discursul, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus: \"Împărtăşesc toate aceste idei de unitate şi dorinţa de a duce la capăt proiectul nostru. Eram îngândurat, mă gândeam că de la anul coabitez cu Crin şi s-ar putea uneori să fie chiar mai dificil. Dar sigur va fi mai bine pentru România\", a spus Ponta, după discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

Poveştile românilor geniali printre străini, ignoraţi printre ai lor. Eliade a devenit un faimos istoric al religiilor în SUA, iar artiştii Brâncuşi şi Cioran au fost "adoptaţi" de francezi

Cioran, Eliade, Brâncuşi sunt numele unor români care au devenit celebri peste hotare şi cu care ne mândrim în ziua de azi. Totuşi, multe dintre geniile României au părăsit ţara din diverse motive, inclusiv pentru că nu li se oferea recunoaşterea pe care o meritau. Adevărul vă prezintă cazurile cele mai cunoscute, la care se adaugă şi alţi români care au făcut carieră peste hotare.

Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor

Premierii din Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord pentru normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina, cu ocazia întrevederii de la Bruxelles, afirmă surse europene citate de AFP. Informaţia a fost confirmată, pe Twitter, de ministrul kosovar de Externe. \"Acest acord reprezintă o bază pentru normalizarea relaţiilor\", a explicat Enver Hoxhaj. Premierul kosovar, Hashim Thaci, şi omologul său sârb, Iviţa Dacici, s-au întâlnit vineri, la Bruxelles, la insistenţele Uniunii Europene, după mai multe rude de negocieri soldate cu eşecuri. Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care a participat direct la negocieri, a salutat acordul. \"Negocierile s-au încheiat. Acordul a fost parafat de cei doi premieri. Este un pas în plus spre Europa\", a spus Ashton.

ADMITERE FACULTATE 2013 Cât vor conta mediile din liceu la admiterea în facultate de anul acesta

Universitatea Bucureşti nu va lua în considerare mediile din liceu ale candidaţilor de la admitere, în timp ce Academia de Studii Economice (ASE) le va folosi doar ca un criteriu de departajare, iar universităţile \"Al. Cuza\" din Iaşi şi \"Babeş-Bolyai\" din Cluj nu au decis încă ce vor face în acest sens. Specialiştii susţin însă că cel mai bun sistem de admitere este bazat doar pe examen scris şi interviu, dublat de un eseu motivaţional. \"Bacalaureatul este singurul examen din România care stabileşte un referenţial clar al valorilor. Aşadar, luarea în considerare a oricăror alte criterii în afară de bacalaureat şi examenul de admitere la facultate este un alt pact cu mediocritatea al Ecaterinei Andronescu. Victor Ponta trebuie să intervină şi să repare această uriaşă greşeală\". - Funeriu.

Mustafa Aysun, fost şef al CFR Marfă: "Am demisionat din motive personale. Nu regret că am încercat, se poate face treabă bună şi într-o companie de stat"

Aysun ocupa această funcţie de la jumătatea lunii februarie, când Ministerul Transporturilor i-a numit pe membrii Consiliului de Administraţie pe baza pe baza Ordonanţei de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Ceilalţi membri ai CA sunt Alexandru Dragoş Drăghici (ales de CA pentru funcţia de director general), Liviu Radu, Bogdan Constantinescu, Dan Constantinescu, Ionuţ Georgescu şi Dan Belcea. Întrebat dacă a demisionat pentru că nu s-a adaptat la conducerea unei companii de stat, după o experienţă de mai mulţi ani în banking, aşa cum au declarat pentru "Adevărul" surse apropiate companiei, Aysun a spus că "decizia nu are nicio legătură cu acest lucru, cifrele sunt cifre".

Un nou şef la CFR Marfă: după plecarea lui Mustafa Aysun, Liviu Radu preia conducerea Consiliului de Administraţie

Compania CFR Marfă are un nou preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA), administratorul Liviu Radu preluând această poziţie după demisia lui Mustafa Aysun. Liviu Radu are 53 de ani, este inginer şi are o experianţă de 20 de ani în domeniul IT.

Ministrul Turismului: "Dezastrul din turism nu este cauzat de legislaţie. Cine a vrut să facă performanţă a făcut"

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, consideră că dezastrul din turism nu este provocat de legislaţie, ci de indisciplina în aplicarea legii. Ea spune că cine a vrut să facă performanţă în acest domeniu a reuşit. Maria Grapini şi-a exprimat supărarea în legătură cu staţiunile din sudul litoralului: "Dezastrul nu e din cauza legislaţiei, este din cauza indisciplinei în aplicarea legii, fie că vorbim de administraţii locale, fie că vorbim de operatori privaţi, fie că vorbim de dezinteresul statului în companiile pe care le mai are. Nu din cauza legislaţiei avem dezastrul pe care îl avem în turism".

EVENIMENTUL ZILEI

Atentatul din Boston. A fost capturat atentatorul căutat de poliţie

Conform CNN, al doilea suspect în cazul atentatului sângeros din Boston a fost prins. Suspectul prins, Dzhokar Tsarnaev (19 ani), reuşise să scape de Poliţie, după un schimb de focuri în care a fost ucis fratele său mai mare, Tamerlan Tsarnaev. Evenimentele din Boston s-au precipitat, vineri, oraşul fiind scena unor schimburi de focuri şi explozii, soldate cu cel puţin două victime, după tragedia de acum câteva zile. Poliţiştii au anchetat uciderea unui ofiţer de poliţie din campusul universitar al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, de către doi tineri implicaţi într-un incident armat cu forţele de ordine. Aceştia s-au dovedit a fi suspecţii din atentatul cu bombă ce a avut loc la maratonul din Boston. Djohar Ţarnaev (19 ani) şi Tamerlan Ţarnaev (26 de ani) erau fraţi, născuţi în Kîrghistan, ceceni musulmani, care au sosit cu familia în SUA în 2001.

EXCLUSIV EVZ. SCANDALUL "CASE PENTRU GENERALI". Corneliu Dobriţoiu a vândut ilegal două case date de Armată

"Evenimentul zilei" a descoperit că fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a primit nu o casă, ci două case de la stat. Prima a fost o garsonieră modestă, pe care a vândut-o în 1994. A doua, pentru care este cercetat de DNA, este un apartament în centrul Capitalei. După ce l-a vândut, în 2007, Dobriţoiu s-a mutat într-un penthouse. Scandalul "Case pentru generali", care a fost cap de afiş în presa anilor 2007 -2009, a revenit în actualitate în aprilie 2013, odată cu începerea urmăririi penale de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA). EVZ a publicat în exclusivitate lista celor 12 persoane care sunt urmărite penal pentru că au făcut declaraţii în fals în baza cărora au cumpărat locuinţele de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, fără a avea acest drept.

Reîntoarcerea la poporul PSD. Năstase a acaparat Congresul lui Ponta

Fostul premier a fost aplaudat în picioare de social-democraţi. Participanţilor li s-a cerut să nu fie aroganţi şi să nu facă paradă de opulenţă. Deşi nu a susţinut niciun discurs, Adrian Năstase a fost, indubitabil, vedeta primei zilei a Congresului PSD. Fostul premier, eliberat din închisoare acum circa două luni, a însufleţit delegaţii şi a monopolizat atenţia presei, eclipsându-i şi pe preşedintele PSD, Victor Ponta, şi pe cel al PNL, Crin Antonescu. Practic, reuniunea social-democraţilor a început în momentul în care Adrian Năstase a intrat în sală, pe acordurile "Odei bucuriei". Fostul premier a fost aplaudat în picioare. O gardă de onoare, formată ad-hoc, s-a luptat efectiv pentru a-i face loc printre ziarişti şi admiratori. Actualul şef al guvernului şi lider al partidului, Victor Ponta, sosit în acelaşi moment, a fost ignorat când s-a îndreptat către prezidiu.

"Vedetele de Dâmboviţa" tulbură apele în USL. Ponta vrea să-i aducă la ordine pe Orban şi Roşca Stănescu. Aceştia nu se lasă

Cum Opoziţia nu pare să reprezinte pentru el o provocare, premierul Victor Ponta şi-a găsit cu cine să se războiască, şi anume cu unii membri mai vocali ai PNL. Aşa i-au intrat în colimator liberalii Sorin Roşca Stănescu, Sorin Frunzăverde şi Ludovic Orban, pe care premierul i-a numit "vedete de Dâmboviţa". Acesta i-a mai atenţionat că USL se poate lipsi de cei care "nu pot să-şi ţină gura". Deloc intimidaţi de anvergura adversarului lor, cei vizaţi au continuat ieri să cârcotească. "Am serioase îndoieli în privinţa sprijinului pe care îl va acorda PSD pentru candidatura lui Crin Antonescu. Deja caută şi inventează pretexte ca să nu se ţină de cuvânt. Să dea Dumnezeu să nu am dreptate, dar cunosc bine PSD", a declarat Ludovic Orban într-un interviu acordat site-ului ziare.com.

Dinu Patriciu este executat silit de Peter Imre pentru 80.000 de euro. Executorii vor să intre cu Poliţia pe domeniul afaceristului

Mai mulţi executori judecătoreşti au fost vineri dimineaţă la reşedinţa afaceristului din Snagov, însă Dinu Patriciu nu le-a permis accesul pe domeniu. Aceştia au plecat şi au ameninţat că se întorc cu poliţia. Patriciu este executat silit de Peter Imre. Vecinii miliardarului spun că acesta ar fi părăsit domeniul. Potrivit unui dosar înregistrat la Judecătoria Sectorului 1, pe 23 ianuarie 2013, Peter Imre îi cere lui Dinu Patriciu suma de 80.000 de euro. Instanţa a admis, fără cale de atac, executarea silită a afaceristului. În plus, Patriciu este executat silit şi de alţi foşti parteneri de afaceri, dar şi de o bancă. În decembrie 2012, Imre se declara emoţionat şi spunea că se roagă pentru Dinu Patriciu, care trecea prin grave probleme de sănătate.

Relu Fenechiu trimite turiştii la mare de 1 mai cu trenul în 2 ore. Biletul va costa 10 lei

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat ieri că intenţionează să introducă bilete low-cost pe ruta Bucureşti-Constanţa, preţul unui bilet urmând să scadă la 10 lei. De asemenea, ministrul Relu Fenechiu promite că turiştii nu vor petrece mai mult de 2 ore în trenurile care îi vor duce din capitală la mare. Aceasta, graţie încheierii lucrărilor la magistrala Bucureşti-Constanţa. În prezent, preţul unei călătorii cu trenul Regio de la Bucureşti la Costineşti, la clasa a doua, costă 34,5 lei. Călătorii care rezervă biletul cu anticipaţie pentru data de 1 mai beneficiază de o reducere de 1 leu. Călătoria durează aproape 5 ore. Cursele Intercity sunt suspendate.

Japonezii sunt de pe altă planetă. Vezi ce au mai inventat

Japonezii sunt în topul tuturor clasamentelor atunci când vine vorba de tehnologie şi inovaţie, iar ultima creaţie a celor de la Fujitsu este chiar revoluţionară. Majoritatea dispozitivelor cu care interacţionăm, în prezent, sunt sensibile la atingere, dar cercetătorii de la Fujitsu au mers mai departe şi au creat o nouă tehnologie care transformă hârtia în ecrane tactile. Tehnologia revoluţionară denumită Fingerlink Interaction System nu foloseşte un anumit hardware. Sistemul utilizează un webcam şi un proiector, însă secretul stă în tehnologia de procesare a imaginii. Sistemul monitorizează documentele pe care le atingi şi ştie unde se află degetele tale permiţând capturarea informaţiilor, fie că este vorba de hărţi sau de un banal document. Asemenea unui smartphone, utilizatorul poate copia o imagine sau un text pe care apoi să o stocheaze în memoria dispozitivului. Această tehnologie funcţionează chiar şi pe suprafeţe curbate sau cu asperităţi.

JURNALUL NATIONAL

Măsurile de austeritate din Europa sunt cauzate de o eroare în Excel!

Una dintre lucrările academice pe care se bazează politicile de austeritate este pusă la îndoială, după ce au fost găsite mai multe greşeli în calculele sale din Excel, scrie cotidianul portughez "i". Prezentat în 2010 de către economiştii Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff de la Harvard, studiul intitulat "Creşterea în perioadă de datorii" susţine că ţările cu rate ale datoriei de peste 90% din PIB suferă anual de o de contracţie economică de 0,1%. Cotidianul de la Lisabona reaminteşte că laureatul Premiului Nobel Paul Krugman consideră că această lucrare este unul dintre pilonii "structurii intelectuale a economiei de austeritate". Acum, o altă echipă de economişti a constatat că în ţările cu o pondere respectivă a datoriei, creşterea înregistrată este de 2,2%, cu doar 1% mai puţin decât naţiunile a căror datorie publică este mai mică. Eroarea? Australia, Austria, Belgia, Canada şi Danemarca au fost excluse din greşeală dintr-o sumă calculată într-un fişier Excel!

Adrian Năstase, la Congresul PSD: Am emoţii! Ce mesaj le-a transmis fostul premier colegilor social-democraţi

Fostul premier Adrian Năstase ajuns la Congresul PSD de la Sala Palatului a mărturisit că are emoţii şi a precizat că nu va ţine niciun discurs. \"Este o sărbătoare pentru PSD. Am venit pentru că aştept cu interes mesajul politic care se va da aici. Am venit din prietenie\", a declarat Adrian Năstase, care a mărturisit că are emoţii. \"Unii dintre colegi mi-au trimis mesaje şi i-am simţit foarte aproape. Am foarte mulţi prieteni în continuare. După această încercare este evident că m-am schimbat. M-am schimbat în bine. Timpul ne afectează pe toţi. Eu sper că devenim mai înţelepţi\", a continuat fostul premier. Întrebat despre planurile pe care le are în politică, Adrian Năstase a declarat: \"Este foarte important pentru mine să fac şi alte lucruri decât politică militantă. Mă voi ocupa de politici neguvernamentale\".

Reuters, GAFĂ de proporţii: A publicat necrologul miliardarului George Soros. Agenţia de presă îl face ipocrit şi \"prădător\"

Gafă incredibilă a prestigioasei agenţii de presă Reuters, care a publicat din greşeală pe site-ul ei necrologul miliardarului american de origine maghiară George Soros. Ulterior, agenţia de presă a retras articolul de pe site şi a postat pe contul său de Twitter următoarea clarificare: \"Reuters a publicat din greşeală, în avans, necrologul finanţistului şi filantropului George Soros. Un purtător de cuvânt al domnului Soros a spus că omul de afaceri, care locuieşte la New York, trăieşte şi este sănătos. Reuters regretă eroarea comisă\". De remarcat însă duritatea necrologului, care îl face pe George Soros să pară un ipocrit şi vorbeşte despre toate crizele financiare pe care acesta le-a cauzat, pariind pe diverse monede. În primul paragraf, Soros, în vârstă de 82 de ani, este denumit \"prădător\". El este numit în paragrafele următoare \"o enigmă învelită în intelect, contradicţii şi bani\".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb