REVISTA PRESEI - 21.05.2011

Willy Homner
Revista Presei / 21 mai 2011

ADEVĂRUL

Guvernul vrea să impună o taxă auto la prima vânzare a maşinilor intrate în ţară înainte de 1 iulie 2008

Executivul discută mai multe variante de modificare a taxei auto. Una dintre variante presupune impunerea unei astfel de taxe la prima vânzare a maşinilor intrate în ţară înainte de 1 iulie 2008, cu un cuantum redus cu 30%, informează Mediafax. Restituirea diferenţei dintre banii deja daţi de proprietari şi noua taxa ar urma să se facă eşalonat pe mai mulţi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro. O alta variantă luată în calcul de Executiv este transformarea taxei de poluare într-o taxă plătibilă anual şi impusă tuturor proprietarilor de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate, potrivit unui document guvernamental citat de Mediafax.

Lungul drum de la judeţe la regiuni

Preşedintele Traian Băsescu a propus reîmpărţirea ţării pe regiuni până în 2012, dar desfiinţarea judeţelor presupune modificarea Constituţiei. Schimbările ar urma să fie discutate cu toate partidele politice, dar, deocamdată, UDMR este singura formaţiune care are un proiect concret. Traian Băsescu a invocat drept argument pentru reorganizarea administrativă a ţării, faptul că în prezent nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauza deciziilor luate pe suprafeţe mult prea mici - judeţele. Totuşi, şeful statului nu a prezentat o rezolvare concretă. Joi seară, la postul public de televiziune, Băsescu s-a limitat la a spune că planul va fi stabilit de majorităţi parlamentare, nu de minorităţi şi că nu este partizanul concentrării într-o regiune a unei minorităţi

Băsescu va urmări la Cotroceni piesa "Blonda, chiorul şi piticul"

Comedia "Blonda, chiorul şi piticul" se va juca la Palatul Cotroceni la cererea preşedintelui Traian Băsescu, după ce directoarea sălii Dalles din Bucureşti ar fi cenzurat-o acuzând că personajele seamănă foarte mult cu persoane politice importante. "Preşedintele României, Traian Băsescu, invită trupa de artişti să susţină piesa de teatru în sala de spectacole a Palatului Cotroceni, la o dată care urmează să fie stabilită de comun acord. Preşedintele va fi prezent în sală alături de doamna Maria Băsescu. În România, libertatea de exprimare este totală", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al şefului statului, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan.

Reclamă ce anunţă Apocalipsa, postată într-o intersecţie din Constanţa

Într-o intersecţie principală a Constanţei a fost postată o reclamă ce anunţă sfârşitul lumii. "Ziua Judecăţii, 21 mai 2011" scrie pe uriaşul afişaj de pe un bloc-turn din zona Casei de Cultură. Panoul conţine specificaţia "Biblia o garantează!" şi îndeamnă credincioşii să strige "cu putere către Dumnezeu" şi oferă coordonatele din eter pentru site-ul FamilyRadio.com. Adresa de internet este însă invalidă. "Iar vine sfârşitul lumii? Parc-a mai fost o dată...", se miră trecătorii privind spre reclamă.

Şpaga din flori i-a adus 4 ani şi 6 luni de puşcărie

Judecătoarea Georgeta Buliga a fost condamnată ieri pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Pedeapsa primită de fosta preşedintă a Curţii de Apel Iaşi nu este definitivă. Soluţia dată de magistraţii băcăuani poate fi atacată cu recurs. Georgeta Buliga, judecătoarea din Iaşi prinsă anul trecut cu şpagă în buchetul de flori, a aflat sentinţa după cinci luni de proces. Curtea de Apel Bacău a condamnat-o ieri la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită şi la 3 ani pentru trafic de influenţă. În cazul în care sentinţa va rămâne definitivă şi irevocabilă, magistratul ar urma să execute patru ani şi jumătate de închisoare. Din pedeapsă i se va scădea perioada cât a stat în arest preventiv, respectiv de pe 28 noiembrie 2010 până în prezent.

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat din închisoare

Un judecător din New York a ordonat eliberarea lui Dominique Strauss-Kahn. Fostul şef al FMI a ieşit din închisoare cu puţin timp în urmă şi va rămâne în arest la domiciliu într-o vilă din Manhattan. Un judecător a ordonat, vineri, transferarea lui Dominique Strauss-Kahn din închisoarea Rikers Island (New York) în arest la domiciliu, într-o locuinţă temporară din sudul Manhattan, scrie Reuters. Anterior, avocaţii au achitat cauţiunea de un milion de dolari, au prezentat garanţia de cinci milioane iar documentaţia a fost validată. Şeful FMI va fi păzit 24 de ore şi va purta o brăţară de monitorizare. Dominique Strauss-Kahna fost predat în custodia unei firme de securitate care are legături strânse cu procurorii.

Cum a ajuns "Pufuleţ" să dea mâna cu Barack Obama

Constănţeanul Ionuţ Dan Cristea (24 de ani) este primul absolvent român al Academiei Gărzii de Coastă a SUA, potrivit informaţiei publicate de site-ul daylife.com. La festivitatea de încheiere a cursurilor, tânărul român, poreclit de foştii colegi de liceu "Pufuleţ", a fost felicitat chiar de preşedintele american Barack Obama. Fiu de militar, învăţat cu reguli stricte, Ionuţ Dan Cristea (24 de ani) a absolvit în 2006 Liceul Teoretic "Lucian Blaga\" din Constanţa, apoi a fost admis la Academia Navală "Mircea cel Bătrân\", de unde a fost selectat pentru Academia Gărzii de Coastă a Statelor Unite ale Americii. Miercuri, el a fost felicitat de preşedintele Barack Obama în cadrul unei festivităţi organizate în New London, Connecticut.

Preşedintele Obama dă o palmă Israelului

Preşedintele Statelor Unite susţine un stat palestinian cu graniţele din 1967, revoltând evreii. Şeful Casei Albe a reuşit astfel să înfurie Israelul, chiar înaintea sosirii premierului Benjamin Netanyahu la Washington, şi fără a-i mulţumi pe palestinieni, care vor fapte concrete. Preşedintele american, Barack Obama, a exprimat, ieri, într-un discurs consacrat Orientului Mijlociu, susţinerea Statelor Unite pentru un viitor stat palestinian în interiorul graniţelor de dinainte de Războiul din 1967. În trecut, SUA au susţinut neoficial soluţia cu două state la conflictul israeliano-palestinian, în graniţele dinainte de războiul de şase zile, în urma căruia Israelul a cucerit Cisiordania, Fâşia Gaza, Platoul Golan şi Peninsula Sinai.

EVENIMENTUL ZILEI

Patriciu despre USL: "Un amestec de ulei cu apă din care ies doar clăbuci"

Dinu Patriciu susţine, într-un comentariu publicat în propriul ziar, că alternativa la actuala putere pe care o propun acum PSD şi PNL nu înseamnă decât "impotenţă". Războiul dintre Crin Antonescu şi Dinu Patriciu continuă. Un nou editorial semnat de omul de afaceri şi publicat în ziarul pe care îl patronează, un nou atac la mariajul PNL-PSD. Dinu Patriciu porneşte de la o serie de declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, al cărui nume nu-l menţionează, încadrându-le în capitolul "nelinişti existenţiale", şi ajunge la alternativa la actuala guvernare, apreciind însă că şi USL suferă de "impotenţă". "Nenorocirea este că la uşa guvernării bat unii care tocmai amestecă uleiul cu apa în căutarea unui leac miraculos. Evident, nu ies decât clăbuci. Şi unii, şi alţii sunt la fel de impotenţi", susţine omul de afaceri.

Crin Antonescu: Băsescu trebuie suspendat

Preşedintele PNL spune că a găsit motivele pentru suspendarea şefului statului şi că a început căutarea unei majorităţi. La patru ani de la precedenta acţiune de suspendare a preşedintelui Băsescu, adversarii şefului statului se declară pregătiţi să mai încerce o dată. "România nu mai poate continua deriva cu un Traian Băsescu iresponsabil la timonă. Soluţia pentru stabilitatea României şi pentru ieşirea din criză, sau primul pas către o astfel de soluţie, este constituirea unei majorităţi pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi pentru înlăturarea partidului său de la guvernare", a declarat ieri Antonescu.

Reacţia PDL: Antonescu atacă deoarece USL a scăzut în sondaje

Democrat-liberalii pun interesul lui Antonescu pentru suspendarera preşedintelui pe seama scăderii USL în sondaje. "Până de curând, responsabilul socialiştilor cu suspendarea preşedintelui Băsescu părea să fie domnul Dan Voiculescu. Astăzi am înţeles că şi domnul Antonescu pune umărul. Reacţia sa este un efect direct al scăderii în sondaje a USL", a comentat vicepreşedintele PDL Sever Voinescu.

Un medic român face naveta între două lumi

Veniturile unui pediatru român se rotunjesc practicând medicina atât în România, cât şi în Vest: în timpul săptămânii lucrează într-un spital românesc, în unele week-end-uri, face gărzi în spitalele belgienilor. Medicul Irina H. preferă anonimatul când povesteşte cum a devenit "navetist" în Belgia. Pentru că, spune ea, în România rişti ca oamenii să te judece din orice. Oricum, iese o sumă frumuşică pentru trei zile de muncă printre străini. Şi mai capătă ceva ce nu poţi cumpăra cu bani: liniştea pe care prin spitalele româneşti, pline de probleme, nu o mai găseşti aşa de uşor zilele astea.

Topul celor mai scumpe camere de hotel din Bucureşti

Cea mai scumpă cameră de hotel din Capitală costă 2.048 de euro şi se află în hotelul Radisson Blu. Intercontinental şi Marriott continuă clasamentul, ambele închiriind camere cu 1.500 de euro pe noapte, respectiv 1.220 de euro. Clienţii nu lipsesc. Dacă în străinătate o noapte de cazare la un hotel de top poate ajunge şi la 65.000 de dolari pe noapte (42.600 de euro), aşa cum e cazul President Wilson Hotel din Geneva, la nivel local, tarifele de cazare la hotelurile de lux abia ajung la un maxim de 2.000 de euro. Apartamentul regal "Regele Ferdinand şi Regina Maria" din cadrul hotelului Radisson Blu este, de departe, cel mai scump.

Concert de manele la nunta lui Pandele

Florentin Pandele şi aleasa lui, Gabriela Vrânceanu Firea, mai fac, pe 9 iulie, o petrecere în cinstea căsătoriei lor de anul trecut. Cel care nu putea lipsi de la chef este Adi Minune. Chiar dacă anul trecut s-au căsătorit şi la ofiţerul stării civile şi la popă, ba chiar au făcut un chef mare în urma celor două momente, primarul oraşului Voluntari, Ilfov, Florentin Pandele, şi soţia lui, realizatoarea de televiziune Gabriela Vrânceanu Firea, vor să fie încă o dată miri. Nunta anului în televiziune şi în lumea politică va fi organizată pe 9 iulie, la Palatul Ştirbey din Buftea. Însurăţeii au împărţit deja invitaţiile rudelor, colegilor, prietenilor, dar şi ziariştilor, ba chiar au anunţat o parte din programul special al petrecerii.

NAŢIONAL

Vanghelie Internaţionalu". A prins gustul vizitelor oficiale

Nici nu i s-a uscat bine ştampila din paşaport de la revenirea din Statele Unite, că Marian Vanghelie se pregăteşte să ia din nou calea Washingtonului. "Vreau să dezvolt contactele politice şi instituţionale la nivel cât mai inalt, inclusiv extern", declara, în urmă cu câteva săptămâni, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. De la vorbă până la faptă nu a mai fost decât un pas, primarul sectorului 5 anunţând ieri că-şi face bagajele pentru a pleca din nou în SUA. Interesant este că Vanghelie a reuşit, în nici şase luni, să calce pe tărâm american mai des decât a făcut-o însuşi preşedintele României, Traian Băsescu.

Duster, motiv de scandal în Europa

După ce a primit distincţia "Maşina 4×4 a anului" din partea 4×4 Magazine, cea mai importantă revistă auto din Franşa, principalii competitori ai SUV-ului românesc au lansat acuzaţii grave la adresa celor de la Renault. Dacia Duster a intrat în finală cu BMW X3 şi Volkswagen Amarok. La competiţie au participat 23 de modele de teren. Premiul oferit de revista franceză este al patrulea premiu după Maşina anului în România (premiu acordat de jurnaliştii auto din România, Autobest 2010 şi Trofeul Argus (Franta). Dacia Duster a intrat şi în finala European Car of The Year 2011, ocupând locul al şaptelea.

Fractura între Israel şi Statele Unite

Preşedintele american Barack Obama a afirmat joi, într-un discurs asupra Orientului Mijlociu, că frontierele Israelului şi ale viitorului stat palestinian trebuie fondate pe graniţele din 1967. Israelul a luat foc. Presa de la Tel Aviv consideră că poziţia lui Obama este o sfidare. Ar însemna includerea în statul palestinian a Cisiordaniei, acum ocupată, a fâşiei Gaza şi a Ierusalimului de Est anexat. Teritorii care au fost cucerite de Israel în Războiul de şase zile.

Marea Nordului "se varsă" în Marea Neagră

UE bagă 50 de miliarde de euro într-un proiect din care România şi-ar putea lua partea leului. Miniştrii de externe ai celor 27 de stat membre ale Uniunii Europene au aprobat, luna trecută, "Strategia UE pentru regiunea Dunării", un proiect în care România ar putea juca un rol principal. Planul de creare a unui canal navigabil între Marea Neagră şi Marea Nordului a fost dus de lobby-iştii români la Bruxelles şi transformat în strategie europeană. 50 de miliarde de euro dă Uniunea Europeană până în 2013 pe "Strategia UE pentru regiunea Dunării", iar România ar putea lua cea mai mare parte din această sumă. Cea mai importantă parte din această strategie este deschiderea Dunării pentru navigaţie, chestiune care a fost cuprinsă în programul electoral al lui Traian Băsescu, în campania din 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb