REVISTA PRESEI 23.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 23 martie 2013

ADEVARUL

Ungaria - România: 2-2 / Chipciu relansează "tricolorii" în lupta pentru locul doi în Grupa D

Fotbaliştii lui Piţurcă au obţinut o remiză (2-2) în partida disputată la Budapesta, după răsturnări de scor şi un gol decisiv reuşit de români în ultimul minut al meciului. Confruntarea Ungaria - România s-a disputat pe "Ferenc Puskás", fără spectatori şi pe un gazon care ar putea concura cu cel de pe Naţional Arena. Miza meciului a fost locul doi din Grupa D, iar Victor Piţurcă a abordat partida cu Adrian Mutu pe teren, în primul 11 figurând şi patru dintre fotbaliştii lui Laurenţiu Reghecampf de la Steaua.

"Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine!" Povestea unui dezastru: prăbuşirea economiei României comuniste. Cum s-a ales praful de mândria lui Ceauşescu - industria patriei

Milioane de români luau în fiecare dimineaţă, în perioada comunismului, calea spre marile uzine, întreprinderi, combinate şi fabrici din toată ţara. Erau vremurile în care economia României duduia. Erau vremurile în care ne lăudam cu exporturi masive. Cine este vinovat de prăbuşirea economiei României din Era Ceauşescu? Adevarul răspunde într-o analiză făcută pentru fiecare oraş în parte.

Guvernul dă undă verde jocurilor bingo la TV ca să-şi crescă încasările la buget

Guvernul va reintroduce jocurile de noroc de tip bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune în categoria jocurilor de noroc reglementate, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare. Organizatorii jocurilor bingo televizate vor plăti o taxă de licenţă anuală de 300.000 de lei şi o taxă pentru autorizarea de exploatare a acestor jocuri de 5 % din veniturile totale obţinute din vânzările de bilete de participare la joc, dar nu mai puţin de 500.000 lei. Totodată, operatorii trebuie să aibă un capital minim de un milion de lei atunci când solicită obţinerea licenţei de organizare.

Italia: liderul coaliţiei de stânga, Pier Luigi Bersani, însărcinat cu formarea viitorului guvern

Preşedintele italian Giorgio Napolitano l-a însărcinat vineri pe liderul Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani, cu formarea viitorului guvern. Bersani, a cărui coaliţie de centru-stânga deţine majoritatea în Camera Deputaţilor, dar nu şi în Senat, va deveni cel de-al doilea premier ex-comunist al Italiei, dacă va reuşi să obţină destul sprijin, scrie ANSA în ediţia online. Niciuna dintre principalele forţe politice din Italia - coaliţia de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani, coaliţia de dreapta condusă de Silvio Berlusconi şi Mişcarea Cinci Stele, a lui Beppe Grillo - nu au obţinut o majoritate în Parlament în urma alegerilor de la sfârşitul lunii trecute.

Primarul băimărean Cătălin Cherecheş o susţine pe Elena Udrea: "O femeie puternică, un politician iscusit"

Primarul localităţii Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a transmis un mesaj de susţinere a Elenei Udrea la alegerile pentru şefia PDL, care vor avea loc azi. "O femeie puternică, un politician serios şi iscusit. Un ministru care a ştiut să pună nevoile comunităţilor locale în faţa intereselor politice. Aşa aş caracteriza-o pe Elena Udrea. O guvernare puternică a PSD, alături de PNL şi PC, are nevoie de o opoziţie coerentă. Tocmai de aceea, PDL trebuie să renască din propria-i cenuşă, având lideri puternici şi coerenţi care să poată coagula oameni în jurul formaţiunii", a spus Cherecheş. Primarul municipiului Baia-Mare şi-a exprimat recunoştinţa faţă de proiectele Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, arătând că proiectele finanţate în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană au venit în sprijinul comunităţii pe care o reprezintă.

Sabina Elena, eleva cu bentiţă tricoloră: "Nu-i urăsc pe unguri, urăsc faptul că ei mă urăsc"

Sabina Elena, eleva din Covasna care a purtat la şcoală bentiţa tricoloră de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe 15 martie, a declarat că nu a plănuit nimic, ci a fost mai degrabă ceva instinctiv. Avocatul Tabalai, care o reprezintă pe elevă, a precizat că părinţii Sabinei vor să depună plângere penală împotriva dirigintei şi colegilor care au ameninţat-o. Eleva cu bentiţă tricoloră din Covasna, Sabina Elena, a povestit, în cadrul emisiunii "Jocuri de putere", de la Realitatea TV cum s-au desfăşurat evenimentele.

Despre români şi maghiari. Adevăruri ce trebuie spuse

1. Transilvania este, istoric, etnic şi cultural, un spaţiu multietnic. Drepturile de orice fel garantate de stat minorităţii maghiare sunt absolut fireşti. 2. Maghiarii din România (sau secuii?) nu vor, aşa cum se vehiculează, autonomia. Nu. Dorinţa lor ar fi să nu aibă niciun fel de legătură cu România. 3. Românii nu sunt nici extremişti, nici xenofobi, pentru că, dacă erau, la câte provocări au existat, spiritele s-ar fi inflamat de mult. Românii vor un singur lucru: ca cetăţenii acestei ţări să aibă o minimă loialitate faţă de stat, indiferent de originea etnică. Aşa se întâmplă peste tot în Europa. 4. De fiecare dată când există situaţii tensionate, de obicei create de etnicii maghiari, ni se spune că "nu are rost să luăm atitudine, trebuie să trecem cu vederea". Fals. Dimpotrivă. 5. România este stat unitar şi aşa va rămâne.

500.000 de euro ridicaţi de anchetatori în cazul RADET. Percheziţii şi la compania Erbaşu

Cel mai mare furnizor de apă caldă şi încalzire în sistem centralizat din Romania este subiectul unei anchete de amploare demarate de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în colaborare cu agenţi ai Poliţiei Române. În urma percheziţiilor făcute ieri la RADET şi la alte adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, anchetatorii au ridicat 500.000 de euro, contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări. Sursele citate au precizat că în cazul celor 500.000 de euro există suspiciuni că ar fi fost primiţi cu titlu de mită. Anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane, au mai spus sursele citate. Până la acest moment al anchetei nu a fost emis niciun mandat de aducere pe numele vreunei persoane.

RAAPPS scoate la vânzare 694 de vile de protocol

Guvernul va scoate la vânzare, prin licitaţie, vilele deţinute de RAAPPS, potrivit unei ordonanţe de urgenţă emise recent de Executiv. Potrivit ordonanţei, de locuinţe de protocol vor beneficia miniştrii, secretari de stat şi cei cu funcţii asimilaţi acestora precum şi . În acest fel, premierul Victor Ponta încearcă să restrângă aria celor care au acces la locuinţe de protocol. De pe lista beneficiarilor au fost scoşi astfel consilierii miniştrilor şi secretarilor de stat, şefii de cabinet ai demnitarilor sau directorii din ministere. RAAPPS va scoate la vânzare 694 de vile sau locuinţe de protocol şi va păstra 64 pentru demnitarii menţionaţi.

Piraeus Bank preia subsidiarele băncilor cipriote din Grecia. Acţiunile băncii elene au crescut cu 20% la Bursa din Atena

Grupul bancar elen Piraeus Bank va prelua controlul asupra subsidiarelor şi bunurilor băncilor cipriote din Grecia, care, potrivit Reuters, u depozite de 14 miliarde de euro şi împrumuturi de 20 miliarde de euro şi sunt scoase la vânzare pentru a proteja sistemul bancar grec de efectele crizei din Cipru. "După discuţii între preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi premierul grec Antonis Samaras, s-a ajuns la un acord potrivit căruia preluarea subsidiarelor greceşti ale băncilor cipriote se va face în cei mai favorabili termeni posibili în situaţia actuală şi cu beneficii substanţiale pentru partea cipriotă", a anunţat preşedinţia cipriotă într-un comunicat emis vineri după-amiază.

Israel şi Turcia, primul pas spre împăcare: Netanyahu cere scuze poporului turc pentru incidentul din Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi omologul său turc Tayyip Erdogan au purtat o discuţie telefonică vineri, potrivit unei declaraţii emisă de Casa Albă, ceea ce pare a fi prima încercare din anul 2010 de a relua relaţiile diplomatice dintre cele două ţări aliate Statelor Unite ale Americii. Preşedintele american Barack Obama a declarat înaintea încheierii vizitei sale în Israel că cei doi premieri au discutat vineri prin telefon, ceea ce poate însemna un pas important în relaţia dintre cele două ţări, puternic deteriorată în ultimii ani, informează cotidianul israelian "Jerusalem Post". "Sunt încrezător că schimbul de astăzi dintre cei doi lideri le va permite să formeze o legătură de cooperare mai strânsă", a susţinut Obama.

România va primi 4,5 milioane de euro de la Europa pentru foştii angajaţi Nokia

Comisia Europeană (CE) a plătit 24,2 milioane de dolari din Fondul european pentru ajustare la globalizare unor ţări precum Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, România, Spania şi Suedia pentru a ajuta 5.721 de persoane să se reîncadreze în câmpul muncii, după ce s-au făcut disponibilizări în mai multe sectoare ale economiei. 8,2 milioane de euro pentru foştii angajaţi Nokia Astfel, 8,2 milioane de euro sunt destinaţi reîncadrării în muncă a 2.416 angajaţi Nokia, dintre care 1.416 provin din România şi 1 000 din Finlanda. Foştii angajaţi ai companiei producătoare de telefoane mobile şi-au pierdut jobul după ce Nokia a decis mutarea liniilor de asamblare a telefoanelor în ţările asiatice. României îi revin 4,5 milioane de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

IARNA NU SE LASĂ! Zeci de localităţi afectate de ZĂPADĂ ŞI VISCOL. Mii de case FĂRĂ CURENT ELECTRIC. În patru judeţe, DRUMURI BLOCATE

În prima lună de primăvară viscolul şi zăpada a reamintit românilor că Iarna nu vrea să plece. Conform informărilor sosite la Ministerul Afacerilor Interne, aseară opt drumuri din patru judeţe au fost închise iar în peste 70 de localităţi s-a întrerupt curentul electric. 21 de linii electrice au fost afectate. Ca urmare a vântului puternic au fost semnalate unele probleme în alimentarea cu energie electrică la reţeaua de medie tensiune. La această oră sunt afectate în total - 77 de localităţi, 581 posturi de transformare, 21 linii electrice afectate parţial şi 12 linii electrice afectate total. Pentru remedierea defecţiunilor acţionează în total 75 de echipe.

Pe cine preferă filialele PDL. Elena Udrea, favorită

Udrea are de partea sa primarii partidului şi cele mai puternice organizaţii. Blaga a numit conduceri interimare la şefi a filialelor pentru a-şi asigura votul. Din momentul în care şiau anunţat candidatura pentru şefia partidului, Elena Udrea, Vasile Blaga şi Monica Macovei au pornit într-un adevărat tur de forţă prin toate filialele teritoriale ale PDL, încercând să-i convingă pe delegaţi să le acorde votul la Convenţia partidului de astăzi. Potrivit celor mai recente date, deputatul PDL Elena Udrea pleacă cu prima şansă în cursa pentru şefia partidului. Aceasta este susţinută de cele mai puternice organizaţii ale partidului, dar şi de mare parte dintre primarii democrat- liberali.

Traian Băsescu merge astăzi la ora 10.00 la Convenţia PDL

Preşedintele României, Traian Băsescu, participă astăzi la Centrul Expoziţional "Romexpo" din Bucureşti la Convenţia PDL. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu va ajunge la Romexpo la ora 10.00. Traian Băsescu va vorbi primul la Convenţie, după prezentarea mesajului video din partea preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens. La Convenţia PDL de astăzi, trei candidaţi îşi dispută votul celor 5.000 de delegaţi din întreaga ţară: Elena Udrea, Vasile Blaga şi Monica Macovei. Pe 15 martie, Comisia de organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare a PDL a decis invitarea la CNE a preşedintelui Băsescu.

EXCLUSIV EVZ. Viaţa de după gratii a avocatului interlopilor Nuţu şi Sile Cămătaru. 13 ani de puşcărie!

Mihai Costea a ajuns, dintr-un avocat celebru, un simplu ţepar care execută 13 ani de închisoare. Acum, în puşcărie, citeşte tabloide, se uită la Antena 3 şi dă consultaţii juridice colegilor de celulă. Când se enervează, sparge televizoare. Povestea avocatului-puşcăriaş Mihai Costea (49 de ani) pare ruptă din filme americane de categoria a II-a. A fost ofiţer de jandarmi, a predat la Academia de Poliţie şi a fost avocatul interlopilor. În septembrie 2004, Costea făcea senzaţie în Comisia de abuzuri a Senatului, unde a venit însoţit de Nuţu şi de Sile, să se plângă de "abuzurile" anchetatorilor în cazul Cămătarilor. Nu s-a găsit nimic în neregulă.

Doar Dumnezeu ne poate scăpa de inflaţie

În ciuda inflaţiei ridicate, dobânzile vor continua să scadă, iar variaţiile cursului de schimb să se amplifice. Speranţele reducerii inflaţiei se leagă doar de producţia agricolă. În martie, se împlineşte un an de când dobânda de politică monetară practicată de BNR rămâne neschimbată, la nivelul de 5,25%, nivel care, după toate probabilităţile, va fi păstrat încă o perioadă bună de timp. Ţinta de inflaţie a fost ratată în 2012 şi probabil va fi ratată şi în 2013, chiar dacă deviaţia faţă de interval va fi mult mai mică decât în anul precedent. Proiecţia Băncii Naţionale privind rata inflaţiei în 2013 rămâne de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al creşterii preţurilor de consum de 3,2%.

Tranzacţiile imobiliare ale Mechel, anchetate de autorităţi

În timp ce la protestele foştilor angajaţi lăsaţi pe drumuri s-au alăturat soţiile şi copiii acestora, autorităţile au demarat anchete legate de tranzacţiile imobiliare efectuate de ruşi. Există suspiciuni că s-ar fi spălat bani prin vânzarea succesivă a depozitului şi terenului din apropierea Gării Căţelu, din Bucureşti. Ruşii de la Mechel continuă să facă promisiuni foştilor angajaţi pe care nu le pot onora. Cu greu, după zile lungi de proteste, angajaţii au primit câte 900 de lei, din datoria de aproape 4.000 de mii de lei. În paralel, autorităţile române au luat iniţiativa şi au demarat ample anchete legate de tranzacţiile imobiliare efectuate de Mechel.

JURNALUL NATIONAL

Comisia Europeană, îngrijorată de situaţia FELINELOR MARI şi ELEFANTULUI din România. Riscăm să intrăm în procedură de INFRINGEMENT

Comisia Europeană a solicitat oficial Guvernului român informaţii despre condiţiile oferite animalelor sălbatice în grădinile zoo de la noi din ţară, fiind vizate îndeosebi felinele mari de la Craiova şi elefantul Tania de la Târgu-Mureş - informează Mediafax pe site-ul său. Interesul Comisiei Europene a apărut în urma unor sesizări transmise la Bruxelles de persoane private sau asociaţii locale de protecţie a animalelor, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale. În solicitarea venită de la Bruxelles sunt cerute informaţii precise despre condiţiile în care sunt adăpostite elefantul Tania de la grădina zoo din Târgu-Mureş, precum şi despre felinele carnivore mari de la grădina din Craiova.

Ungaria - România 2-2. Dulce ca fierea e egalul la care nimeni nu mai spera!

Fără spectatori în tribune, meciul Ungaria - România a semănat cu o nuntă la care s-au prezentat doar lăutarii, care, trezindu-se singuri în locantă, s-au suit pe mese şi au cântat aşa cum se pricepeau mai bine, după ureche. Latura estetică a jocului a fost aproape inexistentă, şi dacă a doua zi ar fi trebuit să meargă la muncă, probabil ca mulţi, chiar şi dintre cei mai înfocaţi microbişti, ar fi renunţat bucuros la supliciul de a urmări evoluţia tricolorilor, doar pentru 90 de minute suplimentare de somn, chiar şi repartizate în câte două reprize de câte 45 de minute.

DNA a deschis 21 de dosare penale în urma sesizărilor Corpului de Control al premierului

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că, pe baza sesizărilor transmise în perioada mai 2012 - martie 2013 de către Corpul de Control al premierului şi cele ale ministerelor, s-au constituit 21 de cauze penale în curs de instrumentare, într-una dintre acestea fiind dispusă începerea urmăririi penale.

Oprescu: "Problemele grave care se petrec la RADET sunt vechi de 15 ani"

Primarul General, Sorin Oprescu, a facut o declaratie de presa privitoare la cercetarea care vizeaza activitatea RADET: "In primul rand, salut faptul ca organele abilitate actioneaza pentru apararea interesului public. Eu insumi am informat opinia publica, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, autoritatile centrale asupra problemelor grave care se petrec la RADET. Acestea nu au aparut ieri. Sunt vechi si ne confruntam cu ele de peste 15 ani. Inca din decembrie 2011 am adus la cunostinta presedintelui Romaniei, primului ministru de la acea vreme, CSAT-ului, SRI-ului si ministrului economiei situatia de la RADET, demersuri pe care le-am continuat pana-n prezent la toate guvernele. In acest sens, in noiembrie 2012 am solicitat primului ministru o ancheta a Corpului de control, care este in curs de finalizare.

Un secol de la moartea lui George Grigore Cantacuzino, zis Nababul.

La jumătatea lunii martie a anului 1913, Nababul - Prinţul George (Gheorghe) Grigore Cantacuzino, bătrânul preşedinte al Senatului - căpătase o congestie pulmonară care, în ciuda îngrijirilor medicale, s-a transformat rapid în pneumonie. În câteva zile, boala s-a agravat, iar în 23 martie, pe la orele 1 şi 35 ale amiezii, omul care marcase o jumătate de secol politica românească s-a stins din viaţă în palatul lui din Calea Victoriei. La căpătâiul lui se aflau doi dintre fiii săi, Mişu Cantacuzino (soţul Marucăi Rosetti-Tescanu - viitoarea soţie a lui George Enescu), ministrul de Justiţie, şi Grigore Cantacuzino, pe-atunci primar al Capitalei. (Cu un ceas înainte de nefastul moment, în camera lui de boală fusese vizitat de Principesa Moştenitoare Maria şi de fiica acesteia, Principesa Elisabeta).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb