REVISTA PRESEI 23.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 martie 2016

ADEVARUL

Atentate la Bruxelles

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi aproximativ 130 rănite în urma unei explozii produse marţi dimineaţa în staţia de metrou Maelbeek, situată în Cartierul European din Bruxelles. Această explozie a avut loc la puţin peste o oră de la altele două produse pe Aeroportul Zaventem din capitala Belgiei şi soldate cu cel puţin 12 morţi. "Era ca la război", a descris situaţia un martor la tragedie. O fotografie cu presupuşii autori ai atentatelor de marţi dimineaţa de pe aeroportul internaţional din Bruxelles, surprinsă de camerele de supraveghere cu puţin înaintea exploziilor, a fost difuzată de autorităţile belgiene, a relatat agenţia Belga, preluată de AFP. Belga a precizat că a avut "confirmarea Parchetului Federal" că "poate difuza imaginea". Aceasta arată trei bărbaţi care împing cărucioare cu bagaje. Cei doi indivizi îmbrăcaţi în negru ar fi fost atentatorii kamikaze, iar cel de-al treilea, care purta o pălărie, ar fi fugit, fiind în prezent căutat activ de poliţie, a relatat postul RTBF în pagina electronică.

O româncă stabilită în Bruxelles: "E mult mai groaznic decât pare

O sătmăreancă stabilită de zece ani în Belgia vorbeşte despre teroarea lăsată în urmă de atentatele care au avut loc la Bruxelles. S.K., o femeie care a dorit să-şi păstreze anonimatul, le-a povestit cu greu rudelor din Satu Mare situaţia din Belgia şi felul cum autorităţile îşi fac datoria şi asta pentru că în prima parte a zilei de marţi, din cauza închiderii liniilor telefonice, nu a putut lua legătura cu cei apropiaţi. "Puţin din ceea ce se mediatizează la TV este adevărat, iar faptele nu sunt publicate în totalitate. Este mult mai groaznic decât pare, e un adevărat coşmar! S-a ajuns aici din cauza indiferenţei. S-a informat faptul că 120 de terorişti au intrat în ţară, dar nu s-au luat măsuri. Totul a început de aseară, dar nimeni nu a mediatizat, nimeni nu a făcut nimic. În faţa casei noastre alergau mai mulţi tineri şi ameninţau, în special pe catolicii care urmează să sărbătorească Paştele. La venirea Poliţiei, au început să arunce cu pietre în echipajele de poliţie".

Atentate la Bruxelles. Statul Islamic a revendicat atentatele din capitala Belgiei

Reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a revendicat atentatele de marţi de la Bruxelles, potrivit unui comunicat publicat de agenţia Amaq News şi citat de rt.com. Serviciile de informaţii din Belgia au ştiut de luni că urmează să aibă loc un atac la Bruxelles. Statul Islamic a revendicat atacurile de marţi de la Bruxelles şi a ameninţat Occidentul cu "zile negre", potrivit unui comunicat publicat de agenţia Amaq News, apropiată teroriştilor, citată de Russia Today. "Promitem Alianţei cruciate împotriva Statului Islamic că va avea parte de zile negre în schimbul agresiunii împotriva Statului Islamic", a avertizat gruparea jihadistă. Anterior, susţinătorii Statului Islamic au salutat, pe reţelele de socializare actele teroriste.

Ce plănuiesc, de fapt, autorităţile să amenajeze la Vama Veche pentru migranţii musulmani

Localnici din comuna constanţeană Limanu şi simpatizanţi ai unui partid politic au protestat după ce autorităţile române au anunţat, pe data de 16 martie, că satul Vama Veche ar putea ajunge centru pentru găzduirea migranţilor ajunşi în România pe mare. Şefii Poliţiei de Frontieră spun însă că este vorba doar de un ipotetic punct de triaj al refugiaţilor, care nu pot sta în centru mai mult de trei zile. Terenul liber al fostei unităţi de grăniceri din Vama Veche, amplasată chiar pe punctul de frontieră, a fost igienizat, urmând ca aici să se amplaseze corturile în care urmează să fie găzduiţi câteva zile eventualii migranţi care vor pătrunde în ţara noastră pe calea apei. Refugiaţii din calea războiului care vor ajunge în Dobrogea vor fi amprentaţi şi identificaţi în construcţia situată la o distanţă de aproximativ un kilometru şi jumătate de aşezările localnicilor.

PSD va modifica ordonanţa interceptărilor

Preşedintele PSD Liviu Dragnea crede că marea corupţie ar trebui să fie considerată ameninţare la adresa securităţii naţionale, arătând că ordonanţa privind interceptările va fi modificată, în sensul în care serviciile secrete să dobândească mai multă putere în lupta împotriva terorismului. "De 7, de 10 zile de când a intrat în vigoare decizia CCR s-a pierdut foarte mută informaţie, este un gol şi nu este bine. Vedeţi ce se întâmplă în Europa. Avem obligaţia să asigurăm pentru statul român capacitatea investigativă, să nu fie ştirbita absolut deloc. Statul trebuie să aibă capacitatea să ne protejeze de războiul hibrid şi ameninţările asimetrice, precum şi lupta anticorupţie", a spus preşedintele PSD. Dragnea consideră că serviciile secrete trebuie să beneficieze de instrumentele de investigare şi capacitate de protecţie a cetăţeanului.

Tarom: o nouă bătălie tehnocrată pe dreptul de semnatură! - de Lucian Isar

Problema Tarom pare a fi din nou doar dreptul de semnatură aflat la o persoană independentă. Nimic altceva. Nu interesează pe nimeni schimbările multiple de consilii de administraţie şi popularea ultimului cu un set de consilieri marcanţi ai premierului Ponta. Nu interesează consangvinizare capitalului uman din companie. Nu interesează îmbunătăţirea susţinută a performanţei companiei în ultimii ani fără a da afară oameni. Nu contează nici măcar cine e CEO-ul companiei ci doar cine anume are dreptul de semnătură. O astfel de tentativă a mai fost încercată în mai 2013, când interpusul a doi foşti miniştri ai Transporturilor dorea să fie doar director general adjunct, dar să primească de la directorul general dreptul de semnătura. Ce achiziţii majore are de făcut urgent Tarom?

Intervenţie haotică în tragedia din Colectiv - concluziile raportului Corpului de control al Guvernului

Intervenţia la incendiului din clubul Colectiv, care a avut loc în octombrie 2015, "a fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor". Asta se arată în raportului Corpului de Control în care se mai precizează că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a coordonat doar activitatea de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de la faţa locului, nu toate activităţile de intervenţie. Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control al Guvernului, Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat, ci abia la 22.50, adică la 18 minute de la primele apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi la 7 minute de la momentul informaţiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenţiei. Inspectorii guvernamentali au precizat că declanşarea s-a făcut după parcurgea unor etape prevăzute de legislaţia în vigoare, "care pot fi descrise ca fiind birocratice".

Câteva mii de crescători de animale vor protesta miercuri, la Bucureşti

Mai multe asociaţii ale crescătorilor de vaci, oi şi porci se pregătesc pentru "un amplu protest care va avea loc miercuri, 23 martie, începând cu ora 11.00", a declarat, pentru "Adevărul", Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). El se aşteaptă la participarea a cel puţin 7-8.000 de crescători, care se vor întruni mai întâi - ora 11.00 - în Parcul Izvor din Bucureşti, apoi vor pleca în marş - ora 13.30 - spre Piaţa Victoriei, la Guvern, unde acţiunea va fi reluată începând de la ora 14.30. Vor participa la protest Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Oierii de Munte şi Asociaţia Crescătorilor de porci din România. Participanţii la acţiunile organizate de FCBR vor protesta în principal faţă de întârzierea acordării subvenţiilor şi a celorlalte plăţi din fonduri comunitare destinate sectorului zootehnic.

BANCHERUL

Care sunt obiectivele, strategia si bugetul BRD pentru 2016

BRD si-a bugetat pentru acest an o creştere de 5% a venitului net bancar si a rezultatului brut operaţional, ca urmare a creşterii activităţii comerciale, astfel ca banca estimează o îmbunătăţire a profitului net de 445 milioane lei obţinut anul trecut. BRD vrea sa-si majoreze volumul de credite cu 8% si sa-si reducă stocul de depozite cu 4,9%. In privinţa costului riscului, acesta "ar trebui sa urmărească o traiectorie de normalizare, fără a lua in calcul impactul unei posibile evoluţii nefavorabile in plan legislativ".

Şeful PSD, Liviu Dragnea, s-a prins de (darea in) fenta lui Piperea si a PNL-iştilor

Liviu Dragnea, şeful partidului de stânga social-democrat, PSD, spune ca s-a prins de fenta iniţiatorilor legii privind darea in plata, scrisa de avocatul Gheorghe Piperea si promovata in Parlament de partidul liberal PNL, după ce a văzut "numele si prenumele" beneficiarilor legii, care au luat credite de peste un milion de euro sau chiar mai mari, iar acum vor sa scape de datorii prin predarea caselor către banca. De aceea, PSD este "ferm si fără ezitare" in susţinerea unui plafon (in forma adoptata de Senat, valoarea acestuia este de 150.000 de euro) pentru beneficiarii legii, astfel încât aceasta sa se adreseze doar cazurilor sociale, nu si milionarilor. Reprezentanţii PNL însă nici nu vor sa audă de vreun plafon, singura concesie a acestora fiind eliminarea creditelor Prima Casa din legea privind darea in plata.

CURENTUL

Băsescu: teroriştii vin cu migranţii în Europa şi ucid

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat situaţia atentatelor teroriste din Bruxelles. "Logica ce ne lipseşte. În Siria, în Irak, în Afganistan sau în Yemen, grupările teroriste islamiste sunt atacate de armate regulate, trupe speciale şi forţe aeriene ale NATO, Federaţiei Ruse, Iranului sau ale Arabiei Saudite cu riscul major de a fi decimate. Era logic ca, odată cu valul migrator islamist, organizaţiile teroriste să-şi transfere adepţi cît mai mulţi la loc sigur, în Europa, unde fac ce ştiu cel mai bine: UCID. Aici nu-i bombardează nici aviaţiile aliate, nici armatele regulate nu pot fi desfăşurate, nici trupele speciale nu pot acţiona ca în teatrele de război, iar guvernele nu-şi pot permite generalizarea introducerii stării de urgenţă, transformînd Europa într-un Afganistan, pentru că şi-ar recunoaşte eroarea fatală în abordarea fenomenului migraţiei necontrolate. Dramatic este că nu liderii politici europeni, de altfel foarte bine păziţi, vor plăti factura nesăbuinţei, ci cetăţeni europeni nevinovaţi. Este clar că forţele de securitate nu pot asigura viaţa cetăţenilor europeni." a postat Traian Băsescu pe facebook

Procuratura belgiană cere presei discreţie. FBI colaborează cu serviciile europene

"Procuratura federală cere presei să se abţină imediat de la comunicarea unor informaţii legate de investigaţia judiciară aflată în desfăşurare, pentru ca aceasta să nu fie afectată", afirmă procuratura într-un comunicat. Şefii armatei SUA şi oficiali ai Departamentului american al Justiţiei au fost informaţi în legătură cu atacurile de la Bruxelles, iar Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a început să-şi coordoneze eforturile cu autorităţile belgiene şi cu alte agenţii americane ca urmare a atacurilor, au indicat marţi oficiali americani, citaţi de agenţia Reuters. Şi în Franţa au fost desfăşuraţi 1.600 de poliţişti şi jandarmi suplimentari în teren. ISIS a revendicat atentatele de ieri din Bruxelles.

EVENIMENTUL ZILEI

Un nou eşec exploziv al serviciilor secrete - URAGAN ASUPRA EUROPEI

Staţia de metrou Maalbeek din Bruxelles a fost zguduită de o bombă plasată în vagonul din mijloc al unei garnituri care pleca din staţie, la momentul respectiv. Atentatele din 13 noiembrie de la Paris au avut loc într-o Franţă în stare de alertă maximă, după atacurile de la Charlie Hebdo. Atentatele de ieri de la Bruxelles s-au petrecut după ce fusese arestat teroristul Salah Abdeslam şi erau de aşteptat represaliile ISIS. Dar Serviciile au fost inerte. Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, declara, duminică, la două zile după arestarea teroristului Salah Abdeslam: "Era pe punctul de a face ceva la Bruxelles şi este posibil să fie adevărat, deoarece am găsit o mulţime de arme, armament greu, şi am descoperit o reţea nouă în jurul Bruxelles-ului". A doua zi, anchetatorii dezvăluiau că la reşedinţa lui Abdeslam din comuna Forest, de lângă Bruxelles, s-au găsit şi câteva detonatoare artizanale.

România n-a fost lovită de atentate pentru că există o înţelegere cu lumea arabă

Atentatele din Bruxelles au atras atenţia lumii, inclusiv a românilor care, prin vocea unui om cu o funcţie foarte importantă în Academia Naţională de Securitate, au aflat de ce România a fost ocolită de acte barbare sângeroase similare cu acelea derulate marţi dimineaţă în Belgia. Silviu Crăescu, preşedintele Academiei Naţionale de Securitate, fost candidat la preşedinţia României, a explicat ce înseamnă evenimentele tragice de la Bruxelles, conform libertatea.ro. "Din fericire, România stă mai bine decât Occidentul, deoarece există o înţelegere între serviciile secrete româneşti şi lumea arabă: fac comerţ în România, cresc miei, îşi trimit acasă banii realizaţi pe teritoriul nostru, iar ei ne lasă în pace! Înţelegerea dintre noi şi arabi, cu o vechime de mai multe decenii, se numeşte "filiera siriană"! Aşa merg lucurile în această lume", a declarat Silviu Crăescu.

Reprezentanţii UEFA au discutat despre posibilitatea anulării Campionatului European din Franţa

Giancarlo Abete, vicepreşedintele UEFA, a afirmat că turneul final din Franţa nu este în pericol de a fi anulat, dar există riscul ca unele meciuri să se joace cu porţile închise. Reprezentanţii UEFA au discutat despre ameninţarea teroristă care planează asupra Campionatului European din Franţa. Giancarlo Abete, vicepreşedintele organizaţiei europene, a anunţat că turneul nu poate fi anulat, dar unele meciuri ar putea să aibă loc fără spectatori. "Există riscul ca unele meciuri de la Euro să se joace cu porţile închise. Sunt unele partide cu grad ridicat de ameninţare teroristă şi luăm în calcul mai multe variante. Un turneu de asemenea anvergură e greu să fie anulat sau amânat, astfel că ţările europene, UEFA şi FIFA trebuie să se pună de acord cu privire la modul în care va fi organizat. Sunt multe temeri şi trebuie găsite soluţii", a spus Abete.

JURNALUL NATIONAL

Un copil din România, printre răniţii în atentatele din Bruxelles

MAE anunţă că un minor din România se află printre victimele atentatelor de la Bruxelles. Numărul românilor răniţi creşte astfel la patru. "În continuarea informaţiilor transmise până la acest moment referitor la cetăţenii români afectaţi în atentatele de la Bruxelles, vă informăm că a fost identificat un al patrulea cetăţean român rănit. Acesta este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei. Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Bruxelles s-a deplasat la spitalele din Bruxelles, pentru a le acorda cetăţenilor români răniţi asistenţa necesară în astfel de cazuri. Celula de Criză a MAE, prin intermediul Ambasadei României în Regatul Belgiei, rămâne în legătură permanentă cu autorităţile locale şi continuă verificările.

Scoatem fermierii din sărăcie cu "măsuri împrumutate"

Circa 3 milioane de ferme mici de subzistenţă din România sunt ţinta Guvernului pentru a deveni clasa de mijloc de la sat. Statul vrea să formeze clase de mijloc prin două măsuri principale: scăderea planului de eligibilitate şi tăierea birocraţiei. Planul făcut de Executiv, deşi pare excelent pe hârtie, se loveşte de scepticismul fermierilor români, care cunosc mult mai bine realitatea agriculturii locale. Şi nici măcar nu aparţine Guvernului Cioloş. Măsurile care ar urma să ridice din sărăcia lucie fermele mici aparţin Guvernului Ponta. "Ceea ce facem noi acum se bazează şi pe ce a început Guvernul precedent. Noi luăm acele măsuri şi le adoptăm", a declarat premierul Dacian Cioloş, în comuna Ciugud, acolo unde a lansat măsurile pentru crearea clasei de mijloc. Acesta a spus că preferă să dea 15.000 euro pentru o firmă în creştere decât 1.500 de euro uneia de subzistenţă, cum se făcea în anii trecuţi, stiind că o parte din acei 1.500 de euro se opresc la crâşmă.

NATIONAL

DNA da iama in cuibul lui Petrache de la Crevedia!

Şase funcţionari publici din cadrul Primăriei Crevedia, in frunte cu edilul Florin Teodorescu si consilierul personal al acestuia, au fost arestaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat si abuz in serviciu. In speţă, suspecţii sunt acuzaţi că, începând cu luna mai a anului 2012, s-au specializat in atribuirea, executarea si decontarea preferenţiala a unor lucrări de modernizare a unor drumuri comunale. Spargerea "grupului infracţional organizat" de la Crevedia nu avea cum să nu-i dea frisoane liderului liberal Marian Petrache. Acesta, după cum " National" a dezvăluit in exclusivitate, tocmai îşi pregătea retragerea din politică la ferma familiei din Crevedia. Localitate de care îl leagă nu doar trecutul profesional de pe vremea când era directorul Combinatului Avicol, dar si mai multe interese transpartinice. Care, de aceasta dată, nu sunt doar in vizorul poliţiştilor, dar si al procurorilor Laurei Codruţa Kovesi.

Iohannis si-a ridicat gradul de îngrijorare

Şeful statului roman a reacţionat după apariţia in mass media a primelor ştiri referitoare la exploziile declanşate, ieri dimineaţa, la aeroportul din Bruxelles: "Suntem extrem de îngrijoraţi". Atentatele declanşate in Belgia l-au făcut pe Klaus Iohannis sa-si ridice gradul de îngrijorare la faza extrema. Iar cum primele ştiri referitoare la evenimentele de la Bruxelles au ajuns la urechile lui Klaus Iohhanis in momentul in care acesta deschidea ceremonia de marcare a Zilei Internaţionale a Francofoniei (organizata la Cotroceni), şeful statului si-a adaptat discursul la situaţie: "Noi suntem îngroziţi si întristaţi si folosesc acest prilej pentru a exprima întreaga compasiune si condoleanţe celor loviţi de acest incident, autorităţilor belgiene, poporului si cred ca este, daca se confirma ipoteza unui atentat, un eveniment care ne arata ca terorismul a rămas in inima Europei. Suntem extrem de îngrijoraţi si vom urmări evoluţia de la Bruxelles".

China se confrunta cu exodul miliardarilor

Prăbuşirea pieţei de valori si devalorizarea yuanului, vara trecuta, au dat semnalul unui exod in masa al investitorilor. Intre 700 si un trilion de dolari au ieşit din China in 2015, aproximativ 10% din PIB-ul Chinei, notează Le Point. Scoaterea banilor peste graniţă a fost mereu un sport naţional practicat de elitele Chinei pentru a-si asigura spatele, in Canada, Australia sau California. Însă plecările s-au înteţit, pe fondul stagnării pieţei imobiliare si deprecierii industriei. Un raport recent arata ca 64% din milionarii chinezi au emigrat sau planifica sa emigreze. Si nu cu mana goala, ci cu tot cu averile lor, Statele Unite fiindu-le destinaţia favorita. Un raport Hurun, societate ce monitorizează averile din China, arata la rândul sau ca un sfert din superbogaţii Chinei sau cei care au o avere de 16 (sau peste) milioane de dolari cu plecat deja din tara.

PUTEREA

Culmea abuzului de stat. Ai vândut maşina? Te-ai ars! În România eşti sancţionat pentru fapte comise de alţii!

Teoretic, cumpărătorul unei maşini la mâna a doua trebuie să o înmatriculeze pe numele său. În practică, fiindcă nu există instrumente adecvate de constrângere, mai ales de când cu taxa de primă înmatriculare (timbrul de mediu), foarte mulţi proprietari de maşini preferă să nu mai înmatriculeze maşinile pe numele lor şi circulă folosindu-se de certificatul fostului proprietar. Asta a condus la o problemă: identificarea contravenientului în trafic şi aplicarea sancţiunii atunci când vehiculul nu este oprit. Foarte bine, au zis Ponta şi ai lui: sancţionăm persoana pe numele căreia este înmatriculat autovehiculul! Cum adică să sancţionezi pe cineva care nu comite o contravenţie?! Uite-aşa, şi-or fi zis semnatarii ordonanţei, de ce să ne agităm noi, guvernanţii, lasă-i să se distreze între ei, să îi caute foştii proprietari pe noii proprietari, să-i determine, ei ştiu cum, mai cu vorba bună, mai cu o bâtă-n-cap, să îşi înmatriculeze naibii maşinile!

Statul Islamic şi-a atins scopul: atentatele de la Bruxelles au instaurat panica şi teroarea în Europa

Tragedii la Bruxelles, atacuri teroriste cu peste 30 de morţi şi spre 230 de răniţi. Cifre seci şi, din păcate, încă nu sunt finale. Europa plânge din nou. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat această nouă grozăvie. Aeroportul Internaţional Zaventem de lângă Capitala Belgiei a fost atacat primul, în jurul orei opt dimineaţă, ora locală, în zona de plecări. Două explozii provocate de terorişti au ucis mai multe persoane şi au rănit câteva zeci. Martorii au spus că înainte de detonări s-au auzit împuşcături şi strigăte în limba arabă. Camerele de vederi din terminalele afectate au arătat un grup de trei bărbaţi, care ar fi fost implicaţi în atac. Doi dintre ei, îmbrăcaţi în negru, ar fi cei care au produs exploziile, detonând încărcăturile pe care le aveau asupra lor. Un al treilea, îmbrăcat în alb, ar fi supravegheat operaţiunea şi este căutat de autorităţi în acest moment.

Corpul de Control al Primului Ministru îl acuză pe Arafat, fără a-l nominaliza, pentru intervenţia haotică la Colectiv

Reputaţia secretarului de stat Raed Arafat este spulberată, oficial acum, prin raportul Corpului de Control al Primului Ministru (CCPM) cu privire la intervenţia de urgenţă din seara zilei de 30.10.2015, la incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti. "A fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore (...)Planul Roşu de Intervenţie a fost declanşat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numărul unic de urgenţă şi la 7 (şapte) minute de la momentul informaţiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenţiei. (...) Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a coordonat, la faţa locului, doar activitatea de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de la locul evenimentului, nu toate activităţile de intervenţie".

ROMANIA LIBERA

Inima Europei sângerează

Trei explozii puternice au făcut ieri, la Bruxelles, mai multe zeci de morţi şi răniţi, într-un atac terorist pe care autorităţile belgiene au declarat că îl aşteptau. Oroarea s-a declanşat ieri, la ora 8 dimineaţa, o dimineaţă care se anunţa obişnuită la Bruxelles, dar care s-a transformat brusc în "ziua cea mai neagră din istoria ţării noatre după Al Doilea Război Mondial", după cum a declarat Bart De Wever, primarul Anvers-ului. Două explozii puternice pe aeroportul Zaventem au ucis şi rănit zeci de persoane, bilanţul fiind în creştere cu fiecare oră. La un interval scurt, o altă explozie a survenit la staţia de metrou Maelbeek, în cartierul european, aproape de principalele instituţii ale UE, Comisia şi Parlamentul European. Atacurile din aeroport au avut loc în apropierea porţii de îmbarcare spre SUA şi spre Europa de Est şi au lovit numeroase persoane, martorii vorbind despe "o mare de sânge" şi "oameni care şi-au pierdut picioarele".

Autostrada Comarnic-Braşov, tichia de mărgăritar a trei miniştri

De la Miron Mitrea la Victor Ponta, trecând pe la Radu Berceanu, oficialii români (de această dată la nivel central) au mobilizat resurse impresionante pentru un alt proiect de infrastructură fantasmagoric şi fără utilitate economică. Vorbim aici de autostrada Comarnic-Braşov. Miron Mitrea a fost primul care a vrut autostradă pe Valea Prahovei, între Comarnic şi Braşov, şi a semnat în acest sens şi un contract de concesiune cu un consorţiu format în principal din companiile Vinci şi Aktor. Concesiunea a picat, pentru că se făcuse "la mica înţelegere", fără a se organiza licitaţie. Câţiva ani mai târziu, a recidivat Radu Berceanu, care a semnat un nou contract de concesiune, cu o asociere formată practic din aceleaşi firme, ce-i drept organizând licitaţie. A picat şi de data asta, pentru că firmele nu au venit cu banii. Au mai trecut nişte ani şi chestiunea a fost repusă pe tapet de Victor Ponta, care şi-a făcut chiar o ambiţie personală, spunând că nu va mai candida în 2016 dacă autostrada Comarnic-Braşov nu e gata până atunci.

"Acţiunea evreiască" s-a încheiat

Autorităţile israeliene au anunţat că s-a reuşit scoaterea din Yemenul aflat în război a 19 persoane, în cursul unei operaţiuni secrete şi periculoase destinată salvării ultimilor supravieţuitori ai uneia din cele mai vechi comunităţi evreieşti din lume. 17 dintre membrii comunităţii, altădată forte, cu zeci de mii de indivizi, au ajuns în Israel în noaptea de duminică spre luni, între ei şi rabinul Suleiman Yihiye, care a adus în bagaje un rulou al Thorei, vechi de cinci sau şase secole. Alţi doi i-au devansat într-un transfer demn de un thriller, a precizat Yigal Palmor, director de comunicaţii al "Agenţiei evreieşti", organism para guvernamental care lucrează pentru imigraţia evreilor în Israel. "Într-o zi poate vom face un film. Vorbim de o operaţiune secretă într-un mediu ostil. Nu este uşor să exfiltrezi oameni vizibil şi ostaentativ evrei", a explicat Yigal Palmor.

ZIARUL FINANCIAR

Ford vrea să atace Duster pe o piaţă de 22 mld. euro cu un SUV produs la Craiova

Americanii vor să producă la Craiova din toamna anului 2017 o nouă generaţie a SUV-ului de clasă mică Ecosport, care va concura direct cu viitorul Duster, aşteptat tot în a doua parte a anului viitor pe piaţa europeană. "În cei 8 ani nu am putut să folosim întreaga capacitate de producţie de la Craiova aşa cum am avut iniţial în vedere. Construiţi aici unul dintre cele mai complexe vehicule şi de asemenea avansatul motor de 1,0 EcoBoost pe benzină. Ford urmează sa investească până la 200 de milioane de euro pentru a construi aici, la Craiova, SUV-ul de mici dimensiuni EcoSport, din toamna anului 2017. De la acea dată, Craiova va deveni singura sursă de producţie pentru modelul EcoSport ce se va vinde în Europa", a spus ieri la Craiova Jim Farley, cel de-al treilea CEO şi preşedinte al Ford Europa de când constructorul american a preluat oficial în martie 2008 uzina de la Craiova.

Bancherii au cele mai mari bătăi de cap pe segmentul creditelor de consum garantate

Rata creditelor neperformante pe segmentul împrumu­turilor de consum garantate, adică restanţele mai mari de 90 de zile şi pentru care s-au iniţiat acţiuni de recuperare, afişa la jumătatea anului 2015 un nivel de 12,5%, asemănător cu cel din vara anului precedent, potrivit datelor BNR. Însă, nivelul din iunie 2015 este de 21 de ori mai mare decât cel atins în septembrie 2008, perioadă în care spectrul crizei financiare începea să acopere şi economia românească. Atunci, rata de neperformanţă pe acest segment era de 0,6%. Cele mai mari probleme în onorarea serviciului datoriei îl au persoanele care au contractat credite de consum garantate cu un imobil, potrivit datelor BNR privind situaţia creditelor cu garanţie imobiliară.

Fondul Proprietatea a cumpărat acţiuni proprii de 4 mil. lei

Fondul Proprietatea (FP) a achi­ziţionat 5,4 milioane de acţiuni şi certi­ficate de depozit (GDR-uri) proprii în perioada 14-18 martie a acestui an cu o valoare totală de 4 milioane de lei, po­trivit informaţiilor publicate pe bursă. Din totalul de 5,4 milioane de titluri, peste 63% sunt acţiuni răscum­părate de pe bursa de la Bucureşti, diferenţa fiind generată de GDR-urile care se tran­zac­ţionează pe bursa de la Londra şi care au în spate câte 50 de acţiuni FP. Administratorul FP, com­pania Fran­klin Tempelton, moti­vează că răs­cum­părea este cea mai bună opţiune în acest moment pentru inves­titori, în con­diţiile actuale de piaţă. În plus, programul de răscumpărare este derulat şi cu scopul de a reduce dis­countul de tranzacţionare de la 30% la 15%, cât este ţinta cerută de cel mai mare acţio­nar al FP, fondul american de hedging Elliott.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb