REVISTA PRESEI 23.10.2014

Willy Homner
Revista Presei / 23 octombrie 2014

ADEVARUL

Ungaria vrea să fenteze UE în problema South Stream, după ce Bulgaria a făcut la fel în vară

Comisia pentru economie a Parlamentului de la Budapesta, condusă de Antal Rogan, şeful grupului parlamentar al Fidesz, a redactat o propunere de amendament la un proiect de lege al unui parlamentar al partidului de guvernământ. Amendamentul ar permite începerea construcţiei South Stream în pofida rezervelor şi obiecţiilor Uniunii Europene. Portfolio.hu remarcă faptul că de când premierul Viktor Orban s-a aşezat la masa negocierilor cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, numărul acţiunilor autorităţilor ungare care plasează grupul rus în avantaj şi susţin interesele Rusiei au crescut în mod ciudat. Astfel, Ungaria a oprit livrările de gaze către Ucraina, apoi a permis Gazprom să stocheze gaze pe teritorul său, cea mai recentă iniţiativă fiind amendamentul din Parlament. Bulgaria a adoptat în acest an o formulă legislativă asemănătoare, prin care South Stream era declarat "interconector", ceea ce scotea conducta de sub reglementările europene.

Se fac cărţile pentru fotoliul lui Ponta, în PSD

Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă au anunţat că vor candida în tandem pentru şefia PSD, după ce Victor Ponta va câştiga alegerile. Anunţul celor doi ar putea reactiva un alt tandem celebru în PSD Marian Vanghelie - Mircea Geoană, mai ales că cei doi au fost surprinşi de curînd luând masa împreună. Analiştii politici contactaţi de "Adevărul" au analizat efectul luptei premature pentru şefia PSD. În acest moment, taberele pentru preluarea puterii după «epoca post Victor» prind tot mai mult contur. Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea au anunţat, miercuri, că vor candida în tandem pentru şefia PSD după ce Victor Ponta ajunge preşedintele României. Sorin Bocancea, doctor în ştiinţe politice, spune că este pentru prima dată în 25 ani de democraţie, când jocurile în partid se fac înainte de alegeri. "Este un joc prematur. Niciun partid, cu un candidat cu şanse la prezidenţiale, nu a avut un asemena episod de împărţire a funcţiei. Aceasta înseamnă că în PSD e o mare tensiune.", a declarat Sorin Bocancea. În opinia analistului, Dragnea şi Ghiţă, prin anunţul făcut, se aseamănă cu "calicii care se bat pe un ceaun gol".

Incident armat în parlamentul canadian

Poliţiştii canadieni au anunţat că Michael Zehaf-Bibeau, un bărbat convertit la islam, este autorul atacurilor armate de la Monumentul Eroilor şi din Parlamentul canadian, informează CNN. În urma schimburilor de focuri cu poliţiştii, atacatorul a fost împuşcat mortal. Michael Zehaf-Bibeau, în vârstă de 32 de ani, era în vizorul serviciilor de informaţii canadiene de mai mult timp, acesta fiind catalogat drept "un călător cu grad ridicat de risc". Recent, autorităţile din Canada i-au retras acestuia paşaportul. În urmă cu 11 ani, bărbatul a fost condamnat pentru posesie de arme şi furt, relatează CNN. Unul dintre soldaţii aflaţi la post în faţa Monumentului Eroilor a fost ucis la rândul său după ce atacatorul a deschis focul către el. Ca urmare a incidentelor produse miercuri, ambasada americană la Ottawa, aflată la doar câţiva metri de Parlament canadian, a fost închisă temporar, conform purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Cum au plătit românii de două ori aceeaşi ţeavă de gaze naturale, şi la un preţ umflat

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin prin care obligă distribuitorii de gaze naturale să scoată la licitaţie lucrările de extindere a reţelelor, după ce instituţia a primit mai multe plângeri din partea consumatorilor în privinţa tarifelor de conectare percepute şi după ce a constatat că o foarte mare parte din aceste lucrări sunt executate de către societăţi afiliate celor de distribuţie şi furnizare. Pe româneşte, companiile care alimentează cu gaze anumite zone semnau cu firme din aceleaşi grup contracte de racordare la reţea sau extindere. Pe de o parte, consumatorii erau, practic, forţaţi să plătească preţurile "umflate" de conectare în lipsă de alternative, iar ulterior distribuitorul se ducea la ANRE cu chitanţele investiţiilor şi cereau recunoaşterea lor în tarifele de distribuţie, adică în factura plătită de către populaţie.

Orăşelul informaticienilor cu 100.000 de locuitori şi cu 20.000 de joburi

Pe dealul Lomb, de lângă Cluj, se construieşte, pe 200 de hectare, un adevărat orăşel care va cuprinde un centru de afaceri, un centru pentru industrii creative cunoscut şi sub numele de "Buftea de Cluj" (ori sub cel de "Hollywood-ul pitic"). Acestea vor face parte din Cluj Innovation City sau "Silicon Valley de Cluj" ori, simplu, din "orăşelul informaticienilor". Lucrările, aflate la jumătate, au ca termen de finalizare iulie 2015. Aceste două proiecte se ridică împreună la circa 95 de milioane de lei şi sunt susţinute financiar de Primăria Cluj-Napoca în proporţie de 50%. "Anul viitor este termenul limită de terminare a proiectelor pe fonduri europene. După 31 decembrie 2015 nici un leu nu se mai decontează de la UE şi dacă un proiect nu s-ar termina, de la 1 ianuarie 2016 toţi banii rămaşi ar trebui plătiţi de la bugetul local sau naţional", a adăugat edilul.

Românii economisesc, în medie, 41 de euro pe lună. Un sfert din economii sunt investite în metale preţioase

Românii reuşesc să economisească lunar 41 de euro, iar 26% din aceştia îşi investesc economiile în aur sau alte metale preţioase, arată un barometru Erste Group privind posibilităţile de economisire în ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE). Ungurii economisesc 49 de euro, în timp ce austriecii şi-au majorat cu 7 euro sumele destinate economiilor lunare, până la 188 de euro, potrivit barometrului. Conturile de economii şi asigurările de viaţă rămân principalele produse de economisire, în condiţiile în care persoanele care economisesc consideră prioritare accesul facil la fonduri şi un risc scăzut.

Noi proteste la Hong Kong, după ce liderul regiunii a spus că democraţia dă prea multă putere săracilor

Mii de chinezi au ieşit încă o dată în centrul oraşului Hong Kong pentru a cere vot universal, revoltaţi de declaraţiile făcute într-un interviu de liderul executiv al regiunii. Acesta a explicat că oraşul are nevoie de un comitet electoral special, altfel, dacă s-ar acordat votul universal cerut de protestatari, "am aduce în discuţie şi cei aproape jumătate dintre locuitorii Hong Kong-ului care câştigă mai puţin de 1.800 de dolari pe lună". Liderul executiv al Hong Kong-ului este ales prin vot, dar de un "comitet electoral". Acesta este format din 1.200 de locuitori ai Hong Kong-ului (dintr-un total de 7,2 milioane). Doar aceştia au drept de vot pentru a alege liderul executiv al Hong Kong-ului.

BANCHERUL

BCR, subsidiara Erste Bank, precum si bancile grecesti, nu au niciun fel de probleme, ne asigura BNR

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, spune ca BCR, cea mai mare banca romaneasca, detinuta de austriecii de la Erste Bank, despre care presa a speculat ca nu va trece testele de stres ale BCE, nu are niciun fel de problema. "Pot sa va asigur ca din punctul meu de vedere, BCR nu are niciun fel de probleme. Iar in ceea ce priveste bancile grecesti, acestea sunt ultimele care ar putea avea probleme in Romania, fiind bine capitalizate", a declarat Cinteza, pentru Bancherul.ro. Agentia de presa spaniola EFE a publicat ieri o stire in care afirma ca 11 banci europene vor pica testele de stes ale BCE, a caror rezultate vor fi publicate duminica, printre care Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, dar si trei banci grecesti prezente in Romania: Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost.

Erste Bank va pica testul de stres al BCE?

Au inceput speculatiile privind rezultatele testelor de stres si exercitiului de evaluare (AQR) a activelor bancilor europene, ce vor fi anuntate oficial de Banca Centrala Europeana (BCE) duminica, 26 octombrie: agentia de stiri spaniola EFE a anuntat ca 11 banci vor pica testele de stres, printre care si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, ceea ce este o surpriza uriasa si o informatie greu de presupus ca ar fi adevarata, catalogata drept "extrem de speculativa" de catre BCE. In replica, reprezentantii Erste Bank au declarat urmatoarele, pentru Bancherul.ro: "Din dialogul de pana acum cu institutiile implicate in derularea testului de stres nu avem motive de ingrijorare in ceea ce priveste rezultatul Erste Group". La randul sau, Banca Centrala Europeana a publicat un comunicat in care se arata urmatoarele: "Evaluarea cuprinzătoare, care constă într-o revizuire a calitatii activelor bancilor si un test de stres, nu este încă finalizată. Până la acel moment, orice relatari mass-media cu privire la rezultatele testelor sunt, prin natura lor, extrem de speculative."

CURENTUL

Fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, a fost ridicat din trafic şi adus cu mandat la DNA

Fostul şef al SPP Dumitru (Mitică) Iliescu este persoana care l-ar fi informat ilegal pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele pe care deputatul PSD le avea la DNA şi despre faptul că este interceptat. Hrebenciuc a fost pus sub acuzare luni de DNA într-un nou dosar, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, cumpărare de influenţă şi instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. "Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite", se arată într-un comunicat al DNA

Autosuspendaţii - de Tia Şerbănescu

Hrebenciuc a demisionat din Parlament la cererea (nemărturisită) a premierului care i-a mulţumit public pentru gest: "mă protejează pe mine, protejează PSD şi Parlamentul". Taxă de protecţie, cum ar veni. Mai bine proteja România lăsându-i pădurile în pace. A urmat o şedinţă-fulger la PSD unde Ponta a anunţat că "facem un pic de ordine şi disciplină" întrucât câţiva lideri s-au cam întrecut în declaraţii dezordonate. În urma şedinţei, Şova, Vanghelie şi Ghiţă "s-au autosuspendat" din funcţiile deţinute în partid la solicitarea lui Ponta ("i-am autosuspendat, cine greşeşte, plăteşte") care a apreciat apoi că n-a fost "foarte multă tensiune" în şedinţă ci o atmosferă de familie cu năbădăi: "am fost ca un tată de familie care constată că n-are timp de familie şi e nevoie de puţină disciplină". Tatăl, adică Ponta, a scos cureaua ("e important ce se întâmplă în partidul meu") la cei trei zvăpăiaţi. În timpul şedinţei de exorcism din PSD, Iohannis a ieşit la plimbare cu bicicleta fără să comenteze scandalurile adversarilor deşi a mărturisit că va pedala şi pe Kiseleff. Mai bine o lua spre Cotroceni - să aibă timp să ajungă până-n noiembrie a.c.

CURIERUL NATIONAL

"Greşeala" care pune pe jar fondurile de pensii

În modificările propuse recent Legii pieţei de capital a fost "strecurată" o prevedere care ar urma să pună în poziţii de forţă acţionarii majoritari faţă de cei de portofoliu pe care îi poate dilua până la pragul de delistare. Fondurile de pensii sunt în alertă în faţa deschiderii unei posibilităţi pentru noi abuzuri de piaţă. Măsura ar putea afecta mai multe categorii de acţionari spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor: "Această modificare este evident în defavoarea acţionarilor şi trebuie corectată de urgenţă". Dacă respectiva schimbare ar fi operată, un acţionar majoritar sau un grup de acţionari controlând 75% din acţiunile unui emitent ar putea prin decizii în AGA să realizeze majorări de capital care să dilueze participaţiile celorlalţi investitori, inclusiv până la niveluri de la care să urmeze o delistare a societăţii. Acest lucru ar putea afecta industria fondurilor de pensii care prin lege nu pot realiza plasamente decât în companiile listate.

Volksbank, obligată să convertească în lei un credit în franci elveţieni

O instanţă din Galaţi le dă mari speranţe românilor care au luat credite în valută, acceptând, fără alt drept de apel, convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni. Tribunalul Galaţi a admis ieri, în mod definitiv şi irevocabil, cererea unei brăilence de a i se converti creditul, acceptând o valoare intermediară, medie a cursului existent la data semnării contractului şi cursul actual. Instanţa s-a pronunţat luna trecută asupra acestei decizii, dar Volksbank a depus o cerere de revizuire a hotărârii, motiv pentru care s-a constituit un nou dosar. În acesta din urmă, Tribunalul Galaţi a decis în mod definitiv şi irevocabil să oblige Volksbank la convertirea creditului în franci elveţieni, la un curs de 2 lei pentru fiecare franc.

Lazea: Cei care vor un credit să completeze şi un chestionar

"Toţi adulţii care intră într-o bancă să ceară un credit să completeze şi un test, un chestionar, să se vadă dacă ei ştiu ce înseamnă o dobândă, curs de schimb, risc valutar, pentru că a nu ştii aceste lucruri şi te angajezi la un credit e ca şi cum te-ai urca într-o maşină să conduci pe şoselele ţării fără permis. Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a declarat că la un test dat copiilor de grădiniţă şi învăţământ primar aceştia au răspuns că banii sunt fabricaţi de zâne şi personaje din desene animate. El a spus că şi părinţii lor şi-au închipuit acelaşi lucru când au luat credite cu buletinul, precizând că cei care vor un credit ar trebui să completeze şi un chestionar, să se vadă dacă ei ştiu ce înseamnă o dobândă, curs de schimb sau risc valutar.

Falsificatori de bancnote de 200 lei, prinşi în Hunedoara

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Hunedoara şi procurorii DIICOT au destructurat un grup infracţional specializat în comiterea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune. Ieri, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara şi procurorii DIICOT - BT Hunedoara au efectuat cinci percheziţii, pe raza localităţilor Deva, Haţeg, Călan şi Brănişca la locuinţele a opt persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune. Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada aprilie - septembrie a.c., membrii grupării ar fi contrafăcut, cu ajutorul unei imprimante tip scaner şi ar fi pus în circulaţie, peste 100 de bancnote, din cupiura de 200 de lei, pe raza judeţelor Hunedoara, Caraş-Severin, Alba şi Sibiu.

EVENIMENTUL ZILEI

FBI-UL ESTE ÎN ALERTĂ: Grupul terorist ISIS are planuri privind atacuri în SUA şi Canada

Clădirea Parlamentului din Canada a fost luată cu asalt de trupele speciale echipate până în dinţi cu armament. Parlamentarii sunt blocaţi în birourile lor, în timp ce forţele de elită ale Politiei încearcă să deruleze operaţiunea militară. Potrivit FBI, membri ai grupului terorist ISIS din Statul Islamic au planuri cu privire la comiterea de atacuri în Statele Unite şi Canada, iar unul dintre autori este militant islamist. Tot centrul capitalei Ottawa este blocat. Oamenii au fost sfătuiţi să stea departe de ferestre. Peste 30 de focuri de armă s-au auzit din incita Parlamentului. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat prin telefon cu premierul Canadei, Stephen Harper, după atacurile armate comise la Ottawa, relatează AFP.

MOISE GURAN: "Acest tip de CIUMĂ ţine ţara pe loc de 25 de ani"

Ponta, dar şi ceilalţi candidaţi la Preşedinţie, ar trebui să facă o declaraţie clară în care să se angajeze ferm că nu vor acorda şi nu vor aproba graţieri pentru fapte de corupţie, ba chiar, noi toţi, cred că ar trebui să ne gândim la amendarea Constituţiei, astfel încât nici Parlamentul şi nici Preşedintele Republicii să nu mai aibă posibilitatea de a acorda amnistii şi graţieri pentru acest tip de ciumă care ţine ţara pe loc de 25 de ani, a scris Moise Guran pe blogul său. Ponta n-a reuşit să-i convingă nici pe baroni că nu se foloseşte de acţiunile DNA împotriva lor, dar n-a reuşit - nici pe mine şi pe alţii ca mine - să mă convingă că, de exemplu, Antena 3 nu-l sprijină, acum, la schimb pe graţierea lui Voiculescu, a mai scris Moise Guran.

Şpaga: Contract de vânzare-cumpărare pentru 12.000 de hectare pe numele lui Andrei Hrebenciuc

Ancheta procurorilor în dosarul "Retrocedărilor ilegale" a ajuns şi la fiul deputatului Viorel Hrebenciuc. Prin intermediul lui, deputatul ar fi vrut să ia o şpagă de 12.000 de hectare, potrivit unor surse judiciare. Biroul lui Andrei Hrebenciuc (29 de ani), fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost percheziţionat ieri de procurorii DNA, care instrumentează dosarul "Retrocedărilor ilegale". Au fost şase percheziţii în Bucureşti şi Braşov, şi au fost vizate birourile unor cabinete de avocatură. La închiderea ediţiei, percheziţiile erau în desfăşurare, iar surse judiciare explicau că mai multe persoane urma să fie duse la audieri la sediul DNA-Braşov, fără a preciza cine sunt acestea.

La CFR Marfă, Rus reface calculele lui Şova

Cei 2.400 de angajaţi care au plecat de la CFR Marfă au lăsat compania de stat într-o stare gravă. Pe ultima sută de metri, ministrul de resort a salvat 100 de posturi. Din cauza creşterii volumului de muncă, în urma concedierilor, mecanicii de locomotivă au ajuns să lucreze de aproape două ori mai mult şi conduc obosiţi garniturile de tren. Chiar dacă au plecat mii de oameni şi s-au făcut economii importante, compania are şanse slabe de a deveni rentabilă în 2014, aşa cum şi-a propus ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care încearcă să reparare "reformele" implementate de predecesorul Dan Şova.

JURNALUL NATIONAL

Sondaj SOCIOPOL: Cum vor vota românii la alegerile prezidenţiale

Victor Ponta ar câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 41% din voturi, fiind urmat de Klaus Iohannis cu 28%, arată cel mai recent sondaj SOCIOPOL, prezentat de Mihai Gâdea, miercuri, la "Sinteza zilei". Potrivit sondajului, realizat în luna octombrie, Victor Ponta va primi, în turul I al alegerilor prezidenţiale, 41% din voturi, Klaus Iohannis 28% iar Călin Popescu Tăriceanu 7%. Ceilalţi candidaţi vor primi următoarele procente: Elena Udrea-6%, Monica Macovei-4%, Dan Diaconescu-4%, Kelemen Hunor-4%, Corneliu Vadim Tudor-3%, Teodor Meleşcanu-2%. Numărul celor care se declară interesaţi de participarea la vot. 55% anunţă că vor participa, 28% că nu participă. În turul II, dacă se vor întâlni Victor Ponta şi Klaus Iohannis, scorul ar fi 55% pentru Ponta şi 45% pentru Iohannis. 53% dintre cei întrebaţi au spus că Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale, 13% sunt de părere că Iohannis va câştiga, 3% cred în Călin Popescu Tăriceanu şi 1% Elena Udrea. La capitolul încredere în persoanele publice, pe primul loc se află Raed Arafat.

Într-un moment de prea-plin sufletesc, CTP cântă maneaua lui Eminescu

Într-un interviu la gandul.info, Cristian Tudor Popescu a oferit un moment memorabil interpretând o manea care l-a bulversat. Auzită într-un taxi, maneaua are patru versuri, simple si directe. "Scria bine cu stilou' / Şi-o iubea p-aia ca bou' / Da' n-a mai făcut nimica / I-a spart banii Veronica...". Este vorba de Eminescu, Mihai Eminescu.

Locurile de muncă pentru tineri, prioritatea zero a ANOFM

Ocuparea tinerilor, a şomerilor de lungă durată şi a persoanelor din grupuri cu nevoi speciale, precum şi creşterea eficienţei măsurilor active de stimulare a ocupării sunt cei mai importanţi indicatori de performanţă stabiliţi pentru anul acesta de ANOFM cu ministrul Muncii, Protecţiei Sociale, Familiei şi Persoanelor Vârstnice, precum şi cu directorii executivi ai agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă. "Pentru managementul Serviciului Public de Ocupare din România indicatorii de performanţă constituie repere esenţiale. În cadrul contractului de performanţă managerială pentru anul 2014 sunt prevăzuţi 10 indicatori de performanţă, care reflectă priorităţile momentului: ocuparea tinerilor, ocuparea şomerilor de lungă durată şi a persoanelor din grupuri cu nevoi speciale, creşterea eficienţei măsurilor active de stimulare a ocupării", a precizat Eugen Preda, consilier al preşedintelui ANOFM.

NATIONAL

Americanii vor guvern de tehnocrati!

Nauciti de "castanele" tot mai grele primite din partea procurorilor Laurei Codruta Kovesi, "baronii" si ceilalti politicieni implicati in puzderia de retele transpartinice de coruptiie care ajunsesera sa sufoce statul roman vor primi, cat de curand, lovitura decisiva. Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, satui de mocirla care ajunsese, in mare parte, clasa politica romaneasca, parteneri americani nu doar ca au sprijinit campania fara precedent declansata de catre DNA, dar cer acum si garantii ca se va merge pana la capat cu "curatenia". Iar singura garantie ca Romania va avea din aceasta iarna un guvern curat este formarea acestuia, cat mai mult posibil, din tehnocrati fara pata, care sa-i inlocuiasca, cel mai probabil sub girul lui George Maior, pe politicienii care se zbateau deja, pe arhicunoscutele retele de trafic de influenta, pentru a pune mana pe cele mai banoase ministere.

Tandemul Dragnea - Ghita, diversiunea care ascunde coruptia din PSD

Ghita anunta ca face tandem cu Dragnea, vicepremierul confirma, iar toata suflarea pesedista sa repede sa salute sau sa dezavueze, dupa caz, intelegerea dintre cei doi. Si uite asa, de dimineata pana seara, intreaga suflare politica dezbate de zor galceava pesedista. In tot acest timp, despre smenurile de care sunt acuzati Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam sau Dan Sova nu a mai pomenit nimeni nimic. Nici de faptul ca PSD forteaza adoptarea Legii amnistiei si gratierii nu s-a mai vorbit, cum nu s-a mai vorbit nici de disperarea cu care social-democratii se toarna unii pe altii la DNA. Uitata a fost si cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul Ecaterinei Andronescu si a lui Serban Mihailescu, cerere care zace pe la Senat de saptamani bune.

ANI il vrea judecat in procedura de urgenta pe Iohannis

Nemultumiti de stabilirea primului termen in procesul in care Klaus Iohannis este acuzat de incompatibilitate tocmai pe 18 noiembrie, reprezentantii ANI au cerut ICCJ sa judece mai repede aceasta cauza. ANI, care spera intr-un verdict favorabil ei, incearca sa obtina o sentinta inainte de turul doi, pentru a evita o alta premiera damboviteana: aceea in care presedintele prospat ales este declarat incompatibil si, pe cale de consecinta, nu are voie sa ocupe functii publice timp de trei ani. Ca urmare a solicitarii facute de ANI, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa decida acum daca schimba sau nu termenele deja stabilite nu numai in speta Iohannis, ci si pentru inca alte 32 de dosare, care au ca obiect tot "incompatibilitati de tip < < RAJA > >".

Presedintele Basescu pleaca joi la Consiliul European de la Bruxelles

Seful statului va participa, joi si vineri, la lucrarile Consiliului European de la Bruxelles. Conform comunicatului Administratiei Prezidentiale, in cursul zilei de joi, Traian Basescu va participa, printre altele, la Summitul Partidului Popular European, dar si la "reuniunea Grupului de la Visegrad+Romania+Bulgaria in perspectiva pregatirii Consiliului European". Totodata, incepand cu ora 18.30, ora Romaniei, seful statului va participa la prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, urmand ca seara sa ia parte la dineul de lucru separat al sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, Presedintia anunta ca, vineri, Traian Basescu va participa la cea de-a doua sesiune de lucru a reuniunii CE, urmand ca, la pranz, mai exact la ora 13.15, sa sustina o declaratie de presa.

PUTEREA

L-AU RIDICAT PE ILIESCU! Dosarele lui Hrebenciuc merg strună

Generalul Dumitru Iliescu, fost şef al SPP pe vremea când România era condusă de Ion Iliescu, a fost săltat miercuri seară, la Arad, imediat după ce a intrat în ţară. De la Arad, el a fost adus, sub escortă, la Bucureşti, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a-i fi comunicate acuzaţiile care i se aduc în ultimul dosar penal al deputatului PSD Viorel Hrebenciuc. Fostul şef al SPP este cel care l-ar fi informat Viorel Hrebenciuc că este interceptat, generalul asigurându-l pe liderul PSD că, prin intermediul unui angajat al DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi despre alte dosare penale de interes.

Ajutoarele alimentare pentru săraci vor fi distribuite după alegeri numai pe bază de cupoane

Aproximativ 3,3 milioane de români săraci vor beneficia de ajutoare alimentare printr-un program finanţat cu 442,5 milioane euro. În plină campanie electorală, Guvernul lui Ponta a anunţat că alimentele vor fi distribuite după alegerile prezidenţiale, însă valoarea acestora, ca şi numărul beneficiarilor, a crescut faţă de anul trecut. Ca o noutate pentru acest an, ajutoarele vor putea fi ridicate numai pe bază de cupoane. Pare că autorităţile s-au inspirat din programul comunist de raţionalizare a alimentelor de bază, când uleiul, laptele, ouăle sau carnea se distribuiau numai pe bază de cartelă. Pachetul cu alimente de bază va conţine: ulei, făină, mălai, paste făinoase, zahăr, conserve de carne. Ajutoarele alimentare se ridică de către persoanele din grupul ţintă de la centrele de distribuţie ale primăriilor de domiciliu în baza cuponului individual.

România, în topul celor mai bune destinaţii de vacanţă din lume

Unul dintre cele mai puternice ghiduri turistice din lume, "Lonely Planet", plasează România în topul celor mai bune destinaţii de vacanţă pentru 2015, prin prisma raportului ofertă turistică-preţ. În clasament, România ocupă locul al nouălea, fiind depăşită de Tunisia, Africa de Sud, Shanghai, Samoa, Bali, Uruguay, Portugalia, Taiwan. "Este o premieră pentru ţara noastră. După zece ani, de când «Lonely Planet» realizează topurile anuale «Best in Travel», România este inclusă în celebrele clasamente printre cele mai rentabile destinaţii ale anului 2015. Acest lucru reprezintă încă o dovadă a faptului că România devine din ce în ce mai vizibilă pe harta turismului mondial şi confirmă tendinţele anticipate de specialişti. România are potenţial, iar prin instrumentele create să vină în sprijinul turismului sunt convins că putem performa şi urca în topul destinaţiilor", a declarat ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu.

ROMANIA LIBERA

Cum ajunge Facebook să fie toxic

Dacă pentru mulţi utilizatori accesarea contului de Facebook este un tabiet zilnic, pentru alţii a devenit o adicţie cronofagă. Psihologii consultaţi de RL au explicat care sunt semnele unei dependenţe de net şi când e momentul să apelezi la un specialist. Peste 1,2 miliarde de oameni din toată lumea interacţionează lunar pe Facebook. În România, platforma de socializare are 7,2 milioane de utilizatori. Indiscutabil, revoluţionara platformă a adus beneficii uriaşe nevoii de comunicare a omului, dar unii plătesc, însă, un preţ: adicţia de social media. Aceasta este o formă de dependenţă încă nerecunoscută ca atare de comunitatea ştiinţifică, dar care poate genera sindrom de sevraj şi poate modifica comportamentul persoanei.

Cât vor plăti românii pentru campania electorală a lui Ponta?

Pentru a doua oară în doar o săptămână, Guvernul a trimis zeci de milioane de euro primarilor, sub pretextul asigurării încălzirii în sezonul rece. Fondurile masive direcţionate spre autorităţile locale în prag de alegeri, dar şi numeroasele măsuri sociale cu impact electoral din ultima perioadă vor fi decontate după alegeri de întreg poporul. Cum? Prin noi tăieri la unele capitole şi, de ce nu?, prin accize mai mari. O primă precizare se impune: şi săptămâna trecută (şedinţa din 15 octombrie), când prin aceeaşi metodă s-au trimis autorităţilor locale 85 milioane lei, motivul invocat a fost "asigurarea activităţilor pentru sezonul rece". A doua precizare: sumele alocate pentru iarna care vine sunt de câteva ori mai mari decât cele date primarilor anul trecut, când Guvernul Ponta invoca posibilitatea ca asupra României să se abată un "ger arctic".

ZIARUL FINANCIAR

Încurajaţi producţia pentru a avea creştere de 5%

Industria alimentară a crescut cu 26% în ultimii şase ani şi a ajuns la 40 mld. lei, dar potenţialul de creştere este încă uriaş. "În momentul în care producţia locală, atât a producătorilor români, cât şi a investitorilor străini, va avea din nou locul bine-meritat în cadrul economiei locale, atunci România va ajunge la o creştere economică de 5%", a spus Adrian Nanulescu, directorul general al La Fântâna, cel mai mare îmbuteliator local de apă în sistem de watercoolere, un business care ar putea ajunge anul acesta la 26 de mili­oane de euro. În România, primele două sectoare de activitate din economie, raportat la cifra de afaceri totală a companiilor, sunt comerţul cu ridicata (235 mld. lei) şi comerţul cu amănuntul (138 mld. lei). Abia pe locul trei apare producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică.

Kaufland este primul lanţ de hipermarketuri care ajunge la zece magazine

Retailerul german Kaufland, liderul comerţului modern cu afaceri de peste 1,6 mld. euro anul trecut, va termina anul cu 100 de hipermarketuri în România, dintre care 10 doar în Bucureşti. Germanii, care au acoperit principalele oraşe mari şi medii din România, au deschis ieri la Bucureşti, la Apărătorii Patriei, cel de-al optulea magazin, iar până la finalul anului vor mai deschide alte două unităţi în Drumul Taberei (Valea Oltului şi Tudor Vladimirescu). În total, în cele trei unităţi germanii vor angaja 650 de oameni, iar până la finalul anului numărul de salariaţi ai lanţului ar putea sări de 14.000. Kaufland va fi astfel primul lanţ de hipermarketuri care va ajunge la 10 magazine în Capitală, în contextul în care concurenţii de la Carrefour au nouă, iar francezii de la Auchan au opt. Cora are patru magazine în Bucureşti, iar Real niciunul.

Deficitul la pensii, sănătate şi şomaj a ajuns la şapte luni la aproape 10 miliarde de lei

Deficitul total al principalelor fonduri de asigurări de stat - pensii, şomaj, sănătate - a ajuns la şapte luni din 2014 la 9,6 miliarde de lei (2,2 mld. ero), echivalentul a 1,5% din PIB sau 4,4% din veniturile preconizate ale bugetului consolidat, mai mic cu 400 de milioane de lei faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar care, până la sfârşitul anului, se va majora considerabil ca urmare reducerii CAS cu cinci puncte procentuale începând cu această lună. Problema deficitului la fondul de pensii este greu de rezolvat în condiţiile în care numărul de pensionari total îl depăşeşte pe cel al cotizanţilor. În iulie în România existau 5,4 milioane de pensionari şi 4,4 milioane de salariaţi. Însă totalul angajaţilor din România era, la aceeaşi dată, de 6,2 milioane, potrivit datelor INS.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Comisia pentru economie a Parlamentului...a redactat o propunere de amendament la un proiect de lege...ce ar permite începerea construcţiei South Stream în pofida rezervelor şi obiecţiilor Uniunii Europene." - iata ce inseamna o conducere a unei tari, care se gindeste la cetatenii sai, la bunastarea si confortul lor, ca viata lor sa fie NORMALĂ, nu numai sa se declare la alegeri "să trăiți bine!", o tara care a avut si are "coloana vertebrala", ce nu s-a frînt nici macar de șale, a avut onoare si a înfruntat atît Moscova si tratatul de la Varsovia anilor '50-'60, cit si UE si NATO anului 2014, pentru binele poporului ! Si aceasta tara ca si alta de la rasarit este urîtă visceral, pentru ceva istoric, de catre majoritatea românilor ! Și totuși ... au trăit mai bine și atunci, dar și acum, din păcate pentru noi.

    1. mUTA-TE ACOLO DACA-I ASA DE BINE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb